Zobacz pełną wersję : [studio]Wasze sposoby na brak odbicia w okularach
Hej,
Tak jak w temacie , jakie macie patenty zeby modelce nie odbijal sie w okularach softbox/swiatla.
Nie chodzi mi o photoshopa od razu zaznaczam:)
tak sobie myślę, że może polar?
to pomoze
http://strobist.blogspot.com/search?q=reflections+in+glasses
Jeżeli masz możliwość , to wypożycz same oprawki , bez szkieł .
Jeżeli obecność szkieł jest konieczna - wówczas folia polaryzacyjna na lampy i filtr polaryzacyjny na obiektyw.
Mozna tez ustawic arkusz czarnego kartonu w ten sposob, aby to on, a nie swiatlo, odbijal sie w okularach.
Urban1994
26-02-2009, 15:45
Kilka sposobów:
- ten który jest na filmie ktory przedstawił użytkownik "vixhs"
- Filtr Polaryzacyjny
dzieki bede probowal :) polaryzacyjny kiepsko mi sie spisywal- moze byl kiepski:)
ale chyba najlepiej bedzie poporstu wyjac szkla i tyle;)
Jeśli robisz zdjęcie modelki z półprofilu, to ustaw główne źródło światła, np. softbox, po tej stronie, gdzie jest widoczne ucho modelki (może byc oczywiście przysłonięte włosami). Następnie przesuwaj modelkę lub źródło światła aż znikną odblaski. W przypadku portretu "na wprost" źródło światła powinno byc dość znacznie powyżej twarzy modelki. W obu przypadkach zwykle trzeba doświetlić nieco zacienioną część twarzy (reflektor lub pomocnicze źródło światła). Polar jest mało przydatny, bo wygasza wszystkie refleksy, także te, które dodają "życia" twarzy.