Zobacz pełną wersję : Fajnie by bylo: AF-S 24-105/2.8 VR
http://nikonrumors.com/2009/02/22/is-red-working-with-nikon.aspx
Fajne by było szkiełko. Masa 2 kg, cena 10000 PLN :-D
To byłby dla Nikona strzał w kolano - sam sobie by zrobił konkurencję do 24-70/2.8. Taki obiektyw - jak najbardziej - ale ze światłem 4, a jak znam Nikona to pewnie będzie 3.5-4.5 :evil:
Digital Story
23-02-2009, 15:59
Dokładnie z tego samego powodu w Canonie jest EF 24-105mm f/4L IS a nie f/2.8L (Żeby nie dublować się z 24-70f/2.8L). Jakby Nikon zrobił 24-105 f/4VR to byłby to bardzo smaczny kąsek :)
Dokładnie z tego samego powodu w Canonie jest EF 24-105mm f/4L IS a nie f/2.8L (Żeby nie dublować się z 24-70f/2.8L). Jakby Nikon zrobił 24-105 f/4VR to byłby to bardzo smaczny kąsek :)
O tak... chętnie bym takie coś łyknąl... :mrgreen: już w 16-85 mogli zrobić coś takiego, tj F4.
A ja bym chcial AF-S 35-50 f/2. Szkoda tylko, ze cos takiego nigdy nie powstanie...
oj 24-105 a najlepiej 24-120 ze stałym f4, nawet bez VR... mniam...
Mariusz888
23-02-2009, 16:33
Z 2.8 to nie wierzę że zrobią bo tak jak powyżej napisano sprzedaż 24-70 padła by na miejscu - zakładając że byłby dobry optycznie, z 2.8 i VR tamten świeżo po wejściu (jeśli tak to można ująć) musiał by zejść ze sceny ;) Jak będzie to z f4 i czy z czy bez VR i tak może to być ciekawe szkiełko - ja już dawno żałowałem że Nikon nie ma szkieł z f4 jak Canon ale potem olałem to i stwierdziłem że niczego po za S10-20 co nie jest stałym 2.8 nie kupuję ;) Ale przydało by się takie szkło przydało :D
Skoro Sigma może zrobić 200-500/2,8 to czemu nie 24-105 ;)
Jednak te F/4 jest bardziej prawdopodobne i bardzo praktyczne.
pjolofoto
24-02-2009, 22:40
Nikon ma gdzies srodek, tj. ubozszych profesjonalistow i
zaawansowanych amatorow.
Ewentualnie tych ktorzy nie chca lub nie moga dzwigac.
Albo wypas, albo totalny plastik.
Na tym polu Canon wygrywa 24-120 f4 70-200 f4.
Na nic chyba placze i lamenty uzytkownikow.
16-85 F4 VR, oj, to by byla maszyna. Do pelnej klatki
oczywiscie.
Mariusz888
24-02-2009, 23:31
pjolofoto - niestety tutaj masz całkowitą rację... ;) ja to zawsze powtarzam że fajnie mieć stałe 2.8 ale to w systemowych szkłach kosztuje a fajnie gdyby inni producenci byli alternatywą a nie wyrokiem jak obecnie... u Canona można mieć może słabsze światło ale za stosunkowo małe pieniądze, dobrze grające sprzęty i nieźle uszczelnione często itd itd itd ;) oczywiście każdy system coś w sobie ma dobrego i tego trochę mniej dobrego ;) Gdyby Nikon załatał sobie tak tę dziurę u siebie to dla mnie byłby to system idealny :D
Nikkor 24-120 f/2.8 VR - pięknie brzmi i wydaje mi się całkiem prawdopodobny, ale w połączeniu z literkami "DX". Analogię już mamy - 35mm f/1.8 :)
Fajnie by było, ale myślę, że cena takiego szkiełka oscylowałaby ok. ceny N24-70/2.8, albo nawet powyżej i to dla DX!!! Niech wypuszczają nowe szkiełka im więcej tym lepiej. Może jednak rzeczywiście lepiej byłoby powielić kilka pomysłów C tzn. ze stałym światłem f=4
tak sie zastanawiam czy nikon jest glupi czy gluchy. nie wierze ze nie docieraja do niego sugestie konsumentow. nie rozumiem dlaczego nikon sie wlecze z stałkami AF-S. Też mógłby wypuścić coś oryginalnego, ale nie pod amatora!
tak sie zastanawiam czy nikon jest glupi czy gluchy. nie wierze ze nie docieraja do niego sugestie konsumentow. nie rozumiem dlaczego nikon sie wlecze z stałkami AF-S. Też mógłby wypuścić coś oryginalnego, ale nie pod amatora!
Tylko, że to ci amatorzy utrzymują firmę a Nikon wypuszcza to na czym da się więcej zarobić. AF-S 35 f1,8 DX da więcej zysku niż wyśniony przez wszystkich AF-S 35 f1,4 pod FX i tylko to się liczy.
EEEEtam - wedlug mnie na tej stronce z linku faceta ponosi mocno wyobraznia. AF w szkalch do "filmu" - litosci...