PDA

Zobacz pełną wersję : Głód, chłód i... fotografia :-/

świetlik
22-02-2009, 11:27
No i stało się. Za każdym razem jak robię zdjęcie to myśle ile będzie mnie to kosztować. Teraz F75 czyli 36 klatek, wywołanie + odbitki około 60plnów a do tego koszt filmu a jesli chcę zgrać na płytę to nastepne plny, nie pisze o cz-b fotografii (1,5pln za odbitkę!)... No i co z tego, że kadry przemyślane jak i tak z 36 znośne są 3, no może 5. Ubaw po pachy szczególnie jak patrzę na te niewywyołane rolki, które chomikuje w szafie.
No to se ponarzekaliśmy :-/ a teraz sedno:
pomimo mojego przywiazania do 35mm muszę zamienić na D40/D60 (?) - taniej i tyle!
Do F75 mam 28-80/3.3-5.6 czyli moge zrobić z niego ~ 56-160/5.6 (czy ja się nie myle?? i gdzie ja to wykorzystam?). Przez wiele lat moim jedynym był zenit z obiektywem~50/1.2 i zdecydowanie bardziej odpowiadał mi niż zoom 28-80 - światło ma dla mnie wieksze znaczenie i chyba wrócę do 50/1.2. Acha najwiekszą odbitke jaką trzaskam to A3 no i oczywiście jestem biednym amatorem :D

Mam takie alternatywy:

body D40 (tajniej=fajniej) lub D60 nie wiem czy piksele maja dla mnie znaczenie (A3)?
obiektyw 50/1.cos-tam a raczej w tym formacie 35/1.8...

a może

kupić D40 Kit lub D60 Kit (w komplecie taniej a zanim nazbieram na 35 to przynajmniej będę robic zdjęcia)

a może

nie kupować cyfrówki bo to wcale nie jest tak tanio jak mi się wydaje?! Tylko np. używany skaner do klisz??

bardzo proszę o komentarze bo całkiem możliwe, że ja, jak powiedział ślepy koń "nie widze przeszkód"
a o cyfrówkach to praktycznie wiem tyle co nic...
dzieki:-)

ASAHI
22-02-2009, 11:39
Wiesz, w Twoim przypadku to proponuję d40, a skoro zależy Ci na świetle to pomyśl o stałkach 1.4 lub 1.8, może trafisz używki na giełdzie w dobrych cenach, i do dx to raczej 30, 50 to już troszkę wąsko. Przy obiektywach musisz pamiętać że d40 nie ma napędu AF i np 50 1.8 ostrość ustawiasz ręcznie.
Aha, i jest zdecydowanie taniej, a efekty swojej pracy widzisz od razu i możesz korygować. Też miałem Zenita, potem F60, Konica Minolta i w koncu d300.
Tylko trzeba mieć komputer i coś do obróbki fot i ich archiwizowania.
Podstawowa sprawa to przy cyfrówce koszt odbitki to po odliczeniu amortyzacji sprzętu jest nieporównywalny do analoga. I trzeba się przestawić na inną jakość ( nie złą, po prostu inną) i pracę niż na analogu. D 60 to troszkę inny d40, nie wiem czy warto dopłacać, poszukaj używek, zawsze to taniej, a w Twoim przypadku lepiej zainwestować w dobre jasne szkło.

Albo tak jak Albert niżej radzi: d70 lub d 80 ze wskazaniem na d80, inaczej leży w dłoniach, a do tego podepniesz już wszystkie szkła.

Albert44
22-02-2009, 11:47
Poszukaj używki D50, D70 lub D80.. masz w nich śrubokręt. Dokupisz jakieś stare N35-105 lub N35-135 i cały czas cyfra i analog mają szklarnie. btw: 28-80 pomnóż x1,6 a nie 2...
imho: D40 i pochodne -- zapomnij

świetlik
22-02-2009, 11:49
hmmm, czyli ideałem do d40 byłoby hipotetyczne AF 30/1.2
czyli uzyskam tak sam efekt (zblizony) jak do analogowego 50/1.2
dobrze rozumuję???

ASAHI
22-02-2009, 11:53
Nie wiem czy w normalnej tj. znośnej cenie znajdziesz taki 30 1.2 o ile go produkują ;-)
w Nikonie masz 24mm 2.8, 28mm 2.8 i 35mm f2

Wszystko zależy ile masz kasy na sprzęt i co chcesz fotografować, ale taki używany d80 z np 28 2.8 to już fajny zestaw na poczatek. Jeszcze jest Sigma 30 ale nie pamiętam światła, dość dobra.

Albert44
22-02-2009, 11:56
hmmm, czyli ideałem do d40 byłoby hipotetyczne AF 30/1.2
czyli uzyskam tak sam efekt (zblizony) jak do analogowego 50/1.2
dobrze rozumuję???

D40, D40x, D60 wymagają obiektywów z własnym napędem... lub pozostaje ręczny AF.
Dla ciebie potrzebny byłby AF 24F2,8D lub AF 28F2,8D ostatecznie AF 35F2D. Te szkła nie mają silnika .

D.Anihilati
22-02-2009, 11:59
Do F75 mam 28-80/3.3-5.6 czyli moge zrobić z niego ~ 56-160/5.6 (czy ja się nie myle?? i gdzie ja to wykożystam?).

Raczej 42-120. A gdzie to wykorzystasz? No coz - sam musisz sobie odpowiedziec. Ani to wasko, ani szeroko, w zasadzie ogniskowe najlepsze do portretow, tylko troszke ciemnawo.

body D40 (tajniej=fajniej)

Uwazaj z tym taniej. Jeszcze pare miesiecy temu D40 mozna bylo kupic za niecale 800 PLN, a w kicie miec za niespelna 1k PLN, ale ceny ostatnio szybuja, a ponoc D40 powoli wycofuja z rynku (AFAIR tak wynikalo z oficjalnego cennika Nikon Polska na ktorym brakowalo D60), moze sie zatem okazac, ze roznica miedzy D40 a D60 bedzie niewielka (nawet wg porownywarek cen wynosi ok. 200 PLN, a jesli sprawdzic dostepnosci moze sie okazac, ze jest jeszcze mniejsza).

lub D60 nie wiem czy piksele maja dla mnie znaczenie (A3)?

W przypadku odbitek formatu A3 - tak ma znaczenie. 6mpx (jakie sa w D40) starczaja na odbitke wielkosci ok. A4, ale o przekadrowywaniu po zrobieniu ujecia zapomnij.

obiektyw 50/1.cos-tam a raczej w tym formiacie 35/1.8...

Tu niestety moze byc malutki problem.
Obie te puszki nie maja tzw. srubokreta, co oznacza, ze nie bedzie dzialalo automatyczne ustawianie ostrosci dla obiektywow bez srubokreta, co z kolei oznacza, ze albo masz decydujesz sie na manualne ustawianie ostrosci w 50/1.8, albo placisz 3 razy wiecej za wersje 50/1.4 z silniczkiem (wlasnym napedem AF). I ta ogniskowa da Ci odpowiednik 75mm dla malego obrazka.
Jak slusznie zauwazasz dopiero 35mm pod APS-C bedzie odpowiednikiem 50 pod aparaty maloobrazkowe. I wlasnie obiektyw 35/1.8 z wlasnym silnikiem (czyli w sam raz pod D40/D60) wchodzi na rynek.

kupić D40 Kit lub D60 Kit (w komplecie taniej a zanim nazbieram na 35 to przynajmniej będę robic zdjęcia)

Wszystko zalezy jaka kwota dysponujesz. Ale chyba nie bylby to taki glupi pomysl zakupic D60 + 18-55VR.
Niezle szklo jak na poczatek. Ma stabilizacje obrazu. Sensowny zakres ogniskowych. Pewnie troszke zaciemne jak dla Ciebie, ale za to za ten komplet zaplacisz ok. 1650 PLN (no chyba ze wezmiesz D60 + 18-55 II za ok. 1350, sam korpus ok. 1250). Ceny w wersjach z D40 sa ok. 250 PLN nizsze.

rudin
22-02-2009, 12:34
Nie wiem czy w normalnej tj. znośnej cenie znajdziesz taki 30 1.2 o ile go produkują ;-)
w Nikonie masz 24mm 2.8, 28mm 2.8 i 35mm f2

Wszystko zależy ile masz kasy na sprzęt i co chcesz fotografować, ale taki używany d80 z np 28 2.8 to już fajny zestaw na poczatek. Jeszcze jest Sigma 30 ale nie pamiętam światła, dość dobra.

Poza tą sigmą (30mm f1,4) jest jeszcze nowiuteńki Nikkor 35mm f1,8 w cenie niższej niż 1000 zł.

jacek.gold
22-02-2009, 12:41
szczerze powiedziawszy nie słyszałem o szkle do zenita ze światłem 1,2 więc chodzi zapewne o któregoś heliosa 5o f2
z na forumowej giełdzie widziałem d50 za psie pieniądze a ma ten aparacik takie zalety jak śrubokręt i synchronizację z lampami 1/500

świetlik
22-02-2009, 13:32
hmmm, czytam, czytam i coś mi się wydaje, że tanio jak barszcz to nie będzie :-/
nie bardzo bawią mnie kompromisy na szkle... no i ta rozdzielczość, bezsensem byłoby wydanie kasy a potem...nawet sobie obrazka A3 na ścianę nie trzase ;-)

ASAHI:
"I trzeba się przestawić na inną jakość ( nie złą, po prostu inną) i pracę niż na analogu."
ASAHI co masz na myśli? Strasznie nie lubie rozczarowań szczególnie poprzedzonych dużymi wydatkami; może jednak zastanowić się nad skanerem do klisz i zostac przy F75?? Większy wybór szkieł itp....
acha, cos mi się wydawało, że "balans bieli" to jedyna "trauma" która mnie czeka ;-)

jacek.gold - fakt mam tez zenita z heliosem f2 ale mój ulubiony zenit to zenit E model z okazji olimpiady w Moskwie obiektyw ma f1.2 ale nie dokładnie 50 tylko ~50 (58 czy 56, nie pamietam muszę zajrzeć do szafy)

mmost
22-02-2009, 13:44
A mnie sie wydaje, ze D40 z kitem na poczatek i N35/1.8 do tego i "bedzie pan zadowolony" :-). 6MPix wystarcza w zupelnosci. A z tego co wiem to stosunek jakosc zdjec/cena puszki jest dla D40 bardzo korzystny. Jedyne czego mnie brakuje w D40 to wysokie uzywalne ISO i lepszy WB (ustawianie w kelwinach). Poza tym pucha swietna. Zaraz sie odwezwa glosy ze D40 nie ma silnika AF, gornego wyswietlacza i w ogole to zdjec sie nim nie da robic. Ale to glownie twierdza ludzie ktorzy uwazaja ze jakosc zdjecia jest wprost proporcjonalna do kilogramow w torbie.

ASAHI
22-02-2009, 13:46
No niestety balans bieli to wyzwanie, ale do opanowania. Ja też się przesiadałem z analoga, więc po pierwsze trzeba się przyzwyczaić do tego że iso natywne to 200, np w d300, że kolory tj. profile musisz dopasować do siebie, że masz cropa na obiektywach, rozdzielczość matrycy to jedno a obiektywu to drugie, że przy braku światła powstaje szum, który nie każdy akceptuje itp.
Jednak przejdź na cyfrę, ma wiele zalet w porównaniu do analoga, a korpus z kliszą zawsze możesz mieć jako zapas.
Może faktycznie kup używanego d80, i stałkę właśnie np. nikkora 35, spokojnie zmieścisz się w 2 tyś i na kartę powinno zostać.

masz przykład:
http://www.allegro.pl/item563687251_nikon_d80_jak_nowy_4gb_pokrow_aku_la d_gwar_fv.html
ten jest chyba nowy, ale używki są na alledrogo

velaskez
22-02-2009, 13:53
Będziesz zadowolony, bierz:)

D.Anihilati
22-02-2009, 14:17
A mnie sie wydaje, ze D40 z kitem na poczatek i N35/1.8 do tego i "bedzie pan zadowolony" :-).
Ale wciaz nie wiemy jakim budzetem dysponuje swietlik.

6MPix wystarcza w zupelnosci.
Pamietaj, ze mowimy rowniez o odbitkach formatu A3.
Dlatego mimo wszystko rozwazalbym jednak D60, byc moze te 250 PLN (taka jest mniej wiecej roznica cen miedzy tymi puszkami) to duzo, byc moze malo.

Jedyne czego mnie brakuje w D40 to wysokie uzywalne ISO i lepszy WB (ustawianie w kelwinach).

Na szczescie balans bieli zawsze mozna ratowac jesli robi sie zdjecia w NEF.

Rycerz
22-02-2009, 14:23
na forumowe giełdzie też są używane puszki :)

havk
22-02-2009, 14:26
kup skaner do klisz :P

avallardi
22-02-2009, 14:29
btw: 28-80 pomnóż x1,6 a nie 2...
A nie przypadkiem x1,5? No chyba, że to szkło ma być podpięte pod Canona. :mrgreen:

Albert44
22-02-2009, 14:44
A nie przypadkiem x1,5? No chyba, że to szkło ma być podpięte pod Canona. :mrgreen:

Słusznie, błąd.. ale na szczęście tylko klawiaturowy :) ma być 1,5.

świetlik
23-02-2009, 10:47
myśle i myśle, licze i kalkuluje... ;-)

na pierwszy rzut oka wygląda że body D80 można dostać w podobnej cenie co body D200, więc nie wiem...

spróbuje ugryźć temat od strony obiektywu czyli wybiore szkło i zobacze ile zostanie mi na body
poszukam czegoś 1.2 ale pewnie skończy się na 1.8 :-/... ale Zbigniew w innym poście napisał cos takiego(!):

A na podstawie czego Ci się wydawało ? Bo mistrzem ostrości bedzie już bardziej 50/2 albo 55-tka do makro. Jeżeli już naprawdę chcesz wydać, to posłuchaj spiritwooda. Wg mnie kupno (o ile o cyfrze mówimy) manualnego szkła f/1.2 w czasach, gdy masz dostępne aparaty z matrycą FX jest bez sensu. Zysk na świetle (a więc możliwościach fotografii w trudnych warunkach oświetleniowych) i kwestiach związanych z obrazowaniem (czyli np. mała GO) można o wiele łatwiej nadrobić poprzez body.

Jak to "nadrobić" przez body???? Chyba mylnie interpretuje ten komentarz...

a może lekiem na całe zło jest magiczny "balans bieli"? ;-D

świetlik
23-02-2009, 10:49
aaa i jeszcze jedno pytanie, może głupie...ale co tam
czy obiektywy od cyfrówek można spokojnie podpinać pod analoga?? (no bo na odwrót można, na siłę ale można....)

jacek.gold
23-02-2009, 10:56
podpiąć można ale jak dx-owy będzie to efekty marne

świetlik
23-02-2009, 11:08
marny efekt = brak efektu??
tzn. że podpiąć można ale tylko w celach samoobrony? ;-)

pebees
23-02-2009, 11:13
No i stało się. Za każdym razem jak robię zdjęcie to myśle ile będzie mnie to kosztować. Teraz F75 czyli 36 klatek, wywołanie + odbitki około 60plnów a do tego koszt filmu a jesli chcę zgrać na płytę to nastepne plny, nie pisze o cz-b fotografii (1,5pln za odbitkę!)...

No ja nie wiem, ale Superia 200 kosztuje 6 zł, do tego wywołanie 4 zł i 8 zł skan w labie. Powiedzmy 20 zł za film, nie 60. Odbitki? A co, z cyfraka nie będziesz ich robił? To i tu nie rób :)

Do F75 mam 28-80/3.3-5.6 czyli moge zrobić z niego ~ 56-160/5.6 (czy ja się nie myle?? i gdzie ja to wykorzystam?). Przez wiele lat moim jedynym był zenit z obiektywem~50/1.2 i zdecydowanie bardziej odpowiadał mi niż zoom 28-80 - światło ma dla mnie wieksze znaczenie i chyba wrócę do 50/1.2. Acha najwiekszą odbitke jaką trzaskam to A3 no i oczywiście jestem biednym amatorem :D
No to mamy tu kilka problemów. Pierwszy - ekwiwalent ogniskowych, czyli katy widzenia. Sprawa niezaprzeczalna, oczywista, tak będzie. Gdzie to wykorzystasz? Tam, gdzie będzie potrzeba.
Drugi - jasność szkła. No cóż kiedyś miałeś zenita, teraz F75.. więc jakoś teraz sobie radzisz bez tego 50/1.2 .. czyż nie? Poradzisz sobie więc też z cyfrakiem.
Kwestia odbitki A3 - taką z przyzwoitą jakością zrobisz z dowolnej matrycy 6 mpix. Czy to będzie więc D40 czy D50 czy D40x czy D60 to nie ma znaczenia. Ostatnie dwa mają 10mpix matryce, więc spokojnie wystarczą do takich odbitek.

Mam takie alternatywy:
Osobiście na dzień dzisiejszy, biorąc wersję 'supertanio' kupiłbym D60 'w kicie' z 18-55, za jakieś 1600 zł - o ile nowy sprzęt i ceny z dziś na dziś :) Oczywiście można by wziąć także D40, czemu nie. Nie ma czyszczałki, ma mniejszą matrycę, i też nie ma śrubokręta. Wtedy zmieścisz się w 1200-1300 zł.
Wersja rozsądna to jakiś d50/d80 używany, do wzięcia za 700/1200 zł i do tego kit 18-55 za 300 zł. Wtedy mamy za 1000/1500 zł i możemy podpinać do tego szkła bez silnika, czyli wszelkie 35/2, 50/1.8 i inne takie, co pozwoli na skorzystanie z jasności szkieł za niewygórowaną cenę.
W obu przypadkach należy pamiętać o takich niby drobnych dodatkach jak karta pamięci, jakaś szmatka, torba czy inny czytnik, co razem uczyni też pewną kwotę.
Wersję ze skanerem, do małego obrazka, odpuściłbym sobie całkowicie.

Powyższe dywagacje dotyczą sytuacji, gdy robisz 4-5 rolek filmu miesięcznie (albo i więcej), i zakładają budżet do 2 tysięcy złotych.
Jeśli powiesz ile robisz zdjęć, ile masz kasy na sprzęt i co najczęściej fotografujesz, to wszystkim dużo łatwiej będzie zaproponować Ci 'cyfrankę na początek'.

Podpięcie szkła od cyfraka DX do F75 objawi się winietą, i to sporą. Tak ogólnie mówiąc. Są przecież cyfrówki mające matryce wielkości klatki małoobrazkowego filmu, i szkła do tych cyfrówek będą się zachowywać tak samo na tych cyfrówkach, jak na analogu :)

Problemy z gatunku 'problem balansu bieli' na razie bym zostawił z boku, same wyjdą, gdy zaczniesz fotografować cyfrakiem, i same znikną, gdy potem znajdziesz na nie odpowiedzi - tak, na tym forum :)

Karl Johansson
23-02-2009, 11:18
obiektywy DX można podpiąć, bo bagnet, zasadniczo, jest ten sam.
Problem w tym, że te szkiełka nie są zdolne do pokrywania pełnej klatki, w związku z czym pojawi się mhrochna winieta zasłaniająca pół kadru ;]

świetlik
23-02-2009, 11:29
Ok, rozumiem, sprecyzuje:

liczba zdjęć: min 3x36 klatek / miesiąc (ze wskazaniem na "chcę więcej ale jest za drogo")

budżet:
opcja nr 1: 1000pln "Super!"
opcja nr 2: 1500pln "No...jakoś się uda"
opcja nr 3: 2000pln "Może za kilka miesięcy..."
opcja nr 4: 2500pln i więcej "Zdrowaś Maryjo, łaskiś pełna..."

co najczęściej fotografuję:
warunki:
1. po ciemku np. w nocy podświetloną architekturę (mosty), drzewa w lesie (strumienie) w świetle księżyca, miasto nocą...
2. po południu, przy zachodzącym słońcu lub nad ranem; ciągnie mnie do wszelakich mżawek, wilgoci w powietrzu itp (innych niedoświetleń)
3. po śniegu - głównie przyrodę
4. po alkoholu - żartuje :-D

5. w domu: portrety rodziny, na imprezach okolicznościowych - bardzo rzadko

lubię spokój, ciszę i statyw

pebees
23-02-2009, 11:58
No to mówię, na dzień dzisiejszy, jeśli się nie boisz sprzętu używanego, to d50/d80 plus jakieś szkło (18-55, 50/1.8) to 1000-1500 zł. Jeśli tylko nowy, to za 1200 zł kup D40 (lub za 1600 D60) w 'kicie', albo np. za 1000 zł D40 i za 5-6 stówek szkiełko 18-70. Zresztą... cenniki w necie są, pamiętaj tylko, że do puszek D40/D60/D40x musisz kupować szkła z własnym silnikiem (czyli te AF-S). No i statyw.. chyba, że już masz, bo masz, prawda? :)

Pietern
23-02-2009, 13:39
jacek.gold - fakt mam tez zenita z heliosem f2 ale mój ulubiony zenit to zenit E model z okazji olimpiady w Moskwie obiektyw ma f1.2 ale nie dokładnie 50 tylko ~50 (58 czy 56, nie pamietam muszę zajrzeć do szafy)

Zajrzyj do tej szafy, bo może masz taki obiektyw:
http://www.aparaty.tradycyjne.net/recenzja,26.html
Ale on nie ma tak światło silnego obiektywu jakbyś chciał... :)
Piotr