Zobacz pełną wersję : Wywolywanie RAWow Program do 300zl
Witam.Jestem zielony jesli chodzi o programy.Zawsze uzywalem JTPgow ale teraz zmienilem na RAWy i nie wiem jaki program wybrac.Glownie robie krajobrazy.Bede wdzieczny za podpowiedz.
pozdrawiam
dobry jest capture one v4 kosztuje 99$
adobe lightroom tez bedzie cos koło tego.
Poszukaj karty SandiskExtreme III (niestety ja widziałem tylko CF, ale i tak warto). W MediaMarkt w Warszawie widziałem jeszcze 1GB za 79zł. Wiem, pozornie nie jest to odpowiedź na pytanie, ale jeśli na pudełku masz na górze znaczek PhaseOne CaptureOne Included czy jakoś tak, to masz tam doskonałą wołarkę do NEFów CaptureOne 4. Sam program kosztuje coś około 100 ojro, więc i tak się opłaca :D
Dziekuje bardzo.A czy w np capture czy lightroom moge nakladac 2 lub 3 NEFy i je wywolywac jako jeden?Tzn HDR lub DRI czy jakos tak:-)?
wielokrotna ekspozycja, nie jest dostepna w Capture one i raczej tez nie w lightroomie. Za to w aparacie masz taką, albo poprostu program do edycji zdjęć z warstwami i tam jedną robić odpowiednio przeźroczystą.
Co do C1 i sandisk to ja tak nabyłem mojego ale podobno od roku już nie ma tej promocji.
BugsBunny
22-02-2009, 13:20
adobe lightroom tez bedzie cos koło tego.
Lightroom to USD 299 lub 302,53 EUR, więc sporo drożej; USD99/120EUR kosztuje upgrade z poprzednich wersji
skandalicznie drogo w Europie
CaptureOne LE lub polecam też darmową wersję SilkyPix ( była dostępna do grudnia, może jeszcze gdzieś znajdziesz )
Poszukaj karty SandiskExtreme III (niestety ja widziałem tylko CF, ale i tak warto). W MediaMarkt w Warszawie widziałem jeszcze 1GB za 79zł. Wiem, pozornie nie jest to odpowiedź na pytanie, ale jeśli na pudełku masz na górze znaczek PhaseOne CaptureOne Included czy jakoś tak, to masz tam doskonałą wołarkę do NEFów CaptureOne 4. Sam program kosztuje coś około 100 ojro, więc i tak się opłaca :D
Filek, niestety wprowadziłeś kolegę w błąd - nieświadomie rzecz jasna. Te kody działały do marca ubiegłego roku, chociaż wiele osób rejestrowało je z powodzeniem jeszcze jesienią. Kupiłem taką kartę w grudniu (w Makro wyprzedawali po 25 zł), okazało się, że oferta na dobre się skończyła. Support Capture One odmawia pomocy, więc prośby ni groźby nie pomogą.
Witam.Jestem zielony jesli chodzi o programy.Zawsze uzywalem JTPgow ale teraz zmienilem na RAWy i nie wiem jaki program wybrac.Glownie robie krajobrazy.Bede wdzieczny za podpowiedz.
pozdrawiam
Capture NX1 za 280 zł mozna kupic na wyprzedazy np tu :
http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-oprogramowanie-capture-nx-p-5808.html
Dziekuje wszystkim.Tojo czy w Capture NX1 moe robiac np czesciowe rozjasnienie,tylko danej czesci zdjecia?
avallardi
22-02-2009, 14:22
Photoshop Elements 6 PL - ok. 250zł
Photoshop Elements 7 PL - ok. 350zł
Kurcze teraz to mam dylemat:-)Generalnie bede obrabial krajobrazy,w tym kierunku musze patrzec
Dziekuje wszystkim.Tojo czy w Capture NX1 moe robiac np czesciowe rozjasnienie,tylko danej czesci zdjecia?
Chodzi ci o selektywne przyciemnianie nieba i rozjaśnianie ziemi?
Ściągnij sobie trial Photoshop Elements 7, wczytaj raw do ACR, ustw ujemną korektę ekspozycji żeby niebo miało detale, a potem rozjaśnij ziemię przy pomocy Fill Light. Dostaniesz to samo, ale bez sztucznego wybierania obszarów do korekcji.