Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D300 - problemy z ostroscia pod swiatlo

NiseriN
20-02-2009, 18:40
Witam,
Nikona D300 mam od niedawna. Wykonujac sesje w studio, zauwazylem ze zdjecia z D300 zrobione z lampą ustawioną za modelem (czyli w kierunku obiektywu) są nieostre. Podczas robienia zdjęc aparat poprawnie łapie ostrość, niestety nieostrość jest widoczna dopiero na zdjęciach. W czym może być problem ? Serwis to bardzo niepożądana ostateczność.

Pozdrawiam

kymaj
20-02-2009, 19:02
1. jakie szkło? moze to wina szkla
2. pokaz przykład (zdjęcie jak to mozliwe)
3. może zrób mały test, ustaw lampe w kierunku do obiektu, złap ostrość, przelacz na manuala, zrob fote, przestaw lampe za obiekt nie zmieniaj ostrosci i cyknij znowu, ciekawe co bedzie

0L0
19-03-2009, 03:01
a ja jeszcze zapytam gdzie pojawia się ostrość ? przed czy za modelem ?? kalibracja powinna wystarczyć, podejrzewam, że ta nieostrośc jest nie tylko przy świetle w szkło tylko wtedy ją najmocniej widać. i obawiam się, że serwis będzie nieunikniony, ewentualnie sam zrób test, wystaw na statywach wzorniki przed celem i za celem i sprawdź ile musisz korygować "z ręki", w studiu to akurat mozna zrobić. Ewentualnie zmień szkło. Powinno pomóc. :)

Mariusz888
19-03-2009, 08:54
A może to po prostu sprawka AF assist czyli wspomagania AF z lampy? A bez lampy wychodzą ostre a z lampą nieostre czy jak? :)

wigi
19-03-2009, 09:26
kalibracja powinna wystarczyć, podejrzewam, że ta nieostrośc jest nie tylko przy świetle w szkło tylko wtedy ją najmocniej widać. i obawiam się, że serwis będzie nieunikniony (...) Ewentualnie zmień szkło. Powinno pomóc. :)
Sam sobie zaprzeczasz z tą koniecznością udania się do serwisu i niepotrzebnie straszysz nim kolegę.
Za mało wiemy, żeby cokolwiek wyrokować.
Jeśłi NiseriN dokładniej opisze problem i przedstawi zdjęcia, to będzie można powiedzieć i doradzić coś więcej.

stepowyszlak
19-03-2009, 10:43
no halo... mozesz ustawic korekcje AF-u w puszcze...:>

Mariusz888
19-03-2009, 11:25
no halo... mozesz ustawic korekcje AF-u w puszcze...:>

Dlatego najpierw pytam czy to się dzieje zawsze pod światło czy ogólnie czy po prostu jak foci z lampami - przecież nie od dziś wiadomo jak działa wspomaganie AF ;) jest nawet osobny wątek na forum o tym a i znana przypadłość D300+S30/1.4+SB800 że w 99% przypadków nie trafia ;)

artko
19-03-2009, 11:37
No ja tej twojej tezy o nietrafianiu potwierdzić nie mogę. Mam taki zestaw i w ponad 90 procentach przypadków trafia nawet na skrajnych polach ostrości. Wiem że są problemy czasem jak ktoś ma niedobrane szkło i korpus, ale to co wypisujesz w wartościach procentowych to należało by zaliczyć do tzw. "prawd internetowych" .

0L0
19-03-2009, 13:14
Sam sobie zaprzeczasz z tą koniecznością udania się do serwisu i niepotrzebnie straszysz nim kolegę.
Za mało wiemy, żeby cokolwiek wyrokować.
Jeśłi NiseriN dokładniej opisze problem i przedstawi zdjęcia, to będzie można powiedzieć i doradzić coś więcej.
po prostu starałem sie przedsatwić wszelkie opcje :) każdy z nas wie, jak wkurzajace są takie "awarie" aparat niby sprawny ale coś nie jest jakbysmy chcieli :) i po prostu czasem zamiast kombinować lepiej od razu uderzyć do serwisu, czasem mozna przekombinować po prostu :))
Nie wydaje mi się, żeby wizyta w serwisie miała być traumatycznym doznaniem :)

siedemczwartych
19-03-2009, 14:59
chyba, że ktoś ma na Postępu 400 km, tak jak założyciel wątku:)

Myślę, że przede wszystkim trzeba zobaczyć foty. Potem będziemy dyskutować.
Ja też ostatnio robiłem w studio ze światłem centralnie za modelem a nawet dla uzyskania efekty wysuwałem światło lekko zza modela. Żadnych problemów z ostrością nie odnotowałem (D300 + 17-55 f-2.8)