PDA

Zobacz pełną wersję : PocketWizard FlexTT5 -z TTL (na canona)

remek
17-02-2009, 13:32
http://strobist.blogspot.com/2009/02/pocketwizard-flextt5-and-minitt1-full.html

step.tom
17-02-2009, 16:42
T jest ciut więcej...;)

http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/TT1-C/compatibility/

http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/36/TT5-C/compatibility/

stig
17-02-2009, 18:29
Ehhh... A juz liczylem na mix PW z SU-800.

kichu
17-02-2009, 19:07
hmm... z tego co czytalem su-800 jako sterownik bedzie mozna wykorzystac do ustawiania mocy lamp... podlaczajac go przez pass-through na nadajniku...

tobie jak rozumiem chodzi o to, zeby swobodnie mieszac lampy z nowymi pw + lampy wyzwalane cls... tak to chyba w teorii bedzie dzialal radiopopper

stig
17-02-2009, 19:18
Generalnie czekam na urzadzenie (chociaz pewnie nie dlugo skonczy sie na jakims lepszym radiowym), ktore polaczy zalety radia i SU-800. TTL nie jest mi potrzebny, ale sterowanie moca lamp z aparatu (urzedzenia wyzwalajacego) jak najbardziej. Z SU-800 to mam, ale wyzwalanie przez podczerwien bywa bardzo problematyczne.
Kichu, gdzie dokladnie czytales o tym SB-800? Bo jak zobaczylem, ze to sie tyczy Canona, to prawde mowiac olalem temat.

kichu
17-02-2009, 19:40
No wlasnie te nowe pocket wizardy ci to umozliwiaja. Przeczytaj sobie instrukcje od tego PW dla Canona

http://www.pocketwizard.com/products/images/TT1-C.pdf

szczegolnie strona 14 (flash on camera) i jest tam takie zdanie

'adjust ration using master speelites flash controls'

i

'you can use canon speedlite transmitter ST-E2 instead of 580EX to control ratios'

Wiec jak mniemam dla Nikona bedzie podobnie, czyli podlaczasz mini do aparatu, a na nim
masz hotshoe do ktorego wpinasz Su-800.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/PW31000_0707-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/_Bf48JKOl5HQ/SZNCgab7Y_I/AAAAAAAABJs/na9PsQNhmZw/s400/PW3-1000_0707.jpg)

Lampy slave wpinasz do tego drugiego PW (Flexa). Na flexie masz przelacznik - wybor grupy
do ktorej ma nalezec lampa (A/B/C). Ale to norma, bo w CLS grupe dla lampy slave i tak trzeba
ustawic recznie.

I teraz 'adjustujesz ratio uzywajac master flash controls' (czyli SU-800/SB800/900) i strzelasz.

Skoro tak to dziala w Canonie i jego ETTLU podejrzewam, ze w NIkonie bedzie identycznie.

Czyli to o co Tobie chodzi.

Jedyny minus, ze nie bedzie to tania inwestycja. Trzeba doliczyc pewnie srednio cos okolo 200 dolcow na lampke.

stig
17-02-2009, 19:47
No wlasnie -- mi chodzilo o to, ze nic nie jest napisane konkretnie. Mozna sie jedynie domyslac. A jesli wspominaja tylko o Canonie, to sprawa nie jest tak oczywista, jakby sie moglo wydawac.
No i druga sprawa kasa. "Stare" PW sa cholernie drogie. Jesli to bedzie jeszcze drozsze, to chyba jednak kupie radyjka Elinchroma.

kichu
17-02-2009, 20:00
Pisza Nikon i-TTL capability available Q2, 2009. Sugerowana cena to 199 for the MiniTT1, $219 for the FlexTT5, czyli ok 10% drozsze niz obecna cena Plus II na rynku.

Ogolnie droga zabawa bo realnie trzeba by miec po odbiorniku na kazda lampe... nie da sie wspomoc odbiornika fotocela jak w przypadku tradycyjnego wyzwalania radiowego.

remek
17-02-2009, 20:08
"Stare" PW sa cholernie drogie. Jesli to bedzie jeszcze drozsze, to chyba jednak kupie radyjka Elinchroma.

Może i tak - ja PW II kupowałem jak przelicznik był 2.1PLN za 1USD ale ... nie nawet gdybym miał je kupić dzisiaj nie żałowałbym ani jednej złotówki wydanej na urządzenia - pancerne, a przede wszystkim niezawodne. Fakt nie ma możliwości sterowania mocą lampy za pomocą PW i jeśli masz zamontowane to w trudno dostępnym miejscu jest problem ale najczęściej robi się set-up raz (zwłaszcza w halach gdzie masz jakieś imprezy) i później najwyżej korekta mocy następuje przez zmianę przysłony (oczywiście nie zawsze się da). Fajna jest również możliwość zdalnego sterowania body i synchronizacja z masterem. To dla Ciebie Stig na koszykówkę było by bardzo OK.

stig
17-02-2009, 20:14
To dla Ciebie Stig na koszykówkę było by bardzo OK.Ja na kosza tego nie chce... Generalnie potrzebne mi to do sesji plenerowych i we wnetrzach, kiedy lampy stoja w trudno dostepnych miejscach, wysokich statywach, itd. Nie zawsze zadziala podczerwien, i nie zawsze regulacja mocy na lampie jest latwa.

darsedz
18-02-2009, 01:00
w Nikonie stopki nie przenoszą nastaw lamp, więc tu może być problem i dlatego tego nie ma. W RadioPopper z tego co pamiętam chcieli radiowo przenosić nastawy uzyskane z fotodiody przystawionej do lampy body na czujkę lampy zdalnej...
ciekawe jak to PW rozwiaze z Nikonem...

dominik77
05-08-2009, 12:03
Czy pracował już ktoś z tym cudem? Interesuje mnie jak faktycznie ten TTL się sprawdza przy radiowym wyzwalaniu...

Canokin
05-08-2009, 12:16
To chyba bardziej pytanie na CB, do Nikona jeszcze nie ma. Ma być jesienią.

messer
05-08-2009, 12:22
Ma być jesienią?!
No to jest w ogóle jakaś genialna informacja.

Jeśli rzeczywiście się pojawią -- już wiemm, co dostanę pod choinkę, choćby nie wiem ile kosztowały.

Canokin
05-08-2009, 12:29
Też czekam :) Ale wolę się nie nastawiać, bo ten termin byl już przesuwany. Wcześniej mialo być wiosną tego roku.
Ale news z ich strony brzmi: "Nikon i-TTL capability available by Fall, 2009."

messer
05-08-2009, 14:01
Ciekawe swoją drogą ile to kosztować będzie na wstępie.
Pewnie jakieś grube miliony.

Canokin
05-08-2009, 15:32
Te do Canona są w granicach 1.000zł. Cena w sumie zjadliwa. Dobrze gdyby dla Nikona dali podobną :)

Tommy
05-08-2009, 16:16
a po co czekać na PW jak już chyba drugi rok jest Radiopopper? :)

messer
05-08-2009, 16:31
Te do Canona są w granicach 1.000zł. Cena w sumie zjadliwa. Dobrze gdyby dla Nikona dali podobną :)

Za tysiaka to ledwie zwykłego PW można zanabyć.

maciek.evo
05-08-2009, 17:32
bo u nas nie do konca bangla... masz to?

Tommy
05-08-2009, 20:31
bo u nas nie do konca bangla... masz to?

nie mam, ale miałem okazje spotkać użytkownika tego cuda na zawodach- i jemu to hulało.
A nie kupiłem tylko dlatego że kurs dolara poszedł x2, a narty mi wyssały całą gotówkę :P

dominik77
05-08-2009, 21:04
Na zagranicznych forach ludzie publikują bardzo dużo informacji o problemach: nawet 2 metry od lampy 70% strzałów bez odzewu lampy. To dotyczy głównie lamp Canona. Niemniej jednak Pocket Wizard był kupowany do tej pory za zasięg i niezawodność. Teraz się zastanawiam nad sensem.

Poprawki softu jakie wydali niewiele pomagają. To wina źle zaprojektowanego sprzętu.

dominik77
05-08-2009, 21:10

Może ma i zasięg, ale:
- problem z zakupem w Polsce,
- montaż wymaga przyklejania do lampy... http://radiopopper.com/education/

Canokin
05-08-2009, 23:13
Na zagranicznych forach ludzie publikują bardzo dużo informacji o problemach: nawet 2 metry od lampy 70% strzałów bez odzewu lampy. To dotyczy głównie lamp Canona. Niemniej jednak Pocket Wizard był kupowany do tej pory za zasięg i niezawodność. Teraz się zastanawiam nad sensem.

Poprawki softu jakie wydali niewiele pomagają. To wina źle zaprojektowanego sprzętu.

No z tego co ja wyczytałem na CB to mieli problemy ale z lampą chyba 580 (z 530 wszystko OK), do czego PW się przyznaje na stronie, jak również do jakiś tam problemów z 5Dmk2. Ale wgranie nowego softa poprawiło skuteczność do 90%. Nie jestem zwolennikiem rozsiewania niesprawdzonych osobiście opinii, ale chyba w odpowiedzi na równie niesprawdzone wiadomości czuję się usprawiedliwiony ;)

arseniq
07-08-2009, 10:10
Co do problemów z PW to były problemy ale w wersjach amerykańskich. Europejskie są ok - tak nam powiedział producent ale w razie co jak załatwimy lampę to jutro przetestujemy PW z 580EXII.

Jacek_Z
07-08-2009, 10:18
Co do problemów z PW to były problemy ale w wersjach amerykańskich. Europejskie są ok .....janmar ma Pockety (do canona oczywiście), ale podobno wersji europejskich jeszcze nie ma. Musiał kupic amerykańskie, a w dodatku wymienić starde PLUS II, które miał w wersji CE, także Sekonioca ma jeszcze w wersji CE. Dla niego wymiana Plus II i sekonica to kłopt, ale podobo nie ma wersji europejskich tych FlexTT i był zmuszony.

Obsługa jest dość skomplikowana, niestety. Szkoda, że nie zrobiono tam jakiegoś wyświetlacza LCD.

arseniq
07-08-2009, 10:18
Radiopopper ma taki minus że się "gubi"....

arseniq
07-08-2009, 10:20
janmar ma Pockety (do canona oczywiście), ale podobno wersji europejskich jeszcze nie ma. Musiał kupic amerykańskie, a w dodatku wymienić starde PLUS II, które miał w wersji CE, także Sekonioca ma jeszcze w wersji CE. Dla niego wymiana Plus II i sekonica to kłopt, ale podobo nie ma wersji europejskich tych FlexTT i był zmuszony.

Wersje europejskie już są - niedługo pojawią się w sklepach...

Jacek_Z
07-08-2009, 10:23
no to się janmar zdenerwuje ....

Maryj
07-08-2009, 14:06
ja się bawiłem, ale nie są doskonałe... powinny mieć zasięg 500m a nie 280m (chyba tyle) i nie 8fps tylko 12fps.
ale dla ludzi którzy robią duże komercyjne sesje są bezużyteczne.ale jak na 2,8 robisz z radiem to jest coś :)

TomaszR
07-08-2009, 14:15
Radiopoppery nie mają wersji na Europę. Póki co US/CA wyłącznie.

Jacek_Z
07-08-2009, 14:29
tylko, że w przypadku radiopoppera to nie ma żadnego znaczenia (no chyba, że ktoś się obawia że go w terenie jakaś inspekcja radiowa namierzy :) ), a w przypadku Pocketa - tak, bo chodzi o system i kompatybilność z Sekonicem i PW Plus II oraz PW multimax.

TomaszR
07-08-2009, 15:25
[Nie na temat]
Z PIR (obecnie PAR) to nie jest w cale takie hop-siup... Można się nadziać. Szczególnie, jeśli zacznie się zakłócać np. w pobliżu lotniska... ;)
Sam widziałem ostatnio wóz "pelengujący" w pobliżu mojej pracy. Więc ONI istnieją :)

zaqer
08-08-2009, 12:44
[Nie na temat]
Z PIR (obecnie PAR) to nie jest w cale takie hop-siup... Można się nadziać. Szczególnie, jeśli zacznie się zakłócać np. w pobliżu lotniska... ;)
Sam widziałem ostatnio wóz "pelengujący" w pobliżu mojej pracy. Więc ONI istnieją :)

żarty?
:D

Ciekawe czy do kogoś się kiedyś doczepili ? :D

maciek.evo
08-08-2009, 14:16
ja jestem ciekaw jak wykryja ze to akurat TY jestes winowajca :)

a tak poza tym to przez radiopoppera bedziesz lyszal sygnal dzwiekowy z lampy ze jest gotowa do blysku, a przez PW TTL nie ;)

Tommy
08-08-2009, 20:35
w sumie to sygnał leci tylko impulsem, wydaje mi się że bardzo krótkim, więc chyba trzeba by było trzepać serią najlepiej z d3 ;) bo zapewne pojedyncze strzały albo nie będą im się nigdzie rejestrowały albo w minimalnym stopni.......zresztą ja siedzę albo w lasach albo w górskich zakamarkach więc jak rasowy partyzant bym działał :)

TomaszR
10-08-2009, 11:40
żarty?

W ogóle: nie.
Jak najbardziej istnieje coś takiego, jak Państwowa Agencja Radiokomunikacji. Przynajmniej dopóki się tym interesowałem, to jeszcze oni nadzorowali częstotliwości i monitorowali zakłócenia. A więc nielegalne nadawanie na zastrzeżonych częstotliwościach może zakończyć się kolizją z prawem. Szczególnie, jeśli będzie to miało miejsce w pobliżu instytucji, pracujących na urządzeniach radiowych, wrażliwych na takie zakłócanie (np. wspomniane lotniska).
Dlatego przed zakupem niehomologowanego na EU sprzętu, pracującego na "amerykańskich" częstotliwościach, należy się jednak zastanowić, "czy na pewno warto" (i nie mówię tu o nadajnikach do lamp, ogólnie o sprzęcie radiowym).

W szczególe: tak.
Nie sądzę, żeby radiowe impulsy wyzwalające lampy błyskowe mogły ściągnąć na głowę "patrol PAR". Są chyba za słabe i zbyt krótkotrwałe, żeby na serio komuś przeszkadzać... Zapewne dopóki nie przyjdzie do głowy sesja na działającym lotnisku ;)

Ciekawe czy do kogoś się kiedyś doczepili ?

Do właściciela "amerykańskich" PW? Nie sądzę :)
Do właściciela "amerykańskich" krótkofalówek? Jak najbardziej. W przypadku notorycznego zakłócania, w pobliżu jakiegoś "wrażliwego" obszaru, szanse na mandat wzrastają.

Ergo: nie przejmowałbym się tą kwestią jakoś specjalnie, gdy mówimy o radiowych kontrolerach lamp błyskowych.
Osobiście jednak wolę mieć sprzęt homologowany do używania w naszym pięknym kraju. I tylko tyle.

kruszyna
11-09-2009, 13:47
Odgrzeję kotlecika:)

Niech mi ktoś napisze czym się różni TT1 od TT5?
Bo i tym i tym wyzwolę ale minimalny zestaw to to plus to. A ten to taki i taki i w ogóle już nic dziś nie kumam.
I czy słychać coś na wersję nikon?

kruszyna
11-09-2009, 13:59
janmar ma Pockety (do canona oczywiście), ale podobno wersji europejskich jeszcze nie ma. Musiał kupic amerykańskie, a w dodatku wymienić starde PLUS II, które miał w wersji CE, także Sekonioca ma jeszcze w wersji CE. Dla niego wymiana Plus II i sekonica to kłopt, ale podobo nie ma wersji europejskich tych FlexTT i był zmuszony.

Obsługa jest dość skomplikowana, niestety. Szkoda, że nie zrobiono tam jakiegoś wyświetlacza LCD.

Zaraz zaraz to sekonic będzie chodził z tymi nowymi pocketami TT1 i TT5? Ma też może zwykłe wyjście do wyzwalania typu powiedzmy jack do lamp studyjnych? będzie/jest aż tak uniwersalny?

Jacek_Z
11-09-2009, 16:17
oczywiście, że tak.
Pocket wizard Plus II ma 4 kanały, a Multimax 32 kanały. Nowe pockety TT1 i TT5 maja te same 32 kanały. Sekonic też ma 32 kanały - też te same (ale trzeba zwracać uwagę na wesję USA albo CE)
Pocket zachowuje kompatybilność swoich radiówek - i bardzo dobrze. Szkoda tylko tego podziału na dwie strefy.

skleiłem 2 wątki

kruszyna
11-09-2009, 17:05
oczywiście, że tak.
Pocket wizard Plus II ma 4 kanały, a Multimax 32 kanały. Nowe pockety TT1 i TT5 maja te same 32 kanały. Sekonic też ma 32 kanały - też te same (ale trzeba zwracać uwagę na wesję USA albo CE)
Pocket zachowuje kompatybilność swoich radiówek - i bardzo dobrze. Szkoda tylko tego podziału na dwie strefy.

skleiłem 2 wątki

No dobrze się wiec składa o ile doczekamy się wersji dla nikona. Ale czy mają one wyjście do lamp studyjnych, będzie dało się je jakoś podpiąć? Wersja do Canona ma taką możliwość?

Po połączeniu wątków miałem chwilkę problemu bo zaglądam a tu coś nie tak:) No ale dobrze bo tematy podobne choć jeden to kotlet jak się patrzy:)

Jacek_Z
11-09-2009, 17:46
..Ale czy mają one wyjście do lamp studyjnych, będzie dało się je jakoś podpiąć? Wersja do Canona ma taką możliwość?Flex TT5 na pewno ma te możliwość http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/flextt5-canon/
(zobacz na zdjęcie nr 5)
Najważniejsze, że kostki mają możliwość wsuwania w nie lamp, czyli nie blokują stopki w body. Można mieć założone na aparat zarówno Pocketa jak i lampę.

kruszyna
11-09-2009, 17:59
Flex TT5 na pewno ma te możliwość http://www.pocketwizard.com/products/transmitter_receiver/flextt5-canon/
(zobacz na zdjęcie nr 5)
Najważniejsze, że kostki mają możliwość wsuwania w nie lamp, czyli nie blokują stopki w body. Można mieć założone na aparat zarówno Pocketa jak i lampę.

No to jesteśmy w domu tylko teraz czym jeszcze się różni TT1 i TT5? Konkretnie?

Jacek_Z
11-09-2009, 18:25
Mini TT1 Transmitter (czyli chyba tylko nadajnik)
FlexTT5 Transceiver (nadajnik i odbiornik)

jak wyczytałem dobrze ze stronki pocketa to premiera na nikona będzie w styczniu 2010 r (wersja 344 MHz - czyli to ta na USA, a wersja 433 MHz - europejska kilka tygodni później)
Wreszcie konkretne info, tylko niech już nie przesuwają tego terminu. Obawiam się co w praktyce oznacza to "kilka tygodni później" w wersji CE. Bo ja mam sekonica i PW w wersji CE.

kruszyna
11-09-2009, 20:31
Mini TT1 Transmitter (czyli chyba tylko nadajnik)
FlexTT5 Transceiver (nadajnik i odbiornik)

jak wyczytałem dobrze ze stronki pocketa to premiera na nikona będzie w styczniu 2010 r (wersja 344 MHz - czyli to ta na USA, a wersja 433 MHz - europejska kilka tygodni później)
Wreszcie konkretne info, tylko niech już nie przesuwają tego terminu. Obawiam się co w praktyce oznacza to "kilka tygodni później" w wersji CE. Bo ja mam sekonica i PW w wersji CE.

No ja mam 758DR w wersji US i widziałem twoje ogłoszenie odnośnie samego radia. Ale właśnie zakup tych pocketów też będę robił pewnie w stanach i dlatego się nie odezwałem w tej sprawie.
Tak jeszcze w temacie. To tych starych wersji nie będzie się opłacać kupować przy takiej uniwersalności. Różnica w cenie jest ale ktoś kto kupuje pockety wie co robi albo zajechał w ścianę swoim radiem z chin:) i potrzebuje w końcu konkretny zestaw do wyzwalania:) Ten cytat o europejskiej wersji o parę tygodni później nie błyszczy kolorem tęczy to fakt:)
Ale oglądałem jakiś film z wersja na canona i nie wypadł ten sprzęt bardzo różowo. Z tego co wyczytałem między wierszami to brakowało często synchronizacji, czasem z krótkimi czasami a czasem jakoś nie chciał w ogóle trybic. Jak będzie na nikona to pewno ktoś będzie to miał z forum i się podzieli wrażeniami, choć pewnie kupie w pierwszych dniach kiedy się pojawi.

D700
11-09-2009, 20:53
No właśnie, ja też myślę, że kupię bez czekania na narzekania. Aż tak źle żeby nie można było błyskać pewnie nie będzie ;) . Pociechą jest to, że można im softa uaktualniać z kompa. No chyba, że akurat to oznacza "nie wyszło nam, jak poprawimy to sobie wgracie" :D
W sumie dziwnie, że tak przeciągają tą premierę. Jeśli wyjdzie w styczniu to prawie rok od pierwotnego terminu.

kruszyna
11-09-2009, 21:37
Jeśli wyjdzie w styczniu to prawie rok od pierwotnego terminu.

To że aż tak to nie wiedziałem.

Swoją drogą skoro nie wypuszczają to maja problem i chcą się go pozbyć to logiczne.
Z drugiej strony PocketWizard był dla mnie marką ponad wszystkie niedoróbki. Aż do kiedy zaczęły się narzekania na ten ich nowy produkt. Co dosłownie kilkadziesiąt minut zagłębiam się coraz bardziej w ten ich nowy produkt i mam nadzieję że dopracują go tak jak poprzednie zwykłe wersje.

Jacek_Z
11-09-2009, 23:11
No ja mam 758DR w wersji US i widziałem twoje ogłoszenie odnośnie samego radia. Ale właśnie zakup tych pocketów też będę robił pewnie w stanach ja kupowałem Pockety i sekonica (osobno) w USA i sprzedawca wysyłał mi wersje CE. Pierw kupiłem Pockety, wcale mu nie okreslałem jaka wersję chcę (było mi to obojętne) a on z własnej inicjatywy dał mi wersje CE. Przy kupnie sekonica (także w USA) zaznaczałem, że chce wersje CE i ją dostałem bez problemu.
Chciałbym dokupić z 1-2 pockety Plus II, ale sie wstrzymuje i kupie komplet przenoszącyt TTL, a będący użyteczny także przy lampach studyjnych. Będę więc czekał na wersje CE.

kruszyna
12-09-2009, 20:39
ja kupowałem Pockety i sekonica (osobno) w USA i sprzedawca wysyłał mi wersje CE. Pierw kupiłem Pockety, wcale mu nie okreslałem jaka wersję chcę (było mi to obojętne) a on z własnej inicjatywy dał mi wersje CE. Przy kupnie sekonica (także w USA) zaznaczałem, że chce wersje CE i ją dostałem bez problemu.
Chciałbym dokupić z 1-2 pockety Plus II, ale sie wstrzymuje i kupie komplet przenoszącyt TTL, a będący użyteczny także przy lampach studyjnych. Będę więc czekał na wersje CE.

Jasne logiczne wyjście. Jak ja kupowałem sekonica to nie wiedziałem nawet że jest podział częstotliwości US/CE. Kupował mi go znajomy który ma inglisz perfekt w mowie więc pewno nawet sprzedawca się nie zapytał go o to. Kupował w B&H tak na marginesie. Ale i tak chyba nie ma na co narzekać bo zakup i tak w USA wychodzi taniej:) Ciekawi mnie czy w polsce są dostepne z US. Bo że samo radio w CE do dokupienia jest to już wiem:)

Jacek_Z
14-11-2009, 13:33
czyżby pojawił sie kolejny gracz na rynku?
http://www.pixelhk.com/en/proview.asp?P_ID=1549
tak po cichutku nagle jest jakies nowe ustrojstwo. Radiopopper i Pocket robiły dużo szumu, a tu sobie ktoś coś takiego zrobił. Ciekawe jak się spisuje i ile kosztuje.
W ogóle maja fajną ofertę - kable, piloty itd

kruszyna
14-11-2009, 21:03
No jak by ktoś coś wiedział bliżej co i jak to proszę o parę słów. Może być niezła alternatywa, również w cenie. Obym się nie mylił.

kielbach
14-11-2009, 23:29
http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157622664286875/

kruszyna
15-11-2009, 13:11
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220510351756

kielbach
25-11-2009, 22:43
http://www.insidetheviewfinder.com/

kruszyna
26-11-2009, 20:05
Jak dobrze zrozumiałem to urządzenie obsługuje tylko jedną grupę lamp. Ale tez zrozumiałem że jak ustawimy tą lampę na master to z niej już można sterować innymi lub właśnie nie. Niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu.
Swoją drogą Nikon już powinien dawno takie sterowanie zapodać od swoich konstruktorów. Przecież wiedzą jakie dane tam lecą kurna. Może SU-900 będzie a do niego jakieś SUB-1 przyczepiane do stopki lampy. Nie chce mi się wierzyć że nie myślą nawet o sterowaniu radiowym w lampach. I nie myślę tylko o Nikonie ale też o Canonie. Może czekają na czasy kiedy to będzie zastój w nowościach. A wtedy będzie też do tego lampa SB-900wi i kolejne trzepanie kasy... echh

kielbach
26-11-2009, 20:08
Z tego testu wynika że w SB-800 postawionej na TR-331RX nie działa tryb Comander więc się niestety nie da (oczywiscie według tego testu).

kruszyna
04-12-2009, 22:52
Jest jakaś notka na stronie pocketa (http://www.pocketwizard.com/news_events/news/updates/) że niedługo czyli na początku 10go roku ujrzymy wersję na Nikona. Opóźnienie spowodowane aktualizacją i poprawą wersji dla Canona. O ile dobrze zakumałem:D

Maciej Służenko
01-02-2010, 12:51
Czy coś wiadomo już o wersji do Nikona ? Czy nadal nic ?

Jacek_Z
12-03-2010, 23:23
Są zapowiedzi dostępności na marzec (mamy marzec ??) i jest prototyp http://www.youtube.com/watch?v=8PrALQszhWc&feature=player_embedded#
ale przekieruję na ten watek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136340