Zobacz pełną wersję : Akumulatory do F65?
SebaMiernik
14-08-2006, 19:11
witam,
niestety nie mam instrukcji więc nie mogę w niej sprawdzić. Czy do Nikona F65 można stosować akumulatorki zamiast zwykłych baterii?
pozdrawiam!
2 ogniwa litowe CR 2 po 3V każde lub MB 17 na 4 paluszki alaliczne po 1,5V każda. Podstawą zasilania jest napięcie 6V. Akumulatorek typu R6 ma napiecie 1,2V razy 4 da 4,8V czy apart będzie chciał pracować przy takim napięciu trzeba sprawdzić praktycznie. Nie wiem czy są akumulatorki odpowiedniki bateryjek CR 2. Przy zbyt niskim napieciu zasilania aparat przestanie pracować. Ikonka bateryjki cała czarna: pełne zasilanie. Ikonka bateryjki zaczerniona w połwie: baterie są na wyczerpaniu. W niskich temperaturach aparat szybko przestaje pracować. Ikonka miga: bateryjki trzeba wymienić.
Cześć, nie próbowałem z F65, ale mam F75 z MB-18 i działa:)
SebaMiernik, na pewno działają akumulatorki. Miałem dwa lata Nikosia f65 z własoręcznie zrobioną puszką na baterie (4x2000mAH) i działało. Dzisiaj ma to mój młodszy braciszek i sobie foci.
PS. miejsce na baterie CR wypełnione jest pustą tulejką po rolce do faksu - idealnie spasowało.
SebaMiernik
17-08-2006, 23:41
dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Sprawdziłem - MB 17 też działa z F65.
Dostałem odpowiedź także z Nikona.
Podaję niżej.
Źródłem zasilania aparatu Nikon F65 mogą być baterie CR2 lub baterry pack MB-17 (zasilany przez 4 baterie AA alkaiczno-manganowe, litowe, NiCd lub NiMH).
Niestety battery pack MB-17 został wycofany ze sprzedaży i w tej chwili możliwy jest jedynie zakup tego produktu z drugiej ręki.
Można kupić MB-17 w sklepach.