Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300 i lampka wspomagania AF

sieja
18-02-2009, 23:38
Witam
Chcialem sie spytac czy lampka AF pali sie tylko przy trybie AUTO i AF-S?
czy moze jest u mnie cos nie tak?

maki
18-02-2009, 23:49
Przy C się nie pali, tak samo zewnętrzna lampa nie świeci czerwonym wspomaganiem. Do tego lampka w nikonach potrafi czasem dłużej czasem krócej wspomagać, nie bardzo wiadomo od czego to zależy.
Pozdr

sieja
18-02-2009, 23:54
Dzieki wielkie

sieja
19-02-2009, 00:01
Nie wiem czemu ale teraz mi swieci na kazdym trybie pol AF predzej tylko swiecila na auto :/
grunt ze sie naprawilo ;)

kami
20-02-2009, 15:18
ja mam problem z dzwiekiem potwierdzenia ostrosci. niby dziweki mam na L/H ale podczas ustawiania nic nie "piszczy"

krzysio
20-02-2009, 15:43
ja mam problem z dzwiekiem potwierdzenia ostrosci. niby dziweki mam na L/H ale podczas ustawiania nic nie "piszczy"

na af-c nie piszczy

kami
20-02-2009, 15:51
na af-s tez nie piszczy ;)

messer
22-02-2009, 22:45
a najlepiej to ta lampke wylaczyc zupelnie. piszczenie zrszta tez :)

havk
22-02-2009, 22:58
hmm uzywacie wspomagania af i dzwieku af ;p? ja to mam wylaczone w d80, oszczedzam chociaz troche baterie przez to?

sieja
27-02-2009, 00:54
Lampa i ten "bip" zuzywa cos energii :) jednak przy slabym swietle albo calkowitej ciemnosci przydaje sie czasem lampa wspomagania af ;p
swoja droga nawet nie wiedzialem ze jest jakis dzwiek potwierdzenia af :)
Pozdrowionka

Klatka
27-02-2009, 01:16
He he... lampkę w d300 wyłączyłem jak się zorientowałem że tam "po coś" jest. Przedstawianie , nagle gasną światła (robę fotki oczywiście bez lampy i wspomagania ostrości) patrzę a tam na scenie aktorzy oświetlają sobie twarze komórkami - rewela!!! Ciach - 3200 oko do wizjera i do roboty :) strzał migawki - fotka pierwsza mierzę do drugiej a tu ciemność ??? co jest ???? unoszę głowę a tam przed obiektywem postać...
- CO PAN ROBI !!!
- ???... (pomyślałem - jak co fotki dla Pana(?!?)
- Chłopie... pół sali oświetlasz....
- .... :confused: zapomniałem że d300 ma latarkę...
Siedziałem potem parą minut i wyłączyłem - do końca użytkowanie nie załączyłem jej - była zbędna...

A bip ostrości... na co to komu... widzę...

Co do ostrości... dawałem jeszcze szansę d300 i zapiąłem 17-55/2.8 af-s - pominę wiele rzeczy o tym obiektywie ale po latach pracy z śrubokrętami wiedziałem kiedy obiektyw zatrzymał się na ostrości. Czuć było w ręce STOP!!! :) A af-s musiałem sprawdzać okiem w wizjerze ponieważ niekiedy "dziwnie się zachowywał - jakby nie trafiła z ostrością - fotki w ruchu - irytowało mnie to...

NO to po co latarka i bip ;) - człek w czachę może zarobić i w nerwicę popaść :mrgreen:

Pozdrawiam