PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw - opłaca sie?

Zychu
17-02-2009, 22:50
Znalazłem Nikona D80 z obiektywem Nikkor AF-S 18-135mm za 3000zł. Mam pytanie...czy za tącene sie opłaca...czy moge spotkać coś lepszego w zestawie?

malyr
17-02-2009, 22:59
spora cena :)
może poszukać używanego ?
masz dużo opcji :)

tomekudla
17-02-2009, 23:11
http://www.ceneo.pl/310503
W sumie to drogo jak cholera. Zdrowo przepłacisz za taki zestaw. Nówkę znajdziesz nawet za 4 stówy taniej a może jeszcze taniej jak poszukasz:)

zaza67
17-02-2009, 23:12
drogi poszukaj jeszcze w necie i masz tutaj tylko trzeba najpierw zadzwonic
http://otido.pl/product_info.php?products_id=56829

albo tak i 1000 w kieszeni na dobra kolacje

http://www.allegro.pl/item555629517_d80_body_nowe_bcm.html
http://www.allegro.pl/item556922783_nikon_nikkor_af_s_18_135_f_3_5_5_6g_ dx_ed_filtr.html

:mrgreen:

brodnica
17-02-2009, 23:16
drogo a nawet bardzo drogo. Taki zestaw mozesz mieć już od ok. 2600. Zawsze to 400zł w kieszeni a za to możesz już mieć np 50mm 1.8D :) Zobacz sam:

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/101539
http://www.ceneo.pl/310503

messer
17-02-2009, 23:28
Zastanów się też nad tym, czy obiektyw 18-135 jest najtrafniejszym wyborem.
MZ. lepiej poszukac d80 w zestawie z 18-70

simon321
17-02-2009, 23:46
spokojnie można ten zestaw dostać w nizszej cenie, przynajmniej o 100 zł, pomimo ostatnich podwyżek w sklepach związanych z niefortunnym kursem euro... co do zestawu polecam d80 z obiektywem 18-105 vr

Zychu
18-02-2009, 17:49
Co do 18-70mm to znalazłem coś takiego:

http://www.ceneo.pl/;003319308;02315.htm

a co do Nikona z obiektywem 18-105 VR coś takiego:

http://www.ceneo.pl/1857252

A co możecie mi polecić z takich zestawów do 3000zł ? Coś Takiego raczej dobrego nie przekraczając 3k :)
Najlepiej by było żeby to było na terenie Wrocławia lub teżmoże być spoza gdyby nićnie było we Wrocku:)

mrcll
18-02-2009, 18:23
ja proponuje nowy D80 w cenie 1799,00
http://www.fotobasia.pl/tailor.php?path=aparaty-cyfrowe%2Fnikon%2F&products_id=12188&qty=1

plus nikkor nowy 50/1.8 w cenie 444,00
http://www.fotobasia.pl/product/obiektywy/nikkor/obiektyw-nikkor-50mm-f-1-8-d-af/

w sumie 2243,00 , wszystko nowe z gwarancja i wydaje mi sie, ze nic lepszego nie potrzeba

pozdrawiam
marcin

D.Anihilati
18-02-2009, 18:29
a jakos tydzien temu w Saturnie we Wroclawiu byly D90 z N18-105 za 3199 i lezalo tego troche w duzym koszu. AFAIR w tym samym sklepie D80 z N18-105 bylo ponizej 3k (nie pamietam dokladnie ale cos ca. 2,6K). I z tego co pamietam to N18-105 wypada lepiej niz N18-135 (nie mowiac o stabilizacji, ktorej ten drugi nie posiada).

Zychu
20-02-2009, 15:10
Hmmm D90 to raczej nie trafie za 3k a po drugie coś mnie bardziej ciągnie do D80 nie wiem czemu

Vooyeck
20-02-2009, 20:36
Ja kupiłem 15.02 w EURO-AGD ten zestaw http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d-80-18-55-mm-af-s-vr-dx-55-200-mm-ed.bhtml ale jeszcze w cenie 3049,-.
Wziąłem na 30 rat 0% - uznałem, że to najkorzystniejsza opcja. Przeliczyłem wybierając z sieci: najtańsze body i najniższe ceny tych obiektywów (wszystkie 3 rzeczy z różnych miejsc). W sumie dało mi to 2980,- bez kosztów dostawy i z wyłożeniem gotówki.

sieko
20-02-2009, 20:44
odpowiadając na główne pytanie to potwierdze że bardzo drogo.
Odpowiadając na post kolegi który w saturnie widział D90 +18-105 za 3199 to według mnie taniocha.
Szkoda że sie spóźniłem bo za tą cenę brałbym w ciemno w sumie. Przed chwilą dzwoniłem do saturna w we wrocku i w jednym ten zestaw już kosztuje 3990 a w drugim 4500-porażka.

Kosti68
20-02-2009, 21:11
Hmmm D90 to raczej nie trafie za 3k a po drugie coś mnie bardziej ciągnie do D80 nie wiem czemu

Kup 90...kupujac 80 stacisz pare wartosciowych rzeczy ...zobaczysz po jakims czasie bedziesz zalowal...

Zychu
20-02-2009, 23:04
kupujac 80 stacisz pare wartosciowych rzeczy

A jakie rzeczy strace ?

D.Anihilati
21-02-2009, 08:21
odpowiadając na główne pytanie to potwierdze że bardzo drogo.
Odpowiadając na post kolegi który w saturnie widział D90 +18-105 za 3199 to według mnie taniocha.
Szkoda że sie spóźniłem bo za tą cenę brałbym w ciemno w sumie. Przed chwilą dzwoniłem do saturna w we wrocku i w jednym ten zestaw już kosztuje 3990 a w drugim 4500-porażka.

To byla promocja od 6 do 12 lutego br., nawet w gazetce byla ta oferta:
http://my-konsumenci.pl/zdjecia/promocje/gazetki/saturn/2.jpg.
Ja bylem w Pasazu Grunwaldzkim (6 lutego) i mieli prawie caly kosz.

Natomiast ja bym bral zestaw: D80 + N18-105, mozna jeszcze (chyba*) dostac w paru miejscach minimalnie ponizej 3k PLN. (* - tak podaja sklepy na swoich stronach, ale jak zlozysz zamowienie moze sie okazac, ze nie ma tego towaru). Ten obiektyw jest lepszy optycznie (od N18-135) i ma VR. Natomiast roznica w zakresach ogniskowych nie jest tak krytyczna.

Co prawda, gdyby wciaz byl ten D90 w zestawie za 3,2k PLN to mimo wszystko polecalbym przemyslec wybor (na pewno roznica miedzy tymi dwoma modelami jest warta 200 PLN), ale teraz to juz troszke placz nad rozlanym mlekiem.

Co stracisz kupujac D80 zamiast D90? Byc moze nic, bo nie okresliles tak naprawde co bys chcial fotografowac, jakie masz doswiadczenie, jakie masz zamiary odnosnie rozbudowy systemu, etc.
IMHO najwieksza "strata" jest matryca - 12 mpix CMOS (D90) vs. 10 mpix CCD (D80), w drugiej kolejnosci moze warto wspomniec o LV. Ale na ten temat toczono juz na tym forum dyskusje, np. http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=74875

sieko
21-02-2009, 10:58
NO to ładnie przegapiłem tą promocję, kurde już miałem licytywać dzisiaj D60 lub D50. A to dostrałem klina że był dostępny D90 za 3199. Teraz cena duża ale moze znów coś sie pojawi.
sam nie wiem co teraz robić.
D80 nie kupuj jak już to D90. Też chciałem d80, ale w związku z tym że D80 to taki pośredni model , zdecydowałęm sie na tańszą alternatywę na przeczekanie czyli D50 lub 60. PO czym jak słsze o promocjach za 3199 to już sam nie wiem

Zychu
21-02-2009, 12:56
Co stracisz kupujac D80 zamiast D90? Byc moze nic, bo nie okresliles tak naprawde co bys chcial fotografowac, jakie masz doswiadczenie, jakie masz zamiary odnosnie rozbudowy systemu, etc.

Doświadczenie w fotografii mam raczej niewielkie, a fotografować to krajobrazy, kolej (pociągi i ich składy i takie tam)

Generalnie można powiedzieć że jestem początkującym amatorem...

Sin
21-02-2009, 16:43
Czyli kupujac D80 nie tracisz nic wartosciowego.

Zychu
21-02-2009, 17:02
Aha i gdzie We Wrocławiu skoro już mówicie o ofertach jest sklep z aparatami fotograficznymi nie licząć fotojokera...może być każdy sklep (nawet Euro AGD RTV [czy jakoś tak])

maver_79
21-02-2009, 17:19
W dużych centrach handlowych są sklepiki Nikona. Poza tym MM, Saturn, Neonet, itd. (ale ich nie polecam).
Ja brałem w megamedia.pl - ale sprzęt pierwszy raz w ręku miałem jak opłacony już odbierałem z ich magazynu.
Proponuję Ci podejść do pierwszego lepszego sklepu, który ma na stanie aparat, pobawić się nim, zdecydować czy Ci pasuje. A sam fakt kupna dokonać poprzez jakiś sklep internetowy (ze względu na niższą cenę).

Pozdr
MaVeR

D.Anihilati
21-02-2009, 20:50
Ja brałem w megamedia.pl - ale sprzęt pierwszy raz w ręku miałem jak opłacony już odbierałem z ich magazynu.

Ja kupowalem pare razy w megamediach, z odbiorem osobistym, i zawsze przed odbiorem sprzetu moglem sie mu przyjrzec i ostatecznie zdecydowac, poza tym dokonujac zakupu przez Internet zawsze mozesz zrezygnowac w ciagu 10 dni (chociaz lepiej sie upewnic), bo np. chyba fotojoker troszke naduzywa odbioru osobistego w sklepie i nie chce traktowac tego jak zakupu na odleglosc (przynajmniej tak zrozumialem ich zapisy regulaminowe i to co kiedys czytalem na ich temat).

Poza tym we Wroclawiu jest oddzial Abfoto (sklep Nikona w Magnolia Park), Fotoakces vel Fotoraj vel Fotoimpra (Wyb. Wyspianskiego 14) - tylko kazdy z tych sklepow ma inne ceny, ale mieszcza sie w tym samym pomieszczeniu i maja jedna kase, Foto no 1 (ul. Odrzanska 24-29), kiedys byl jeszcze jakis sklep na ul. Na szancach, ale go juz chyba nie ma :/.

maver_79
22-02-2009, 01:29
:)
Oczywiście nie twierdzę, że w megamedia nie można oblookać sprzętu. Ja po prostu mieszkam kilkadziesiąt metrów od nich i codziennie kolo ich magazynu przejeżdżam. Poza tym mają bardzo miłą obsługę. Doradzą, od razu informują o każdej zmianie, itp.
Ogólnie dbają o klienta i można się z nimi naprawdę dogadać. Dlatego im ufam. :)

Pozdr
MaVeR

D.Anihilati
22-02-2009, 10:28
:)
Doradzą, od razu informują o każdej zmianie, itp.
Ogólnie dbają o klienta i można się z nimi naprawdę dogadać.
Ogolnie to chwale ten sklep i z czystym sumieniem moge go polecic.

Natomiast raz mialem wlasnie w przypadku terminu realizacji drobny zgrzyt. Wpierw ustalili mi termin na realizacji na ponad miesiac - zgodzilem sie. Jak termin mijal to zadzwonili proszac o dodatkowe pare dni - zgodzilem sie. No, ale w momencie, gdy po raz kolejny wydluzyli mi czas oczekiwania informujac mnie o tym tylko przez strone www (na ktora przez przypadek zajrzalem), podczas gdy w innych sklepach we Wroclawiu ten towar byl w tej samej cenie i to dostepny od reki, troszke sie zirytowalem i zrezygnowalem z zakupu. Chociaz tez w tej kwestii nie robili problemow.

Zychu
22-02-2009, 19:28
Hmmm czyli mi polecacie z obiektywem Nikkor 18-105mm VR...a jak bardziej będzie sie opłacało...żeby było w zestawie czy żeby body kupić osobno i obiektyw osobno? i czy we Wrocku można taki obiektyw dostać(chociaż nie obraziłbym sie gdyby był w zestawie)

D.Anihilati
22-02-2009, 20:07
Hmmm czyli mi polecacie z obiektywem Nikkor 18-105mm VR...a jak bardziej będzie sie opłacało...żeby było w zestawie czy żeby body kupić osobno i obiektyw osobno?
Dobre pytanie. Zwykle zestawy (kity) sa tansze. Jednakowoz AFAIR pierwotnie obiektywem kitowym do D80 byl N18-135. Dopiero jak w zeszlym roku wszedl na rynek N18-105VR, glownie jako obiektyw kitowy do D90, to zaczeto go sprzedawac rowniez w zestawie z D80. Obecnie mozna komplet (D80 + rzeczony Nikkor) dostac w paru sklepach internetowych za ok. 3000 PLN. Z kolei sam korpus D80 kosztuje ok. 1800 PLN (niby za 1850 mozna w e-fotojokerze, go kupic, ale maja "chwilowy brak towaru", a to znaczy, ze nie wiadomo kiedy i niewiadomo za ile beda go mieli), z kolei sam ceny samego obiektywu zaczynaja sie od 890 PLN (za 966 PLN jest w e-fotojokerze i to jeszcze dostepny). Z tego wynika, za kupujac osobno moznaby nawet troszke zaoszczedzic (np. tak skompletowany zestaw w e-fotojokerze z odbiorem we Wroclawiu, po uwzglednieniu kosztow transportu wynioslby ok. 2850PLN). Jednak ostatnio sa coraz wieksze problemy z dostepnoscia towaru i nawet jesli jakis sprzet "wisi" na stronie, to po probuje realizacji transakcji moga wyskoczyc rozne hece (vide EURO RTV AGD).

i czy we Wrocku można taki obiektyw dostać(chociaż nie obraziłbym sie gdyby był w zestawie)
Od reki, w sensownej cenie - marne szanse. W nonsensownej cenie - moze w jakis mm albo saturnach albo fotojokerze (nie mylic z e-fotojokerem, bo chociaz sprzet mozna odebrac w tym samym punkcie to jednak ceny rozne). W sensownej cenie pewnie po zamowieniu (patrz to co napisalem wczesniej).

Zychu
22-02-2009, 21:13
Czyli bardziej sie opłaca kupować osobno body i obiektyw...bo ja raczej za gotówke brać nie będe z tego względu że mnie stać na tyle nie będzie więc na raty będe brać. Ale to tak za około 0,5 roku.

I wypowiedzcie się na temat obiektywu N 18-105 VR jego zalety i wady.

D.Anihilati
22-02-2009, 21:45
To pytaj za pol roku, co sie bardziej oplaca, bo do tego czasu duzo moze sie zdarzyc.

Ja teraz pytam by mniej więcej zorientować się w cenach no i mniej więcej "wyprognozować" ceny za pół roku :)

xxxam
23-02-2009, 00:40
Za pół roku to świat moze stanać na głowie :-) - to raz
Za pół roku USD może kosztować6 zł więc za 3000 nawet kompakta nie kupisz - to dwa
Za pół roku może być ciężko znaleźć nówkę D80 - to trzy
Za pół roku może pojawić się wiele nowych produktów (czyt. następca D90 lub inne alt. cudo) - to cztery
itd itd ...

Ni planuj zakupu tak długo w przód - max tydz /2 tyg - bo naczytasz sie porównań, testów, głupkowatych porad, offtopiców na 10 stron, gazetek fotojokera, stracisz wzrok od wertowania allegro a na koniec odechce ci się robić zdjęcia albo kupisz soniaka :)
Wiem co mówie do zakupu składałem się ponad miesiąc - u mnie skończyło się dobrze ale znam tragiczne ofiary takich akcji

Pozdro

D.Anihilati
23-02-2009, 01:27
Ja teraz pytam by mniej więcej zorientować się w cenach no i mniej więcej "wyprognozować" ceny za pół roku :)

To idz do wrozki, tyle samo Ci powie.
Porownaj ceny sprzed pol roku, ba, sprzed 2 miesiesiecy i wyobraz sobie, ze duzo osob nie spodziewalo sie takiego obrotu sprawy (np. Nikon D300 ok. 1k PLN w gore, Nikon D700 ok. 2k PLN w gore, nie wspominajac juz o obiektywach.
Co do sprzetu. Bedzie PMA, byc moze do tego czasu D80 zostanie wycofany przez Nikona z rynku. AFAIR D80 to obecnie najstarszy produkowany model Nikona. Moze pojawi sie cos pomiedzy D60 i D90 (jak glosza plotki D5000).

Zychu
25-02-2009, 20:42
xxxam Hmmm to kupie używaną. A wzroku od wertowania na allegro i takich tam co wymieniłeś nie strace nic, gdyż jestem przekonany co do Nikona :) No ale będe miał na uwadze Twoją uwagę:)

D.Anihilati to są przewidywania "być może" no ale wcale tak być nie musi że Nikon wycofa D80 z rynku.

No ale wróćmy do tematu...co możecie mi powiedzieć o obiektywie 18-105 VR ???? Chce znać wasze opinie

D.Anihilati
25-02-2009, 21:28
D.Anihilati to są przewidywania "być może" no ale wcale tak być nie musi że Nikon wycofa D80 z rynku.
Oczywiscie, ze nie musi tak byc. Ale spojrzmy na sprawe realnie - nie ma pytanie - "czy", pytanie jest "kiedy" i uwazam, ze wprowadzenie modelu, nazwijmy go tak jak w plotkach, D5000 spowoduje, ze gama produkowanych Nikonow entry-level zawezi sie do modeli D60, D5000, D90 i dalej mozemy tak mowic. W elektronice okres pol roku to "wiecznosc". Wiekszosc uwag zawartych w takich watkach ma ograniczony "termin przydatnosci do spozycia".

No ale wróćmy do tematu...co możecie mi powiedzieć o obiektywie 18-105 VR ???? Chce znać wasze opinie
A co bys chcial wiedziec?
Bardzo przyzwoity optycznie, dosyc uniwersalny zoom. Swietnie nadaje sie dla poczatkujacego fotoamatora na poczatek, poniewaz zwykle w sposob wystarczajacy pokrywa potrzebny mu zakres ogniskowych. Pozwala zatem na zorientowanie sie jakie ogniskowe wykorzystuje sie najczesciej, jakich ewentualnie brakuje oraz czy np. warto byloby zainwestowac w cos jasniejszego.

Odnosnie wlasnosci optycznych mozesz poczytac na optyczne.pl: http://www.optyczne.pl/139.1-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_DX_ED-Wstęp.html i pewnie wielu innych miejscach.

Niedawno, na forum robiono porownanie N18-105 z N18-200 i ten pierwszy wypadal zdecydowanie lepiej, zwlaszcza jesli chodzi o ostrosc (chociaz nalezy pamietac, ze ten drugi zadnym demonem optyki nie jest - wrecz przeciwnie, ale tez inna jest jego zaleta, tzn. duza uniwersalnosc i calkiem przyzwoity stosunek wlasnosci optycznych do zakresu ogniskowych).

Podsumowujac ocene N18-105VR - biorac pod uwage znosna cene (ok. 900 PLN), sensowny zakres ogniskowych, wlasnosci optyczne - na poczatek warto.

Zychu
27-02-2009, 23:49
A co bys chcial wiedziec?

Wszystko co możecie mi powiedziećna temat tego obiektywu...:) I Interesuje mnie czy tym obiektywem można fotografować kolej...glównie w ruchu i czy zdjęcia nie będą rozmazane itd

xxxam
28-02-2009, 00:22
oj już nie mogę się doczekać odpowiedzi na to pytanie :)

a tak offtopic to cos dla miłośników kolei :
http://www.youtube.com/watch?v=RMTNiYojY74

Zychu
01-03-2009, 13:54
Lub znalazłem Nikon D90 + 50mm f/1.8D AF za 3464zł...jak myślicie jest to rozsądna cena ????

D.Anihilati
01-03-2009, 17:45
Lub znalazłem Nikon D90 + 50mm f/1.8D AF za 3464zł...jak myślicie jest to rozsądna cena ????

Calkiem, calkiem jak na e-fotojokera, ale tylko na ten moment. Jak juz wspomnialem jeszcze niedawno za mniejsze pieniadze mozna bylo dostac bardziej wartosciowy zestaw. Juz nie wspominajac o tym co bylo przed swietami. Innymi slowy - to nie jest dobry czas na zakupy, pytanie czy nie nastana jeszcze gorsze czasy pod tym wzgledem.

A po tym poscie o kolei to nie wiem czy jest sens wydawac nawet te 3k PLN na D80.

Zychu
01-03-2009, 23:28
Innymi slowy - to nie jest dobry czas na zakupy, pytanie czy nie nastana jeszcze gorsze czasy pod tym wzgledem.

Jak to gorsze czasy...to znaczy co mam rozumieć pod tym względem...że zdrożeje?

A po tym poscie o kolei to nie wiem czy jest sens wydawac nawet te 3k PLN na D80.

Czemu tak myślisz? Jest wiele osób co fotografuje D80-ką i bardzo fajne zdjęcia wychodzą...

A co do obiektywu...50mm f/1.8D AF to jest obiektyw lepszy jakiś?

D.Anihilati
02-03-2009, 00:18
Jak to gorsze czasy...to znaczy co mam rozumieć pod tym względem...że zdrożeje?
Wlasnie tak. Biorac pod uwage, ze wlasnie przez przedstawicielstwa Nikona w roznych krajach przechodzi druga fala podwyzek, to byc moze i Nikon Polska ona nie ominie, zwlaszcza, ze zlotowka niezbyt chce odrabiac straty do pozostalych walut.

Czemu tak myślisz? Jest wiele osób co fotografuje D80-ką i bardzo fajne zdjęcia wychodzą...
Jest wiele osob, ktore fotografuja D60, D40x, D40 czy nawet kompaktami i im bardzo fajne zdjecia wychodza... tylko ze oni to robia swiadomie i maja o tym pojecie.

A co do obiektywu...50mm f/1.8D AF to jest obiektyw lepszy jakiś?
Zalezy - od czego (lepszy) i do czego (ma sluzyc - bo jesli do fotografowania kolei to niekoniecznie)?

Zychu
04-03-2009, 21:16
To może napiszecie mi jaki zestaw polecacie do tego typu fotografii ????

Zychu
06-03-2009, 18:13
Tzn chodzi mi głównie o obiektyw żeby cena maksymalnie była 3,5k

velaskez
06-03-2009, 18:52
Przecież produkcja D80 została już zatrzymana i to wiadmo od dawna. Dywagacje na temat tego kiedy Nikon wycofa go z rynku są bez sensu. Nie kupisz nowego jak wykupią wszystko i tyle.
A jak chcesz wiedzieć wszystko na temat 18-105VR wejdź sobie na optyczne.pl albo na fotopolis i poczytaj testy.