Zobacz pełną wersję : D300 i lampka wspomagania AF
Witam
Chcialem sie spytac czy lampka AF pali sie tylko przy trybie AUTO i AF-S?
czy moze jest u mnie cos nie tak?
Przy C się nie pali, tak samo zewnętrzna lampa nie świeci czerwonym wspomaganiem. Do tego lampka w nikonach potrafi czasem dłużej czasem krócej wspomagać, nie bardzo wiadomo od czego to zależy.
Pozdr
Nie wiem czemu ale teraz mi swieci na kazdym trybie pol AF predzej tylko swiecila na auto :/
grunt ze sie naprawilo ;)
ja mam problem z dzwiekiem potwierdzenia ostrosci. niby dziweki mam na L/H ale podczas ustawiania nic nie "piszczy"
ja mam problem z dzwiekiem potwierdzenia ostrosci. niby dziweki mam na L/H ale podczas ustawiania nic nie "piszczy"
na af-c nie piszczy
na af-s tez nie piszczy ;)
a najlepiej to ta lampke wylaczyc zupelnie. piszczenie zrszta tez :)
hmm uzywacie wspomagania af i dzwieku af ;p? ja to mam wylaczone w d80, oszczedzam chociaz troche baterie przez to?
Lampa i ten "bip" zuzywa cos energii :) jednak przy slabym swietle albo calkowitej ciemnosci przydaje sie czasem lampa wspomagania af ;p
swoja droga nawet nie wiedzialem ze jest jakis dzwiek potwierdzenia af :)
Pozdrowionka
He he... lampkę w d300 wyłączyłem jak się zorientowałem że tam "po coś" jest. Przedstawianie , nagle gasną światła (robę fotki oczywiście bez lampy i wspomagania ostrości) patrzę a tam na scenie aktorzy oświetlają sobie twarze komórkami - rewela!!! Ciach - 3200 oko do wizjera i do roboty :) strzał migawki - fotka pierwsza mierzę do drugiej a tu ciemność ??? co jest ???? unoszę głowę a tam przed obiektywem postać...
- CO PAN ROBI !!!
- ???... (pomyślałem - jak co fotki dla Pana(?!?)
- Chłopie... pół sali oświetlasz....
- .... :confused: zapomniałem że d300 ma latarkę...
Siedziałem potem parą minut i wyłączyłem - do końca użytkowanie nie załączyłem jej - była zbędna...
A bip ostrości... na co to komu... widzę...
Co do ostrości... dawałem jeszcze szansę d300 i zapiąłem 17-55/2.8 af-s - pominę wiele rzeczy o tym obiektywie ale po latach pracy z śrubokrętami wiedziałem kiedy obiektyw zatrzymał się na ostrości. Czuć było w ręce STOP!!! :) A af-s musiałem sprawdzać okiem w wizjerze ponieważ niekiedy "dziwnie się zachowywał - jakby nie trafiła z ostrością - fotki w ruchu - irytowało mnie to...
NO to po co latarka i bip ;) - człek w czachę może zarobić i w nerwicę popaść :mrgreen:
Pozdrawiam