jpyt
17-02-2009, 16:00
Cześć, przymierzam się bardzo intensywnie do zakupu jakiegoś szerokiego szkła do D90 i przyznam się, że po lekturze forum i wszelkich testów w necie to ja wiem, że już nic nie wiem. Obiektyw potrzebuję do fotografowania widoczków oraz rzeczy i ludzi w charakterystycznych ujęciach przerysowanego pierwszego planu z jednoczesną "panoramą" ciągnącą się za głównym obiektem. Jeśli tylko byłaby możliwość użycia go razem z pierścieniami do do choćby namiastki "szerokiego makro" to byłbym już całkowicie zachywony. Czy mi się takie szerokie focenie w ogóle spodoba (wciągnie) nie mam narazie zielone pojęcia - chce po prostu spróbować.
No i teraz na mój gust i rozeznanie to jest tak:
* Nikon 12-24 - stanowczo za drogi
* Tokina 12-24 - aktualnie wydaje mi się, że cena zbyt wysoka do jakości
* Tokina 11-18 - podobno rewelacyjna optycznie (porównywana do Nikona) jednak droga i co jeszcze ważniejsze aktualnie totalnie nie do dostania w Polsce
* Sigma 10-20 - można jeszcze nabyć w ludzkich cenach i to jest jeden z moich typów
* Tamron 10-24 - no .... przynajmniej w testach to kariery on nie zrobił - niestety
no i zostaje jeszcze:
* Tamron 11-18 - wiem, że jest najciemniejszy z wszystkich, ale w testach wypada całkiem dobrze (nawet lepiej od Sigmy) a w dodatku aktualnie mogę go kupić za cenę rzędu 1500 zł brutto, czyli według mnie za bardzo uczciwe pieniądze. Nie mam tylko pojęcia dlaczego obiektyw ten praktycznie niestnieje tutaj na forum - nikt go nie lubi? :)
Czy ktoś z użytkowników jego mógłby się podzielić jakimiś opiniami?
Ewentualnie jaki wybór moglibyście mi polecić ?
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi
No i teraz na mój gust i rozeznanie to jest tak:
* Nikon 12-24 - stanowczo za drogi
* Tokina 12-24 - aktualnie wydaje mi się, że cena zbyt wysoka do jakości
* Tokina 11-18 - podobno rewelacyjna optycznie (porównywana do Nikona) jednak droga i co jeszcze ważniejsze aktualnie totalnie nie do dostania w Polsce
* Sigma 10-20 - można jeszcze nabyć w ludzkich cenach i to jest jeden z moich typów
* Tamron 10-24 - no .... przynajmniej w testach to kariery on nie zrobił - niestety
no i zostaje jeszcze:
* Tamron 11-18 - wiem, że jest najciemniejszy z wszystkich, ale w testach wypada całkiem dobrze (nawet lepiej od Sigmy) a w dodatku aktualnie mogę go kupić za cenę rzędu 1500 zł brutto, czyli według mnie za bardzo uczciwe pieniądze. Nie mam tylko pojęcia dlaczego obiektyw ten praktycznie niestnieje tutaj na forum - nikt go nie lubi? :)
Czy ktoś z użytkowników jego mógłby się podzielić jakimiś opiniami?
Ewentualnie jaki wybór moglibyście mi polecić ?
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi