Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Gdańsk w grudniu
z szuflandii :-D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img22.imageshack.us/img22/7749/dsc2858rkczaramkanw5.jpg)
Super, uwielbiam takie-tylko nie wiem czy to mój lapek, czy jest nieco za ciemne?
przypomina mi się ta reklama gdańska KLIK (http://www.youtube.com/watch?v=PaptLeKFBOU&eurl=http://www.joemonster.org/filmy/3945/Odwaz_sie_Zobacz_Gdansk)
zdjęcie przednie. z klimatem. ale ja bym widział minimalnie więcej kontrastu na budynkach. chociaż to może być wina monitora
To mamy już okładkę na remake "Ptaków" :) .
piter670
20-02-2009, 14:16
Świetnie
Piękne!
Ptaki wyglądają jak stemplowane pędzelkiem.
Co nie znaczy że źle porostu jest ich masa i bardzo do siebie podobne ;)
no no przednie zdjęcie
pozdrawiam
Sowulus12
20-02-2009, 15:04
Fajne - podoba się.
Piękne!
Ptaki wyglądają jak stemplowane pędzelkiem.
Co nie znaczy że źle porostu jest ich masa i bardzo do siebie podobne ;)
bo one mają wspólny rodowód (te gołębie :mrgreen:) sa z Gdanska :-D
To mi sie podoba, dynamika, kadr ...
z minusow - jest ciut za ciemne, i ta ramka ... okropna
Generalnie bardzo ladna praca.
napisał Artur
......i ta ramka ... okropna. Ty się nie znasz :razz: zapytaj Nemetha on Cię uswiadomi --- masz bez ramki :mrgreen:
2 bez wiadomo czego ... ramki :-D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img153.imageshack.us/img153/4286/dsc2858rkczabd5.jpg)
Bardzo ladnie... bez ramki nawet ladniej ;) ja jestem na wielkie tak ;)
Wreszcie mozna skupic sie na zdjeciu :)
autograf
20-02-2009, 18:19
Do-sko-na-łe !!!
Na drugim to chociaż coś widać nie tak jak na pierwszej miniaturce :)
Jest fajnie i mnie się podoba
To tym twoim sprzętem da się robić coś oprócz krajobrazu? :mrgreen:
Całe szczęście.
**** i pół. Oczywiście subiektywna ocena.
Nie ma maksa za tonację. Z jednej strony poszedłeś w pozbawione szczegółów czernie - z drugiej zrobiłeś te czernie na szaro. Szejm on ju ;]
Anchel - to jest szara tablica pokaz mi ten brak szczegółow w czerniach :mrgreen::razz:
http://img15.imageshack.us/img15/2032/image0000gp2.jpg
pozdro :-D
malasana
20-02-2009, 20:55
Swietny kadr, robi wrazenie. Na minus trzeba zapisac konwersje - za duzo szarosci, za malo bieli. Pokombinowalbym jeszcze troche:)
Swietny kadr, robi wrazenie. Na minus trzeba zapisac konwersje - za duzo szarosci, za malo bieli. Pokombinowalbym jeszcze troche:)
tak miało być - fotka zrobiona w bardzo szary i pochmurny dzień , mało swiatła - łatwo przeciagnać w druga stronę :-D pozdrawiam :-D
malasana
20-02-2009, 21:01
tak miało być - fotka zrobiona w bardzo szary i pochmurny dzień , mało swiatła - łatwo przeciagnać w druga stronę :-D pozdrawiam :-D
Ok, jesli tak chciales, w porzadku:) I tak mi sie podoba.
świetne i dopracowane foto w każdym szczególe
Dobra fotografia!
Coś z klimatu gdańskiej starówki złapałeś.
To mi sie podoba, dynamika, kadr ...
z minusow - jest ciut za ciemne, i ta ramka ... okropna
Generalnie bardzo ladna praca.
Bo to jest cyfrowe passe-partout ;P
napisał Artur Ty się nie znasz :razz: zapytaj Nemetha on Cię uswiadomi --- masz bez ramki :mrgreen:
2 bez wiadomo czego ... ramki :-D
No. Uświadomiłem.
:mrgreen:
Kadr świetny. Bardzo podoba mi się dynamika i sposób pokazania tego obcykanego na miliard sposobów miejsca.
Mam pewne zastrzeżenia do konwersji... dałbym więcej kontrastu :D ale kadr się broni i tak.
Brawo - *****
Anchel - to jest szara tablica pokaz mi ten brak szczegółow w czerniach :mrgreen::razz:
http://img15.imageshack.us/img15/2032/image0000gp2.jpg
Hehe, no tak, tylko, ze jak się podniesie punkt czerni do szarości (a tak jest u Ciebie), to CNX nie pokaże, że coś tam jest utracone :D
Bo to jest cyfrowe passe-partout ;P
...
Co nie zmienia faktu, ze jest okropne, bo ogromne i odwraca uwage od tresci, ooo :razz:
Hehe, no tak, tylko, ze jak się podniesie punkt czerni do szarości (a tak jest u Ciebie), to CNX nie pokaże, że coś tam jest utracone :D
U mnie po prostu czarno jest miejscami i tyle Harb ;]
Ale żeś to świetnie uchwycił! Wpierw pomyślałem, wybacz mi to :), że ptaszki przynajmniej w części powklejane, ale gdzie tam, wszystkie najprawdziwsze!
Bardzo fajne ujęcie.
Marcin T
20-02-2009, 23:53
Były już ptaki Hiczkoka, Nemetha, teraz przyszła kolej na ptaki harba.
Ciekawie to wyszło Jasiu, takiej wyludnionej ulicy Długiej ja nie znaju ;)
U mnie po prostu czarno jest miejscami i tyle Harb ;]
cytujesz text Macro - ale ja nie wiem o czym on pisze , o jakim podnoszeniu punktu czerni do szarosci ??? jest ciemno bo celowo dla podkreslenia klimatu przyciemniłem fotkę - wyslę Ci na priwa nefa zamienionego na jpga
downunder
21-02-2009, 00:36
Dla mnie lot gołębi jest zbyt zamrożony w ruchu. ;)
Wydłużyłbym czas naświetlania do 1/160" - 1/320" i byłoby świetnie. :)
Dla mnie lot gołębi jest zbyt zamrożony w ruchu. ;)
Wydłużyłbym czas naświetlania do 1/160" - 1/320" i byłoby świetnie. :)
Ech, Janusz musisz tam jeszcze raz pójść i jeszcze raz zrobić!
downunder
21-02-2009, 02:12
Ech, Janusz musisz tam jeszcze raz pójść i jeszcze raz zrobić!
IMO szkoda czasu, choć akurat w tym miejscu gołębii nigdy nie brakuje. ;)
Lepiej przy kolejnych zdjęciach z golębiami mieć świadomość, że pieknie rozmywają sie przy czasach 1/160"-1/320". :)
No chyba, że wiesz, że dziki gołąb jest szybszy od hodowlanego, bo ja akurat z tymi drugimi na weselach mam do czynienia. :mrgreen:
IMO szkoda czasu, choć akurat w tym miejscu gołębii nigdy nie brakuje. ;)
Lepiej przy kolejnych zdjęciach z golębiami mieć świadomość, że pieknie rozmywają sie przy czasach 1/160"-1/320". :)
No chyba, że wiesz, że dziki gołąb jest szybszy od hodowlanego, bo ja akurat z tymi drugimi na weselach mam do czynienia. :mrgreen:
no tak :-D zeby to było takie proste z tymi ptaszkami - same nie chcą wejsc w kadr, pojedyńczo i owszem ale taką chmarę pstryknac zachowujac przy tym ostrosc, nie przeswietlając nieba bo szkło podniesione pod kątem no i zachowując zjadalny kadr to wbrew pozorom nie taka prosta bajka :-D
borregaard
21-02-2009, 10:40
A ja co...?
Nie widzę powodu do zachwytów....ale ja mam cel...to ma nie być fotka.pl.....:mrgreen:
I nie jest......
Brawo Janusz.....:-D
Świetny klimat ma to zdjęcie.
I nie podnoś kontrastu. Ta delikatna szarość jest tu potrzebna.
Uważam, że rozmazane skrzydła gołębi zbyt mocno odwracałyby uwagę od pozostałych elementów kadru.
Tak jest dobrze. I harb masz rację - takie zdjęcie jest naprawdę ciężko zrobić, żeby wszystko było OK.
A jest OK
.
Pablo 77
21-02-2009, 13:03
Jest klimat.
wojtek6308
21-02-2009, 13:14
Bardzo spodobała mnie się to praca :-D ... pierwszy plan nadaje klimatu, jest
fajnie.
cytujesz text Macro - ale ja nie wiem o czym on pisze , o jakim podnoszeniu punktu czerni do szarosci ??? jest ciemno bo celowo dla podkreslenia klimatu przyciemniłem fotkę - wyslę Ci na priwa nefa zamienionego na jpga
Przepraszam - myślałem o czymś innym pisząc tą odpowiedź i może nie wyraziłem się jasno. Już spieszę z wyjaśnieniem.
CNX poproszony o wskazanie utraconych szczegółów w cieniach bądź światłach pokazuje tylko obszary gdzie któraś składowa (bądź wszystkie) ma wartość 0 lub 255. Jak pojawia się taki placek to wiadomo, że na bank coś zostało na nim stracone. Tylko, że jeśli mamy na zdjęciu taki obszar bądź utworzyliśmy go podczas obróbki (podnosząc kontrast, zmieniając jasność etc.), a następnie dajmy na to rozjaśnimy taki obszar o składowej równej 0 do jakichś szarości (np 2), to szczegółów utraconych się nie odzyska (będzie to po prostu równa plama o składowej 2). CNX natomiast już nie wskaże tego obszaru, bo wg niego nie będzie to idealna czerń, a jasnowidzem nie jest, żeby zgadywać co tam naprawdę powinno być.
I tak o ile dobrze widzę jest u Ciebie - np gołębie są plamami bez szczegółów, tylko, że nie są idealnie czarne (może przez zdjęcie kontrastu?), wiec CNX nie wskaże tych miejsc.
Inna sprawa, że ja nie twierdzę, ze to jakaś wada tego zdjęcia :D Mnie się podoba.
Fotka świetna pod każdym względem- kadr, klimat, wykonanie.
Większa wersja i bez szerokiej ramki jeszcze ten klimat mroczności i niepokoju potęguje.
Moje zmysły na widok takiej fotografii reagują tak:
:-o:shock::-o:shock::lol: to jest to!
Gratuluję strzału.
dziekuje wszystkim za odwiedziny i opinie :-D
A odkopałem sobie :)
Byłem tam 10 sierpnia i przypomniałem sobie to zdjęcie.
Zapadło w pamięć.
Wow....no tos pokazal, mrocznie i mocno!
Hehe wlasnie zobaczylem ze to kopane jet:D
Master95
24-08-2010, 16:30
Kapcie zgubione- świetna fota!!
Robi wrażenie, mimo, że czernie to mojo bolączka, ale to mi się podoba. Mrocznie, trzyma w napięciu. BRAWO.
ale archiwalia - robione jeszcze na D200 przeleżało w szufladzie ponad rok i po roku obrobione i wrzucone na forum, fota juz za chwilę bedzie miała trzy lata, zapewne dzisiaj zrobiłbym ją lepiej ( a może nie :) )
ps. tak się zastanawiam gdzie są teraz te nicki z postów ?
Proac150
24-08-2010, 21:42
Wiesz, że to moja ulubiona fotka :)
Czasem warto zagladać do szuflady , znakomita fotografia !
SUPER, tylko tyle i aż tyle. Nie chce mi się sprawdzać kto odkopał ten wątek, ale chwała mu za to :)
Pozdrawiam.
SUPER, tylko tyle i aż tyle. Nie chce mi się sprawdzać kto odkopał ten wątek, ale chwała mu za to :)
Pozdrawiam.
Dopiero teraz zobaczylem jakie to stare ;-) Ladne to zdjecie tylko mz ta ramka przeszkadzala.
igusiek21
09-10-2010, 11:27
jak dla mnie swietne!
Dobre. Takie zalatujące Francją... ;-) no i nie muszę machać obrazem na lapku.
piotrekjeczen
09-10-2010, 14:29
Dobrze nastawić i pstryknąć to nie wszystko. Fotografia z duszą.
Sylvester
09-10-2010, 14:43
pamietam podobne zdjecie które prezentowałeś znacznie wcześniej tamto było swietne a to dorównuje tamtemu
pamietam podobne zdjecie które prezentowałeś znacznie wcześniej tamto było swietne a to dorównuje tamtemu
Sylwku nie było innego to jest stary odgrzany wątek :)
napisał Fruchu
Dopiero teraz zobaczylem jakie to stare Ladne to zdjecie tylko mz ta ramka przeszkadzala.
wewnątrz wątku jest fotografia bez ramki :)