Zobacz pełną wersję : Jak poprawic jakosc?
Mam pewien problem z jakoscia zdjec. Robione sa w NEFie... jakosc ok, po zmianie na jpga wychodzi jakies mocne ziarno i dosc brzydko to wyglada. Wybieram maksymalna jakosc zapisu jednak na niewiele sie to zdaje. Co robie zle lub czym to jest spowodowane?
A w jakim programie są przetwarzne te nefy?
moze robisz na wysokim iso / slabo naswietlasz / mocno wyciagasz RAW?
Oswietlenie bylo srednie... iso tylko 400... ale to chyba po prostu moj aparat ma spore szumy choc w nefach tak to sie nie rzucalo w oczy :|
jak np. dużego jpg'a wrzucisz w przeglądarkę IrfanView to zawsze wychodzi dziwne ziarno. jest to efektem błędnego wyświetlania obrazów w wysokich rozdzielczościach
Do przegladania uzywam FastStone Image i mialem nie raz wrazenie, ze zdjecia jakos gorzej wyglada niz w PS. Czyli przy wywolaniu powinno byc ok?
dareknik
21-02-2009, 10:50
Może po prostu za bardzo Usiłujesz wyostrzyć zdjęcie w PS i przy okazji Uwydatniasz też bardziej ziarno po przejściu na JPG.
A weź takie jedno 'trefne' zdjęcie, zrób screeny z ekranu (żebyśmy widzieli w miarę tak jak Ty) i pokaż oba - i spod PSa i spod przeglądarki.
Będzie można coś więcej powiedzieć, bo na razie rozmawiamy trochę jak ślepy o kolorach...
Prosze :) po prawej jest jpg zrobiony z nefa... Dalem zblizenie zeby bylo lepiej widac ;) Mniej wiecej tak to wyglada i taki jest efekt zapisu na jpg
http://images48.fotosik.pl/68/eef82b68e6530f8f.jpg
Kiedyś miałem podobny problem - LR 1 beta, w wersji beta dodawało się jakieś ziarno, nawet podobnie wyglądające do tego na twoim zdjęciu, w wersji normalnej (1.0?nie pamiętam) już tego szumu nie było. A nie używasz jakiejś bety CS2 lub innego wynalazku?
Pershing
21-02-2009, 19:30
Miałem dokładnie to samo używając PS CS2 beta. On chyba ma jakieś dziwne ustawienia może nie tyle sam PS co modół Camera raw bo nawet bez żadnego wyostrzenia czy wogóle jakichkolwiek zmian obrókowych a jedynie zapis z nef do jpg dawał identyczny efekt a czasami nawet gorszy. Najbardziej było to widoczne na obszarach z niebieskim niebem. W NX-ie problem znikł. Teraz wywołuję czasem w NX a czasem w PSE 7.0 i wszystko jest cacy.
Dobra. To zobacz, czy w defaultowym profilu (w jakimś profilu musi się NEF otwierać, nie może się otwierać 'bez' profilu) nie masz zadanego wyostrzenia.
Ja mam coś takiego: http://www.oswirus.krakow.pl/cat_17/nikon/300.jpg
po prawej nef z d300, bez żadnej obróbki, przy iso 400, po lewej jpg z aparatu.
Jak dopwowadzić wiec nefa do wyglądu jak jpg?:)
Wywołuje nefy w camera raw(cs4)...
Dobra. To zobacz, czy w defaultowym profilu (w jakimś profilu musi się NEF otwierać, nie może się otwierać 'bez' profilu) nie masz zadanego wyostrzenia.
Kurde... poszperalem i faktycznie bylo wlaczone wyostrzanie na 25 :) Chyba po problemie, dzieki za pomoc ;)