PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Af w D3

D3,5X
18-02-2009, 14:46
Witam wszystkich.
Mój D3 czasami, wcale nie w jakiejś ekstremalnej sytuacji, nie ustawia ostrości. Po prostu zapalają się w wizjerze dwie strzałeczki naprzeciwko siebie i aparat nie kręci obiektywem. Nie dzieje się to wcale gdy jest ciemno, lub też nie ma kontrastowego elementu w punkcie ostrzenia. Używam zawsze jednego punktu AF, ewentualnie włączam punkty pomocnicze. Inna sprawa to ogólnie długie fixowanie AF. W sytuacji bankietowej, dwie osoby w kadrze gapią sie w obiektyw, a u mnie ustawianie ostrości trwa od 1s do 2s. Masakra. Tak w zasadzie jest od nowości. Wcześniej byłem posiadaczem Canona 1D MK II i takich problemów nie było. Ma ktoś podobne doświadczenia, lub słyszał o dziwnie działającym AF w D3?

Patio
18-02-2009, 14:51
zacznij od przeczyszczenia styków na bagnecie
Kwestia też jakie szkło masz podpięte jeśli 24-70 to sprawa dosyć dziwna
jeśli to nie pomoże to zostaje Ci serwis :/ niestety

D3,5X
18-02-2009, 14:57
zacznij od przeczyszczenia styków na bagnecie
Kwestia też jakie szkło masz podpięte jeśli 24-70 to sprawa dosyć dziwna
jeśli to nie pomoże to zostaje Ci serwis :/ niestety

Używam 24-70/2.8, 17-35/2.8, 80-200/2.8, ale to samo się dzieje też przy 85/1.8.

phantomek
18-02-2009, 15:03
Mam u siebie podobną sytuację, po naprawie AF i odebraniu z serwisu zaczął nagminnie wystepowac taki problem. Puszka znów jest w serwisie, jutro odbieram, mieli przeregulowac od nowa autofokus, zobaczymy jak teraz bedzie.

QuadMan
18-02-2009, 15:06
Witam,

zobacz to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58729 - szczególnie mojego posta.

Pozdrawiam, QuadMan

samek
18-02-2009, 15:06
No to po wypowiedzi phantomka chyba jasne. Bo kompletnie nie wiedziałem co by tu powiedzieć. Kompletnie obce objawy. AF działa i to szybko. Daj go do serwisu.
Edit:
Hmm - ciekawe co QuadMan napisał. Może autor tego wątku i phantomek sprawdzą i powiedzą jak to u nich wygląda?

phantomek
18-02-2009, 15:30
U mnie jest tak że w dzien, jasno itd, autofokus gubi sie, tzn jezdzi przod tył, nie potrafi zlapac ostrosci, po chwili, nagle zaczyna dobrze dzialac, potem znow za jakis czas nie moze zlapac ostrosci i tak w kolko.

I to nie zalezy od szkla, bo dzieje sie tak z : 24-70 (x2), 70-200, 80-200, 400. Wiec to wina puszki jest.

fIlek
18-02-2009, 15:37
Phantomek, rozumiem, że po nowym firmware też Ci się tak robiło?

phantomek
18-02-2009, 15:41
Hmmmm, tak, bo odebralem puszke z serwisu, po kilku godzinach stwierdzilem tą usterke i chyba kolejnego dnia wgralem nowe oprogramowanie, i nic to nie zmienilo. I po tym po gdzies 2-3 dniach zawiozlem puche do serwisu. Jutro postaram sie odebrac, jak bede mial troche wolnego czasu, to zobaczymy jak bedzie teraz po ich regulacji.

D3,5X
18-02-2009, 16:39
Witam,

zobacz to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=58729 - szczególnie mojego posta.

Pozdrawiam, QuadMan

To nie to.
Bo u mnie to raczej niezdolność AF do ocenienia co ma zrobić z obiektywem, w którą stronę pokręcić i czy to już jest ostre, jak manualnie mu trochę pomogę, to daje rade, ale to chyba nie o to chodzi. Pamiętam, że moje stare analogowe nikony ostrzyły błyskawicznie, a tu mnie czasami szlag trafia, gdy czekam, aż zapali się ta cholerna kropka. Nawet z lampa błyskową, gdy jest wspomagany AF, fixowanie ostrości trwa dobrą sekundę, to b. długo. Ktoś stojący obok mnie z aparatem dużo niższej klasy po prostu robi zdjęcia, a ja czekam na kropkę. No dobra, może ktoś wpadnie na jakiś pomysł. Na sama myśl o polskim serwisie Nikona chce mi się rzygać. Sam nie wiem, czy gorszy był canonowski, czy obydwa są równie gówniane. A przy okazji, może ktoś przetarł ścieżkę do jakiegoś dobrego serwisu w Berlinie. Canonowski mamy przetarty i się okazało, że jednak można porządnie naprawić aparat, nic w nim nie zepsuć i jeszcze dodać jakiś gratis. Jeśli ktoś ma jakiś dobry serwis za naszą zachodnią granicą, to poproszę namiar.

Trevor
18-02-2009, 17:07
Może banalne jest to co powiem,
Może jakiś zlośliwy babol się pałęta po drugim lusterku albo na czujniku af?

D3,5X
18-02-2009, 19:18
Może banalne jest to co powiem,
Może jakiś zlośliwy babol się pałęta po drugim lusterku albo na czujniku af?

Banalne tak, ale nie głupie. Lusterko jest czyste, ale ten czujnik to sobie przedmucham, może coś pomoże.

mejson
18-02-2009, 22:18
tak czytam te posty i tez sie zastanawiam, zdarzylo mi sie cos podobnego pare razy, mianowicie - nie moglem wyzwolic migawki wlasnie jakby focus nie byl ustawiony, choc w sumie byl - potem sobie wydedukowalem ze poniewaz nie zminilem odleglosci to pewnie tak szybko zalapal ze nie zdazylem zauwazyc i dopiero za drugim czy trzecim nacisnieciem spustu wyzwolil migawke, najgorsze ze prawie stracilem kadr...musze sie pobawic i sprawdzic to dokladniej.
wciaz sie przyzwyaczajam to tych duzych klatek po przejsciu z poczciwej D70ki...

mswilk
18-02-2009, 22:23
Melduję, że u siebie (odpukać - póki co) problemu nie zauważyłem.

fIlek
19-02-2009, 14:47
Melduję, że u siebie (odpukać - póki co) problemu nie zauważyłem.

No właśnie tak sobie czytam i u mnie też problem nie występuje. Wniosek, że może jest coś do poprawienia w firmware.

D3,5X
19-02-2009, 16:53
No właśnie tak sobie czytam i u mnie też problem nie występuje. Wniosek, że może jest coś do poprawienia w firmware.

Firmware mam najnowszy, ale ten problem u mnie występował także we wcześniejszych wersjach softu.

Michał Jędrak
19-02-2009, 21:34
Ja stawiam na jakiś syf na czujnikach AF albo problem z softem. AF w D3 łapie błyskawicznie i jeśli tej błyskawiczności nie odczuwasz to znaczy, że coś nie działa.

Nie wiem też co 'mejson' chciał powiedzieć w swoim poście. Skoro nie zmienił odległości i aparat ustawił ostrość to migawka powinna działać.

No kurcze to już chyba i 10 lat temu tak było, że celujesz czujnikiem tam gdzie chcesz mieć ostro i nie bawisz się w połowiczne wciskanie spustu tylko 'gnieciesz' do końca i jak tylko ustawia ostrość to jest zdjęcie. Miałem tak od Nikona F401 (17 lat temu) aż do teraźniejszości. Wszystko inne jest anomalią.

Istnieje też możliwość, że w ustawieniach wyłączyliście ostrość ustawianą spustem i ustawia się ją tylko przyciskiem AF-ON. Być może jak ktoś ma nieostrze zdjęcia to ustawił priorytet migawki a nie ostrości? Generalnie to trzeba zrobić reset do ustawień fabrycznych i dopiero wtedy zacząć kombinować, bo D3 łapie ostrość momentalnie.

D3,5X
20-02-2009, 00:05
Ja tez stawiam na babola na czujnikach. Jak tylko znajdę chwilę wolną, to zerknę na nie. Tylko nie wiem, gdzie podziałem młotek i przecinak. :-)

JIMIX
23-02-2009, 23:41
Ja w swoim nie miałem i nie mam podobnych objawów - AF działa jak trzeba. Na Twoim miejscu udałbym się do serwisu, jeżeli ten problem masz cały czas i jest on na tyle trwale obeny, że w serwisie te wystąpi. Pozdrawiam - jimix.

JK
28-02-2009, 11:48
Witam wszystkich.
Mój D3 czasami, wcale nie w jakiejś ekstremalnej sytuacji, nie ustawia ostrości. Po prostu zapalają się w wizjerze dwie strzałeczki naprzeciwko siebie i aparat nie kręci obiektywem. Nie dzieje się to wcale gdy jest ciemno, lub też nie ma kontrastowego elementu w punkcie ostrzenia. Używam zawsze jednego punktu AF, ewentualnie włączam punkty pomocnicze. Inna sprawa to ogólnie długie fixowanie AF. W sytuacji bankietowej, dwie osoby w kadrze gapią sie w obiektyw, a u mnie ustawianie ostrości trwa od 1s do 2s. Masakra. Tak w zasadzie jest od nowości. Wcześniej byłem posiadaczem Canona 1D MK II i takich problemów nie było. Ma ktoś podobne doświadczenia, lub słyszał o dziwnie działającym AF w D3?

Cóż. To jest bardzo łatwe do powtórzenia i tym samym zdiagnozowania.

Nie wiem, czy pamiętacie te wątki o wypadających obiektywach? To jest najprawdopodobniej ta sama przyczyna. Nikon D3 jest ciężkim aparatem i na dodatek ma bardzo czuły przycisk zwalniania mocowania szkieł (ten, który naciskamy, żeby wypiąć obiektyw). Wystarczy leciutko dotknąć tego przycisku i już korpus dostaje informację o wypięciu szkła. Wygląda to na odłączenie elektroniki w obiektywie przed odpięciem obiektywu. Delikatne wciśnięcie tego przycisku o jakiś milimetr powoduje, że AF przestaje działać. Jak się wciśnie trochę bardziej, to obiektyw się wypina i później wypada. Sprężyna pod tym przyciskiem jest chyba trochę zbyt słaba jak na ciężar body i jeśli na dodatek mamy zapięte szkło niewielkich rozmiarów (np. nowa 50-tka), to trzymając zestaw lewą ręką za obiektyw, bardzo łatwo można nieświadomie dotknąć tego przycisku i odłączyć elektronikę obiektywu od elektroniki korpusu. Przynajmniej tak to wygląda. Nie ma na to innej rady, jak tylko uważać i jeszcze raz uważać.

dinox
01-03-2009, 13:34
wyrwe ten guzik :)... i zakleje kropelka

phantomek
02-03-2009, 19:48
Wkoncu znalazlem czas zeby odwiedzic serwis i odebrac puszke.
Ponowna regulacja AF zostala zrobiona, i jak narazie jest dobrze, nie zauwazylem błądzenia autofokusa.

mswilk
02-03-2009, 21:24
A tak przy okazji - jak Wam ostrzy 24-70 z D3 od f/2.8 ?
Ma może lekkie mydełko ?

markB
02-03-2009, 21:52
W rogach przy 2.8 trochę jest, bo przednie szkiełko dość mocno wygięte.

mswilk
02-03-2009, 21:56
W rogach przy 2.8 trochę jest, bo przednie szkiełko dość mocno wygięte.

A centrum ?

Artur
02-03-2009, 22:30
Rowniez. Ostry zaczyna byc od f 3.0
2.8 w tym szkle nie jest do uzytku (nie tylko z D3), w przeciwienstwie do 70-200.

mswilk
02-03-2009, 22:36
(...) 2.8 w tym szkle nie jest do uzytku i nie tylko z D3, w przeciwienstwie do 70-200.

No właśnie... ja porównywałem z 70-200 i AF-S 50 f/1.4, stąd mój początkowy niepokój
Czyli podobnie jak z 17-55... a juz miałem nadzieję ;)

RomanZWrocławia
02-03-2009, 22:48
ja jestem z jakości obrazu przy przesłonie 2,8 w 24-70 bardzo zadowolony.
ale to drugi egzemplarz, który mam, pierwszy "ostrzył obok" z moim D200
jest dużo lepsza niż 2,8 z 80-200 D ED
mowa oczywiście o konkretnych egzemplarzach które mam i moich wrażeniach
mowa o centrum kadru, sorry nie wgapiałem się w rogi
Pocieszyłem czy zmartwiłem ?

Adam Trzcionka
02-03-2009, 22:59
A tak przy okazji - jak Wam ostrzy 24-70 z D3 od f/2.8 ?
Ma może lekkie mydełko ?

mam na kilka dni 24-70, morderczo ostra sztukę, fantastyczną na 2.8.

phantomek
02-03-2009, 23:27
Moja sztuka na 2.8 tez bardzoo ostra.

fIlek
03-03-2009, 00:05
Moja sztuka na 2.8 tez bardzoo ostra.

Moja też bubel - ostra od 2.8 :D

skos
03-03-2009, 01:04
no że tak powiem to moja sztuka też jest ostra :D

Michał Jędrak
04-03-2009, 11:51
U mnie jest tak samo ostra na 2.8 jak na 8

Jacek_Z
04-03-2009, 19:35
:-D to by się mogło zgadzać, bo na 8 jest juz znowu słabszy. Ale na 4.0 i 5,6 jest ostrzej :-D
tak przynajmniej mówia MTFy tego szkła

mswilk
04-03-2009, 20:55
Widzę, że wywołałem "lekkie poruszenie" - tak tylko spytałem.
Moja sztuka też jest ostra co sobie potwierdziłem w różnych sytuacjach.
Ciekawe czy kiedyś dodadzą VR