Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Płotek do wody
Zapraszam do odbioru takich widoczków wakacyjnych jeszcze.
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/plotek-1.jpg
źródło (http://i498.photobucket.com/albums/rr348/erdetm/plotek.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/plotek2-1.jpg
źródło (http://i498.photobucket.com/albums/rr348/erdetm/plotek2.jpg)
3. bonusik
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/plotek3-1.jpg
źródło (http://i498.photobucket.com/albums/rr348/erdetm/plotek3.jpg)
borregaard
20-02-2009, 00:22
Ja tam lubię takie,mnie się podoba...nawet nie będę wydziwiał..:-D
Ładna czysta forma (ja bym tylko nieco przyciemnił).
mały update. dodałem jeszcze jedno w tym klimacie :)
Pablo 77
20-02-2009, 00:31
Jak dla mnie 1 ciekawsza.Podoba się bardzo.
borregaard
20-02-2009, 00:40
Dwójka niczego sobie i nawet ładniejsze niebo ma.
Chociaż muszę coś przynudzić,mogłoby ono być nieco bardziej wyeksponowane i wtedy nie byłoby najmniejszych wątpliwości,która lepsza...:-D
1 bardzo mi się podoba.
Naturalne kolory i świetna ostrość.
Jakie szkło?
Na 2 mniej ciekawy kadr
i kolejny update. mały bonusik. sorka, że tak etapami.
co do szkła - 18-55 vr kitowy. I to w dodatku są JPGi
zrobiłem mały myk i dodałem efekt filtra połówkowego szarego na niebo. tak delikatnie, żeby nieco zrównoważyć światło
Świetna ta trójka bonusowa. Choć lekkie wrażenie że leci w prawo.
owszem wydaje się, bo teren tam opada i drzewa też są pochylone od wiejącego wiatru. zaraz jeszcze kilka fotek pól ale to w innym temacie:)
Niestety efekt filtra połówkowego widać na czubkach drzew w zdjęciu 3.
Trójka słabsza kolorystycznie za mocna.
racja. trochę przesadziłem.
Jedynka i trójka to nic wielkiego, ale dwójka całkiem przyjemna. Jak na mój gust to jest zbyt przyjemna - ostra, kolorowa, wyważona, skalibrowana. Światła jak trzeba, cienie jak trzeba, kolory jak trzeba.
Za dużo chyba wysiłku włożyłeś w poprawność zdjęcia, a za mało aby widza czymś powalić.
No taka grzeczna i poprawna że aż nudna.... :) Porównałbym go do takiego prymusa klasowego - uczesany, czyściutki, wyuczony, w wyglancowanych okularach i z poważną miną. I nigdy nie mówiący brzydkich słów...
Marcin T
20-02-2009, 07:30
2 i 3 bardzo przyjemnie sie ogląda. Wszystkie mają ładne kolory a kadr na dwójce wyśmienity. O
przyjemne widoczki - taka kojąca jest ta zielen :-D
malasana
20-02-2009, 09:17
Wszystkie trzy bardzo mi odpowiadaja. Przejrzyste, spokojne kolorystycznie kadry. Najlepsza chyba 2:)
Wszystkie trzy prace są interesujące... jednakże gdybym miał wyróżniać, to kolejność byłaby następująca... 3, 2, 1,
T_P_
2. dla mnie najfajniejsza - jak napisał swiatlo - do bólu poprawna, ale czasem fajnie obejrzeć takie zwyczajne, proste zdjęcia :)
3. też ciekawa - choć zgadzam się, że sprawia wrażenie krzywej
1. mimo, że kompozycja dość przestrzenna to rezultat jakiś taki płaski jest - pewnie to wina oświetlenia, brakuje mi cieni
Tak czy inaczej całość bardzo udana mz
to są zdjęcia dość stare, aparat miałem wtedy w rękach od 3 tygodni i jeszcze nie bardzo wiedziałem co i jak. z resztą teraz też nie, ale jest nieco lepiej:)
Hmmm.
A po co to w kolorze?
Nic nie wnosi.
mój faworyt to 3
ale wszystkie przyjemne :-)
co nie wnosi?
Anchelowi prawdopodobnie chodziło o coś takiego:
http://www.cezarmart.com/gallery/PlotekErde.jpg
I muszę jemu przyznać 100-procentową rację... :)
...I muszę jemu przyznać 100-procentową rację... :)
Również... :) Notabene, bardzo dobra konwersja...
T_P_
a czarno-białe coś wnosi? nie kumam. chyba, że bw potrafi piwo wnosić np, to tak:)
a czarno-białe coś wnosi? nie kumam. chyba, że bw potrafi piwo wnosić np, to tak:)
Kolor na tym zdjęciu jest niepotrzebny. Wiosenna zieleń mało różnorodna - zieleń trawy, drzew, krzewów - jednorodna płaska. BW sprawia, że spoglądam na kadr, tony, światło.
Sarkazm średnio trafny.
Kolorowe obrazki które zamieściłeś, chociaż dobrze zrobione pod względem technicznym, nie wnoszą żadnych emocji. Są po prostu kolorowymi, ostrymi obrazkami. A fotografia to więcej niż ostre i kolorowe obrazki. Fotografia to kreatywność, to gra emocji, to dzielenie się własnymi wizjami świata. Jeśli jednak Twoja wizja świata to ostre i kolorowe obrazki, to rzeczywiście trzymaj się swojej wersji. Dla wielu z nas tutaj fotografia to jednak znacznie więcej niż to. Staramy się tutaj promować własną inwencję, własny wkład, otworzenie się na innych, w pewnym sensie odsłonięcie się.
Jeśli po Twoich obrazkach chcę się dowiedzieć kim jesteś, to czy po tych poprawnych kolorowych zdjęciach czegoś się o Tobie dowiedziałem?
Czy cz/b wersja jest krokiem w kierunku kreatywności? Tak, bowiem cz/b pokazuje obrazek inaczej niż było w rzeczywistości. Czyli zmusza do określenia swojej wizji. Musisz pomyśleć jak to zrobić, czy spotęgować nastrój tajemnicy, czy też nastrój sielanki, czy grozy, czy czegoś tam innego. Ale musisz się jakoś określić i podjąć namiastkę jakiejś tam kreatywnej decyzji. A to pierwszy krok w kierunku jakiego my w sporej ilości tutaj poszukujemy.
Czy ciutkę wyjaśniłem?
Oczywiście rozumiem te uwagi i równocześnie bardzo za nie dziękuję. Moim celem było pokazanie widoku nie wiosennego, lecz końca lata, tak jak ja to zapamiętałem. Kiedy za oknem szaro buro i zimno, nawet przez chwilę nie pomyślałem o wersji bw - wystarczy, że popatrzę za okno. Ale wg. mnie tłumaczenie, że wersja BW = kreatywność to mała przesada. A czy kolor na zdjęciu jest potrzebny czy nie - ja to widzę w kolorze, jestem autorem więc ja decyduję o potrzebie koloru:) Może się podobać lub nie, taka już kolej rzeczy.
Aha koledzy i koleżanki. Nie chciałbym aby zrobiła się tutaj dziwna dyskusja nie wnosząca zbyt wiele do tematu. Każdy widzi świat na swój sposób, i każdy na swój sposób go prezentuje, między innymi tutaj. Nie ograniczajmy siebie nawzajem i szanujmy wizje innych. Tak myślę
Dla mnie krajobraz to właśnie a nawet przede wszystkim kolory. Publikując tu zdjęcia liczę na krytykę i uwagi i na to, że dzięki temu wiele się nauczę. Ale nie popadam w skrajność. Nie będę przedstawiał takich zdjęć, które mnie samemu się nie podobają, ale mogą być fajnie ocenione przez innych.
Ładny widoczek i czepiać się nie ma zbytnio do czego :)
Ale wg. mnie tłumaczenie, że wersja BW = kreatywność to mała przesada. A czy kolor na zdjęciu jest potrzebny czy nie - ja to widzę w kolorze, jestem autorem więc ja decyduję o potrzebie koloru:) Może się podobać lub nie, taka już kolej rzeczy.
BW to nie kreatywność sama w sobie, ale krok w kierunku kreatywności. Oczywiście jest wiele innych kroków, b/w jest tylko jednym z wielu.
Oczywiście rozumiem że Ty to widzisz w kolorze, i bardzo dobrze. Krzywda się tutaj nikomu nie stanie jak Ty to widzisz w kolorze. Jednak Ty nie pokazałeś swojej kreatywnej (kolorowej) wersji sceny, ale się całkowicie skupiłeś na technicznym 100-procentowym odwzorowaniu rzeczywistości. Po prostu Twoje zdjęcia są jak moje poprzednie porównania do klasowego prymusa - poprawny w każdym calu i najmniejszej wychyłki w kierunku czegoś własnego i osobistego. Czy Ty z takim prymusem byś się chciał kolegować?
Ładny widoczek i czepiać się nie ma zbytnio do czego :)
Właśnie tego się czepiamy! :)
nie wiem na czym się skupiałem, nie pamiętam w chwili obecnej. Na pewno nie na poprawności technicznej, bo o niej nie miałem zbytniego pojęcia. Może brak mi kreatywności i pomysłów na zdjęcia. Ale uczę się, rozwijam (oby w dobrym kierunku) - może z czasem wszystko się poprawi. dzięki za uwagi
... może z czasem wszystko się poprawi. dzięki za uwagi
I koniecznie pokazuj tutaj. Bo początek jest świetny! :)