PDA

Zobacz pełną wersję : d700 i ciekawostka przyrodnicza

Marcin Jakubowski
17-02-2009, 11:28
Witam,

dzisiaj spotkała mnie ( i mojego d700) dziwna historia...

Ale od początku.

rano zapiąłem do desiedemset nową 50 i korzystając z "pięknego słońca o poranku" i pięknego śniegu ruszyłem na łono natury.
Po pewnym czasie postanowiłem, że odśnieżę podjazd, odciążę od śniegu rynny. Nie chciało mi się zanosić*aparatu do domu więc schowałem go pod kurtkę, którą zapiąłem. Zeszło 30 min, zmachałem się dosyć*mocno (aparat pewnie się nagrzał). Po zakończeniu postanowiłem uwiecznić sośnicę na tle zaśnieżonego ogrodu. Przykładam wizjer do oka (aparat jeszcze wyłączony) a tu...

wszystkie pkt af widoczne a krawędzie wizjera przyciemnione (przydymione, półprzezroczyste). To przyciemnienie było w takich proporcjach, że pokrycie sensorami af części nie przykrytej było identyczne jak w d300 (które miałem, więc wiem o czym mówię).
Niestety, nie pomyślałem, i zamiast spróbować jakoś uwiecznić ten fakt, włączyłem aparat i wszystko wróciło do normy. Dopiero później skojarzyłem, że podobną funkcję przyciemniania części sensora ma d3. Tutaj dochodzimy do sedna sprawy - być może wizjer ( matówka) d700 ma techniczne możliwości zaciemniania kadru ale jest to funkcja programowo wykastrowana. Nie miałem przy oku d 3 i nie wiem jak jest przyciemnienie wizjera do formatu dx realizowane w tym aparacie.

Czy może ktoś z Was miał podobny objaw? Czy istnieje jakiś sposób by sprawdzić (wykluczyć/potwierdzić), fakt istnienia technicznych możliwości przyciemnienia wizjera w D700

Wiem, że nasuwa się samo, że nikon z okazji kryzysu uaktywnił mi opcje d3 crop mode ;) ale pytam poważnie.

pozdrawiam

Zolty
17-02-2009, 12:26
D700 ma taką możliwość - można bylo wybrać albo "ramkę" DX w wizjerze, albo zaciemnienie obszaru poza DX. Nie pamiętam jak się to ustawiało, ale poszukaj tu na forum a znajdziesz.

Marcin Jakubowski
17-02-2009, 12:33
Acha,

to ok, nigdy nie korzystałem z opcji dx a myślałem, że tylko d3 przyciemnia wizjer dlatego jak mówi moja córcia "zdumiłem się".

dzięki za info

pzdr.

Siupes
17-02-2009, 14:41
poszukalem i nie znalazlem.
z tego co wiem to d700 ma tylko ramke bez zaciemnienia.

enix
17-02-2009, 15:04
D700 ma taką możliwość - można bylo wybrać albo "ramkę" DX w wizjerze, albo zaciemnienie obszaru poza DX. Nie pamiętam jak się to ustawiało, ale poszukaj tu na forum a znajdziesz.

Hmm... dla mnie ciekawostka, bo w instrukcji fabrycznej nic na temat zaciemnienia nie trafiłem, tylko o ramce doczytałem... Czyżby jakiś ukryty bonus-ik?! :)

Marcin Jakubowski
17-02-2009, 15:28
Mi się też wydawało, że d700 nie przyciemnia wizjera. Nie sprawdzałem tego dokładnie wcześniej bo jak wspominałem nie używam szkieł pod dx, a cropować wolę w komputerze.
Wracając do krótkotrwałego zaciemnienia to o pomyłce czy też złudzeniu nie może być mowy, ta część wizjera od krawędzi do ramki była szaro-mleczna. Podkreślam jednak, że były widoczne także wszystkie punkty af a aparat wyłączony.

Zolty
17-02-2009, 15:38
Panowie, niestety pozbyłem się już D700 i z pamięci nie przywołam co trzeba było ustawić żeby pokazała się ta szara ramka. Nie było to proste ustawienie typu on/off - pamiętam że wchodziłem w menu i dodatkowo coś jeszcze ustawiałem. Jeśli wygrzebię ten sposób gdzieś w sieci to zapodam w tym wątku.

Znalazłem wersję PDF instrukcji - polecam stronę 59. Custom setting a6 (podswietlenie punktu AF) na OFF, wybór obszaru zdjęcia na DX i powinna pokazać się szara maska.

Marcin Jakubowski
17-02-2009, 16:05
jeeest,

dzięki bardzo. wszystko jasne.

pozdrawiam

Siupes
18-02-2009, 16:37
jestem prawie pewien ze to zaciemnienie to byla jedna z roznic miedzy d3, skoro juz to znalazles, to ja poprosze jeszcze o wieksza matryce ;)

mtu
19-02-2009, 12:23
Swoją drogą ciekawe, kiedyś czytałem na forum że w D700 jest tylko ramka i właśnie ktoś narzekał że nie ma możliwości przyciemnienia nieaktywnej części kadru. A tu proszę, dało radę.
Dzięki kolego, co prawda rzadko przełączam się na DX ale warto wiedzieć że jest taka opcja

Marcin Jakubowski
20-02-2009, 00:00
jestem prawie pewien ze to zaciemnienie to byla jedna z roznic miedzy d3, skoro juz to znalazles, to ja poprosze jeszcze o wieksza matryce ;)

ja też gdzieś o tym czytałem, stąd ten temat. O,o, nawet znalazłem http://www.dpreview.com/reviews/nikond700/page4.asp

dla mnie ta funkcja nie ma znaczenia, ale możliwość*wyboru sposobu prezentacji kadru dla obiektywów dx jest fajna
pozdrawiam

Zolty
20-02-2009, 00:00
A ja wolałem robić z ramką (bez zadymienia) - wtedy wizjer miał jakieś 150% pokrycia... ;)

Siupes
20-02-2009, 02:59
ja jestem troche przyzwyczajony do podswietlania punku, jednak jako ze nie mam zadnego obiektywo dx to nie bede marudzil ;)
czy zostalo udowodnione ze dx to tylko crop fx bo nie pamietam?

mathu
20-02-2009, 03:14
A czy ktoś może wyjaśnić dlaczego po wyjęciu akumulatora w moim Fuji S5 wizjer ciemnieje?

Siupes
20-02-2009, 03:33
w d70 tez tak mialem jednak juz w d700 nie ciemnieje.

Tofifik
24-02-2009, 01:41
ale numer jest przyciemnienie. A tak sobie myslalem w minolcie jest opcja przyciemnienia matowki do zdjec panoramy, a nikos zrobil tylko smutną ramkę. A tu taka niespodzianka. :) zeby mozna było jeszcze programować guzik af-on to byłoby jeszcze fajniej.