Zobacz pełną wersję : statyw - kladziona kolumna
mam pytanie do osob posiadajacych - jak czesto zdarza sie Wam korzystac z mozliwosci ustawianie kolumny centralnej w poziomie. zastanawiam sie nad statywem i jest to opcja ktora mi sie podoba w wykonaniu MF w wersji XPro. szybko i wygodnie.. ale troche mnie zastanawia czy poza tym ze jest, to czy bede z tego w ogole korzystal tak naprawde. bo gadzet to miec zawsze fajnie. ale inne firmy czesto nie maja takowej opcji. dlatego pytanie czy korzystacie i do jakich celow sie przydaje.
Do makro-super sprawa.
Pozdrawiam serdecznie.
Johann.
Marcin T
23-02-2009, 07:50
Mam MF od roku i może z pięć razy miałem potrzebę użyciu kolumny poziomej, przeważnie do skopiowania dość dużego dokumentu leżącego na stole (bez tej kolumny bym tak nad stół nie sięgnął). Fajnie to mieć ale i bez tego da się przeżyć. Decyzja należy do Ciebie ;)
arachiusz
23-02-2009, 07:58
w makro rewela , nie mam ale sprawdzałem i nieżle daje radę
W moim przypadku praktycznie nie używana opcja - potwierdzam jak ktoś robi makro to jest to super sprawa.
Proac150
23-02-2009, 14:41
Miałem MF bez składanej kolumny i przy robieniu makro brakowało tej opcji na tyle, że właśnie nabyłem nowy, z możliwością użycia kolumny centralnej w poziomie. (sprzedaż starego i kupno nowego drożej wyszło, niż różnica między statywami z i bez możliwości złożenia kolumny)
zależy co fotografujesz - ja praktycznie podczas każdego obfotografowywania Hi-Fi z tego korzystam.
no wlasnie.. tylko ja macro raczej slabo. chyba ze jakies zabawki na stole i to tez nie od gory. pytanie jest raczej natury nie 'czy dolozyc do manfrotki xprob i miec kladziona kolumne', bo i tak bym kupil xprob, tylko czy jak kupie nogi innej firmy bez tej opcji, to czy moge cierpiec z tego powodu. jedyne co mi przychodzi do glowy to ewentualne kadry na szerokim kacie z niskiego pulapu, gdzie nogi sa szeroko 'na pajaka' i wtedy maja szanse znalezc sie w kadrze. dlatego szukam innych opcji w ktorych to moze byc przydatne
no wlasnie.. tylko ja macro raczej slabo. chyba ze jakies zabawki na stole i to tez nie od gory. pytanie jest raczej natury nie 'czy dolozyc do manfrotki xprob i miec kladziona kolumne', bo i tak bym kupil xprob, tylko czy jak kupie nogi innej firmy bez tej opcji, to czy moge cierpiec z tego powodu. jedyne co mi przychodzi do glowy to ewentualne kadry na szerokim kacie z niskiego pulapu, gdzie nogi sa szeroko 'na pajaka' i wtedy maja szanse znalezc sie w kadrze. dlatego szukam innych opcji w ktorych to moze byc przydatne
Pomyśl o Benro seria Versatile, też mają możliwość ustawienia kolumny w poziomie.
Tutaj link do ich polskiej strony: Benro (http://www.benro-statywy.pl/?/content/czytaj/seria_vera)
grudzinsky
24-02-2009, 10:57
mam MF 190 xprob - polozenie kolumny w poziomie jest rewelacyjne, zwlaszcza przy fotografii pejzazowej. oczywiscie mozna takie zdjecia z reki robic, ale w chwili zastosowania jakis ND mija sie to z celem. jesli schodzisz z czasami do 1s to taki wynalazek bardzo sie przydaje :) mam ten statyw od lipca 2008 i wychodzac w plener kazdorazowo kolumne mam w poziomie...warto miec taki gadzet :) jesli martwisz sie o nogi wchodzace w kadr to moze byc problem przy FX + 12-24mm, ale nie koniecznie :)
Radziłbym nie klikać w link od Aamesa. Po kliknięciu Bitdeffender zablokował mi 7(słownie siedem) ataków wirusów i trojanów :/