Zobacz pełną wersję : Tamrac 5546 czy Lowepro FastPack 200 -pilne!
No i mam dylemat!
Planuje zakup plecaka 2-komorowego. W dolnej kieszeni musi sie pomiescic D70s + 2 obiektywy i lampa :)
Na plecak planuje wydac max. 220zl.
Rozwazam zakup Tamrac 5546 Adventure 6 lub Lowepro FastPack 200. -O tym drugim troche wyczytalem na forum ale o pierwszym wogole nic nie wiem. Ma ktos tego Tamraca?
Ktory lepiej sie sprawdzi w gorskich wojazach?
Pozdr.
Jakiś czas temu wybierałem podobnie: miedzy Tamrac Adventure 9 a Lowepro Fastpack 250/350.
Wybrałem Lowepro 350.
Różnice między 200 a 350:
1. brak komory na notebooka
2. brak pasa piersiowego (jak dla mnie Lowepro źle go zaprojektowało)
3. brak możliwości regulacji szelek u góry
4. zdeczko mniejsza dolna komora.
Różnice między L 200 a T A 6:
1. w T: dużo mniejsza dolna komora
2. w T: kiepski dotęp do dolnej komory (plecak musisz "złamać" żeby się do sprzętu dostać, miałem kiedyś taki plecak i strasznie mnie tu wk...ło)
3. w L: dostęp do dolnej komory jest zaprojektowany rewelacyjnie
4. w T: brak przegródek na akcesoria w górnej komorze, po prostu jedna wielka "dziura"
5. w T: górna komora (o ile dobrze wypatrzyłem na necie) jest w środku czarna, spróbuj tam coś znaleźć
6. w L: gorna komora ma przegródki na akcesoria + saszetkę przypinaną na rzepy (nie wiem czy TA6 ma coś takiego, TA9 ma taką saszetkę)
7. w L: na zewnątrz górnej komory jest dodatkowa kieszeń
Na co dzień mojego Fastpacka 350 używam jako dailypacka, przenoszę w nim notebooka, a w dolnej komorze zakupy (po wyjęciu przegródek). Nosi się go wygodnie, chociaż jak dla mnie jest trochę za wysoki, i kiedy mam włożonego notebooka ociera się o plecy, dla kogoś wyższego to chyba nie będzie problemem. Po załadowaniu sprzętu do dolnej komory - dostęp do sprzętu jest naprawdę rewelacyjny.
Moje pierwsze doświadczenia z Fastpack 350 potwierdzają jego podstawową zaletę:
możliwość szybkiego dostępu do sprzętu przez kieszeń boczną bez konieczności zdejmowania całego plecaka.
Wystarczy zdjąć prawą szelkę z ramienia, i przesunąć plecak na lewy bok bez zdejmowania go z lewego ramienia.
Jest to w miarę wygodne, pozwala zatrzymać się, wyjąć sprzęt, zrobić foty, schować sprzęt, założyć prawą szelkę i iść dalej.
Udaje się nawet wymieniać obiektywy bez zrzucania plecaka na ziemię. Spora zaleta.
Różnice między wersją 200 a 350 dobrze opisał zakwas.
Ogólnie jest dobry.
No i mam dylemat!
Planuje zakup plecaka 2-komorowego. W dolnej kieszeni musi sie pomiescic D70s + 2 obiektywy i lampa :)
Na plecak planuje wydac max. 220zl. Rozwazam zakup Tamrac 5546 Adventure 6 lub Lowepro FastPack 200. -O tym drugim troche wyczytalem na forum ale o pierwszym wogole nic nie wiem. Ma ktos tego Tamraca?
Ktory lepiej sie sprawdzi w gorskich wojazach?
Pozdr.
miałem podobny dylemat, potrzebny plecak na D80z gripem, tokina 12-24, tamron 28-85, tamron 70-200, plus sabina
rozważałem fastpacka, a kupiłem kata 3n1-30. jak dla mnie rewelacja :)
z zalety dobrze się nosi - jako plecak i jako torba (przez bark lub ramie - jak kto woli :)
łatwa dostępność do sprzętu, sporo miejsca w środku obiektywy mogą leżeć z założonymi osłonami tulipanowymi
w komplecie worek przeciwdeszczowy, duża górna komora, można odczepić przegrodę miedzy komorami i masz duży plecak jednokomorowy
z wad, o których wiem to cena :)
looknij
http://www.kata-bags.com/product.asp?p_Id=432&Version=Photo
może się zapakujesz w model 3n1-10
miałem podobny dylemat, potrzebny plecak na D80z gripem, tokina 12-24, tamron 28-85, tamron 70-200, plus sabina
rozważałem fastpacka, a kupiłem kata 3n1-30. jak dla mnie rewelacja :)
Ale kolega planuje wydać 220 pln...
Ale kolega planuje wydać 220 pln...
początkowo, też chciałem się zamknąć w podobnej kwocie...
początkowo, też chciałem się zamknąć w podobnej kwocie...
Przypomniał mi się dowcip jak to facet poszedł kupić podpaski, a wrócił do domu z łódką, woderami, kompletem wędek i krzesełkiem wędkarskim.
Mam Tamraca Adventure 7.
Obawiam sie, ze adventure 6 bedzie troszke za maly na Twoj sprzet.
Ja w Adv.7 nosze:
1. D40+grip+18-55
2. 55-200
3, Heliosa
4. SB-600
5. filtry, karty pam., pilot, szmatki, ladowarke, kable
Plecak jest bardzo wygodny i swietnie lezy na plecach - do chodzenia po miescie/gorach jest idealny.
Gorna komora miesci spokojnie jakies jedzonko, cienka kurtke. Ewentualnie mozna tam spakowac jakis sprzet foto (na tylnej sciance jest siateczkowa kieszen+pasek do podpiecia futeralu systemu Tamraca.
Dolna komora ma przegrodki, ktore mozesz dowolnie konfigurowac. Sprzet jest dobrze chroniony przez wysciolke.
Z przodu jest jeszcze kieszonka, ktora miesci drobnne akcesoria (sa kieszonki na filtry, karty itp.)
Plecak jest lamany co zmusza do sciagniecia go w celu schowania sprzetu/wymiany obiektywu - kwestia przyzwyczajenia, ja nie narzekam. Do szybkich wypadow mam torbe.
Po bokach sa jeszcze dwie siateczkowe kieszoni, ktore spokojnie miszcza butelke z piciem.
Jakosc wykonania bardzo dobra, zamki, klamry solidne.