PDA

Zobacz pełną wersję : LCD czy CRT ? do zdjęć i ich obróbki... 17 czy 19 ?

kuba_w
15-08-2006, 14:14
LCD czy CRT ?

glownie monitor bedzie wykorzystywany do szopa..

czasami jakis film...

monitor co mam teraz dziala tak ze jak patrze na innych wiekszosc zdjec przostrzone daje, niestety lata sprzetu robia swoje...

przeczytalem na forum ze 19 "to bezsens... fizycznie wieksze piksele" o co chodzi ?

do dyspozycji max 1400 zł.

BlingBling
15-08-2006, 14:16
kuba_w, ja polecilbym LCD 17'' z racji na to ze tansze :) Wez dobra 17-tka zamiast dziadowatej 19''

kuba_w
15-08-2006, 14:18
BlingBling, dobra czyli jaka :)

Czornyj
15-08-2006, 14:51
19-tki są minimalnie droższe od 17-tek, których absolutnie nie ma sensu kupować - praca na takim małym pierdaku to koszmar (wiem co mówię, bo dużo pracuję na notebooku z 16" LCD).

Co do 19-tek - wzięliśmy ostatnio do firmy NEC-a 1970NX - bardzo przyjemny monitorek na S-IPS, byłem mile rozczarowany. Nie jest to może SpectraView, ale ładnie świeci, ma presetowe ustawionko na sRGB, a kupisz go bodajże nawet za 1431 PLN (http://www.camino.pl/opis.php3?ID=17279).

emsi
15-08-2006, 19:08
Ja się rozglądałem za LCD i niestety większość to się nawet skalibrować nie dawała nie mówiąc o dołączonym profilu kolorów. Jak już znalazłem to cena 12-13 tyś troszkę mnie zdziwiła.
To było parę miesięcy temu więc chętnie usłyszę, jeżeli jest jakiś LCD do 3tyś, który da się skalibrować i ma w miarę poprawną reprodukcję barw bo nadal jestem zainteresowany. :)

Czornyj
15-08-2006, 19:24
emsi, of kors że jest - Nec Multisync 1990SXi (2100) lub większy 2090UXi (3200) - kalibrują się sprzętowo jak talala!

emsi
16-08-2006, 10:14
O! Super, dzięki za hinta :)
A co masz na myśli pisząc "kalibrują się sprzętowo"? Chodzi o sprzętowe ustawianie gammy?

Czornyj
16-08-2006, 11:06
Chodzi o ustawienie krzywych koloru w LUT monitora za pomocą programu SpectraView Profiler i kalibratora zgodnego z owym programem - np. coś z oferty Gretag Macbeth. Jedyny zonk (pomijając koszt kalibratora) to fakt, że owego programu nie dają do tych monitorów i wogóle nie jest on na rynku europejskim do kupienia (jest dokładany wyłącznie do megawyj...nie drogich monitorów SpectraView), ale można używać 14-o dniowej wersji trial, lub bodajże kupić ów cudowny program w USA.

misiek502
16-08-2006, 11:42
Witka
taki sam wątek wkleiłem w forum - tech może ktoś połączy??]

Czarnoryj a co sądzisz o zakupie 21 calowego CRT - czy jest sens czy już lepiej inwestowac w LCD?? :?

Czornyj
16-08-2006, 11:55
misiek502, powiem ci tak - mnie się już nie chce pracować na bańce. Mryga toto, piszczy, duże, nieostre a nowych i tak już nie produkują. Oczywiście - świadomość tego, że monitor nie wyświetla mi AdobeRGB nie daje mi spać po nocach, ale jakoś nauczyłem się z tym żyć :lol: Pracowało się kiedyś na 14" bańce na 1024x768 interlaced 32K kolorów i to dopiero był hardkor ;)

.:. EDi
17-08-2006, 10:45
Dokładnie, tylko LCD. Oczy się nie psują (z zepsutymi ciężko nie tylko obrabiać ale i robić zdjęcia), miejsce na biurku zostaje i ostrość zupełnie inna. Cyfrowy sygnał też sporo daje.

Sindbad
17-08-2006, 11:54
EDI: to nie do końca jest tak. LCD rzeczywiście nie "promieniuje" tak jak CRT i pod tym względem jest bardziej ergonomiczny, ale poziom promieniowania CRT jest w dzisiejszych monitorach tak niski że nie ma to większego znaczenia (zresztą najbardziej daje czadu z tyłu obudowy a nie z ekranu). Poza tym przy częstotliwości 100Hz oczy męczą się mniej niż przy oglądaniu zwykłego tv nawet jeśli na tv patrzymy z odległości kilku metrów a na monitor z kilkudziesięciu cm.
Oczy psują się najbardziej: po pierwsze od ciągłego patrzenia (zogniskowania soczewek) na jedną stałą odległość, co jest dość nienaturalne (dlatego każdy kompetentny okulista poleca w pierwszej kolejności ćwiczenia z akomodacji a nie wymianę typu monitora) a po drugie od wysilania wzroku próbując skupić się na detalach (np na czytaniu małych literek).
LCD (zwłaszcza tańsze) mają jeszcze tą wadę, że trzeba patrzeć na nie prawie idealnie na wprost. Przy zwiększaniu kąta obraz staje się zamglony, co dla oczu jest również niezbyt korzystne.

17-08-2006, 12:26
Mój błąd, powinienem napisać "nie psują tak bardzo". :)
Z doświadczenia jednak wiem, że jest spora różnica w ogólnym zmęczeniu wzroku (i nie tylko) przy długiej pracy z monitorami CRT i LCD (na niekorzyść CRT). A spędzam przy nich niestety 10-16h dziennie od wielu lat.

Zawsze twierdziłem, że monitor należy kupić najlepszy na jaki nas stać. To jest część komputera, która najbardziej wpływa na nasze samopoczucie/zdrowie podczas pracy. Dlatego jak największy i tylko LCD. Komfort i produktywność są wtedy najlepsze.

Oczywiście mówię o ludziach, którzy pracują przed monitorem kilka godzin dziennie. Jeśli przysiada się do kompa 3 razy w tygodniu na pół godziny, lepiej zainwestować w rower. ;)

m_ak_s
17-08-2006, 18:52
O tym jak wazny jest monitor i jego kalibracja przekonalem sie jakis czas temu, w firmie zaliczylismy wtope z drukiem bo sie spieszylo i nie bylo czasu na proofa cyfrowego... :) W dodatku przygotowywalismy to na CRT. Wole nie myslec jakbysmy przygotowali to na jednym z naszych LCD hehehe. Czasem bardzo niewielkie zmiany w kolorystyce sprawiaja ze wydruk wyglada zupelnie inaczej. Budzetowe LCD to moim zdaniem wydatek kompletnie bezsensowny jesli pracuje sie przy grafice lub fotach (blizej niezidentyfikowana rozpietosc tonalna). Trzeba zdecydowanie doinwestowac. Dwa lata temu kupilem LCD AG Neovo 19, bylem z niego totalnie zadowolony, ale z czasem wyszlo w praniu troche brudow i teraz jak mam cos wywolac albo drukowac to sprawdzam po skonczonej pracy jak to wyglada na dobrym szkle..
Proponuje robic podobnie... Jesli juz ktos kupi taki tani monitor LCD ... to niech nie wyrzuca starej banki od razu do kosza zwlaszcza jesli byla sprawna i ladnie swiecila ;)
Jesli chodzi o komfort, brak jakichkolwiek znieksztalcen, relaks dla oczu itd itp to nie ma o czym mowic :D tylko LCD...
moze za jakis czas nawet te budzetowki dogonia jakoscia zwykle szklanki

pozdro

17-08-2006, 19:01
No niestety, jeśli chodzi o przygotowanie materiałów do druku podstawą jest porządny monitor z gatunku Cinema Display (http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore.woa/wo/0.RSLID?mco=9F657450&nclm=AppleDisplays) czy Lacie (http://www.lacie.com/products/range.htm?id=10016). Ale to już nie jest przedział 1400zł. :)

vitter
17-08-2006, 19:12
http://www.allegro.pl/item120618619_21_dell_p1130_sony_trinitron_poznan_ gniezno.html
właśnie kupiłem i jestem bardzo zadowolony, a na LCD poczekam na "normalniejsze ceny"
przy zakupie porządnego LC-ka tej wielkosci tylko pomarzyć

kuba_w
17-08-2006, 21:11
POLECONO MI SAMSUNGA 173 P PLUS co o tym sądzicie ?

Changa
10-09-2006, 20:11
22" CRT

[ Dodano: Nie 10 Wrz, 2006 ]
22" CRT np. IIYAMA np. IIYAMA

Czornyj
10-09-2006, 21:01
POLECONO MI SAMSUNGA 173 P PLUS co o tym sądzicie ?
małe

david555
10-09-2006, 22:24
Co wy z tymi LCD?
Przecież LCD-eki nie dysponują pełną paletą RGB (praktycznie nie ma czerni i pełnej palety szarości), co praktycznie do celów obróbki fotek jest dyskwalifikujące.
Pewnie, że na siłę można użyć LCD, ale do zastosowań profesjonalnych tańsze modele się po prostu nie nadają.
Ceny Profi-LCD zaczynają się od 10.000 PLN, więc są raczej poza zasięgiem dla olbrzymiej większości, a przyzwoite CRT można już za cenę deklarowaną przez kolegę zakupić.
Oczywiście nie uniknie się kalibracji koloru, ale tylko takie rozwiązanie ma jakiś sens.
Pozdrawiam :)

david
12-09-2006, 17:30
Mam Della 21 z kineskopem Trinitron, można wyhaczyć na aukcjach za śmieszne pieniądze, tylko trzeba trafić na niezatyrany egzemplarz. Porównywałem z laptopem-jak dzień do nocy, później z CRT LG 19 i też jest lepszy, pomijając przekątną oczywiście, szczerze polecam.

Profesjonalista
12-09-2006, 20:11
Tylko CRT. te same zdjecia ogladane na LCD sa za jasne, blade kolory itd.
Ale jak o tym wiesz to przygotowywując do druku, czy naswietlenia wprowadzisz odpowiednia korekcje. Ale i tak polecam CRT, choćby takiego Della

[ Dodano: Wto 12 Wrz, 2006 ]
Czy IIYAMe

slasz
12-09-2006, 23:05
Ja tam się nie znam, ale tak sobie myślę, że skoro Barco, Radius, LaCie robią monitory LCD to chyba technologia LCD nie jest kompletnie do d**y ;)
Także może nie gloryfikować tych CRT, bo wśród nich też wcale nie jest tak różowo?

P.S. Nie chcę tylko wywoływać tu następnej wojenki! :)

junior84
13-09-2006, 00:13
bierz 19 - lub i 21 crt z kinolem trinitrona - eizo jeszcze jakis czas temu (4latka) chodzily po 4-5tys. dzis na allegro 500zl
sam pracuje na eizo T965 polecam