PDA

Zobacz pełną wersję : Ratujcie!!!...

velaskez
17-02-2009, 03:14
Koledzy, właśnie włożyłem kartę do czytnika i generalnie wszystko byłoby cacy gdyby nie fakt, że nie mogę zczytać z niej zdjęć. Zdjęcia pokazywały mi się ładnie na wyświetlaczu, wszystko ślicznie. Teraz wszystkie pliki to pliki *.hpe lub *.led. Generalnie nazwy zostały pozmieniane i straszna kaszana. Zależy mi na tych zdjęciach, czy da się coś zrobić? Karty nie ruszałem, mam druga jak coś. Karta to sandisk extreme 2GB. Nazwy zdjęć zmieniły się na mniej więcej takie: ]DQA.LED :( Nie wiem czy to karta lipna czy co...mam ją od 2 miesięcy, na wcześniejszej, którą mam jako zapas przez rok robiłem i był spokój. Co polecicie? Zdjęcia robione w RAWach, są w dwóch folderach na karcie. Czy jest jakaś szansa na odzyskanie fot?

Siupes
17-02-2009, 03:37
skopiuj jeden plik, zmien nazwe i zobacz czy czyta na poczatek.
przeczytaj to (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1010&message=24575784) ja nie mialem czasu sie zaglebic, wiec nie wiem czy rozwiazali problem
nie uzywaj karty
google twoim przyjacielem jest
powodzenia

velaskez
17-02-2009, 03:51
Karty oczywiście nie zamierzam używać. Odpaliłem PC Inspector smart recovery i jak na razie coś tam działa. Niektóre nefy nagle mają po 500kB i działają:? Niektóre po 15MB i totalna kaszana. Powiem później ile udało się odzyskać...najbardziej wkurza mnie to, że to ok 160 NEFów... modlę się, żeby odzyskać co najmniej 3/4. A może odzyska wszystkie. W końcu to dopiero 24% i Bóg jeden wie czy reszta danych z tych kaszaniastych zdjęć nie jest w innych sektorach...Oby:)

velaskez
17-02-2009, 19:20
W efekcie, zniszczonych zostało 13 zdjęć ze 162. Przeżyję, ale uraz do karty pozostał.

sinner
17-02-2009, 19:34
a może do czytnika ?

pebees
17-02-2009, 19:39
Ja bym obstawiał czytnik, nie kartę. Kiedyś trafiło mi się coś takiego samego, u znajomego 'czytaliśmy' moją kartę. Zdjęcia się udało odzyskać, nie pamiętam czym, ale kartę używam do dziś, i nic się nie dzieje :) A u znajomego już nie zgrywam zdjęć :D

Kosti68
17-02-2009, 19:48
A moze to jednak karta...w ostatnich miesicach bylo tyle "lipnych" kart w obiegu...i marka nie ma tutaj zadnego znaczenia. A wlasnie sandisk nalezy do ulubionych firm ktore lubia byc podrabiane.

velaskez
17-02-2009, 20:23
To nie była podróbka:) Sam nie wiem, czy to czytnik czy karta. Chyba raczej nie da się tego nijak sprawdzić...

sinner
17-02-2009, 20:44
miałem takie przypadki (zmiana nazw plików) w starym czytniku i z chwilą gdy wylądował w koszu jest bezproblemowo
a miałem z nim problemy na innych kartach nie tylko SD ale i CF i Smart Media
pamiętam że raz tak wcięło bo za szybko wyjąłem kartę podczas kopiowania

Siupes
18-02-2009, 09:16
no to ci sie upieklo, ale po kingstona bym nie biegl na twoim miejscu :)

peef
18-02-2009, 12:56
Miałem podobny problem, podczas kopiowania z karty JPG kopiowały się bez problemu, ale NEFów w ogóle nie było widać.
Wystarczy zrzucić NEFy kablem z aparatu przez Nikon Transfer i problemu nie me :]

fIlek
18-02-2009, 13:23
Czytnik, czytnik i jeszcze raz czytnik! Nie zwalaj tego na karty, tylko wymień urządzenie, bo jak zdarzyło się raz, to może i kolejny. Przy okazji sprawdź szpilki w czytniku, czy któraś nie jest wygięta, lub wręcz ułamana. No i ostukaj delikatnie kartę, może jakiś syfek siedzi w jednym z otworów.

velaskez
18-02-2009, 19:57
filku...W SD nie ma dziurek:-P Musze kupić porządny czytnik Belkina...

fIlek
18-02-2009, 19:59
filku...W SD nie ma dziurek:-P Musze kupić porządny czytnik Belkina...

A tego nie doczytałem :) Tym bardziej obstawiam czytnik - SD to chyba najmniej Secure standard kart :)

SlaWasII
21-02-2009, 13:04
Zastanawiam się tylko, co czytnik zapisuje na karcie SD podczas sczytywania zdjęć do kompa?! A co by było, gdyby zabezpieczyć kartę przed zapisem zanim się ją wsadzi do czytnika? ;)
Może to jednak nie czytnik?

PS
Ale jaja! Sprawdzałem w googlach ile jest wystąpień słówka "sczytywać", a ile "zczytywać". Zgadnijcie którego jest więcej. Nawiasem mówiąc, jak poznałem znaczenie słowa "sczytywać" to zauważyłem, że nie rozumiałem go własciwie. :mrgreen:

KKorzeniowski
21-02-2009, 17:53
Ale skoro piszesz, ze w aparacie ladnie widac bylo wszystkie zdjecia, to nie rozumiem, dlaczego nie probowales ich zgrac przez kabel bezposrednio z body, wtedy moze odzyskal bys 100 %...

velaskez
21-02-2009, 18:07
Taa przed włożeniem kart do czytnika było cacy, gdy poprzez czytnik była kaszka, włożyłem kartę z powrotem do aparatu to mi powiedział, że "Folder nie zawiera zdjęć".

KKorzeniowski
21-02-2009, 18:54
Wniosek jeden - wyrzuc czytnik :) No chyba że komp jeszcze w tym swe cyfrowe paluchy maczal, ale raczej to tylko kwestia czytnika...