Zobacz pełną wersję : Pierwszy poważny obiektyw - stałka do d40
farciarz
19-02-2009, 17:27
Jak w nagłówku - chcę kupić dobry obiektyw charakteryzujący się dużą ostrością, małą: aberracją, dystorsją, super plastyką i kolorami. A w zasadzie to jedynym wymaganiem jest to aby zdjęcia zrobione tym obiektywem po prostu ślicznie wyglądały:)
Ponieważ ma to być obiektyw uniwersalny (chciałbym focić głównie krajobrazy, miasto, trochę portretów) zastanawiam się nad:
af-s 35mm 1.8 + w niedalekiej przyszłości samyang 85mm 1.4 manual do portercików
lub jeśli ten koreańczyk to kiepski pomysł to :
nikkor 50mm 1.4 af-s lub sigma hsm 50mm 1.4 (no i który lepszy? za sigma przemawia bokeh za nikkorem waga...)
proszę o rady, z góry dziękuje
samyang 85mm 1.4 manual... to to sobie raczej odposc
af-s 35 1.8 mogla by byc troche lepsza (oczywiscie poki co moge tak powiedziec w oparciu jedynie o testy w internecie) to takie typowe szklo entry-level, ma kilka wad a napisales ze chcesz szklo powazne (cokolwiek to znaczy) 35-tka ma spore winietowanie i aberacje
jak dla mnie bierz nikkora 50 1.4 o ktorym wspominiales ale moze warto zastanowic sie nad 1.8 z uwagi na spora roznice w cenie a male roznice w generowanych zdjeciach (dla amatorskiego oka)
co do plastyki, bokehu nikkora i sigmy to juz subiektywna ocena
Inkognito
19-02-2009, 17:59
Ze standardów masz już ogromny wybór: AF-S 35 1.8, Sigma 30 1.4.
Z 85tką, trochę dramat, bo skazujesz się na manualne ostrzenie - a w przypadku d40, nie będzie to komfortowe. Może z tym portretowym się wstrzymaj - a nóż wyjdzie coś z silnikiem. A jak masz parcie - to ja bym wolał już kupić coś co nie bedzie zmuszało do ostrzenia manualnego.
Z 50tek też wybór jest podobny jak w przypadku 35tki AF-S 50 1.4 lub Sigma 50 1.4.
Wszystko kwestia czego ci aktualnie potrzeba (w domyśle, jakie szkiełka już posiadasz). No chyba, że się upierasz na manualne ostrzenie - wtedy wybór większy...
farciarz
19-02-2009, 18:34
Ok więc pytanie zawężam do:
Czy standard czy 50tka na początek? (obecnie nie posiadam nic bo kita 18-55 nie liczę)
Jeśli standard to sigma czy nikkor?
Jeżeli 50tka to nikkor czy sigma?
a 50 to nie standard?
nikkor 50
Inkognito
19-02-2009, 18:51
Jeśli standard to sigma czy nikkor?
Jeżeli 50tka to nikkor czy sigma?
No ale zaraz... to my Ci mamy powiedzieć, który z dwóch różnych typów obiektywów wybrać? W końcu ty musisz wiedzieć, czego Ci potrzeba. A jak nie wiesz to znaczy, że.... nic ci nie potrzeba :) Chyba, że myślisz "kupie sobie obiektywik nowy to będę robił lepsze foty" - tak niestety nie ma. Chyba, że z kolei myślisz "Kupie sobie obiektywik nowy to będę miał trochę więcej frajdy"- tak jest często :)
A co do kita, to kiedyś znajomek powiedział mi:
"Jaki kit? OBIEKTYW!" :)
50 z mala matryca to prawie krotkie tele....
Ja bym sie wstrzymal miesiac i zobaczyl, co pokaze Nikon ze swoim 35/1.8
50 z mala matryca to prawie krotkie tele....
prawie robi wielka roznice... :P
Kup 35 1.8 AF-S
Na pewno będzie dobrze banglać, jest tańszy od Sigmy (podobno 999 PLN) i bardziej pasuje do charakteru D40.
Jak pokazały sample - ma fajny bokeh. Światło powinno Ci wystarczyć, ale jeśli nie to wybierz S30 1.4
Taki jeden Henri zrobił pięćdziesiątką większość kadrów i chyba nie żałował. A jak się wzorować, to raczej na najlepszych ;)
Oczywiście jeśli lubisz reportaż..
jakieś pół roku temu zdecydowałem się na zakup Sigmy 30 1.4 i powiem krótko nie zdjąłem jeszcze tego szkła z korpusu jak dla mnie jest rewelka obskoczyłem nim całe wesele kumpla od przygotowań aż po plener, teraz focę głównie synusia plastyka jak dla mnie super dystorsja w normie aberracji nie zauważyłem też nie wiadomo jakich przynajmniej na przysłonach do 5,6 ostrość dopuszczalna od 1,8 a na 2,8 to już zdjęciem można chleb pokroić (takie ostre) nie zauważyłem też żadnego BF ani FF choć przyznam się szczerze nie robiłem jakiś super testów ale według mnie trafia 9/10 razy w punkt gorąco polecam to szkiełko jako do wszystkiego nie wiem jak teraz z ceną ja kupiłem za 1500 PLN i nie żałuję żadnej złotówki co prawda nieraz trzeba się trochę nabiegać (w końcu to stałka) ale fotki potem to wynagradzają a nikkor 50 na pewno będzie za wąski do krajobrazów
Sadze ze przy obecnych cenach i klopotach Sigmy z AF (nie wiem jak 30, ale moja 50 czesto pudluje jak jest ciemno, nie ma natomiast BF/FF) to pewnie najlepszym rozwiazaniem bedzie N35/1.8 i N50/1.4 w tej wlasnie kolejnosci. Moim zdaniem jak kupisz 50 najpierw to troszke sie rozczarujesz bo jest jednak ciut za waska. Osobiscie przypinam S50 i S10-20 na zmiane (kitem nie zrobilem zdjecia od 3 miesiecy pewnie, choc to przyzwoite szkielko i potrafi zrobic fajne foty). Sam ostrze sobie zabki na N35/1.8 i na bank go kupie. Podejrzewam tez ze bedzie on glownym szkielkiem zamienianym z S10-20 i rzadziej z S50. A co do MF to nie polecam (zwlaszcza na dlugich ognisckowych i malej GO). Mnie wystarczajaco dalo w kosci ostrzenie na analogu (mimo matowki z klinem i dobrze chodzocego pierscienia ostrosci), ale to tez kwestia wyboru. Niektorzy przedkladaja budzet nad wygode.
Piotr Wągrodzki
19-02-2009, 22:00
Kup 35 1.8 AF-S
Na pewno będzie dobrze banglać, jest tańszy od Sigmy (podobno 999 PLN)
W Imfoto jest już cena --- 840 pln.
pozdrawiam
Piowa
8-)
Blindspot
20-02-2009, 13:48
Czas na pierwszego posta.. Witam! :)
Od kilku tygodni zastanawiam się nad tym jaka ma być ogniskowa mojej stałki pod d40. 30/35/50? Niniejszy wątek uświadomił mi, że źle zadaję pytanie, które poprawnie brzmi: jaką stałkę kupić jako pierwszą? W tej sytuacji S30 lub N35 wydają się być lepszym rozwiązaniem, ze wskazaniem na tańszego Nikkora. Zaoszczędzone, sorry, "zaoszczędzone" pieniądze pójdą do świnki o imieniu N50 1,4. :)
Czas na pierwszego posta.. Witam! :)
Od kilku tygodni zastanawiam się nad tym jaka ma być ogniskowa mojej stałki pod d40. 30/35/50? Niniejszy wątek uświadomił mi, że źle zadaję pytanie, które poprawnie brzmi: jaką stałkę kupić jako pierwszą? W tej sytuacji S30 lub N35 wydają się być lepszym rozwiązaniem, ze wskazaniem na tańszego Nikkora. Zaoszczędzone, sorry, "zaoszczędzone" pieniądze pójdą do świnki o imieniu N50 1,4. :)
Pewnie, że 35. To jest prawdziwy standard. Dobre szkło do uzupełnienia kit, czy innego zooma standardowego.
50 bym sobie w ogóle darował, miałem sprzedałem i nie tęsknie. A kupować 50/1.4 za 1300zł czy nawet więcej to już przesada(do DX). Skoro 50 w DX to takie super szkło to dlaczego nikon jest tak beznadziejny i nie zrobi stałki 75/1.4??
co się dzieje??? jakaś moda na stałki zapanowała czy co ? ;) gdzie nie spojrzysz to wszyscy się pytają jaka stałka najlepsza, jakiej używacie... ;) :) bardzo fajnie :)
Inkognito
20-02-2009, 14:31
co się dzieje??? jakaś moda na stałki zapanowała czy co ? ;) gdzie nie spojrzysz to wszyscy się pytają jaka stałka najlepsza, jakiej używacie... ;) :) bardzo fajnie :)
zoomy podrożały :D
Blindspot
20-02-2009, 14:35
Nawet zupełny amator (jak ja) zaczyna szybko marzyć o świetle niższym niż np. 3,5 w skądinąd niezłym N18-70.
Mam sigmę 30mm 1,4 - generalnie fajne szkło, ale jako jedynym bym się nią nie odważył robić fotek na zlecenie. Notorycznie pudłuje w słabych warunkach oświetleniowych - a przecież do tego raczej została stworzona. Jeżeli ma być stosowana do zdjęć amatorskich to bardzo polecam. Prywatnie robię tylko nią fotki. Wolę nawet od N24-70 2,8.
a jak była mowa o manualnym obiektywie to powiem może takim tropem skoczyć Adapter Nikon - M42 i do tego Helios 58 f2.0. Ja zrobiłem tak i powiem frajda jest nieziemska.
a jak była mowa o manualnym obiektywie to powiem może takim tropem skoczyć Adapter Nikon - M42 i do tego Helios 58 f2.0. Ja zrobiłem tak i powiem frajda jest nieziemska.
To nie lepiej już coś z F1.4?
farciarz
22-02-2009, 02:27
....dziekuje wszyskim za porady.:)
ja chyba już wiem..... będzie 35mm 1,8 af-s
Tylko jeśli chcesz focic krajobrazy, to z 35 1.8 AF-S, nie bedziesz miał za szeroko, bo nie wiem czy wiesz na dx po przemnożeniu 1.5x ok.52 mm, więc do krajobrazu dla mnie to troche za wąsko, wiem że nie zawsze uzywa się szerokiego kąta, ale coś szerokeigo do krajobrazu jest konieczne. Lepiej zainwestuj na ten czas w jakiś statdardowy zoom, typu sigma 17-70, Tamron 17-50. Nikkor 18-105. Stałki są lepsze jakościowo wiadomo, dają niemal zawsze lepszy obraz niż zoomy, ale jedna stałka będzie Cię ograniczać, chyba ze masz w planach jeszcze np. 2 to, to by miało jakiś sens. We z sobie jakiś zoom+50 f/1.8 . 50tka tez mozna super portrety robić, zobacz co wyczynia w duecie z d40+50tka, jedna koleżanka na forum, cud.
Standard nie jest taki zły do krajobrazów...
Nie licząc mojej badziewnej obróbki, winiety, WB, kadru z d.. i posiadania aparatu cyfrowego od niedawna, to na przykład Sigma 30mm przy krajobrazach nie jest taka zła ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img149.imageshack.us/img149/5570/dsc05412.jpg)
No i akurat krajobrazy to zupełnie nie moja działka..
Trzeba się uczyć :D
Niezła pocztóweczka ,,piękne okoliczności przyrody,, :)