PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron AF SP 11-18mm F/4.5-5.6 - czy nikt go nie lubi?

jpyt
17-02-2009, 16:00
Cześć, przymierzam się bardzo intensywnie do zakupu jakiegoś szerokiego szkła do D90 i przyznam się, że po lekturze forum i wszelkich testów w necie to ja wiem, że już nic nie wiem. Obiektyw potrzebuję do fotografowania widoczków oraz rzeczy i ludzi w charakterystycznych ujęciach przerysowanego pierwszego planu z jednoczesną "panoramą" ciągnącą się za głównym obiektem. Jeśli tylko byłaby możliwość użycia go razem z pierścieniami do do choćby namiastki "szerokiego makro" to byłbym już całkowicie zachywony. Czy mi się takie szerokie focenie w ogóle spodoba (wciągnie) nie mam narazie zielone pojęcia - chce po prostu spróbować.

No i teraz na mój gust i rozeznanie to jest tak:
* Nikon 12-24 - stanowczo za drogi
* Tokina 12-24 - aktualnie wydaje mi się, że cena zbyt wysoka do jakości
* Tokina 11-18 - podobno rewelacyjna optycznie (porównywana do Nikona) jednak droga i co jeszcze ważniejsze aktualnie totalnie nie do dostania w Polsce
* Sigma 10-20 - można jeszcze nabyć w ludzkich cenach i to jest jeden z moich typów
* Tamron 10-24 - no .... przynajmniej w testach to kariery on nie zrobił - niestety

no i zostaje jeszcze:
* Tamron 11-18 - wiem, że jest najciemniejszy z wszystkich, ale w testach wypada całkiem dobrze (nawet lepiej od Sigmy) a w dodatku aktualnie mogę go kupić za cenę rzędu 1500 zł brutto, czyli według mnie za bardzo uczciwe pieniądze. Nie mam tylko pojęcia dlaczego obiektyw ten praktycznie niestnieje tutaj na forum - nikt go nie lubi? :)
Czy ktoś z użytkowników jego mógłby się podzielić jakimiś opiniami?
Ewentualnie jaki wybór moglibyście mi polecić ?

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi

Fr@ntz
17-02-2009, 16:16
Tokina 11-16/2,8 jest do dostania w imfoto - byłem wczoraj, więc wiadomości są aktualne. Oprócz tego warto chwilę poczekać, bo chodzą słuchy o nikkorze af-s 10-18 f4G.

jpyt
17-02-2009, 16:27
Nikkor 10-18 ma być pod FF, więc na 100% będzie poza moim zasięgiem finansowym.
Tokina - cały czas nad nią myślę, super że jednak jest gdzieś dostępna - natomiast jest blisko 2 razy droższa od tytułowego Tamron-a. Dlatego właśnie chciałbym coś więcej się o nim dowiedzieć z praktycznego punktu widzenia.

Rycerz
17-02-2009, 17:34
wszyscy mówią że kiepska a podobno nikt nią zdjęc nie robił ;)
tutaj taka stronka http://www.pbase.com/marcdemoulin/mauritania
napisz jak ci sie podobają zdjęcia :)

jpyt
17-02-2009, 18:12
Nie no zdjęcia tragedia ;) , jakbym miał takie zdjęci z tym Tamronem robić to ............. wchodzę w to :-D

Dzięki za namiar na stonkę, bo poważnie mówiąc to nigdzie nie mogłem namierzyć jakiś rozsądnych opinii i sampli z tego szkła. We wszystkich wątkach tylko się przewija SIGMA a np. według Kena Rockwella to ten Tami teoretycznie wypada lepiej (tutaj (http://www.kenrockwell.com/tech/digital-wide-zooms/chart.htm))

Inkognito
17-02-2009, 18:40
Tokina 12-24 - aktualnie wydaje mi się, że cena zbyt wysoka do jakości

Ale Tamron już ma adekwatną cenę? Cena porównywalna, a Tokina bardzo solidnie zbudowana - stałe światło, przy którym ma bardzo dobrą ostrość - nie ma musu przymykania. Do tego uniwersalny zakres. Ja bardzo to szkiełko polecam.

jpyt
17-02-2009, 19:13
Ale Tamron już ma adekwatną cenę? Cena porównywalna...

Hmmm nie wiem .... wszędzie jak ktoś już pyta o tą Tokinę to dostaje odpowiedź, że lepiej SIGMA - jej cena minimalna na allegro to 1699 zł (interesuje mnie tylko zakup z FV), a Tamron-a mogę mieć za 1400 zł czyli 300 zł różnicy. Tokina to także ten 1 mm więcej - sam nie wiem, nie mówie NIE, może jeszcze raz się jej przypatrzę :???:

Fr@ntz
17-02-2009, 20:43
Nikkor 10-18 ma być pod FF, więc na 100% będzie poza moim zasięgiem finansowym.
Tokina - cały czas nad nią myślę, super że jednak jest gdzieś dostępna - natomiast jest blisko 2 razy droższa od tytułowego Tamron-a. Dlatego właśnie chciałbym coś więcej się o nim dowiedzieć z praktycznego punktu widzenia.
Z tego co widzę, to Tamron 11-18 kosztuje od 1.7kzł w górę, więc różnica w cenie między nim a Tokiną 11-16/2.8 to jakieś 200zł.

jpyt
17-02-2009, 20:58
To źle widzisz :-D - spójrz Tamron (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84145) a teraz Tokina (http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=2105) 11-18, o której mówisz. Różnica 1000 zł.

BTW. Inkognito piasał o Tokinie 12-24 i do tej rzeczywiście jest bliżej cenowo

Fr@ntz
17-02-2009, 21:12
nieźle ceny skaczą :-|

adam.dorozinski
17-02-2009, 21:56
Cóż, proponuję się szybko zastanawiać, bo zwłoka może być kosztowna ;)

Będzie z 10 dni jak kupiłem T12-24/4 ... przymierzyłem do tego obiektywu w Fotostradzie - gdzie kosztował wtedy 1599PLN. Teraz rzuciłem okiem na Ceneo, i już za niego chcą 2059PLN!

Swoją drogą, w ciągu ostatnich sześciu tygodni wydałem sporo grosza na sprzęt foto, i właściwie zawsze taniej było kupić w sklepie znalezionym przez Ceneo niż na Allegro :]