Zobacz pełną wersję : sprzet do slubow
Anastacia
16-02-2009, 21:57
Witam
Czy jakis fotograf zajmujacy sie slubami moglby mi polecic zestaw szkiel niezbednych do reportazu i pleneru.Bede wdzieczna za kazda podpowiedz
Witam
Czy jakis fotograf zajmujacy sie slubami moglby mi polecic zestaw szkiel niezbednych do reportazu i pleneru.Bede wdzieczna za kazda podpowiedz
Nie jestem fotografem zajmującym się tematyką ślubów, ale trochę własnej inwencji też by Ci się przydało, dlatego na początek proponuję:http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=Zestaw+do+%B6lub%F3w&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1234814437-151b7d7ab8f92107f2f4e05127ac06c53bce60fe&do=dosearch&quicksearch=1&title=
Jak bardziej sprecyzujesz swoje pytanie pod kątem puszki, posiadanego już sprzętu to może otrzymasz konkretną odpowiedź.
a może nam łaskawie powiesz jaki masz aparat?
albo ile masz pieniędzy?
dla jednych niezbędny będzie tamron 17-50 dla innych nikkor 14-24, 24-70, 70-200 i zestaw jasnych stałek.
Jakie pytanie taka odpowiedź.
:)
nikt nie wywróży czy szkła mają być na fx czy na dx , czy kasa jest jakoś ograniczona czy też nie - dlatego zlosliwie napisałem o szkłach :D
nikon 24-70 2.8
nikon 85 1.4
nikon 10.5 fish
nikon 50 1.4
i rządzisz na mieście :)
nikon 24-70 2.8
nikon 85 1.4
nikon 10.5 fish
nikon 50 1.4
i rządzisz na mieście :)
+ jeszcze:
2x D700
N70-200 vr
2x SB900
Imo dobry zestaw na ślub. Co masz do polskiej uprzejmości ?
prosze oto link kilka dni temu zakończyła się dyskusja dokładnie na ten sam temat: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83369 uprzejmy jestem co ;) ;) ?
Anastacia
17-02-2009, 00:36
dziekuje za opinie.na razie jestem poczatkujaca stad moze glupie pytania.dostalam w prezencie D3 wiec dlatego chcialabym skompletowac do niej odpowiednie obiektywy
dostalam w prezencie D3 [...]
Cóż, pozostaje pogratulować... lub.... współczuć ;)
Sprzedaj D3 , kup samochod i d40.
Znaczy się w UK tez mają ludzie takie pomysły:)
jak zaczynalem, to gubiłem sie w kompakcie, ktory mial 8 opcji.
A zaczynac od D3, to pewnie sama nieprzyjemnosc na poczatku...
Co do szkieł i osprzetu:
16 fisheye sigmy
20 1.8
35 2.0
50 1.4
85 1.4
135 2.0
d700
2xsb-800
Zeby nie bylo ze jestem zlym i zazdrosnym Polakiem:
Szkla:
N14-24 f2.8
N24-70 f2.8
N85 f1.8 a najlepiej f1.4
Zapasowa puszka , jak masz D3 to najlepiej D700.
Ze 2 swiatelka , sb-800 albo sb-900
Do tego ewentualnie N70-200 f2.8
Jest to napewno jakas alternatywa dla tego co napisal Kolega wyzej , no i mniej zonglowania obiektywami.
Pozdro
Anastacia
17-02-2009, 01:05
no wiedzialam ze mnie zdjedza za D3.nie rozumiem takiego podejscia.szybko sie ucze :P.ze dostalam taki a nie inny aprat nie znaczy ze jestem tepa i nie bede umiala go obsluzyc.dzieki za pomoc
Nikt Ci nic nie imputuje , chodzi o to ze taka puszka dla poczatkujacego jest dosyc trudna w obsludze , nie chodzi o to ze nie bedziesz umiala zrobic zdjecia , chodzi o cala mase ustawien itp. Ale jak chcesz zaczynac od D3 to Twoja sprawa , z mojej strony pozostaje zyczyc tylko powodzenia :)
ja tam zazdroszcze i życze samych udanych kadrów, szczególnie ślubnych :)
no i nie wiadomo jak u CIebie z kondycja siłową, dla poczatkującego fotografa szczególnie kobiety strzelenie D3(+obiektyw+lampa) reportażu ze ślubu... nie pozostaje nic innego jak życzyć powodzenia
velaskez
17-02-2009, 04:35
Ej segl, to zakrawa o dyskryminację...
ale miałaś wcześniej inny aparat ?
nie chodzi o dyskryminację, wiadomo że kobiety są przeważnie słabsze od facetów. Na ślubie u moich znajomych była poczatkująca pani fotograf z z 5D lampa 580-ką i podpiętą L'ką 24-70, ślub jeszcze dała reade ale z wesela oddała im 30 zdjęć :) jak z nią rozmawiałem podczas imprezy to bardzo skarżyła sie na aparat, że to już nie to samo co Canon 350 :D
tomekudla
17-02-2009, 12:43
Daruj sobie poprawność polityczną:razz:
BTW koleżanka może ma posturę Agaty Wróbel i może nawet ze średnim albo dużym formatem ślub obskoczyć:)
Nikt Ci nic nie imputuje , chodzi o to ze taka puszka dla poczatkujacego jest dosyc trudna w obsludze , nie chodzi o to ze nie bedziesz umiala zrobic zdjecia , chodzi o cala mase ustawien itp. Ale jak chcesz zaczynac od D3 to Twoja sprawa , z mojej strony pozostaje zyczyc tylko powodzenia :)
Doprawdy? Podobno seria jednocyfrowa ce****e się najlepszą ergonomią - wynikałoby z tego, że jest najłatwiejsza w obsłudze. ;)
A już na pewno będzie łatwiejszy od D40, gdzie wszystkie istotne ustawienia są pochowane w menu i który nawet nie ma przedniego kółka nastawczego.
Do Autorki wątku: Musisz określić jakie środki chcesz przeznaczyć na rozbudowę ekwipunku. Na pewno jednak przyda ci się plecak na ten cały majdan. :)
No porownywanie d40 do d3 jest chyba lekko nie na miejscu :P No jasne masz racje , jest najlatwiejsza w obsludze , ale dla WPRAWNEGO fotografa , ktory wie co jest co i dlaczego powinno byc tak jak ustawil a nie inaczej. Wtedy guzik , koleczko i po sprawie.
Pozdro
np. D3 + D300 (DX pozwoli, ew., wydłużyć ogniskowe lub będzie jako zapas) + N17-35/2.8 + N85/1.4 + SB800 + duperele
Ale mogę się mylić co do Twojego przypadku... ;)
Jeżeli już masz D3 to moja propozycja ( nie rada ) jest taka: kup jako podstawowy N24-70/2.8, lampa SB900, do pleneru N135/2.0, a jeszcze lepiej i taniej N180/2.8.
Jeżeli zostanie Ci pieniędzy na N14-24/2.8 to go kup ( to jest szkło warte każdych pieniędzy ), a jeżeli nie to wstrzymaj się z zakupem czegoś szerokiego i dozbieraj kasę na niego.
Faktycznie jeżeli się nastawiasz na śluby to przydałaby się druga puszka - najlepiej D700 ale nie koniecznie, ja bym pomyślał mając to wszystko co wyżej nad S5pro.
Powodzenia w foceniu ślubów.
Co jakis czas pojawia sie "prowokacyjny" watek... mam wrazenie ze to jeden z nich... oby to bylo mylne wrazenie.
Koledzy dobrze Ci radza - jak zwykle zreszta.
Jednak nadal, chyba ze przeoczylem, na pytania o pieniadze i posiadany sprzet nie odpowiedzialas poza tym ze masz D3.
Bez szalenstwa. D3, 24-70/2.8 i mozna spokojnie startowac. Pozostale szkla i blyski TYLKO ULATWIA prace (mniej sie nabiegasz), troche tez pozwola na poszerzenie spektrum kadrow.
sejmajnejm
03-03-2009, 14:18
heh, niech nikt nie bierze tego do siebie doslownie, ale to troche, dostalem skalpel na urodziny, co dokupic zeby robic operacje serca. Zawsze mnie dziwi jak malo pada pytan zwiazanych co poogladac, jakie albumy kupic, pytanie o mistrzow, czy jakiekolwiek i ktore szkoly maja sens itp itd, co gdzie i jak pocwiczyc. Oczywiscie talenty, samorodki sie zdarzaja. Pucha i tyle. A potem photoshop i pytanie gdzie jest stempel itd. Troche to smutne. Chyba urodzilem sie 100 lat za pozno ;-) albo za krotko mam cyfre :P
Ot taka refleksja w pochmurny dzien.
pzdr.
Andrzej
Zawsze mnie dziwi jak malo pada pytan zwiazanych co poogladac, jakie albumy kupic, pytanie o mistrzow
no co ty?? przecież wystarczy kupic puszke dwa szkła i samo sie robi, wszystko co nie wyjdzie na żywo się poprawi w kompie i będzie ok...
przykład z operacją serca jak najbardziej słuszny i trafiony...ale gdybys robił za 500zł operacje też byś pewnie znalazł klientów ;)
O matko znowu ... Moja rada najpierw zbadaj rynek fotografów w UK z tego co obserwuję są tam naprawdę wybitni fotograficy, poogladaj ich prace często oni piszą o sprzęcie jaki używają . Myślę, że osoba początkujaca z D3 może powinna zaopatrzyć się w jasne stałki . I nie obrażaj się na ludzi,którzy sugerują ci , że to trudny sprzęt - bo tak faktycznie jest po prostu nie wykorzystasz jego możliwości jako osoba początkująca . Może jeszcze kup sobie druga puszkę - łatwiejszą do nauki z serii DXX . Lepiej robić super fantastyczne fotki DXX niż byle-jakie D3 . Nie wspomnę już o umiejetności błyskania lampą zewnetrzą ...
masterofpuppets_
06-03-2009, 11:34
Sprzedaj D3 , kup samochod i d40.
ta sugestia najbardziej mi sie podoba. a tak serio to mimo iz nie jestem ekspertem pozwolę sobie na powazna porade. najpierw radze przeczytac kilka publikacji na temat fotografii, potem kilka lat/miesiecy (w zaleznosci od predyspozycji) zapoznawania sie ze sprzetem i upewniania sie ze na pewno to jest cos co lubie (i umiem) robic. potem kilka slubow jako drugi fotograf (za free) i wtedy juz mozesz, nie narazajac sie na krytyke i przytyki, zadawac pytania o sprzet na forum. pozdrawiam
a propos pierwszego posta to imho wyglada on w miare tak,
czy jakis pisarz zajmujacy sie romansidlami moglby mi polecic model maszyny do pisania
najlepszej do pisania takich ksiazek? bede wdzieczny za kazda podpowiedz.
a tak powaznie, wez 24-70 i lampe, a po miesiacu sama bedziesz wiedziala czego jeszcze potrzebujesz.
A ja patrząc z perspektywy lat wybrał bym taki zestawik:
D700/D3
+
14-24/2.8
35/2.0
50/1.4
85/1.8
i Sigmę 70-200/2.8
oraz SB-900
Powodzenia
A ja patrząc z perspektywy lat wybrał bym taki zestawik:
D700/D3
+
14-24/2.8
35/2.0
50/1.4
85/1.8
i Sigmę 70-200/2.8
oraz SB-900
a czemu najwięcej środków skierowałbyś na zakres 12-24? 24 na pełnej klatce to dosyc szeroko, czy uzytecznosc tego zakresu na ślubach wg Ciebie jest tak duża, żeby wpakowac w to szkło najwięcej kasy? bez względu na własne doświadczenia nie kwestionuję Twojego wyboru, po prostu ciekaw jestem innego spojrzenia na zastosowanie ultra-wide na slubach.
Po mojemu to wszystko zależy od budżetu.
Wg. mnie optymalnym rozwiązaniem będzie coś szeroko, jasny zoom i stałeczka do portretowania i drugie body na zapas albo do stałek.
I teraz wszystko zależy od kasy - bo w dobrej kasie jasny zommik -> tamron 17-50 2.8, - wersja droższa -> Nikkory 17-55/24-70 2.8 AF-S
są stałeczki 50/85mm tańsze ze swiatlem 1.8 i droższe z 1.4. Do tego wszystkiego lampion jakiś - jest sb-600 i droższe 800/900.
Można zrobić wspaniały reportaż D80, a można i skopać mając D700.
KrainaWspomnien
18-03-2009, 03:12
Witam sory ze pierwszy post w ten sposob wyjasnie.
Zmieniam system
Mialem kupic C 5D II + C50 1.4 C 24-70 2.8 + 580exII
jako ze totalnie sie nie znam na nikonachi ich szklach to mam takie pytanie
Mam okazje kupic D700 w dobrej cenie i pytanie jakie do tego dobrac szkla na start
Budzet odliczajac body ok 6-8k
wiadomo sb900 obowiazek co z reszta? (ew Sb800)
lepiej stalke 50 1.4 czy 85 1.8? a moze 2 ?:) (Jak widze stalki cenowo mniej wiecej jak w C)
24-70 nikkor'owy troche drogi jak na moje progi (5.5k?!) zatem sigma?
co polecacie?
Prosze nie krzyczec za powielanie watkow, prosze tylko o pomoc
partyman
18-03-2009, 10:13
Chcesz kupić sprzęt z górnej półki a nie wiesz jakich ogniskowych używasz? Nie wiesz co ci będzie potrzebne do pracy?
Wątków o wszystkich stałkach była masa... niektóre nawet bardzo wyczerpujące.
Z tego co chciałeś kupić w Canonie, kupisz takie samo lub lepsze w Nikonie.
Mam ostatniego N50 1.4 AFS i uważam że jest świetny.
N85 f/1.8 genialna portretówka - nie masz kasy kupuj, masz kasę idź w N105, N135
Nie stać cię na N24-70 pomyśl nad tamronem 28-75 też mam i potrzeby upgradu nie widzę.
wszystko już było: opcja szukaj
gompky, zakres do 24mm, wystarcza stojąc przy młodych, a zakres od 14mm do 20mm, bardzo się przydaje przy szerokiej perspektywie by móc uchwycić i parę młodą i gości. Do tego częsty (przynajmniej u mnie) rzut z góry (z chóru) i gdy wychodzą na zewnątrz.
To do kościoła.
A na zabawie, bardzo często jest ciasno i tam poszukuję jak najszerszego kąta, by uchwycić "akcję". Stąd brakuje mi 2,8.
Oczywiście idealnie było by kupić 14-24 + 24-70 + 85/1.4 + 135/2.0, dodać do tego 50/1.4.
Ale starałem się określić taki minimalny budżet.
O matko znowu ... Moja rada najpierw zbadaj rynek fotografów w UK z tego co obserwuję są tam naprawdę wybitni fotograficy, poogladaj ich prace często oni piszą o sprzęcie jaki używają . Myślę, że osoba początkujaca z D3 może powinna zaopatrzyć się w jasne stałki . I nie obrażaj się na ludzi,którzy sugerują ci , że to trudny sprzęt - bo tak faktycznie jest po prostu nie wykorzystasz jego możliwości jako osoba początkująca . Może jeszcze kup sobie druga puszkę - łatwiejszą do nauki z serii DXX . Lepiej robić super fantastyczne fotki DXX niż byle-jakie D3 . Nie wspomnę już o umiejetności błyskania lampą zewnetrzą ...
Po pierwsze, D3 nie jest trudnym sprzetem.
Po drugie, na poczatek jak wspomnial Admin, lepiej kupic 24-70 niz w kupe stalek.
Po trzecie, sugerujesz, ze w tym przypadku lepsze prace wykona moze korpusem DXX niz D3??? :D Chyba jednak nie. Stety / niestety D3 czy D700 pomaga uzyskac bardziej fanatastyczne efekty, ze wzgledu na swoja duzo wieksza elastycznosc niz korpusy z serii dwucyfrowej - szczegolnie przy slubach!
Twoj post jak rowniez kilka innych w tym watku nie jest szczegolnie merytoryczny!
karolina_lepszykadr
26-03-2009, 16:40
d 3 ,wow
d 3 ,wow
Proponuję dokupić drugie body jeszcze D3X :mrgreen:
nokinnikon
01-04-2009, 19:19
Nie wiem ile ślubów trzeba "zrobić" żeby te opisane zestawy się zwróciły nie mówiąc o zarobku, który ten czas pozwolą przeżyć. Jak się czyta jakie są ceny fotografi ślubnej to można dojść do wniosku, że z jednej imprezy początkujący fotograf nie wyciągnie więcej na cztsto jak 500 no może 700 pln a to cały dzień roboty. Zaczynać taki interes od zera- nie ten post to chyba prowokacja.
Nie wiem ile ślubów trzeba "zrobić" żeby te opisane zestawy się zwróciły nie mówiąc o zarobku, który ten czas pozwolą przeżyć. Jak się czyta jakie są ceny fotografi ślubnej to można dojść do wniosku, że z jednej imprezy początkujący fotograf nie wyciągnie więcej na cztsto jak 500 no może 700 pln a to cały dzień roboty. Zaczynać taki interes od zera- nie ten post to chyba prowokacja.
a od czego są kredyty na 30 lat?? :D :D :D
dareknik
05-04-2009, 07:02
Cały dzień roboty to robienie zdjęć, a o obróbce to chyba zapomniałeś. Dodaj jeszcze tydzień, może dwa.....
citogroup
15-04-2009, 13:07
Cały dzień roboty to robienie zdjęć, a o obróbce to chyba zapomniałeś. Dodaj jeszcze tydzień, może dwa.....
A może lepiej by było robić po prostu od razu dobre zdjęcia a nie później siedzieć dwa tygodnie żeby je obrobić.
A tak swoją drogą to chyba z tym Nikonem D3 to chyba tutaj jakaś prowokacja powstala...
A może lepiej by było robić po prostu od razu dobre zdjęcia a nie później siedzieć dwa tygodnie żeby je obrobić.
A tak swoją drogą to chyba z tym Nikonem D3 to chyba tutaj jakaś prowokacja powstala...
To się uśmiałem...
Taa, a najlepiej w jpgach i od razu po ślubie dać Młodym, żeby sobie odbitki machnęli...
Dobre.
citogroup
16-04-2009, 11:42
Tak ale jak ja widzę jak niektórzy spłaszczają fotki przez to że je poprawiają to sorry ale ja bym podziękował.
Ja się zabieram do żeniaczki i na szczęście mam już sprawdzonych fotografów. Ufff co za ulga
lamP.Art
18-04-2009, 12:49
Przecież*autorka wątku mieszka w UK, gdzie pewnie płacą 500-700 ale w lokalnej walucie :) Po drugie - skoro D3 dostała w prezencie (dziwne źe bez obiektywu) to może też komplet szkieł dostanie na urodziny jeśli tylk obiędzie wiedziała jakie ma sobie 'zamówić' a potem, przy następnej okazji - np. wyposażenie do studio i ma pracę-hobby z głowy :)