Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : camera raw w cs3

Iwek_22
21-02-2009, 20:56
Pewnie zostanę za chwilę zlinczowany, ale zaryzykuję...
Przyznam że mało (czyt. prawie wcale) nie miałem do czynienia z rawami. Kiedyś czyniłem jakieś próby w cs2, ale tam nie był on tak rozbudowany jak w cs3. Próbuję zdjęcia przetworzyć w tym formacie, ale efekt jest bardzo mizerny, jpgi z puszki chyba są lepsze ...
Czy możecie mi podać jakiś link do strony, gdzie "łopatologicznie" opisane są wszystkie funkcje tego programu?
Szukałem na Forum, ale omawiane są poszczególne problemy/szczegóły, nie znalazłem "instrukcji obsługi".
Dzięki z góry

Hlynur
21-02-2009, 22:37
Za takie słowa w czasach średniowiecznych byś był spalony na stosie.....
Zrobiłem w życiu może ze 30 jpegów(brzydko powiedziawszy), może zacznij od sciągnięcia ze strony Adobe najnowszego programu RAW dedykowanego Twemu aparatowi, a potem to już pestka. Intuicyjnie dojdziesz do kwintesencji tej obróbki. Nie ma się czego bać, RAW nie torba, nie udusi. Powodzenia.

Iwek_22
21-02-2009, 23:37
Dzięki Hlynur.
Może jakieś konkrety ktoś posiada?

gompky
22-02-2009, 00:05
...ściągnij najnowszego ACRa dedykowanego Twojemu aparatowi, ale przy okazji Twojej wersji PSa - dla CS3 to będzie, jak dobrze pamietam, 4.6 - 5.x są juz dla CS4. w sumie suwakologia jest w miarę czytelna - nie chcę siac herezji, ale już suwaki w pierwszej zakładce pozwolą sie zdystansowac od puszkowego jpga, a ich działanie możesz na bieżąco obserwowac. otwórz fotkę w ACRze i na początku postaw sobie sprecyzowany cel: korekta ekspozycji, nasycenia, balansu bieli, uszczegółowienia świateł, cieni itp, itd - dojdziesz do tego intuicyjnie. w sumie google tez nie torba ;-) i pare stron tego typu wisi:
http://www.photoshopsupport.com/photoshop-cs3/adobe-camera-raw-exposure-adjustments/index.html

T&T
22-02-2009, 00:09
Tego się nie da opisać w kilku czy kilkunastu punktach. Myślę, że najlepiej będzie jak na początek zamówisz sobie to (http://helion.pl/ksiazki/obrcy4.htm)
Ta pozycja dotyczy właśnie CS3 i zawiera wiele informacji na temat obróbki NEF-ów w CRW. Na początek powinno wystarczyć a potem sam zobaczysz. Poza tym nie wydasz majątku.