Zobacz pełną wersję : 28 mm : sigma f1,8 czy nikkor f2,8
chciałem poprosić o pomoc w wyborze. Potrzebuję standard dla DX do robienia zdjęć w pomieszczeniach na małej przysłonie. Może ktoś miał w użyciu oba te szkła, i mi pomoże w wyborze poprzez wywyższenie jednego lub poniżenie drugiego.. Dodam że finansowo raczej nic lepszego teraz nie kupię, a chcę uzupełnić raczej średniego kita 18-55 vr..
N28/2.8 AF-D to ponoć najgorsza stałka Nikona. O innych znajdziesz na forum.
Tak, czytałem na forum różne opinie.
Ale nadal bardziej cenna dla mnie będzie konfrontacja tych dwóch konkretnych, jeden względem drugiego.
Jest wiele opinii często skrajnie różnych, jednak wiadomo że oba są z "dolnej półki" na jaką mnie obecnie stać.
To raczej się nadaje do działu "obiektywy szerokokątne" tutaj masz link do mojego wątku o N28 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76256
28 mm na niepełnej klatce nie jest szeroki. Dzięki za link, przeglądałem to wcześniej jak przeszukiwałem forum na frazę "28mm".
I właśnie tutaj jest przykład pewnej tendencji : obiektyw jest porównywany do obiektywów o innych ogniskowych, różnorodne opinie od "super" aż po "dno".
A ja zdecydowałem pierwszy zakup do mojego D80 poświęcić na standard jakim jest 28 mm. Nie 24, nie 35 a właśnie 28.
Dlaczego ? bo poniżej kupię osobne szkło za jakiś rok - i będzie to właśnie coś w stylu 10-20 lub 12-24 do krajobrazu. A powyżej 28 będę chciał za kolejne miesiące kupić jakiegoś zooma co zastąpi mi ten kupiony w promocyjnym zestawie.
Tylko że to przyszłość, bo fotografię traktuję jako niespełnione hobby, i niestety jest to hobby szalenie kosztowne. Dla tego trzeba mieć jakiś plan tego co można mieć w zależności od finansów, oraz uzbrojonym trzeba być w cierpliwość jeśli te finanse nie są zbyt wysokie.
Z tego powodu mój plan obejmuje w tej chwili tylko i wyłącznie jeden obiektyw, i chcę aby to było jasne 28 mm. W niewyszukanej cenie. Wytypowałem te dwa obiektywy - oba w sklepie kosztują 1100 - 1700 zł.
To nie jest mała kwota więc chciało by się wybrać optymalnie. Nie mam możliwości pójścia do sklepu i popstrykania z obu zdjęć testowych, bo oba są dostępne jedynie na zamówienie.
Dlatego napisałem ten wątek, bo sporo czytałem o jednym i o drugim, a co gorsza od tego czytania nadal nie ma jasności.
A chodzi mi właśnie o porównanie pracy obu na największym otworze przysłony, przy świetle zastanym w gorzej doświetlonych pomieszczeniach.
Na mniejszym otworze oba są jak za swoje pieniądze odpowiednie.
Pozdrawiam
Jeśli myślisz o nowych i masz do wydania 1100-1700 to ja do konkursu dodałbym Sigmę 30 1.4 oraz ostatnią nowość Nikkora 35 1.8.
marcin_G
17-02-2009, 22:52
Gorąco polecam Ci Nikkora 28/2,8D. Rozumiem, że chcesz AF, bo jeśli nie, to warto wyszukać sobie na Allegro manulanego Nikkora 28/2,0 - to dopiero jest jazda......
Apropos najgorszej stałi - u mnie to miano ma 35/2,5E (mam go :D )
Tak, to przypomina konkurs :) po prostu nie stać mnie na bycie niezadowolonym.
1100 - 1700 to rozpiętość tego samego towaru w sklepach.
Poza tym to zerkałem też na używki, ale bez gwarancji to bym musiał najpierw potrzymać w ręku i popstrykać.
Jeśli chodzi o manuale, to brak AF mi nie przeszkadza. Problemem może być za to brak
pomiaru światła w D80 dla starych obiektywów.