PDA

Zobacz pełną wersję : D70s + olympus fl36r

kriss642
21-02-2009, 10:50
Witam.
Ostatnio przesiadłem się z olympusa na nikona D70s, mam jeszcze pozostałości po starym sprzęcie miedzy innymi lampę FL36r, wczoraj zauważyłem iż większość pinów na stopce ma takie samo rozłożenie oprócz jednego.
podpiąłem wiec z ciekawości lampę pod body i okazało się że błyska, body nie wykrywa lampy( czasy mam takie jak bez lampy) ale jak robię w pełnym manualu to wszystko ładnie śmiga.
Mam takie pytanko czy mogę tych dwóch rzeczy używać ze sobą, czy nie uszkodzę w ten sposób lampy albo body?

baqers
21-02-2009, 11:11
już sprawdziłeś podpinając ;) to lampa może zepsuć aparat. Ale jak działa to znaczy że nie zepsułeś :P

XXL
21-02-2009, 23:04
Styk środkowy jest tylko do wyzwalania błysku w lampie i ważne aby na tym styku nie występowało zbyt wysokie napięcie. Lampy FL-36 mają ok 3.6V więc są całkowicie bezpieczne dla body. Styki pozostałe służą do komunikacji body z lampą. Tym raczej nie uszkodzisz nic, co najwyżej nie dogadają się i to wszystko. W tej lampie masz b. dobrze działającą automatykę własną którą z powodzeniem możesz wykorzystywać do robienia zdjęć.
Najlepiej zrobisz sprzedając FL-36 i kupując np. SB-600, cena podobna, a będziesz miał lampę systemową, działającą z aparatem w 100%