PDA

Zobacz pełną wersję : 28 mm : sigma f1,8 czy nikkor f2,8

kkk231
17-02-2009, 13:56
chciałem poprosić o pomoc w wyborze. Potrzebuję standard dla DX do robienia zdjęć w pomieszczeniach na małej przysłonie. Może ktoś miał w użyciu oba te szkła, i mi pomoże w wyborze poprzez wywyższenie jednego lub poniżenie drugiego.. Dodam że finansowo raczej nic lepszego teraz nie kupię, a chcę uzupełnić raczej średniego kita 18-55 vr..

mpwt
17-02-2009, 14:00
N28/2.8 AF-D to ponoć najgorsza stałka Nikona. O innych znajdziesz na forum.

kkk231
17-02-2009, 18:21
Tak, czytałem na forum różne opinie.
Ale nadal bardziej cenna dla mnie będzie konfrontacja tych dwóch konkretnych, jeden względem drugiego.
Jest wiele opinii często skrajnie różnych, jednak wiadomo że oba są z "dolnej półki" na jaką mnie obecnie stać.

Bonthyc
17-02-2009, 19:05
To raczej się nadaje do działu "obiektywy szerokokątne" tutaj masz link do mojego wątku o N28 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76256

kkk231
17-02-2009, 22:11
28 mm na niepełnej klatce nie jest szeroki. Dzięki za link, przeglądałem to wcześniej jak przeszukiwałem forum na frazę "28mm".
I właśnie tutaj jest przykład pewnej tendencji : obiektyw jest porównywany do obiektywów o innych ogniskowych, różnorodne opinie od "super" aż po "dno".
A ja zdecydowałem pierwszy zakup do mojego D80 poświęcić na standard jakim jest 28 mm. Nie 24, nie 35 a właśnie 28.
Dlaczego ? bo poniżej kupię osobne szkło za jakiś rok - i będzie to właśnie coś w stylu 10-20 lub 12-24 do krajobrazu. A powyżej 28 będę chciał za kolejne miesiące kupić jakiegoś zooma co zastąpi mi ten kupiony w promocyjnym zestawie.
Tylko że to przyszłość, bo fotografię traktuję jako niespełnione hobby, i niestety jest to hobby szalenie kosztowne. Dla tego trzeba mieć jakiś plan tego co można mieć w zależności od finansów, oraz uzbrojonym trzeba być w cierpliwość jeśli te finanse nie są zbyt wysokie.
Z tego powodu mój plan obejmuje w tej chwili tylko i wyłącznie jeden obiektyw, i chcę aby to było jasne 28 mm. W niewyszukanej cenie. Wytypowałem te dwa obiektywy - oba w sklepie kosztują 1100 - 1700 zł.
To nie jest mała kwota więc chciało by się wybrać optymalnie. Nie mam możliwości pójścia do sklepu i popstrykania z obu zdjęć testowych, bo oba są dostępne jedynie na zamówienie.
Dlatego napisałem ten wątek, bo sporo czytałem o jednym i o drugim, a co gorsza od tego czytania nadal nie ma jasności.
A chodzi mi właśnie o porównanie pracy obu na największym otworze przysłony, przy świetle zastanym w gorzej doświetlonych pomieszczeniach.
Na mniejszym otworze oba są jak za swoje pieniądze odpowiednie.
Pozdrawiam

Bonthyc
17-02-2009, 22:38
Jeśli myślisz o nowych i masz do wydania 1100-1700 to ja do konkursu dodałbym Sigmę 30 1.4 oraz ostatnią nowość Nikkora 35 1.8.

marcin_G
17-02-2009, 22:52
Gorąco polecam Ci Nikkora 28/2,8D. Rozumiem, że chcesz AF, bo jeśli nie, to warto wyszukać sobie na Allegro manulanego Nikkora 28/2,0 - to dopiero jest jazda......
Apropos najgorszej stałi - u mnie to miano ma 35/2,5E (mam go :D )

kkk231
17-02-2009, 23:07
Tak, to przypomina konkurs :) po prostu nie stać mnie na bycie niezadowolonym.
1100 - 1700 to rozpiętość tego samego towaru w sklepach.
Poza tym to zerkałem też na używki, ale bez gwarancji to bym musiał najpierw potrzymać w ręku i popstrykać.

Jeśli chodzi o manuale, to brak AF mi nie przeszkadza. Problemem może być za to brak
pomiaru światła w D80 dla starych obiektywów.