PDA

Zobacz pełną wersję : D60 - co to jest na zdjęciach i o co chodzi?

raddeli
18-02-2009, 22:37
D60 mam od kilku dni. Bawię się nim i zauważyłem na zdjęciach coś co mnie zaniepokoiło. Tutaj linki do zdjęć:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8b01cb28852eea68.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/aeedbc9095c3ed61.html

na obu zdjęciach w tym samym miejscu są takie dziwne mory. Te dziwactwa mam i na reszcie zdjęć. Przy lampie mniej je widać. Co to jest, czy to jest jakaś wada? O co to chodzi? Powoli wpadam w panikę :cry:

marco650
18-02-2009, 23:01
Wygląda jak kurz na matrycy :) nic powaznego, sprobuj właczyć czyszczenie matrycy, a jak nie pomoze to użyj gruszki

pozdro

raddeli
18-02-2009, 23:03
Matryce czyściłem już kilkakrotnie. Nie pomaga. A jak ma to zrobić z gruszką? Rozumiem, że odkręcić obiektyw i dmuchnąć do środka? O to chodzi? Niczego nie skopię w ten sposób?

marco650
18-02-2009, 23:08
To moze zanim zaczniesz czyscic upewnij sie ze to jest kurz. Przejdz w tryb A ustaw przyslone w miare duza np f22 i zrob zdjecie jednolitej powierzchni, np bialej sciany albo sufitu. Kurz powinien byc wtedy jeszcze bardziej widoczny. A zeby wyczyscic matryce musisz jeszcze najpierw podniesc lustro, dopiero pozniej dmuchnac gruszka:)Szczegoly znajdziesz w instrukcji do aparatu :)

okoterroru
18-02-2009, 23:10
a czyściłeś przednią i tylną soczewkę obiektywu?

blackside
18-02-2009, 23:14
kurz to to raczej nie jest tylko tłusta plama jak coś.... więc obawiam się że grucha nie pomoże. Tylko że widać aż tak na f5,6..
A szkło dobrze wyoglądałeś... ? popatrz pod mocnym światłem, np halogen stołowy. Najlepiej w słońcu, ale teraz o nie ciężko

raddeli
18-02-2009, 23:27
Hmm. Zdjęcie według wskazówek marco650 zrobiłem i widać coś w tym miejscu bardzo wyraźnie - jakby włosek, zatłuszczenie toto nie jest. Gruszki na stanie nie mam. Podejdę jutro do apteki - myślę, że coś takiego tam kupię.

marco650
18-02-2009, 23:29
sprawdz jeszcze obiektyw, mozesz zalozyc na chwile inny i powtorzyc test

raddeli
18-02-2009, 23:31
Nie ma drugiego obiektywu. Kupie jutro gruchę, przedmucham i obiektyw.

yahooo8
18-02-2009, 23:38
Wlacz czyszczenie matrycy przy tym potrzasnij tez aparatem. Zdejmij obiektwy delikatnie dmuchnij do srodka. Ogladnij obiektyw z dwoch stron delikatnie przeczysc i powinno pomoc. Watpie aby to byla tlusta plama stawiam na kurz mialem podobna sytuacje i byl to jakis paproch na matrycy przedmuchanie zwykle pomoglo ale stres tez mialem.

raddeli
18-02-2009, 23:58
Nie pomogło, cały czas toto sobie siedzi. Spróbuje przedmuchać gruchą. Dzięki za porady.

vincent vega
19-02-2009, 00:43
kolego..z tą gruszka to sobie daruj..jak znam życie po operacji przedmuchania będziesz miał więcej syfów niż przed.
wyczyść obiektyw dla pewności a matryce daj do czyszczenia fachowcom.

SlaWasII
19-02-2009, 02:31
Gruszki na stanie nie mam. Podejdę jutro do apteki - myślę, że coś takiego tam kupię. Tą z apteki bym nie ryzykował...

okoterroru
19-02-2009, 02:42
A czym się różni gruszka z apteki od gruszki nie z apteki?

SlaWasII
19-02-2009, 02:54
A czym się różni gruszka z apteki od gruszki nie z apteki?
Ta nie z apteki jest jadalna... ;)
A poważnie, to nie wiem. Wiem za to czym się różnią obie wymienione od tej przeznaczonej do optyki - brakiem paprochów i talku (sic), no i zapewne ceną...

marco650
19-02-2009, 11:22
No tak ale w aptece tez sa gruszki bez talku. Sam tak czyscilem i teraz mam czysta matryce

NeXuS
19-02-2009, 12:13
Kolego, kup gruszkę w aptece (upewnij się że bez talku) i dmuchnij w matrycę trzymając aparat "dziurą" do dołu (nie zapomnij najpierw podnieść lustra zgodnie z instrukcją). To wygląda na sporego paprocha, więc nawet delikatne dmuchnięcie powinno pomóc. Miałem dokładnie tak samo z nowiutkim D80, jeden spory paproch, który "odpadł" przy pierwszym dmuchnięciu i było po problemie. Warto zachować czystość przy tej operacji, pomieszczenie bez kurzu, np. łazienka, ale nie zaparowana :-), powietrze "ustane" robimy powolne ruchy i kategorycznie nie plujemy do aparatu własnym chuchem. Aha, no i nie daj się namówić na grzebanie w środku patyczkami do uszu.

kronos28
19-02-2009, 13:41
Ta nie z apteki jest jadalna... ;)
A poważnie, to nie wiem. Wiem za to czym się różnią obie wymienione od tej przeznaczonej do optyki - brakiem paprochów i talku (sic)

wystarczy przed użyciem wypłukać i wygotować...

Kosti68
19-02-2009, 14:16
Specjalne gruchy fotograficzne to zaden majatek....sa naprawde dobre

pil74
19-02-2009, 14:34
Kup gruchę z apteki.
Tak jak kronos28 napisał dla spokoju możesz ją wymyć wygotować czy co Ci tam jeszcze wpadnie do głowy. Grucha dobra i niedroga. Sam mam dwie. Jedną mniejszą, którą mam w plecaku i drugą jebitnie wielką (chyba nr 11) do walki z upierdliwymi syfami. Jeszcze żaden się jej nie oparł. Żadna nie była z talkiem, ale dla pewności możesz sobie podmuchać np na lusterko i zobaczyć czy nic tam z niej nie wylatuje. Jak wylatuje - patrz rada kronosa28.
Te niby fotograficzne, których jest cała masa w FJ czy innym media są masakryczne. One są dopiero w środku zabrudzone, do tego sprzedawcy próbują wciskać ludziom takie z końcówka z pędzelkiem!!! A cena znacznie wyższa od tej z apteki.

raddeli
19-02-2009, 16:35
Dzięki wszystkim za rady i wskazówki. Zasięgnąłem w tej sprawie opinii również w serwisie Nikona. Otrzymałem odpowiedź, że "matryca kwalifikuje się do mycia". Cena usługi - 80 zeta, czas oczekiwania do 48 godzin. I tak sobie pomyślałem, że na razie to nie będę wysyłał aparatu do czyszczenia, jak pojawi się coś więcej to wtedy może... Póki co, spróbuje waszych rad.
Pozdrowienia dla wszystkich

A i jeszcze jedna sprawa, mam lekkiego pietra podnosić to lustro do czyszczenia. Niby w instrukcji wyjaśnione co i jak. Niby pisze, żeby wyłączyć aparat, zdjąć obiektyw i ponownie go włączyć. Wybrać z menu podniesienie lustra, wcisnąć migawkę i co? Trzymać wciśnięty klawisz migawki cały czas kiedy będę tam dmuchał? Ale tez straszą, że w razie braku zasilania to wszystko może szlag trafić: "Jeśli aparat zostanie wyłączony w czasie, kiedy lustro jest uniesione, kurtynki migawki zamkną się automatycznie." Czy ktoś może mi opisać jak "chłop krowie na roli"?

pil74
19-02-2009, 16:54
Naładuj akumulator na maxa. Wchodzisz w menu, podnosisz lustro spustem migawki naciskając raz. Lustro się unosi. Obracasz aparat dziura do gleby i gruchą dmuchasz kilkakrotnie. Tylko uważaj na jej końcówkę żebyś tam czego nią nie uszkodził :) Jak łapa się trzęsie to walnij sobie coś na rozluźnienie :) Byle z umiarem bo w przypływie odwagi jeszcze co z niego wydmuchasz.
Po przedmuchaniu naciskasz spust migawki i lustro opada i tyle. Robisz kontrolną fotkę i patrzysz czy syf jest czy go nie ma. Jak jest to powtórz operację i tyle w temacie. Przed pierwszym razem zawsze ma się tremę jak to w życiu.

ekonet
20-02-2009, 03:11
a czyściłeś przednią i tylną soczewkę obiektywu?
A jaki mają wpływ zanieczyszczenia soczewek na plamki na zdjęciach?

Władca Pixeli
20-02-2009, 03:40
Obracasz aparat dziura do gleby i gruchą dmuchasz kilkakrotnie. Tylko uważaj na jej końcówkę żebyś tam czego nią nie uszkodził :) Jak łapa się trzęsie to walnij sobie coś na rozluźnienie :)
Wystarczy zapiąć aparat na statyw, przekręcić aby otwór obiektywu był do dołu i wtedy dużo łatwiej i bezpieczniej jest czyścić bo obie ręce są wolne.