PDA

Zobacz pełną wersję : Matowka gdzie mozna dostac?

zieciu
12-08-2006, 11:01
Witam wiec mialem ostatnio przejscia niestety z matowka w moim D50 uzycie plynu HAMA na niej troszke ja rozwalilo (radze uwazac) musialem ja wyjac i 3 dni dochodzenia jak ja dobrze wyczyscic.

Niestety na dokladne wyczyszczenie szybki pod matowka nie znalalzlem, lecz matowke doprowadzilem do stanu uzywalnosci wydaje mi sie ze wrecz idealnie ja wyczyscilem niestety ulegla ona troche porysowaniu, i troche wiekszych rysek sie na niej znalalzlo. Spokojnie jescze na niej podzialam jakis czas lecz chcialbym sobie zakupic nowa jak by byla okazja ( troche pedantyczny jestem co do sprzetow Szukalem i nigdzie nie moge dostac, moze ma ktos jakies zrodla i ceny?

p.s. jakas metoda na wyczyszcenie tego wyswietlacza pod matowka?

Pozdrawiam.

mariuniu
13-08-2006, 09:33
Skoro już masz przymus wymiany matówki to może warto ją wymienić na taką z klinem i rastrem - umożliwiajacą dokładne manualne ostrzenie? Trzeba się tylko dowiedzieć o dostępność czegoś takiego bo szczerze mówiąc to wiem że do 350D są ale nie wiem jak jest z takimi matówkami do D50. W sumie fajna sprawa - bo ostrzenie manualne przy pomocy standardowej matówki w D50 to raczej porażka a mając taką "wypasioą" już jest to możliwe.

zieciu
13-08-2006, 09:56
Skoro już masz przymus wymiany matówki to może warto ją wymienić na taką z klinem i rastrem - umożliwiajacą dokładne manualne ostrzenie? Trzeba się tylko dowiedzieć o dostępność czegoś takiego bo szczerze mówiąc to wiem że do 350D są ale nie wiem jak jest z takimi matówkami do D50. W sumie fajna sprawa - bo ostrzenie manualne przy pomocy standardowej matówki w D50 to raczej porażka a mając taką "wypasioą" już jest to możliwe.

tzn az tak bardzo nie musze bo wsumie wizjer i tak przy ciemniejszych kadrach wyglada jak nowy dopiero na tle nieba widac zabrudzenia ale ogolnie chcialbym wiedziec ile takie cacko kosztuje zeby w przyszlosci dobrze ulokowac np. te 100 zl :)) bo to jednak estetyczniej wyglada, a ta z tym ostrzeniem recznym faktycznie fajna sprawa.

pzdr

lesiuc
13-08-2006, 12:34
Przecież w d50 działa z manualami potwierdzenie ostrości
-to chyba wygodniejsze niż klin w dodatku można wybrać punkt AF
na którym ostrzymy a klin mamy tylko w centrum.

mariuniu
13-08-2006, 18:00
Przecież w d50 działa z manualami potwierdzenie ostrości
-to chyba wygodniejsze niż klin w dodatku można wybrać punkt AF
na którym ostrzymy a klin mamy tylko w centrum.

Wydaje mi się że nie do końca. Potwierdzenie ostrości działa oczywiście w trybie manualnym ale wydaje mi się że jest to potwierdzenie z AutoFocusa (z automatyki) aparatu - czyli zakładając że AF nieraz się gubi czy chociażby sprawy związane z BF/FF to to potwierdzenie nie jest w stu procentach pewne - jest to poprostu efekt działania automatyki. Co innego dobra matówka z klinem i rastrem - wtedy wszystko zależy od wprawnego oka fotografa. Kiln mamy w centrum ale od cego mamy techikę "przekadrownia". Pozdrawiam.

darko
17-08-2006, 09:15
Skoro już masz przymus wymiany matówki to może warto ją wymienić na taką z klinem i rastrem -

Czy ktoś już może wie coś na temat takiej matówki z klinem i mikrorastrem ?
Chętnie bym sobie coś takiego sprawił

Pozdrawiam
Darek

puch24
17-08-2006, 10:36
http://www.katzeyeoptics.com/cat--Nikon-DSLRs--cat_nikon.html

Nie wiem, jak z dostępnością w Polsce.

Nadgi
17-08-2006, 10:56
Wiem ze w serwisie nikon polska wymiana matowki to kosz 120zl.