Zobacz pełną wersję : Jakie klisze od Fuji
Zastanawiam się nad wyborem pierwszych klisz. Myślę że będę wybierał z Fuji ponieważ mam blisko do ich laba a mają tam praktycznie cały wybór z ich klisz i w miarę dobre ceny.
Jakie szukam:
Krajobraz - myślę nad Velvią, jakie czarno białe do krajobrazu polecacie?
Na miasto wieczorami co wybrać (B&W i color)
ale mówisz o slajdach czy negatywach?
sokrates
19-02-2009, 10:48
mi bardziej podchodziła Provia.... ale to kwestia indywidualna.
z negatywowych materiałów kolorowych godna polecenia jest Fuji Reala. na temat B&W się nie wypowiem bo nie praktykowałem z materiałami Fuji.
polecam ten sklep, w ubiegłym roku kupiłem tam jakieś pół tony ;) materiału http://www.fotograf-sklep.pl/product_info.php?cPath=2_5&products_id=75
moje sprawdzone materiały Fuji to slajdy: Provia 100F, Velvia 100F,
negatywy: Fujicolor Pro 160 C, 160 S, 400H ( rewelacja w portrecie) i 800Z
moje sprawdzone materiały Fuji to slajdy: Provia 100F, Velvia 100F,
negatywy: Fujicolor Pro 160 C, 160 S, 400H ( rewelacja w portrecie) i 800Z
Zgodzę się, dodatkowo Fuji Superia. Równie świetna.
A może coś z B&W? Ja tam lubię Iflorda HP5+, FP4+ czy Delta3200 :D
BTW:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Klisza
http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82ona_fotograficzna
Provia ma słabe kontrasty z tego co widzę na samplach. Chyba wezmę sobie velwię setkę do krajobrazu i Neopana 1600 na nocne wypady po mieście.
No do krajobrazu do Velvia lepsza. Ale tam gdzie lepsza Provia to Velvia niekoniecznie ;)
Na nocne wypady przetestuj Iforda Deltę 3200 i spokojnie forsować na 6400. Tylko oglądać odbitki nie skany filmu :D
Nie wiem czy 3200 i wyżej to nie jest już przesada. Najpierw zacznę od 1600 chyba :).
Nie wiem czy 3200 i wyżej to nie jest już przesada. Najpierw zacznę od 1600 chyba :).
Odbitki z Delty wyglądają ślicznie. Tak więc nie jest to przesada... ale to moje zdanie :)
Ale jak 1600 to Ilford HP5+ forsowany do 1600 :D
A za jakiś czas pokażę fotki z Delty 3200...
Zamierzasz samodzielnie wołać materiały B&W? Od siebie polecę do forsowania klasycznego Kodaka TriX 400. Ciągnięty za uszy na 1600 zachowuje mnóstwo szczegółów w cieniach, a ziarnistość praktycznie nie wzrasta w stosunku do naświetlanego na 400.
Hmm a teraz poproszę o wyjaśnienie na czym polega forsowanie ? :D.
Kupujesz film z czułością 1600 a na body ustawiasz, że masz film 3200 :D Tak w skrócie i uproszczeniu. Aha, oczywiście musisz to uwzględnić przy wywoływaniu...
Oczywiście niema nic za darmo, forsowanie pociąga za sobą pewne konsekwencje: wzrasta kontrast, zwiększa się ziarnistość, ogólnie najciemniejsze partie obrazu (cienie) tracą szczegóły. Również nie wszystkie wywoływacze nadają się do forsowania. Ale to temat na książkę.
Oczywiście niema nic za darmo, forsowanie pociąga za sobą pewne konsekwencje: wzrasta kontrast, zwiększa się ziarnistość, ogólnie najciemniejsze partie obrazu (cienie) tracą szczegóły.
A że są filmy, które przy forsowaniu dają bardzo pozytywny efekt (zostały stworzone niemal do forsowania) a w granicach +-2EV nie ma praktycznie różnic ludzie forsowali, forsują i będą forsować :)
:mrgreen:
W odpowiednim dziale było o forsowaniu nie raz. Inna sprawa, że tamten dział mocno zamiera i wielokrotnie sugerowałem już tutaj, żeby połączyć te działy.
Do forsowanie najlepsze Kodak Trix 400, Ilford HP5, Fuji neopan 1600
Dobry wywoływacz (odpowiedni do filmu), odpowiednia technika wywoływania jeśli się robi samemu i masz wpływ na kontrast, tonalność i zawartość szczegółów
osobiście wole Trixa Ilford jest dla mnie za kontrastowy choć używam go w pewnych sytuacjach
Ogólnie zachęcam założyciela postu do własnych eksperymentów. Informacji na grupach dyskusyjnych i forach jest sporo. Najlepiej samemu poeksperymentować i wybrać co nam się najbardziej podoba. Również skany w sieci mogą nie oddawać dobrze charakteru danego materiału, gdyż wiele skanów jest robione badziewymi skanerami.
Również skany w sieci mogą nie oddawać dobrze charakteru danego materiału, gdyż wiele skanów jest robione badziewymi skanerami.
No właśnie na to uczulam szczególnie. Pamiętam moje pierwsze próby z B&W, ISO1600-3200 i skany, które powodowały, że człowiek może się załamać. Robi się potem pod powiększalnikiem odbitkę i szok. Wszystko cacy, pięknie...
Żeby było śmiesznie kupiłem Ilforda 400 na początek. To i tak pierwsza rolka jaką zrobię :]. Następnie przetestuje którąś kolorową setkę/pięćdziesiątkę i B&W 1600 :).
sokrates
19-02-2009, 22:24
tylko uważaj na kolorowe negatywy - żebyś się nie rozczarował - teraz ze świeczką szukać analogowego laba - wszyscy skanują i na cyfrowym odbitki robią, a z doświadczenia wiem że z tym bywa różnie i mogą wyjść tzw. cuda na kiju. Co innego B&W - jeśli sam wołasz negatyw i robisz odbitki na powiększalniku masz kontrolę (o ile masz powiększalnik i pojęcię o tej robocie i umiesz liczyć 121, 122, 123.... kto wie ten wie - o co kaman....)
Ja od siebie polecam Velvię 50, dla mnie jest lepsza niż setka.
Provia ma słabe kontrasty z tego co widzę na samplach. .
Co takiego? Bzdura!!!
co to za bajzel powyzej?
jakis dowcip czy nieumiejetnosc?
polecam velvie 50
kodaka 100vs
z czb- polecam ilforda delte 400 i adoxa
pozdro
olo
co to za bajzel powyzej?
jakis dowcip czy nieumiejetnosc?
polecam velvie 50
kodaka 100vs
pozdro
olo
Jeszcze dodam Astie 100F
NPH-400. Mój ulubiony, do portretów i ciasnych pejzażyków. Strasznie mi brakuje tego ziarenka w cyfrze, o kolorach nie wspominając :-(
Velvia 100 (tylko bez F). Po robieniu zdjęć na tym filmie, to co oferuje Ci cyfra może okazać się nie do przyjęcia.
Ja często używałem i Provii i Velvi a z negatywów to Superia REALA.
Do pomieszczeń 400H i 800Z.
:)
umiesz liczyć 121, 122, 123.... kto wie ten wie - o co kaman....)
ja tam wolę zegar ciemniowy, który sam wyłącza lampę
sokrates
22-02-2009, 13:14
ja tam wolę zegar ciemniowy, który sam wyłącza lampę
pisałem to z przymrużeniem oka, zegar też trzeba ustawić na odpowiedni czas - inaczej d...a zbita :-)
BugsBunny
22-02-2009, 13:41
polecam velvie 50
kodaka 100vs
popieram, do krajobrazu Velvia 50 bez F lub Kodak Ektachrome E100VS, z negatywów do dobrego światła Reala
do zabawy wieczorem - Kodaki, np Tmax3200