PDA

Zobacz pełną wersję : Ladowarka do D50 (EN-EL3a)

Nivelen
14-08-2006, 13:06
Nie znalazlem takiego watku na forum wiec zakladam nowy temat, a problem mam taki:

Sprowadzilem d50 z USA.. juz bylem zadowolony pelny szczescia i w ogole i rozladowala mi sie bateria, wiec rozpakowywuje ladowarke (Quick Charger MH-18 ) patrze a tam wtyczka do kontaktu... dziwna! jakies dwa plaskie metalowe rzeczy... nie wiem do czego takie cos podlaczyc. Czy takie gniazdka maja w stanach ? czy moze wymaga to poprostu specialnego gniazdka badz transformatora pradu ?

Jesli jest to wina kabla tylko ( znaczy sie jesli jest dostosowany tylko do USA ) to czy mozna gdzies szybko zakupic taki kabel ? ( spiesze sie bo niedlugo wyjezdzam a aparat potrzebny by byl na wyjazd.. :) )

IT
14-08-2006, 13:14
Wystarczy kabel nowy kupić. Kiedyś miałem laptopa z USA z "dziwną" wtyczką i wymianiłem tylko kabel z zasilacza.

parcival
14-08-2006, 13:18
Ładowarka zasilana jest zasilaczem impulsowym Starsze typy takich zasilaczy miały przełącznik 110/220V. Nowe zasilacze są tak skonstruowane, że pracują poprawnie przy napięciu 110 i 220V. Najlepiej spojrzeć na naklejkę pod spodem ładowarki Tam powinno być napisane z jakim napięciem współpracuje. jeżeli będzie oznaczenie 110/220 to śmiało bez żadnego transformatora możesz podłączać zmieniając jedynie kabel. Prawdopodobnie wystarczy tylko zmienić przewód. W ładowarce masz klasyczne gniazdo z dwoma bolcami w środku i każdy kabel na przykład od miniwieży, radiomagnetofonu będzie pasował. Ostatecznie można ten przewód dokupić za kilka zł w niemal każdym sklepie elektronicznym.

Nivelen
14-08-2006, 13:24
hmm dzieki wam za szybka odpowiedz :) bateria sie laduje :) temat do zamkniecia :)