PDA

Zobacz pełną wersję : Absurdalny problem z PS/kompem. POMOCY!

morzon
23-02-2009, 14:47
Witam

Od jakiegoś czasu męczę się z cholernie dziwnym problemem. Opiszę po kolei co i jak, może komuś to coś nasunie... ja już naprawdę nie mam pomysłów co zrobić, a sprawa jest jak dla mnie poważna (zero obróbki zdjęć). Byłbym bardzo wdzięczny jesli ktoś to przeczyta i postara się mi jakoś pomóc.
Stawiam piwko jak ktoś coś podsunie ;)

Pewnego dnia obrabiałem foty jak zawsze. Wszystko chodziło jak trzeba itd. Na drugi dzień próbuję odpalić RAW'a (domyślnie otwiera się PS i ACR) i twarda zwiecha. Parę kliknięć myszką, piknięcie z kompa i koniec. Alt+Ctrl+Del nie działają. Jedynie twardy reset na obudowie.

Dodatkowo przy następnych uruchomieniach systemu po wejściu na swój profil działo się to samo (bez włączania czegokolwiek). Co ciekawe u ojca na profilu wszystko w normie (poza PS'em który nadal nie działał).
Wymyśliłem, że może jakiś syf się ściągnął więc różne programiki anty spyware, adware itp, antywir poszły w ruch itd. Nic nie znalazło.

Więc format c: i reinstall.
Pulpit się włącza, PS nie działa
Procedura powtórzona dwa razy, ponieważ za drugim razem PS postawiony na całkowicie czystym systemie. Dalej dead.

Ktoś mi zasugerował, że może dysk ma jakieś bad sectory. Dysku i tak mi brakowało więc kupiłem nowy, postawiłem wszystko jak wcześniej (dodatkowo odpiąłem kompa od net'u bo ktoś tez mi sugerował, że jakaś łatka do Windy się ściągnęła i się gryzie z PS'em) - DZIAŁA !
I pewnie problemu by nie było gdyby nie to, że na drugi dzień już przestało.
Sprawdziłem jeszcze Photomatix'a - też się wysypuje.

Grafike jako uszkodzoną odrzucam - zrobiłem 3Dmark06 i poszło wszystko.
Zresztą przy 2d w PS nie ma chyba wielkiego udziału karta...

Pamięć mam w dwóch kościach więc poprzepinałem na inne sloty i próbowałem jak działa przy pojedynczej (jakby czasem jedna kość padła) - zawsze dead. Memtesta nie robiłem, bo chyba malo pradopodobne żeby dwie kości się posypały w ten sam sposób...

Zasilacz mocny, markowy Tagan, więc problemu chyba nie powinno być.

Najdziwniejsze jest to, że jednego dnia wszystko działa, drugiego TRUP. Nic kompletnie przez ten czas nie kombinowałem...

Aha, PS 6.0 działa, CS3 nie

Cfg:
Płyta: Foxconn P35A
Proc: Intel Core Duo 2160
Grafa: GF 8600GT
Pamięć: 2x1GB DDR2 Patriot
Dysk WD 640GB AAKS
PS i Winda XP Home oryginały.

Nic nie podkręcane.

Będę ogrooomnie wdzięczny za jakąkolwiek (skuteczną) pomoc...

kodi
23-02-2009, 14:54
Nie wiem czy próbowałeś, ja zawsze jak mam podobny problem i pamiętam kiedy się zaczął to korzystam z przywracania systemu jak na razie pomaga:) problem sprzętowy raczej wykluczam jeżeli komp chodzi na drugim profilu, ale to tylko moje amatorskie zdanie :)

morzon
23-02-2009, 15:17
Nie wiem czy próbowałeś, ja zawsze jak mam podobny problem i pamiętam kiedy się zaczął to korzystam z przywracania systemu jak na razie pomaga:) problem sprzętowy raczej wykluczam jeżeli komp chodzi na drugim profilu, ale to tylko moje amatorskie zdanie :)

Przeczytałeś całość ? ;)
Robiłem już 3 formaty i reinstalle - a problem z profilem znikł po pierwszym.

kropa
23-02-2009, 15:51
Sprawdź zasilacz. Pożycz od kogoś na podmiankę i się okaże :)

Swego czasu walczyłem u siebie przy okazji składania nowego kompa z walniętym (jak się okazało) Chieftec`iem.

morzon
23-02-2009, 16:11

Swego czasu walczyłem u siebie przy okazji składania nowego kompa z walniętym (jak się okazało) Chieftec`iem.

Thx. Muszę spróbować. Szukać czegoś podobnej klasy czy na chwilową podmianke wystarczy cokolwiek ?

Leones
23-02-2009, 16:19

Potwierdzam. Nie jestem "orłem" w tej dziedzinie, ale kiedyś komp. znajomego wieszał się, resetował, czasami pracował kilka godzin bez problemu, a innym razem pięć minut i zwis . Nic nie wskazywałoby na hardware, a jednak był to - zasilacz.

PZDR.

pinokio
23-02-2009, 16:20
Nie wydaje mi się, żeby to komp był tego przyczyną. Zasilacz czasem płata różne takie figle, ale nie wybiórczo z jednego programu.
Dasz radę zainstalować tego PS-a na innym kompie?

kropa
23-02-2009, 16:22
Nie wydaje mi się, żeby to komp był tego przyczyną. Zasilacz czasem płata różne takie figle, ale nie wybiórczo z jednego programu.

Mi płatał wyłącznie w Excelu :) Winny okazał się zasilacz, co usilnie wykluczałem jako sprawcę tych "dziwadeł".

morzon
23-02-2009, 16:30
Dasz radę zainstalować tego PS-a na innym kompie?

Nie jeden program - Photomatix też się wysypuje. Na razie nie znalazłem innych programów na których też jest zwis.
A co zainstalowanie gdzie indziej? PS (ten sam, z tej samej płytki, oryginał) działał bez zarzutu przez cały ostatni rok, więc nie w nim bym szukał problemu...

clusca
23-02-2009, 16:32
Obstawiałbym zasilacz lub pamięci. Niestety w przypadku komputerów przyczyny trzeba szukać metodą eliminacji. A najlepiej jak masz dwa kompy i przekładasz podzespoły (Syzyfowa praca) :-|

Co do sprawdzenia zasilacza, to tymczasowo może być cokolwiek. Byle, jeśli masz kilka macierzy dyskowych, nie podpinaj wszystkiego ;)

Reset BIOS-u do ustawień fabrycznych robiłeś? Może tam się coś popiętroliło. Wrzuć na wszelki wypadek "safety settings" - chyba każdy BIOS ma teraz coś takiego.

morzon
23-02-2009, 16:41
Obstawiałbym zasilacz lub pamięci. Niestety w przypadku komputerów przyczyny trzeba szukać metodą eliminacji. A najlepiej jak masz dwa kompy i przekładasz podzespoły (Syzyfowa praca) :-|

Co do sprawdzenia zasilacza, to tymczasowo może być cokolwiek. Byle, jeśli masz kilka macierzy dyskowych, nie podpinaj wszystkiego ;)

Reset BIOS-u do ustawień fabrycznych robiłeś? Może tam się coś popiętroliło. Wrzuć na wszelki wypadek "safety settings" - chyba każdy BIOS ma teraz coś takiego.

W tym ból, że póki co nie mam skąd wytrzasnąć zamienników... :/ może zasilacz znajdę, to już będzie coś.
BIOSu nie tykałem... jest szansa, że samo się coś pozmieniało ?

clusca
23-02-2009, 16:49
...jest szansa, że samo się coś pozmieniało ?

Raczej mała, ale może być tak, że masz kilka ustawień wpływających na wydajność komputera (m.in. różne timingi pamięci). Może coś z pamięcią, w której jest BIOS przechowywany, jakiś przeskok, zanik, napięcia i płyta załadowała fabryczne ustawienia (w przypadku płyt z dualbios-em to "chyba" możliwe), które mogły być bardziej wyżyłowane niż te, na których Twoje pamięci normalnie chodziły.

krzysztof jot
24-02-2009, 20:18
error - bo widzę ze jest napisane ze oryginały :) Raczej zasilacz to nie, byłyby inne problemy nie tylko PS. tam coś z profilami itp..

HoRsHiN
27-02-2009, 00:09
Po pierwsze:
Po podpięciu nowego dysku stary został jako drugi? W sensie byl podpięty?

Ja bym zaczął od wyzerowania dysku i postawienia systemu na nowo.
Zerowanie dysku bo:
Od CS3 adobe zapisuje informacje o licencji w MBR. Normalny format tego nie usuwa. Dlatego najpierw zerowanie dysku i na tym wyzerowanym jako jedynym postaw wszystko i przetestuj.
Jeżeli to nie pomoże to wtedy niestety musisz siąść z drugim kompem na czesci i przekladac kolejno aż trafisz co jest walniete.

andrzej500
27-02-2009, 00:35
Zacznij od BIOSU.
Jeśli się sam słabo czujesz w tycz tematach to poszukaj kogoś, kto pomoże Tobie i ustawi wszystko do „fabrycznych ustawień”. To często pomaga. Jeśli masz „zważone” ustawienia to może się dziać WSZYSTKO.

HoRsHiN
27-02-2009, 01:29
Andrzej ma rację. Najpierw bios... Mniej roboty.

Ale jeżeli to nic nie pomoże naprawdę rozważ wyzerowanie dysku. Nie musi być całość. Wystarczy 1 czy 2 procent.

HoRsHiN
05-03-2009, 01:42
Odświeżę i tak nieśmiało zapytam ...

Jak efekty? :)

Ciekawy problem i z chęcią dowiedział bym się co zaszwankowało.

pinokio
05-03-2009, 01:52
Ja też, jestm ciekaw czy coś pomogło i co właściwie pomogło. Jeżeli rozwiązałeś już problem to powiedz co zrobiłeś po kolei, żeby na przyszłość użytkownicy wiedzieli co i jak. Przecież większość z nas używa CS-a :)