PDA

Zobacz pełną wersję : D700 + lampa

irupo
17-02-2009, 07:50
Dzisiaj dotarła do mnie SB900 i od razu za testowanie z D700 i już mam zapytanie z mojej niewiedzy .
Gdy lampa jest razem podłączona z aparatem to na górnym wyświetlaczu elektroniczna skala ekspozycji jest cały czas aktywna i przesunięta na minus (testowałem wieczorem ).Robiąc korektę ekspozycji pokrętłem nie widać żadnych zmian wizualnych bo skala jest do końca na minus tylko jak chce zobaczyć jaką mam korekcje to muszę przytrzymać przycisk +/- w aparacie ,natomiast gdy mam odłączona lampe to wszystko jest ok. i mam podgląd skali z daną korekcją .Czy trzeba jakąś funkcję wyłączyć w aparacie ?

andys73
22-02-2009, 13:37
Trzeba sprzedać aparat i lampę i kupić kompakt.

dyli
22-02-2009, 13:52
Szkoda słów na takie "porady".
Sam osobiście nie pomogę, bo nie mam zewnętrznej lampy, ale radzę poczytać instrukcję do lampy lub poszukać w Internecie porady do SB 900.
Jeszcze można kombinować metodą prób i błędów ;)

Pozdrawiam.

irupo
22-02-2009, 15:25
Szkoda słów na takie "porady".
Sam osobiście nie pomogę, bo nie mam zewnętrznej lampy, ale radzę poczytać instrukcję do lampy lub poszukać w Internecie porady do SB 900.
Jeszcze można kombinować metodą prób i błędów ;)

Pozdrawiam.

Instrukcje przeczytałem zarówno od lampy i aparatu gdyby tam było napisane to bym się nie pytał .

andys73 odpowiedz świadczy o tobie widocznie Ty zostałeś przy kompakcie bo nie znasz odpowiedzi a ci co się znali to dali mi odpowiedz na PW

Flores
22-02-2009, 15:29
U mnie w przypadku SB-800 takiego problemu nie ma.

Marcin_gda
22-02-2009, 16:06
To jest tak, że linijka pokazuje ci, czy fotka będzie naświetlona o'k przy aktualnej przysłonie, czasie i czułości.
Jak zapniesz lampę, to ustawi ci się czas synchro (zadany w menu), jakaś przysłona (zależnie od trybu pracy), i po uwzględnieniu czułości światłomierz wskaże ci, jak fotka będzie naświetlona - ale BEZ BŁYSKU! Może wyjść na minusie jak i na plusie.
Błysk dołoży swoje...
Jeżeli włączysz tryb synchronizacji "slow sync" lub "rear sync" - drabinka powinna zniknąć. Odpowiedz sobie dlaczego :)

Powodzenia.

robin102
22-02-2009, 16:24
Instrukcje przeczytałem zarówno od lampy i aparatu gdyby tam było napisane to bym się nie pytał .
andys73 odpowiedz świadczy o tobie widocznie Ty zostałeś przy kompakcie bo nie znasz odpowiedzi a ci co się znali to dali mi odpowiedz na PW
Musisz Irku przywyknąć. Tu same młode wilki i to zazwyczaj sami profesjonaliści często przez wielkie P :) ;)

Jacek_Z
22-02-2009, 16:29
Gdy lampa jest razem podłączona z aparatem to na górnym wyświetlaczu elektroniczna skala ekspozycji jest cały czas aktywna i przesunięta na minus (testowałem wieczorem ).Robiąc korektę ekspozycji pokrętłem nie widać żadnych zmian wizualnych bo skala jest do końca na minus tylko jak chce zobaczyć jaką mam korekcje to muszę przytrzymać przycisk +/- w aparacie ,natomiast gdy mam odłączona lampe to wszystko jest ok. i mam podgląd skali z daną korekcją ..wszystko jest OK. Drabinka w nikonach zawsze pokazuje tylko światło zastane.
Jak podpiąłeś lampę to możliwe (zależy od trybu pracy body), że ci się skrócił czas, czyli zdjęcie - jeśli chodzi o światło zastane jest niedoświetlone, ale zapewne błysk to nadrobi i naświetlenie będzie OK.

irupo
22-02-2009, 16:46
Dzięki za wyczerpującą odpowieć ,Zawsze można liczyć na STARE WILKI :)

Waldy
22-02-2009, 22:58
Musisz Irku przywyknąć. Tu same młode wilki i to zazwyczaj sami profesjonaliści często przez wielkie P :) ;)

Brawo drogi Robin, co prawda, to prawda...
Pozdrawiam

Roman K.
22-02-2009, 23:17
U mnie w przypadku SB-800 takiego problemu nie ma.

Z SB-800 jest tak samo. Aparaty Nikona pokazują pomiar ekspozycji w świetle zastanym. Na marginesie, trudno, aby było inaczej. Przecież trudno spodziewać się, aby jakakolwiek elektronika potrafiła przewidzieć, w jaki sposób chcesz użyć lampy i przedstawić to na jakiejś skali.