Zobacz pełną wersję : Jaka pamięć ?
Chciałbym przyspieszyć trochę mój komputer. W tej chwili mam włożoną pamięć 2 x 1Gb Ocz Gold DDR2 PC2-6400 800 MHz (5.0-5-5-15 4-22-5-4), zainstalowane mam 3 twarde dyski 1 x 160Gb 2 x 320Gb (RAID).
Komputer jest dość wolny, zwłaszcza przy odpalaniu. Dodam jeszcze że używam go jedynie do obróbki plików i internet, żadnych gier.
Proszę o poradę, czy lepiej będzie (taniej też?) kupić jakieś tańsze kości pamięci 4 Gb, czy dokupić do tych takie same, czy o tych samych parametrach ?
Pamięć nie jest wąskim gardłem tylko zazwyczaj podsystem dyskowy. Jeśli systemowym jest 160-ka, proponuję, zamiast niej, dołożyć trzecią 320-tkę i ustawić w Raid5. To daje, z reguły, niemal dwukrotne przyśpieszenie operacji dyskowych, w stosunku do jednego dysku systemowego.
A reszta podzespołów ?
Jakie dokładnie dyski są aktualnie wpięte - bo pojemność za dużo nie mówi o ich szybkości ;)
Pamięci nigdy za wiele, ale nie oczekuj cudów po jej zwiększeniu a tym bardziej po wstawieniu np. 1066MHz :)
Dyski to 2 X SeaGate Barracuda 7200.10 320GB S300, Barracuda 7200.10 160GB S300.
Więc, jak pisze Tom01, najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku było by zamienienie dysku z 160 na 320Gb i połączeniu trzech w RAID ?
Trochę od początku planowałem mieć system na oddzielnym dysku.
Dyski to 2 X SeaGate Barracuda 7200.10 320GB S300, Barracuda 7200.10 160GB S300.
Więc, jak pisze Tom01, najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku było by zamienienie dysku z 160 na 320Gb i połączeniu trzech w RAID ?
Trochę od początku planowałem mieć system na oddzielnym dysku.
Transfer pojedynczego dysku to max 20-50MB/s przy dobrych wiatrach. Zmienność transferu, oczywiście w dół, będzie kilkukrotna. Raid5 z min 3 przyzwoitych dysków konsumenckich, to stały transfer na poziomie 50-90MB/s. Proszę to sobie przełożyć na prędkość działania systemu, który non-stop "mieli" dyskiem.
Transfer pojedynczego dysku to max 20-50MB/s przy dobrych wiatrach.
Tak było kilka lat temu. Obecnie dyski o gęstości 500 GB/talerz mają transfery :
http://img246.imageshack.us/img246/6379/hdtachpn4.jpg
Chciałbym przyspieszyć trochę mój komputer. W tej chwili mam włożoną pamięć 2 x 1Gb Ocz Gold DDR2 PC2-6400 800 MHz (5.0-5-5-15 4-22-5-4), zainstalowane mam 3 twarde dyski 1 x 160Gb 2 x 320Gb (RAID).
Komputer jest dość wolny, zwłaszcza przy odpalaniu. Dodam jeszcze że używam go jedynie do obróbki plików i internet, żadnych gier.
Proszę o poradę, czy lepiej będzie (taniej też?) kupić jakieś tańsze kości pamięci 4 Gb, czy dokupić do tych takie same, czy o tych samych parametrach ?
Wyłącz plik strony (ew. wcześniej sprawdź ile ramu max wykorzystujesz podczas intensywnej pracy). Dla XP przy 2 GB RAM można już wyłączać ... dla Vista 64bit potrzeba 4 GB - wiele zależy od tego co robisz na kompie bo w pewnych przypadkach można na XP wyłaczyć plik strony przy 512 MB RAM.
Zdefragmentuj dyski twarde.
Tak było kilka lat temu. Obecnie dyski o gęstości 500 GB/talerz mają transfery :
http://img246.imageshack.us/img246/6379/hdtachpn4.jpg
Pobożne życzenia. Proszę sobie sprawdzić samemu, to nie jest żadna filozofia.
Pobożne życzenia. Proszę sobie sprawdzić samemu, to nie jest żadna filozofia.
No zgadzam się że żadna filozofia ... na moim dwuletnim 320GB (160 GB/talerz) mam ~70 MB na początku dysku i ~30-40 na końcu :] (sam sobie kiedyś sprawdzałem :> ) Nie wiem czemu się Pan dziwi tym ~135 MB/s z początku na ww 500GB dysku. Ma Pan strasznie nieaktualne dane. Proszę trochę poczytać/pomierzyć.
ps. nawet jeśli HDTach bierze 1 MB za 1000 000 B to i tak ma Pan 128 MB /s w początkowej fazie i 67 MB/s w końcowej więc gdzie tam do Pańskich 20-50MB ... i to jeszcze w "porywach" ? (no chyba że ma Pan jakiś antyk a nie dysk to faktycznie może być tak marnie)
Ma Pan strasznie nieaktualne dane.
Badanie robione na współczesnych dyskach. Nigdy z pojedynczego rzeczywiście nie dało się odczytać/zapisać szybciej niż podałem. Oczywiście zapis jest wolniejszy.
Badanie robione na współczesnych dyskach. Nigdy z pojedynczego rzeczywiście nie dało się odczytać/zapisać szybciej niż podałem. Oczywiście zapis jest wolniejszy.
No cóż ... na moim starym (jak na dzisiejsze czasy) dysku się da szybciej ;) Panu coś zawsze kiepskie wyniki pomiarów wychodzą ;) Jaki ma Pan model dysku ? Ew. o jakiej gęstości danych/talerz (można odczytać w Everest)?
No cóż ... na moim starym (jak na dzisiejsze czasy) dysku się da szybciej ;) Panu coś zawsze kiepskie wyniki pomiarów wychodzą ;) Jaki ma Pan model dysku ? Ew. o jakiej gęstości danych/talerz (można odczytać w Everest)?
Ostatnio badałem ST3320613AS i ST3750330AS w kontekście różnicy w szybkości, do zastosowania w taniej macierzy. Wyszło mi ile wyszło. Nic nie poradzę, że mam gorsze wyniki niż w testach. Może dlatego, że symuluję rzeczywiste warunki? Ciekawostką jest fakt, że 320-tka wychodziła tylko trochę lepiej od 80-tek przed dwóch lat.
Może dlatego, że symuluję rzeczywiste warunki?
Konkretnie w jaki sposób? (może metoda jest nieprawidłowa i nie bada Pan prędkości samego odczytu).
robin102
21-02-2009, 18:34
Ja trochę koło tematu mam zapytanie. Mam 2 dyski ustawione w RAID "0" model SEAGATE ST3250410AS 16MBcach ładnie mi to chodzi, jestem zadowolony. Trzeci taki sam dysk jako backap na ważne rzeczy. No i jak te dyski przetestować jakim programem ? Najchętniej programikiem co by go nie trzeba instalować, może coś ON LINE jest ? :) Może polecicie coś wiarygodnego i prostego w obsłudze. Jeszcze małe pytanie jest taka stronka gdzie są testy dysków, procesorów. Pamiętam, że toms har >> coś takiego było :) Ktoś pamięta dokładnie jaki to adres tej zagranicznej witryny ?
No i jak te dyski przetestować jakim programem ?
A co konkretnie chce Pan testować?
robin102
21-02-2009, 21:57
Panie Tomaszu cokolwiek, oby testować bo bardzo lubię testować, a HD jeszcze nie testowałem :-D
A na serio to bym chciał np. transfer potestować i sprawdzić jak to wygląda praktycznie gdy 2 HD w raid "0" są ustawione. Trzeci HD mam ten am model to miałbym odniesienie-porównanie.
Panie Tomaszu cokolwiek, oby testować bo bardzo lubię testować, a HD jeszcze nie testowałem :-D
A na serio to bym chciał np. transfer potestować i sprawdzić jak to wygląda praktycznie gdy 2 HD w raid "0" są ustawione. Trzeci HD mam ten am model to miałbym odniesienie-porównanie.
Aby zmierzyć transfer liniowy (z którym mamy do czynienia podczas odczytu dużego pliku) polecam HDTach .
Najprościej, na zdefragmentowanym voluminie wykonać kopiowanie dużego pliku i podzielić przez dwa. Nie będzie to rzeczywisty pomiar odczytu/zapisu, ale do porównania wystarczy.
Najprościej, na zdefragmentowanym voluminie wykonać kopiowanie dużego pliku i podzielić przez dwa. Nie będzie to rzeczywisty pomiar odczytu/zapisu, ale do porównania wystarczy.
taki test powie o czasie dostępu (przemieszczanie głowicy) zmieszanym z prędkością zapisu i prędkością odczytu ... czyli prawie tyle co nic bo wszystko jest bardzo zależne od miejsca danych z którego kopiujemy i do którego kopiujemy. W pewnych sytuacjach tego typu pomiar jest ekstremalnie zależny od czasu dostępu.
taki test powie o czasie dostępu (przemieszczanie głowicy) zmieszanym z prędkością zapisu i prędkością odczytu ... czyli
... czyli realne warunki decydujące o prędkości operacji dyskowych.
... czyli realne warunki decydujące o prędkości operacji dyskowych.
Zależy co się robi. W pewnych sytuacjach zupełnie nierealne.
Zależy co się robi. W pewnych sytuacjach zupełnie nierealne.
Innym sposobem, można założyć ramdysk i wykonać kopiowanie "na" i "z". Oczywiście programem z pomiarem transferu lub mierząc czas wykonania operacji. To wówczas test niemal tylko prędkości transferu, moim zdaniem mniej oddający rzeczywiste warunki, ale miarodajny jeśli chodzi o symulację otwierania/zapisu plików.
Innym sposobem, można założyć ramdysk i wykonać kopiowanie "na" i "z". Oczywiście programem z pomiarem transferu lub mierząc czas wykonania operacji. To wówczas test niemal tylko prędkości transferu, moim zdaniem mniej oddający rzeczywiste warunki, ale miarodajny jeśli chodzi o symulację otwierania/zapisu plików.
Dokładnie o takim teście z ramdyskiem też myślałem ... ale HDTach jest "prostszy" i mamy wykres dla prędkości odczytu z całej powierzchni dysku (który może być zapełniony danymi).
to co HDTach pokazuje daje odniesienie umozliwiajace porownanie poszczegolnych napedow. natomiast trzeba brac pod uwage ze podczas pracy glowica zaczyna skakac, dane z ktorych korzystamy zazwyczaj nie sa poukladane liniowo i po obwodzie spirali, nawet jesli dysk jest zdefragmentowany. a z im wiekszej ilosci danych korzystamy w danej chwili tym zaczyna sie wieksza rzezba i transfery (szczegolnie pojedynczego dysku) dramatycznie spadaja pozostawiajac nasze piekne testowe wyniki w sferze snow ;-)
to co HDTach pokazuje daje odniesienie umozliwiajace porownanie poszczegolnych napedow. natomiast trzeba brac pod uwage ze podczas pracy glowica zaczyna skakac, dane z ktorych korzystamy zazwyczaj nie sa poukladane liniowo i po obwodzie spirali, nawet jesli dysk jest zdefragmentowany. a z im wiekszej ilosci danych korzystamy w danej chwili tym zaczyna sie wieksza rzezba i transfery (szczegolnie pojedynczego dysku) dramatycznie spadaja pozostawiajac nasze piekne testowe wyniki w sferze snow ;-)
Oczywiście często nie są a czasem są ;) Właściwie najwięcej się dowiemy znając wykres transferu liniowego i czas dostępu (przynajmniej średni).
ps. plik strony/swap file/pamięć virtulaną głównie przez to wyłączyłem że przy "skakaniu" głowicy transfer mocno spada ... a jak dysk miesza w pliku strony + miesza w pliku na którym pracujemy to mamy przysłowiowe "zamulenie" ;)