Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Kielce w kolorze
autograf
22-02-2009, 18:37
Dzień dobry. Obiecałem, że będą Kielce.
Tym samym zapraszam do obejrzenia pierwszego zdjęcia.
*
Kielce, Plac artystów, Kawiarnia Blikle.
http://iv.pl/images/1sdxi7qohc6ef8ti4ebl.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=1sdxi7qohc6ef8ti4ebl.jpg)
*
Koledzy - oto bardzo dobrze zrobione zdjęcie architektury. Widać dbałość Autora o mnie widza, widać że ściany stoją w pionie, widać, że Autor przy niej pracował... Słowem, że nie przyleciał, pstryknął, dorobił idologię i poleciał dalej, tylko że zrobił zdjęcie metodycznie przy nim pracując: skadrował z głową, zadbał o piony, obrobił.
No i winietka! :)
Wszystko ładnie, tylko czemu pion, Autorze? :)
lukrobax
22-02-2009, 20:15
Mnie tam cieszy że pion.
Lubię taką podłogę.
Al Koholik
22-02-2009, 21:18
Fajnie jest tylko czemu pierwsze co mi przyszlo do głowy to, że cos jest nie tak. Skoro malasana zrobil zdjecie, to czemu autograf je wstawia...
... fajnie jest
mam nadzieje, że wrogów sobie nie narobiłem...
autograf
22-02-2009, 21:22
Bombel - pion, bo lubię. Pewnie niebawem pokażę kadr poziomy. Dzięki za odwiedziny!
Al Koholik - Malasana trzymał blendę :D
Al Koholik
22-02-2009, 21:25
...a to juz jestem spokojny...
To musiała być duuuża ta blenda... ;-)
A kadr całkiem całkiem..
malasana
22-02-2009, 22:49
:):D:D
Sorry ale dawno nie widziałem tak nudnego zdjęcia. Ale to moje odczucie...
Motorniczy
22-02-2009, 23:15
Od strony technicznej zadbane jest to zdjęcie ale od strony tematycznej nie jest w żaden sposób interesujące. Pozdrawiam
autograf
23-02-2009, 00:05
Sorry ale dawno nie widziałem tak nudnego zdjęcia. Ale to moje odczucie...
Ja same nudne robię :D
Od strony technicznej zadbane jest to zdjęcie ale od strony tematycznej nie jest w żaden sposób interesujące. Pozdrawiam
Dziękuję. Widzę, że często komentujesz moje obrazki. To miłe!
Dla mnie jest. I to bardzo. To moje rodzinne miasto, w którym na co dzień nie mieszkam. Znam je z wcześniej, z dzieciństwa. Tu są moje wspomnienia, m.in. pierwsze spotkania z dziewczynami na kawie i na ciastku, pierwsze wypady do centrum, do klubów, etc.
Jak siedzę w Katowicach, to sobie popatrzę i jest mi lepiej.
Dlatego też, zrobiłem kilka shotów będąc w Kielcach. Dla siebie. Wam pokazałem, by usłyszeć opinie.
Widać, nie trafiłem w Wasze gusty.
Raz jeszcze dziękuję za odwiedziny.
Dla mnie robi !! I to bardzo
Piotr_ek
23-02-2009, 01:24
Wszystko ładnie, tylko czemu pion, Autorze?
Coś spaprać chyba musiał :)
Dominik - fota rewelka...
Motorniczy
23-02-2009, 13:00
Ja same nudne robię :D
Dziękuję. Widzę, że często komentujesz moje obrazki. To miłe!
Dla mnie jest. I to bardzo. To moje rodzinne miasto, w którym na co dzień nie mieszkam. Znam je z wcześniej, z dzieciństwa. Tu są moje wspomnienia, m.in. pierwsze spotkania z dziewczynami na kawie i na ciastku, pierwsze wypady do centrum, do klubów, etc.
Jak siedzę w Katowicach, to sobie popatrzę i jest mi lepiej.
Dlatego też, zrobiłem kilka shotów będąc w Kielcach. Dla siebie. Wam pokazałem, by usłyszeć opinie.
Widać, nie trafiłem w Wasze gusty.
Raz jeszcze dziękuję za odwiedziny.
No właśnie domyślałem się , że chodzi tu głównie o względy osobiste , przeszłośc , przyszłośc , wspomnienia .. to w sumie jest bardzo ważne :) Pozdro
malasana
23-02-2009, 13:33
Ja oceniam to zdjecie przez pryzmat scisle techniczny. Dla mnie autograf wykonal je bez zarzutu i pokazal to miejsce w mozliwie ciekawy sposob. Kawal siwetnej roboty. A czy ten budynek jest interesujacy dla szerszej publicznosci, to inna kwestia. Na pewno zdjeice pokazuje jak sie powinno fotografowac architekture mz.
Dla mnie to jedno z ciekawszych zdjęć jakie ostatnio pokazałeś w tym dziale - technicznie w zasadzie bez zarzutu, kompozycyjnie bardzo mi pasuje (także dlatego, że pion ;) )
...a nudne jest dlatego, że zapomniałeś gołej baby umieścić w kadrze ;) - goła baba każde zdjęcie ożywi!
borregaard
23-02-2009, 16:56
Bardzo przyzwoite zdjęcie..:-D
autograf
23-02-2009, 17:46
Dziękuję wszystkim za miłe i te niemiłe słowa oraz komentarze.
Postanowiłem nie zakładać kolejnego wątku, wszystkie zdjęcia z sobotniego setu będę wklejał w tym wątku.
*
Zdjęcie nr 2
Kolejna kamienica, skrzyżowanie ulic Sienkiewicza oraz Staszica.
http://iv.pl/images/hlnlqjckc4tvcjo2fdep.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=hlnlqjckc4tvcjo2fdep.jpg)
*
P.S. Kadr poziomy będzie, obiecuję ;)
malasana
23-02-2009, 17:58
Kolejne swietne. Technicznie nienaganne:) Podoba mi sie sterylnosc tego kadru, idealna wyrazistosc.
Te dwa zdjęcie mz świetnie się uzupełniają bo kompozycja jest bardzo zbliżona - będzie dalsza część podobnej serii?
Jeśli będzie to powiem tak - pamiętaj żeby w odpowiednim momencie przerwać bo inaczej znajdą się na pewno tacy, którzy wytkną Ci że każde wygląda tak samo ;)
Wielki szacun. Dobra robota.
borregaard
23-02-2009, 21:00
To drugie też dobre..nie wiem czy nie przyjemniejsze.....:-D
autograf
23-02-2009, 21:04
[...]będzie dalsza część podobnej serii?
Jeśli będzie to powiem tak - pamiętaj żeby w odpowiednim momencie przerwać bo inaczej znajdą się na pewno tacy, którzy wytkną Ci że każde wygląda tak samo ;)
Będzie. Kolejny obrazek będzie się różnił od tych dwóch pierwszych. Zapewniam ;)
To drugie też dobre..nie wiem czy nie przyjemniejsze.....:-D
Stopniuję emocję ;) Zamierzam dać tu całą serię.
Dominik znam trochę Twój styl bo obserwuję różne Twoje zdjęcia tutaj i wydaje mi się że lubisz baaardzo szeroki kąt, lubisz kiedy zdjęcie ma wyraźnie zaznaczony pierwszy plan i agresywne kontrasty oraz winietę. Ja po części podzielam Twój gust..., ale.
Jaki jest mój zarzut - uważam że jeśli chodzi o użycie obiektywów szerokokątnych w architekturze jest pewna granica, którą przekroczywszy uzyskujemy obraz karykaturalny. Mimo że zdjęcie można potem doprowadzić do pionu i linie rzeczywiście są wtedy proste, to jednak pozostaje druga kwestia perspektywy która staje się moim zdaniem potwornie sztuczna.
Obie zaprezentowane przez Ciebie fotografie sprawiają wrażenie przerysowanych... to znaczy moim zdaniem perspektywa na tych zdjęciach została zmasakrowana. Podobne uwagi mam do innych Twoich prac. Może takie przerysowania są elementem Twojego stylu, mi jednak nie przypadły do gustu.
Poza tym warsztatowo te fotografie są poprawne pod względem ekspozycji, obróbki, kolorów... i wielu innych rzeczy.
Mam nadzieję że zostanę dobrze zrozumiany. Zdaję sobie sprawę, że wszyscy robimy zdjęcia nie tylko z pobudek technicznych, ale również sentymentalnych ;). Ale od porcji konstruktywnej krytyki jeszcze nikt nie umarł ;)
Pzdr!
Lubię takie kadry z podłogą.
Ściany są proste, do tego charakterystyczna obróbka i wyszły fajne zdjęcia
autograf
23-02-2009, 22:59
Guancho - z całym szacunkiem do Ciebie - zrozumiałem, że Ci się nie podoba ;)
Nie ma to tam to. Dziękuję za krytykę :D
Nie sądzę, abym coś zmieniał w przyszłości. Z drugiej zaś strony - nigdy nie mów nigdy!
Motorniczy
23-02-2009, 23:34
O widzisz i to jest budynek:) , piękne balkony i gratuluję :)
autograf
24-02-2009, 00:10
Ponownie się witam i pokazuję kolejny obrazek.
Mówiłem, że ciąg dalszy nastąpi..
Tym razem poziomo. Z dedykacją ;)
*
Zdjęcie nr 3
Plac Cztery pory roku. Ul. Sienkiewicza, Kielce.
http://iv.pl/images/50mtqsa30nf8fla28sb7.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=50mtqsa30nf8fla28sb7.jpg)
*
Eee, szacuneczek jest! :) Bardzo ładne zdjęcie, najlepsze z tych wszystkich, jak mi się zdaje. Takie na WIELKIEGO PLUSA!
malasana
24-02-2009, 09:13
Swietna seria, trzecie tez sie bardzo podoba. Ale faworytem jest 2 nadal:)
borregaard
24-02-2009, 09:57
Ładnie dozujesz,ale ja też dalej za Nr.2....:-D
mi się wszystkie podobają, mam tylko niewielką uwagę do 2 - nie jest ani symetryczna, ani nie symetryczna, zdecydowałbym się na coś konkretniejszego.
co do przerysowanej perspektywy - gdzieś nawet podałem Twoje zdjęcie jako przykład, że takie sztuczne jest o wiele lepsze niż krzywe. Do takich zdjęć jestem przyzwyczajony z pism architektonicznych - po prostu czasem nie ma miejsca (najczęściej nie ma) na węższy kąt obiektywu. Mi się takie przerysowanie podoba, ale mogę nie być do końca obiektywny.
Super! Ładne żyletki :mrgreen:
autograf
24-02-2009, 17:53
mi się wszystkie podobają, mam tylko niewielką uwagę do 2 - nie jest ani symetryczna, ani nie symetryczna, zdecydowałbym się na coś konkretniejszego.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Wiedz, że ta ulica - przy której stoi kamienica - schodzi w dół, jest pod skosem.
Nooo... 3-ka b.fajna, o jedynce nie zmieniłem zdania :) pozdr.
autograf
25-02-2009, 17:45
Rozpocząłem w drugim równoległym wątku (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=89063) pokazywać zdjęcia z Kielc w B&W, ale mam jeszcze jedno, które będzie kolorowe. Tzn jest kolorowe :)
Co powiecie o takim obrazku?
*
Zdjęcie nr 4
Kielce, Plac artystów.
http://iv.pl/images/mnh2o70aqr12ls6xq99w.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=mnh2o70aqr12ls6xq99w.jpg)
*
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Wiedz, że ta ulica - przy której stoi kamienica - schodzi w dół, jest pod skosem.
no nie bardzo chyba, spadek nie ma tu znaczenia. chodziło mi o to, że jakoś tak lepiej mi by się widziało czubek iglicy w klasycznej 1/3 od lewej strony kadru lub dokładnie na środku zdjęcia, ale się nie upieram (bo i tak jest fajnie), dlatego tak nieśmiało to zaznaczyłem.
co do zdjęcia 4. to winieta zaczerniła LG narożnik kamienicy i w tym wypadku to chyba nie powinno tak być. na pewno 100 osób wytknie mi (albo jedna bąbelkowa), że się czepiam, ale trudno, zgadzam się na taka gębę :D
p.s.
krąży opinia, że Kielce to po Radomiu najbrzydsze miasto w Polsce. autograf, skutecznie obalasz ten mit :)
Wiesz, do mnie Twoje zdjęcia przemawiają i to bardzo..., ale ja też pochodzę z Kielc, niestety mieszkam o wiele za daleko, żeby częściej tam bywać. Więc zamieszczaj ich jak najwięcej, szczególnie, że i pod względem technicznym są na wysokim poziomie.
Kurcze, ujęcia, kolorki :-) Miodzio!
Chyba się Dominik zapiszę do Ciebie na małe szkolenie z fotografii, bo jak widzę naprawdę warto.
Kadr, kolory na 4 bombowe - jest prawie idealnie - popraw ten wspomniany LG róg a będzie idealnie ;)
3 i 4 też są całkiem niezłe :)
Wioletta
25-02-2009, 22:29
Ladne zdjecie, przyjemnie sie patrzy :)
Ale nie wiem , dla mnie tylko 1 i 2
wojtek6308
25-02-2009, 22:43
No to ładnie :-D wszystkie mnie się podobają.
Autograf - na Twoich fotach podoba mi się starannosc z jaką zdjecia sa robione , polepsza to znacznie odbiór --- podoba się :-D
autograf
27-02-2009, 17:25
Witam.
Dziękuję za ciepłe słowa. To miłe co piszecie :D
W takim razie ośmielę się pokazać zdjęcie następne..
*
Zdjęcie nr 5
Kielce, Budynek Poczty Polskiej, oddział główny; ul. Sienkiewicza.
http://iv.pl/images/bgd0v5cs9svetkn6tq.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=bgd0v5cs9svetkn6tq.jpg)
*
Acha. I jeszcze jedno, kieruję pytanie do Elixa:
Te dwa zdjęcie mz świetnie się uzupełniają bo kompozycja jest bardzo zbliżona - będzie dalsza część podobnej serii?
Kompozycyjnie różnią się? ;) Czy jest nudno?..
Autograf, a powiedz z łaski swojej, jakim cudem nei masz ludzi? Długo naświetlałeś, kilkakrotna ekspozycja i maskowanie, czy w Kielcach taki kryzys, że ludzie po chałupach siedzą?
Wioletta
27-02-2009, 19:01
Swietna 5
Gratki
autograf
28-02-2009, 01:00
@ Bombel
Żadnych filtrów ND, żadnych kilkukrotnych ekspozycji... Ja nie z tych.
Odpowiedź jest niesłychanie prosta. Było wtedy -10 stopni Celsjusza, więc ludzie zamiast spacerować - to dupska grzali w domowych kątach.
To tylko ja taki "mądry"..
* Pojedyncze jednostki właziły w kadr. Musiałem poczekać aż wyjdą z pola widzenia, jednocześnie marznąć - no ale mam nadzieję, że było warto.
@ Wioletta, Harb
Cieszę się, że się podobała.. poczta ;)
Acha. I jeszcze jedno, kieruję pytanie do Elixa:
Kompozycyjnie różnią się? ;) Czy jest nudno?..
A więc już spieszę z odpowiedzią:
Sorry, że tak późno ale ten cholerny internet nie chce działać w samolotach ;)
Dla mnie nudno nie jest - nadal ogląda mi się tą kielecką serię z przyjemnością i (jak to ktoś już wcześniej napisał) aż dziw bierze że te Kielce takie ładne.
Co do kompozycji - niewątpliwie mają te zdjęcia jakiś wspólny mianownik i właśnie dlatego tworzą spójną całość. Jak dla mnie to Ci Urząd Miasta Kielce powinien wystawę zrobić za propagowanie pozytywnego wizerunku miasta ;)
Z drugiej strony to wiesz jak to jest - czasem się znajdzie na forum jakiś "zawodowiec" który powie, że się powtarzasz.
A znowuż ze strony trzeciej to trzeba uważać żeby rzeczywiście nie popaść w schematy (bo są też tacy co robią piękne, nienaganne technicznie obrazki, ale niestety każdy jest podobny do poprzedniego) - a tego byś nie chciał, prawda? Ale nie bój się - jak pokażesz 101 kadr w tej serii to Ci delikatnie na PM zasugeruję;) Na razie jest OK.
Mam nadzieję, że się rozumiemy i ta przydługawa odpowiedź Cię satysfakcjonuje :D
Jeśli nie to wiesz jak mnie znaleźć.
borregaard
28-02-2009, 19:51
Śledzę,śledzę.......piąteczka full wypas....:mrgreen:
autograf
02-03-2009, 18:46
aż dziw bierze że te Kielce takie ładne.
Kurde, serio Kielce taką łatkę mają przyklejoną? To przykre jest :(
To może będę pokazywał więcej i częściej..
No tak, wszyscy Kraków, Wrocław etc. ...
Co do kompozycji - niewątpliwie mają te zdjęcia jakiś wspólny mianownik i właśnie dlatego tworzą spójną całość.
To nie jest wspólny mianownik, lecz wspólna 'podłoga' ;)
Z drugiej strony to wiesz jak to jest - czasem się znajdzie na forum jakiś "zawodowiec" który powie, że się powtarzasz.
Wiem jak to jest. Cała masa zawodowców u nas na forum :)
A znowuż ze strony trzeciej to trzeba uważać żeby rzeczywiście nie popaść w schematy (bo są też tacy co robią piękne, nienaganne technicznie obrazki, ale niestety każdy jest podobny do poprzedniego) - a tego byś nie chciał, prawda? Ale nie bój się - jak pokażesz 101 kadr w tej serii to Ci delikatnie na PM zasugeruję;) Na razie jest OK.
Wal na forum, co będziesz PMki posyłał. Damy radę :D
Mam nadzieję, że się rozumiemy i ta przydługawa odpowiedź Cię satysfakcjonuje :D
Jak zwykle. Dziękuję!
Kurde, serio Kielce taką łatkę mają przyklejoną?
A tam łatkę od razu :) Po prostu nigdy tam nie byłem i mi się to tylko z Liroyem kojarzy ;) ...i jeszcze słyszałem, że piździ strasznie...
Wal na forum, co będziesz PMki posyłał. Damy radę :D
Najpierw na PM, potem na forum. Taka oficjalna droga.
Jak zwykle. Dziękuję!
Jak zwykle. Proszę! :D
autograf
03-03-2009, 18:54
[...] i mi się to tylko z Liroyem kojarzy ;)
Z Piotrkiem? Mój sąsiad :)
[...] ...i jeszcze słyszałem, że piździ strasznie...
Bzdura. To zamierzchłe czasy były... ;)
autograf
04-03-2009, 20:35
Ponownie cześć :D Obrobiłem dziś jeszcze kilka klatek.
Pokażę kolejną. Oczywiście kolorowo i dodatkowo symetrycznie. Chyba?!
*
Zdjęcie nr 6
Deptak. Ul. Sienkiewicza.
http://iv.pl/images/7ghmquyyklg27c4t47sf.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=7ghmquyyklg27c4t47sf.jpg)
*
borregaard
04-03-2009, 21:10
No i pięknie.Ładniutkie kolorki..:-D
autograf
04-03-2009, 23:38
No i pięknie.Ładniutkie kolorki..:-D
Nie spodziewałem się od Ciebie innych słów :mrgreen:
Ostatnie jest bardzo fajne. Mnie pasuje bo lubię takie kadry
Wioletta
05-03-2009, 01:17
Ostatnie bardzo ladne.
Twoje zdjecia sa bardzo dopracowane,(nie portret:-P) gratulacje:)
peludito
05-03-2009, 01:45
Ta 6 - identyczny deptak jak Krakowskie Przedmieście w Lublinie, no łezka w oku... Zdjątko bardzo miłe w odbiorze, pzdr
Sienkiewka super wyglada, az chcialoby sie powiesic Twoje zdjecia Kielc na scianie.
ps. Przepraszam, za brak polskich liter, ale pisze z nie swojego komputera.
autograf
05-03-2009, 02:12
Sienkiewka super wyglada, az chcialoby sie powiesic Twoje zdjecia Kielc na scianie.
To był by dla mnie zaszczyt!
krzysztof jot
05-03-2009, 02:28
p.s.
krąży opinia, że Kielce to po Radomiu najbrzydsze miasto w Polsce. autograf, skutecznie obalasz ten mit :)
to chyba dosc stara. Obecnie centrum Kielc - deptak ul.sienkiewicza - to jedna z ładniejszych ulic w polsce. Po prostu piekna -od samej gory do samego dołu - ani Krupówki ani piotrkowska . kosztowało to niezła kase, ale dopieszczone to jest w kazdym centymerze. a teraz dochodza do tego przyległe ulice i robi sie naprawde jedno z ładniejszym miejsc, a znam własciwie kazde wieksze miasto w Polsce. i nie pisze tego z sentymentu do Kielc. po prostu stwierdzam fakt.
autograf
07-03-2009, 22:40
I tutaj zgadzam się z Krzysztofem ;)
ładnie Dominik przedstawiasz to miasto - bedziesz zasłuzony :-D
borregaard
09-03-2009, 17:36
ładnie Dominik przedstawiasz to miasto - bedziesz zasłuzony :-D
Żeby Go ,chociaż,do "Komitetu Blokowego" wystawili.....:mrgreen:
autograf
09-03-2009, 17:40
Przyznam, że przez myśl mi przyszło napisać list do Urzędu Miasta w Kielcach, ale zrezygnowałem.
Wygłupił bym się tylko :)