Zobacz pełną wersję : akumulator EN-EL5, coolpix p5100
witam serdecznie, mam akumulator jak podany w tytule ( sformowany 3x12h) niby wszystko ok ale mialem cos takiego: jak pookazuje sie stan ze akumulator jest juz wyczerpany (aparat gdy laduje lampe błyskowa wylacza wyswietlacz etc.) ale po chwili jest normalnie nie wyswietla sie stan słabej baterii lampa laduje sie od razu (bez wylaczania LCD) nie wiem czy to wada czy jej "odwala" co o tym myslicie?? ogolnie ostatnio zrobilem 100zdjec na imprezie do tego 2 filmy 10 i 5 min i na drugi dzien bateria juz wyczerpana... co o tym myslec??
Mam podobnie niekiedy. Imho nie ma się czym przejmować. Mam 3 zapasowe baterie jak lecę na jakiś dłuższy wypad.
ale co jak sie tak zaswieci pozniej zgasnie kontrolka to jak to odbierac??
Zła ocena rzeczywistej pojemności akumulatora? Ja mam tak najczęściej jak z minusowej temperatury (kiedy akumulator jest rozpoznawany przez aparat jako słaby) wchodzę do ciepłego pomieszczenia. Wtedy niekiedy znak słabej baterii znika. To dość normalne zjawisko fizyczne związane z zależnością prądu od temperatury, przynajmniej tak mi się wydaje ;)
tyle ze to sie w domu dzieje, na dworze jeszcze z aparatem nie bylem ;)
a wiec nie jest narazony na zmiany temperatury..