Zobacz pełną wersję : Początkujący wita i o obiektywy pyta - tele i makro do D90
Witam. Jestem tu nowy! Proszę o porady dotyczące zakupu obiektywów! Szukam obiektywu do robienia zdjęć ludziom w czasie uprawiania wspinaczki (zdjęcia z daleka, duże zbliżenia np.palców), a drugi obiektyw do robienia zdjęć macro (małe robaczki,pająki). Posiadam Nikona D90!
Dzięki za wyrozumiałość i wszelaką pomoc!
mateo912
22-02-2009, 14:46
a wiesz ile chcesz na to wydać?
Hm...
Radzę poszukać w tematach o teleobiektywach i skasować posta zanim inni "odpowiedzą" na ten post.
Z mojej strony dodam, że należy zaopatrzyć się w jakiś teleobiektyw. Nie wiem jak daleka jest ta odległość. Czy np. 70-300 wystarczy czy jeszcze coś dłuższego. Do tego statyw lub jakiś monopod?
Od makro tu są inni :) Są specjalne obiektywy do tego, ale niekoniecznie Tamrony z funkcją "makro" jeśli na poważnie się o tym myśli.
Taniej można poszukać konwertery makro czy adaptery odwrotnego mocowania.
Wszystko zależy co dokładnie zamierzasz robić.
Ps. Posty są tylko moją opinią - nie trzeba się nią sugerować.
dokładnie zależy jaka kasa. Czy masz 10000 czy 1000 czy moze za 500 chcesz to wszystko mieć. Podaj cene.
Co do makro jesli zaczynasz to polecam pierscienie posrednie + jakis obiektyw staly np. Nikkor 50/1.8
nie ten dział! jest taki dział: optyka, i tam znajdziesz odpowiedz na prawie wszystkie swoje pytania, a przy okazji dojdą ci nowe ;)
Przepraszam,że wlepiłem ten post nie tam gdzie Trzeba!
Na obydwa obiektywy mam zamiar (oczywiście nie naraz) wydać do 2tyś plz!
Wielkie dzięki i czekam na porady!
bartekh86
22-02-2009, 16:57
Trochę duże wymagania a mało pieniędzy niestety. Powyżej 300mm nic nie znajdziesz i tu proponuję sigmę 70-300mm APO, jest poniżej tyś złotych. Do tego obiektywu lub najlepiej do stałki 50mm f/1.8 (za 400zł) dokup pierścienie pośrednie i masz makro. Ale nie wiem czy na owady wystarcza bo do tego trzeba mieć dużą odległość od fotografowanego obiektu a przy pierścieniach tego nie osiągniesz - po prostu spłoszysz owada.
vincent vega
22-02-2009, 19:02
do makro 90mm tamron o stałym 2,8
tele 70-300 sigma (w tym przypadku wyrobisz się z kasą) lub nikkor też 70-300 (idealnie byłoby poczekać i dołożyć do nikora z VR ale to 1000-1200zł ponad limit)
piotrzuraw
22-02-2009, 21:10
Do makro polecam N 50 1.8 plus pierscien do odwrotnego zapiecia szkla. Tanio i robi makro ze hej, lampa do makro potrzebna tez
witam,
podłącze się do tematu makro. Tez szukam taniego makro, jak to jest z tymi pierscieniami i 50/1.8 ? jakie muszą być? Można prosic o konkretny przyklad?
Czy są wtedy jakieś ograniczenia?
Jak wygląda porównanie 50/1.8 i np nikkora 55mm makro?
Proac150
22-02-2009, 22:55
Do makro polecam N 50 1.8 plus pierscien do odwrotnego zapiecia szkla. Tanio i robi makro ze hej, lampa do makro potrzebna tez
W temacie autor napisał "początkujący..." więc może warto wspomnieć, że przy ww zestawie wszystko ręcznie, ciemno ... Ja za vincent vega polecał bym typowy obiektyw makro.
wasilewskipiotr
03-03-2009, 13:21
Kup lepiej jeden ale cos lepszego niz np.Sigma 70 300 bo sie zawiedziesz , kazdy chyba Ci tak powie...no moze oprocz sprzedawcy ;)
piotrzuraw
08-03-2009, 20:35
Jesli juz typowy do makro to ja uzywam sigmy 105mm f2.8 kolega tamrona i oba daja rade.
Tutaj przykladowe z 105-ki sigmy http://photo.net/photodb/photo?photo_id=5086377