PDA

Zobacz pełną wersję : d200 +sb800/600 bezprzewodowo

kursor
14-08-2006, 17:01
witam wszystkich !
mam kolejne pytania do praktyków..
1.organizuję małe studio do foto paszportowej+portrety ślubne (zastępczo zamiast pleneru) i zastanawiam się czy wystarczą do tego celu sb 800+sb600/ew druga 800 (+coś do tła i parasolki)? nie chcę wchodzić w oświetlenie studyjne bo lampę do reporterki (800) i tak będę miał a pomiar iTTL jak sądzę doskonale rozwiąże problem pomiaru światła w studio, po za tym 2 lampki w plenerze to też super sprawa...tylko czy mocy starczy do ślubnej...????
2. czy z d200 jest fp i błysk modelujący ( przypuszczam że tak ale utwierdźcie mnie wtym przypuszczeniu)
3, czy iTTL mierzy światło odbite np. przy podniesieniu głowicy flesza (wiem że poprzedni dTTL miał z tym problemy), to samo tyczy się pomiaru przy czasach krótszych od 250, oraz przy stosowaniu dyfuzorów omnipodobnych
4. czy pomiędzy poszczególnymi lampamii działającymi w systemie bezprzewodowym można regulowac proporcje błysku (bez tego system byłby do ...)
5.... i na koniec standardowo w moim przypadku czy działa to z manualami nikkor...

turbo
14-08-2006, 21:32
4. tak. Niewiem czy samym D200 ale jak zapniesz na sanki SB800 (master) to mozesz ustawić lampy w 4 grupy i regulować moc i tryb pracy każdej osobno. Wyzwalanie lamp za pomocą wbudowanej jest moim zdaniem średnio udane. Lampa w D70 neistety dopść szybko się grzeje. Jak jest w D200 niestety nie wiem.

eclipse
15-08-2006, 11:32
kursor, poszukaj na forum pod haslem CLS, bylo juz o tym kiedys, i rzuc okiem jeszcze na to tak z ciekawosci http://www.pbase.com/saschagast/studio_and_gear

emsi
15-08-2006, 18:44
Generalnie i w skrócie na wszystko "tak".
A D200 może sterować 3 grupami lamp bez SB-800 (d70 tylko jedną) i w dodatku pop-up flash też może błyskać a nie tylko sterować jak w d70.

Co do manuali i obiektywów bez D to trochę inaczej działa pomiar światła matrycoway (a co za tym idzie BL w lampie).

kursor
16-08-2006, 16:11
dzięki za odpowiedzi , ale jeszcze pytania
1. czy ktoś przeliczał moc sb800 na waty (czy Ws lub inne jednostki) tak by mieć odniesienie do mocy lamp studyjnych (np. 125, 250...), np. dla ogniskowej zoomu 50 mm lub 35 mm
2,ciekawy odnośnik padł w jednej odpowiedzi http://www.pbase.com/saschagast/studio_and_gear, ciekawi mnie tylko do czego on używa tych lamp w oprawach (piloty, rozjaśnienie cieni???)
3 pamięta ktoś link do anglojęzycznej wersji instrukcji pdf sb800 jeżeli tak to proszę ...
pozdrawiam