PDA

Zobacz pełną wersję : Manfrotto - zestaw na długie lata za 1500zł?

Anar
19-02-2009, 13:38
Witam

Mam na imię Adrian i jestem uzależniony od foto.... bzzzz olać wprowadzenie :]

potrzebuję zestawu który sprawdzi się w różnych warunkach >> narazie tylko szkolne studio >> wypad w architekturę po warszawie, wyjazdy w góry, mazury, za jakieś 6-9 miesięcy zabawa w macrofotografię.

obecny sprzęt :
D80 + T28-75 + S10-20
w przyszłości 70-200/2.8 Nikkor/Sigma + jakieś szkło do macro > choćby 105 nikkora + raynox + może miech ...whatever
a więc musi się spisywać w portrecie (studio,plener), architekturze jak i macro (raczej w plenerze)

jestem dość wysoki >> 198cm więc najważniejsze dla mnie (uzasadnione chyba) jest to, aby statyw miał minimum te 175cm

przeglądałem sklep multifoto.pl i znalazłem takie
*statywy:

Manfrotto 028B Triman 809.00 PLN
# Wysokość maksymalna: 227 cm
# Ciężar: 4.15 kg
# Maksymalne obciążenie: 12 kg

Manfrotto 475 Pro Geared 919.00 PLN
# Wysokość maksymalna: 188 cm
# Ciężar: 4.3 kg
# Maksymalne obciążenie: 12 kg

Manfrotto 055X Pro B 549.00 PLN
# Wysokość maksymalna: 178,5 cm
# Ciężar: 2,4 kg
# Maksymalne obciążenie: 7 kg

*główki:

Manfrotto 229 3D Pro Head 659.00 PLN
# Przechył w pionie: -25 +90
# Przechył boczny: -90 +30
# Maksymalne obciążenie: 7.5 kg

Manfrotto 410 Junior Geared Head 659.00 PLN
# Przechył pionowy: -30 +90
# Przechył boczny: -90 +30°
# Maksymalne obciążenie: 5 kg

Manfrotto 808RC4 Standard 3-Way Head 419.00 PLN
# Przechył w pionie: -30st +90st
# Przechył boczny: -90st +30st
# Maksymalne obciążenie: 8 kg

//// ps: dla ułatwienia odpowiedzi podałem od razu dane tego co znalazłem i ceny dla porównania.

co lepiej jest wziąć? główkę 3d zwykła, kulową czy z "zębatką" ???
co do drugiej slyszalem ze luzy łapie, trzecia jest bardzo dokładna i przydatna do macro ale może denerwować jest wolne działania podczas sesji lub w architekturze - najlepszym rozwiązaniem byłaby więc pierwsza?

i jeszcze jedno >> dobrze wybrałem, że stawiam na Manfrotto? jest w końcu parę też firm dobrych które sprzedają swoje produkty w podobnej cenie a czasem i ich najtańsze statywy to wydatek ponad 1000zł?

mam nadzieję, że odpisze mi parę osób co wybrać :)

stef
19-02-2009, 14:38
Witam,
Posiadam zestaw 055XPROB z głowicą 804RC2 (3D).
Wspaniale wykonany sprzęt, bardzo wygodny i odpowiednio wyważony - lubię stabilne, ciężkie statywy, bo często pracuję
w studio. Głowica jest precyzyjna i wygodna. Statyw wędruje też ze mną wplener (robię pejzaże), tyle że morski (przy
wędrówkach górskich może być znaczącym ciężarem).
Brzmi to trochę jak reklama Manfrotto, ale jestem naprawdę zadowolony z tego zestawu.
PS. mam 194 cm wzrostu

Proac150
19-02-2009, 14:48
055XPROB zdecydowanie plus 229, jeśli chodzi o głowicę pomyślał bym również o 468MGRC2 (dość ciężka ale warto)

markB
19-02-2009, 19:41
Dwa pierwsze statywy są studyjne; ciężko dźwigać je w terenie. Więc z tych trzech pozostaje tylko 055. Z innych typów ciekawe są Giotto (http://www.giottos.com/, szczególnie ze względu na rozmiary MTL 2271B i MTL2371B), ale wybór w Polsce może być ograniczony. Ostatecznie aluminiowy Gitzo: http://www.pstryk.pl/details:6093/gitzo+gt2340l+alu+tripod+w.+column.

bowie
19-02-2009, 19:49
Lepiej się pośpiesz, bo niebawem manfrotto zmieni cennik, na wyższy oczywiście :(

Ja niedawno miałem podobny problem i zdecydowałem sie na 055XPROB + 410. Ciężki zestaw, ale kupiłem go pod średni format. Macałem też 808RC4, też fajna, ale uznałem, że dla mnie lepsze będzie coś super precyzyjnego, jak 410 właśnie. Generalnie, korzystając ze statywu ma się czas na operowanie pokrętłami. Zresztą, 410 ma możliwość zwolnienia pokręteł i szybkiego, zgrubnego ustawienia położenia (oczywiście w każdym z 3 kierunków oddzielnie). Najlepiej by było, abyś miał gdzie wypróbować statywy i głowice...
Polecam

Anar
20-02-2009, 08:07
Z innych typów ciekawe są Giotto ale wybór w Polsce może być ograniczony.

czy ja wiem... mają w polsce nawet jako taką ofertę :]

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte_dzial.php?grupa=statywy&producent=Giottos%20statywy&podzial=48&dalej=0&sortuj=cena&pokaz=0&potytule=&szuk=&pol=

----

w sprawie tego 055Xprob... tak go chwalicie - ok, ale jak jest z długim czasem naświetlania? czy zniweluje on poruszenie lustra w body? /podniesienie-opuszczenie\ czy w sprawie drgań to trza "prosić panią" głowicę? ...chociaż mi się raczej wydaje że niwelowanie takich drgań to raczej zasługa statywu być powinna?

Rycerz
20-02-2009, 09:34
Manfrotto 055 MF3 lekki i bardzo stabilny statyw - bardzo polecam!! to statyw na długie lata!
głowica 229 jest fajna ale po górach może byc delikatnie za ciężko...bo waży 1,5 kg...choc z drugiej strony taplałem się z nią na bagnach ;) i to przeżyłem :) choc może lepiej zainteresuj się głowicą 410, jest precyzyjna a chyba ci chodzi raczej o precyzję niż szybkoś ? [ architektura ]
ale głowica 229 jest naprawdę solidna, wytrzymuje najcięższe zestawy...
a jeśli chodzi o drgania to pamiętaj że wężyk/pilot rozwiązuje takie problemy...
oczywiście dwa pierwsze statywy są studyjne i zapomnij o chodzeniu z nimi w góry, każdy 4 kg wagi! to masakra jest...

Proac150
20-02-2009, 11:58
w sprawie tego 055Xprob... tak go chwalicie - ok, ale jak jest z długim czasem naświetlania? czy zniweluje on poruszenie lustra w body? /podniesienie-opuszczenie\ czy w sprawie drgań to trza "prosić panią" głowicę? ...chociaż mi się raczej wydaje że niwelowanie takich drgań to raczej zasługa statywu być powinna?

Wstępne uniesienie lustra pomaga.

akustyk
20-02-2009, 12:31
jesli musisz miec znaczek Manfrotto, to mozesz wydac 1500zl.
jesli nie musisz miec znaczka, a ma to byc dobry statyw, to po prostu Velbon Sherpa Pro 630
i do tego dobra kulka, gdzie dobra kulka tez nie oznacza Manfrotto. bo tu raptem 488 kwalifikuje
sie na okreslenie "stabilne" a jej cena jest horrendalnie nieproporcjonalna do jakosci.
w przyzwoitych pieniadzach mozna kupic kule Benro i np takie KS-1 jest cud, miod i orzeszki.

sumarycznie wychodzi 1200zl wiec i mniej i lepiej. a do tego zestaw statyw+glowica wazy
okolo 2 kg, w odroznieniu od powyzszych 5 kg molochow, ktore nosic mozna co najwyzej
na silownie, bo na pewno nie w gory ;)

w kwestii wzrostu... ja jestem raczej nizszy niz wyzszy, bo mam te raptem 172cm.
ww. Sherpa przy pelnym rozstawie nog i z normalnej wysokosci kulka daje mi celownik na
wysokosci oka. dla Ciebie oznaczaloby to schylanie sie i musisz ocenic na ile to bedzie
problem. moje osobiste doswiadczenie mowi, ze te 15cm roznicy poziomu da sie bez
problemu przezyc, ale czy jakies 25cm nie bedzie klopotem - nie potrafie ocenic. ale
bylo nie bylo, statywu liczonego na 190cm nie musisz brac, bo to jest wysokosc
platformy na ktorej mocuje sie glowice. na to jeszcze wchodzi aparat i na dzien dobry
do celownika jest jeszcze okolo 15-20cm. tak ze, przy wzroscie 198cm celowalbym
w cos o wysokosci platformy 170-175cm. i to wystarczy

Pershing
20-02-2009, 13:11
Ja właśnie jestem po zakupach u Sławka (Imfoto). Od dłuższego czasu byłem zdecydowany na zestaw Manfrotto 055 XProB i głowice 488Rc4. Ostatnio jednak natknąłem się na wątek o Benro no i namieszał mi powiem szczerze. Zakupy odłożyłem i zacząłem pochłaniać wiedzę na temat Benro. Kilka zarwanych nocek i co i dziś kupiłem zestaw manfrotto który planowałem wczesniej.
Powiem szczerze, że to Benro wygląda dośc ciekawie, zachęca niska waga i mniejsze rozmiary po złożeniu, ale raz już kupiłem coś chińskiego i ... Być może to był błąd, ja się nie znam, jestem uprzedzony itd. Benro wygląda nieźle testy Wigiego zachęcały, ale jak to będzie funkcjonować za rok, dwa- tego chyba nikt z nas na forum nie wie, bo jeszcze kilka miesięcy temu nikt o Benro nie słyszał w Polsce. Reasumując kupiłem frotkę bo wierzę w sprawdzoną od lat markę i wiem, że będzie mi służyć za rok i za 10 lat też. A to że zestaw ciężki no cóż będę łączył przyjemne z pożytecznym czyli foto z siłką hehe.

nowart
20-02-2009, 13:56
Ja za akustykiem. Posiadam również Velbona Pro (ten krótszy z większą ilością sekcji, nie pamiętam symbolu) oraz kulkę Benro. Jakość świetna za połowę ceny Manfrotto.
I daj sobie spokój z 4 kg zestawami w góry i na wycieczki. Nie masz jakiegoś niewiadomo jak ciężkiego zestawu więc zwracaj uwagę na wagę - nic tak nie psuje przyjemności z fotografowania na wycieczce jak przyciężkawa torba...

akustyk
20-02-2009, 13:59
Benro wygląda nieźle testy Wigiego zachęcały, ale jak to będzie funkcjonować za rok, dwa- tego chyba nikt z nas na forum nie wie, bo jeszcze kilka miesięcy temu nikt o Benro nie słyszał w Polsce.

Benro jest na rynku amerykanskim i jakosc tego jest z grubsza znana. sa ludzie, ktorzy
oczekuja od 5 razy tanszego zamiennika jednakowej trwalosci i kultury pracy i maja
pretensje, ze kulka o srednicy 40mm nie uniesie im stabilnie 5kg sprzetu.

natomiast ci, ktorzy maja jakis kontakt z rzeczywistoscia, uzywaja Benro i sobie chwala.
po prostu. zreszta, ja bym sie wcale nie upieral, ze chinski rodowod jest zawsze wada.
mnostwo sprzetu elektronicznego i mechanicznego przyjezdza z tego kraju i jakos dziala.

a tak nawiasem o jakosci mowiac... wiem jak sprawdza sie glowica Manfrotto 222 za nowosci
i po pol roku uzywania. wielkiej roznicy nie ma. bo tak czy siak jest byle jaka mechanicznie,
a cena jest, delikatnie mowiac, nieproporcjonalnie wysoka do jakosci.

bylo nie bylo, wymieniam ja wlasnie... na Benro ;)

Pershing
20-02-2009, 14:27
Benro jest na rynku amerykanskim i jakosc tego jest z grubsza znana. sa ludzie, ktorzy
oczekuja od 5 razy tanszego zamiennika jednakowej trwalosci i kultury pracy i maja
pretensje, ze kulka o srednicy 40mm nie uniesie im stabilnie 5kg sprzetu.

Ja wcale tak nie uważam, wiem, że za jakością idzie cena. Wychodzę jednak z założenia (nauczony doświadczeniem)
że wolę zapłacić za jakość kupić raz i mieć spokój. Tak jak pisałem wczesniej nie twierdzę że Benro jest złe tylko biorąc pod uwagę że wykonane małymi żółtymi łapkami może się okazać mniej trwałe niż np. Manfrotto. Chińczycy zawsze szli na ilość (zaludnienie) z jaością bywa różnie.

Anar
20-02-2009, 18:25
Chińczycy zawsze szli na ilość (zaludnienie) z jaością bywa różnie.

obiektyw też szukałem made in japan a nie "china" bo jakość inna wykonania była z tego co się przekonałem na giełdzie foto -.-

a tak nawiasem o jakosci mowiac... wiem jak sprawdza sie glowica Manfrotto 222 za nowosci i po pol roku uzywania. wielkiej roznicy nie ma. bo tak czy siak jest byle jaka mechanicznie,
a cena jest, delikatnie mowiac, nieproporcjonalnie wysoka do jakosci.

ale ja nie pytam o 222 co wygląda jak patyk tylko coś lepszego z 3d.

---------

a więc ogólnie jaki system głowicy 3D polecalibyście?
* zwykła
* kulowa
* zębatka

bowie
20-02-2009, 20:41
każda z wybranych przez Ciebie głowic jest OK, ale nikt za Ciebie nie wybierze, bo gusta są różne. Najlepiej pomacaj wybrane przez siebie głowice
od najbliższego poniedziałku manfrotto wprowadza nowy cennik

Anar
20-02-2009, 20:53
każda z wybranych przez Ciebie głowic jest OK, ale nikt za Ciebie nie wybierze, bo gusta są różne. Najlepiej pomacaj wybrane przez siebie głowice

wiem, wszystko drozeje >> sigma od poniedzialku zeszlego podniosla 10-20 na 2200zł ale ugadalem i mi sprzedal w poniedzialek po starej cenie 1800 xP

zlotowka slabsza = wyzsze ceny.
ja bede kupowac za 3 misiace gdzies wiec mam nadzieje ze cos sie ruszy a jak nie to trudno... najwyzej z 200zl w plecy bedzie.

markB
20-02-2009, 21:06
czy ja wiem... mają w polsce nawet jako taką ofertę :]

http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte_dzial.php?grupa=statywy&producent=Giottos%20statywy&podzial=48&dalej=0&sortuj=cena&pokaz=0&potytule=&szuk=&pol=

Jednakże tylko te oznaczone kropką są na magazynie; pozostałe są sprowadzane z zagranicy, więc trzeba czekać.

Pershing
20-02-2009, 21:12

M.in. dlatego zrobiłem dziś zakupy.

Anar
23-02-2009, 01:18
a co jeszcze prócz Manfrotto i Giotto można wziąć pod uwagę? :>
popatrzyłem te Benro i fakt są dość tanie i lekkie ale jakoś się boję postawić na nich sprzęt za 5000 gdzie monopod manfrotto kosztuje tylko co cały statyw Benro :E

iroyork
23-02-2009, 02:14
popatrzyłem te Benro i fakt są dość tanie i lekkie ale jakoś się boję postawić na nich sprzęt za 5000 gdzie monopod manfrotto kosztuje tylko co cały statyw Benro :E

Jak chcesz jeszcze lepszej jakosci od wyzej wymienionych, to juz chyba tylko pozostaje Gitzo, duzo lepiej i duzo drozej:)

kh29228
23-02-2009, 18:42
Ja zastanawiałem się między statywem MF 055xprob i Benro serii EX. Jednoczesne porównanie w sklepie niestety na dużą korzyść MF... Niestety bo także drożej.

Natomiast głowice Benro serii B wyglądają bardzo ok. Co prawda macałem tylko B-0, ale podobała mi się. Czy ktoś wie, gdzie można kupić w Wawie lub okolicach B-1 za mniej niż 500PLN?

Anar
24-02-2009, 00:08
Ja zastanawiałem się między statywem MF 055xprob i Benro serii EX. Jednoczesne porównanie w sklepie niestety na dużą korzyść MF... Niestety bo także drożej.

Natomiast głowice Benro serii B wyglądają bardzo ok. Co prawda macałem tylko B-0, ale podobała mi się. Czy ktoś wie, gdzie można kupić w Wawie lub okolicach B-1 za mniej niż 500PLN?

449zł za B-1 >> http://jabbafoto.pl/opis/268060/benro-b-1.html

kh29228
24-02-2009, 00:13
449zł za B-1 >> http://jabbafoto.pl/opis/268060/benro-b-1.html

niestety jest tylko na stronie... byłem dzisiaj w tym sklepie i niestety jest już niedostępna:(

dzwoniłem też do kilku innych sklepów w Wawie i nigdzie nie ma:(

kh29228
24-02-2009, 00:17
Mam jedno pytanie do użytkowników 055xprob. Czy na podstawce, do której przykręcana jest głowica (ten srebrny element) są trzy dziurki z trzema malutkimi śrubkami, czy trzy dziurki i dwie śrubki? :)

U mnie jest jedna dziurka pusta i boję się, że kupiłem już taki wybrakowany. Problem zauważyłem dopiero w domu.

Z góry thx za opowiedzi

wigi
24-02-2009, 00:49
Czy ktoś wie, gdzie można kupić w Wawie lub okolicach B-1 za mniej niż 500PLN?

Już chyba ze 2-3 tygodnie za późno (wszędzie podrożały), ja zdążyłem kupić B-1 jeszcze za 450 zł

kh29228
24-02-2009, 00:57
Już chyba ze 2-3 tygodnie za późno (wszędzie podrożały), ja zdążyłem kupić B-1 jeszcze za 450 zł

no właśnie...:(

teraz zastanawiam się między 488rc2 za jakieś 350 PLN i Benro B-2 za jakieś 500-550 PLN

Wigi, mógłbyś zobaczyć jak wygląda sprawa śrubek, o których pisałem w poprzednim wątku, bo Ty chyba masz 055xprob

wigi
24-02-2009, 01:36
Wigi, mógłbyś zobaczyć jak wygląda sprawa śrubek, o których pisałem w poprzednim wątku, bo Ty chyba masz 055xprob

Ja mam 055MF3 i wygląda to tak

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/6281/dsc7809.jpg)

i nie mam pojęcia do czego służą te 3 śrubki wkręcana od spodu...

witold68
24-02-2009, 02:10
Ja mam 055MF3 i wygląda to tak

i nie mam pojęcia do czego służą te 3 śrubki wkręcana od spodu...

----------------------------------------------------------------
Służą do dodatkowego mocowania głowicy od spodu....

th3big
24-02-2009, 04:42

Tylko Giottos, to nie Gitzo :twisted: Giotto jest klasy Benro. Szukając zestawu do wędrówek prześledziłem temat dogłębnie :mrgreen:

Sugerowanie się ceną może być złudne. Jeśli chodzi o Benro, to pojawia się coraz więcej pochlebnych opinii o tej firmie. O ile zdarzały się uwagi krytyczne do wcześniejszych modeli głowic serii KS i KB, o tyle do obecnej serii B już zastrzeżeń nie ma. I o statywach tego producenta pisze się dobrze.

Trzeba się przyzwyczaić, że produkt firmy chińskiej nie musi oznaczać tandety. Lenovo na rynku poczynia sobie doskonale :twisted:

wigi
24-02-2009, 10:12
----------------------------------------------------------------
Służą do dodatkowego mocowania głowicy od spodu....
Dzięki za oświecenie, no to świetny i prosty patent, by głowica przypadkiem się nie wykęcała :)