Zobacz pełną wersję : Portret corki
myfriend
19-02-2009, 22:51
Witam wszystkich i prosze o opinie na temat tego zdjecia.
Nie mam duzego doswiadczenia w konwersji do b&w,
tak wiec wszelkie uwagi beda cenne.
Zdaje sobie sprawe z paskudnego cienia pod broda,
ale w tym momencie modelka musi poczekac na kolejna sesje :)
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
MZ strasznie ciasno. troche szkoda ucietych kucyków a B&W moglo by byc "agresywniejsze"
A ja lubię ciasne kadry, sam też czasmi coś przycinam gdzieś..
Dla mnie bardzo przyjemne zdjęcie, sliczne oczka, spróbuj zrównoważyś światło następnym razem, a będzie lepiej.
Super modeleczka. Wspaniałe oczęta!
Trochę mało cieni - a właściwie ich głębi, przez co zdjęcie wydaje się ciut płaskie.
myfriend
20-02-2009, 11:36
Dzieki za odpowiedzi...tez lubie ciasne kadry, a co do "glebi cieni", to wlasnie chyba z tym mam problem. Musze jeszcze pocwiczyc ze swiatlem.
A ja lubię ciasne kadry, sam też czasmi coś przycinam gdzieś..
ale nie tym szkłem :???:
Kadr mi się podoba, modelka bardzo sympatyczna i te łapki tak fajnie ułożone... :D
Kadr mi nawet nie przeszkadza, mimo że rzeczywiście trochę przyciąłeś tu i ówdzie za dużo. Na szczęście modelka pierwsza klasa więc Ci to zdjęcie ratuje :) Co do cieni to masz już pierwsze wnioski - musisz większą uwagę zwracać na to jak rozkłada się światło bo ten cień od rąk jest bardzo paskudny.
Co do b/w to sugerowałbym coś w tym kierunku:
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
(standardowo - daj znać to usunę jeśli nie chcesz żeby tu było)
Oczywiście więcej dało by się zrobić dysponując oryginałem, ale generalnie chodzi mi o to by wyciągnąć oczy z cienia, dać więcej kontrastu i rozciągnąć histogram tak żeby było rzeczywiście czarno-białe, a nie szaro-szare.
Córę masz bardzo fotogeniczną więc czekam na kolejne :)
myfriend
20-02-2009, 20:12
Elix dzieki serdeczne za wskazowki i poprawki.
Faktycznie wersja w Twoim wydaniu jest zdecydowanie lepsza :)
Teraz to widac, ze zdjecie jest w kolorze czarno-bialym, a nie szaro-szarym.
Dzis bede probowala pozmieniac orginal wedlug Twoich wskazowek.
Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Fajnie, ze mozna na Was liczyc.
Pozdrawiam
myfriend - nie ma sprawy, jeśli to Ci w jakikolwiek sposób pomoże to cieszę się bardzo :) a z oryginału na pewno wyciągniesz sporo więcej, ale... jak powiedziałem wcześniej - nie siedź nad tym za długo tylko ponów sesję z poprawkami jeśli chodzi o światło :)