PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] (miało być b&w - to proszę): B&W rrrrrrraz!

bombel
23-02-2009, 21:44
Witam -

jak się okazało, mam jedno zdjęcie b&w. Ponieważ zostałem o nie zahaczony w innym wątku - pokazuję, żeby nie było, że same kolorowe robię, bo mi się zaciął guzik w puszce na kolorach... Chwyciłem do ręki kombinereczki i się łaskawie przekręcił na b&w.

Morał: chcieć - to móc (jak się posiada kombinerki).

Acha, jeszcze słówko do wielbicieli: niestety na krzywizny nic nie poradzę. Trudno - musicie je sobie sami pomierzyć.

http://i43.tinypic.com/24uvjx5.jpg

malasana
24-02-2009, 09:12
Hmm, kadr smakowity, ale troszke wydaje mi sie zbyt ciemno, co psuje odbior. Zobaczymy, co inni powiedza, ale ja bym chetnie zerknal na lekko jasniejsza wersje...

Radek_1
24-02-2009, 09:19
Zgadzam sie z Malasaną...

elix
24-02-2009, 09:25
Kadr jest świetny, ale konwersja jakoś mi nie pasuje - rozumiem jednak, że taka była wizja bo Ciebie to raczej trudno posądzić o przypadkowość :) - a może muszę to obejrzeć po zmroku jeszcze raz bo w tym momencie też wydaje mi się nieco za ciemne.

ASAHI
24-02-2009, 10:16
A masz lekko jaśniejsze? Mnie tam krzywizny nie przeszkadzają ;-)

galu44
24-02-2009, 11:08
mi się bardzo podoba kadr i niebo, no i oczywiście to nie są te krzywizny, o które kruszę kopie (a tak na prawdę to po prostu cierpliwie tłumaczę tym, którzy nie wiedzą, że proste zdjęcie jest lepsze od krzywego, tak jak Ty bombel swego czasu tłumaczyłeś każdemu uparcie o dobrym naświetleniu zarówno nieba jak i podłogi) - te są OK :)

dla mnie jest za ciemno torszkę

autograf
03-03-2009, 17:55
Ciekawe spojrzenie. Czy B&W za mocne czy obrazek za ciemny - to raczej kwestia gustu.
Sam kiedyś pokazywałem mocno ponury, co wież nie było widać (prawie) i mnie się podobał. A Wam nie.

Podsumowując: mnie się podoba TO zdjęcie.

P.S. Bombel - czysta ciekawość, ot co :)

harb
04-03-2009, 14:27
widzę że tam ładne niebo i zapewne kolory były - chetnie zobaczyłbym w takiej własnie wersji :-D

cloned
04-03-2009, 17:44
Ja tam uwielbiam krzywizny i niebanalne kadry, ale w odbiorze przeszkadza mi, że jest za ciemno.

step.tom
04-03-2009, 18:36
Ciemno czy nie, krzywo czy nie, ale jest mocno przeostrzone zdjęcie. Taki był zamiar autora?

bombel
04-03-2009, 23:09
Ciemno czy nie, krzywo czy nie, ale jest mocno przeostrzone zdjęcie. Taki był zamiar autora?

Gdyby to zdjęcie było przeostrzone (albo jakoś inaczej skopane) a ktoś spytał, czy taki był zamiar - to cóż by to było za wyjaśnienie, że taki był zamiar? To żadne usprawiedliwienie, że autor chciał zrobić źle.

Ale odpowiadając na Twoje pytani - tak, staram się robić poszczególne czynności świadomie - więc taki był zamiar. Co nie zmienia faktu, że możesz odbierać to właśnie jako przeostrzone; ale ja tak tego nie widzę i tak nie oceniam. Jest ostre na tyle, ile mi się tu podoba. Bo ja ogólnie lubię ostre zdjęcia, jeśli akurat nie pasują rozmyte.

A masz lekko jaśniejsze?

I odpowiadam innym, dl których jest za ciemno: niestety! Mam tylko jeszcze ciemniejszą wersję, jaśniejsze powyrzucałem ze wstrętem.

widzę że tam ładne niebo i zapewne kolory były - chetnie zobaczyłbym w takiej własnie wersji :-D

Nie wiem, czy ładne, ale mam wersję w kolorze i nei wzbraniam pokazać. Proszę:

http://i43.tinypic.com/dwqfbs.jpg

elix
04-03-2009, 23:13
No kolor jest, jak to mówi młodzież, w dechę! ;) (choć może teraz młodzież już tak nie mówi) :)

autograf
04-03-2009, 23:20
Ty masz swoje plusy, ja czady i inne takie..

CZAD!!! Kolor CZAD!!! :twisted:

bombel
04-03-2009, 23:28
CZAD!!! Kolor CZAD!!! :twisted:

:shock: Kolor???

Ja bym powiedział, że to właśnie b&w ma charakter i pazur, a kolor jest może miły, może ładny, ale w sumie taki grzeczny jakiś. Wiesz - taki, że można pokazać mamie narzeczonej przy obiedzie rodzinnym. A b&w to jak ostra jazda... :)

Ale może mam takie odczucie, bom nieobiektywny w odniesieniu do moich obrazków.

PS
Ale dziękuję za jednego CZADA! :)

autograf
04-03-2009, 23:34
:shock: Kolor???

Niedowiarek? ;)

Nie wiem jak u Ciebie, nie wiem co było pierwsze. Ja mam tak, że przed wciśnięciem spustu migawki - wiem co z tego będzie. Prawie zawsze. Czasem się wyłamuję, jak zobaczę na kompie co przyniosłem. Lub forumowicze pomogą dokonać wybory, kiedy się waham.

Ale wizja jest dużo wcześniej. Więc, jak było u Ciebie z tym obrazkiem?
Od samego początku miało być B&W czy pierwsze pokazałeś B&W bo, ktoś Cię tam gdzieś czy kiedyś zaczepiał?

PS.

Widzę, że zrobiłeś EDITA, to ja też. Z tego co pamiętam to drugi :D

bombel
04-03-2009, 23:44
Więc, jak było u Ciebie z tym obrazkiem?
Od samego początku miało być B&W czy pierwsze pokazałeś B&W bo, ktoś Cię tam gdzieś czy kiedyś zaczepiał?

Nie wiem jak to u mnie jest... Bywa, że czasem mam jasno określony pogląd, że coś będzie b&w, a bywa i tak, że nie wiem i tylko mam mgliste zarysy. Nie pamiętam jak to było w tym wypadku, choć stawiam na to, że myślałem o b&w. Skoro takie ładne niebo było i pamiętam, że zdjąłem szarą połówkę do tego ujęcia - to mogłem myśleć o b&w.

Ale kompletnie bym się nie zdziwił, gdybym o tym wtedy nie myślał. :)

A to zdjęcie pokazuję pierwszy raz publicznie i nikt się nie czepiał jak do tej pory, nikt nie miał okazji, bo go nikt nie widział. To, że b&w bardziej mi teraz podchodzi, to mój autorski pomysł. :)

Widzę, że zrobiłeś EDITA, to ja też. Z tego co pamiętam to drugi :D

Ooo, idę poszukać, który był pierwszy. Jakoś słabo notuję w pamięci pochwały innych, bo swoje plusy rozdawane plusy pamiętam dokładniej. :)

jarek76
04-03-2009, 23:47
Nie pisałem w tym wątku celowo bo BW mi w ogóle nie przypasowało, za to kolorek panie pikny :mrgreen:

autograf
04-03-2009, 23:51
Dziękuję za odpowiedź :)

A może to jest tak, że masz łatkę przyklejoną jeśli chodzi o kolor?
Choć, ja bardzo nie lubię szufladkowania. W sumie, to pierwsze czyste B&W, które pokazałeś.
A przecież pamiętam dobrze, że dawałeś z zafarbem..

Może jak znajdziesz kiedyś odrobinę czasu to pokaż inny obrazek w B&W. Będę czekał :)

bombel
05-03-2009, 00:02
Dziękuję za odpowiedź :)

A może to jest tak, że masz łatkę przyklejoną jeśli chodzi o kolor?
Choć, ja bardzo nie lubię szufladkowania. W sumie, to pierwsze czyste B&W, które pokazałeś.
A przecież pamiętam dobrze, że dawałeś z zafarbem..

Może jak znajdziesz kiedyś odrobinę czasu to pokaż inny obrazek w B&W. Będę czekał :)

W sumie, to chyba mam łatkę - choć staram się pokazywać różne zdjęcia (bywa, że raz jest dużo podłogi i winieta, a innym razem ani tego, ani tego). Nie wiem tylko co to za łatka, co mnie trochę martwi, że łatka i że nie wiem jaka.

A jeśli idzie o zafarb, to dlatego, że ja o wiele bardziej luboę b&w z zafarbem, niż takie kompletnie czyste, neutralne. Wolę nawet tritony, niż duotony - bo takie neutralne, to mi jakoś, no ten, nie za bardzo...

I teraz pytanie do reszty oglądających, jeśli się tacy trafią: to co kolorek lepszy, czy b&w?

Ale jak zobaczę jakieś neutralne b&w u siebie gdzieś na dysku, albo zrobię jakieś, i zbiorę się na odwagę - to pokażę.

kronos28
05-03-2009, 00:03
a ja tam wole BW. Nie wiem co tam dodałeś (jeżeli coś dodaleś) ale to ziarno, tudzież inny szum dodaje na gładkich powierzchniach (szyby, odbicie chmur w nich, niebo) takiej miłej dla mego oka faktury.

peludito
05-03-2009, 02:07
BW jest świetne dramaturgicznie i ma w sobie zagadkę, kolor - świetna tonacja; szczerze chciałem napisać, które bardziej mi podeszło, ale wyszło na to, że na obydwa z przyjemką się pogapiłem; na każde z innych przyczyn.
pzdr!