Zobacz pełną wersję : W SB800 sie da a SB900 nie moge odpalić.
W body wyłaczyłem przedbłyski sterujace, a SB 800 ustawiłem na SU 4 i wszytko gra.Błyska jak potrzeba. W sb900 ustawiłem na SU 4 i błyska ale nie wtedy kiedy trzeba.Wałkije instrukcje kilka razy i nie moge dojsć o co chodzi. Wiem, powiecie ,że mam TTLa ale dlaczego SB900 nie gada jak SB800 ?
U mnie działa wszystko normalnie zarówno z sb800 jak i z sb900. Body ustawione na manual, sb800 manual z włączonym SU-4. W sb 900 maiłem problem, aby wyzwolić aparatem ale włącznik przełączyłem w pozycję REMOTE, wtedy włączyłem SU-4 i wszystko smiga aż miło. Jak włączysz lampę na REMOTE to gdy nie masz włączonego SU-4 to wybierasz sobie kanał itp. Jak właczysz SU-4 lampa działa w M lub Auto. W pozycji ON SU-4 chyba nie działa.
Jak właczysz SU-4 lampa działa w M lub Auto. W pozycji ON SU-4 chyba nie działa.
jak włacze czyli ON , a jak ON to chyba nie działa. troche mi zamieszałeś w głowie :).
Sorry. SU-4 działa tylko gdy włącznik ustawisz w pozycji REMOTE, czyli:
włączasz lampę na REMOTE, trzymasz OK i ustawiasz SU-4 na ON.
Gdy już tak zrobisz masz do wyboru dwa tryby lampy: Auto i Manual
no i tak mam i oddam strzał z wbudowanej i oczywiście zdalna błysnie ale nie wtedy kiedy trzeba. Przedbłyski w body wyłaczone. Z sb800 niema takiego problemu, smiga równo. Oczywiście ,że moge posłużyc sie CLS lub radiem ale upierdliwość nie daje mi spać dlaczego nowa lampa nie trybi przez swoja fotocele tak jak trzeba. Teraz widzę ,że dobrze zrobiłem kupując chyba jedna z ostsnich sztuk SB800. SB 900 powinna sie nazywać Zośka od Zosi samosi. Sama robi co chce i kiedy chce:)
Wlącznik w pozycję remote, w menu SU4 na ON i dziala fotocela.
Polsar74
23-02-2009, 21:44
Wlącznik w pozycję remote, w menu SU4 na ON i dziala fotocela.
też potwierdzam
Spróbuj ustawić lampę wbudowaną w body na M i wtedy zobacz czy zadziała z sb 900.
Tak, teraz zagadała ale w body tylko M inaczej nie trybi. Uffff , a juz myslałem ze ul. Postepu sie kłania. Dzieki Panowie. (SB800 jest mniej wymagajaca jednak.)
No i po problemie.
Ja działam na M i teraz jestem jestem na etapie badania kliszy i dyskietki ale cos mi to srednio wychodzi bo raz błysnie a raz nie. Próba nie strzelba!