Zobacz pełną wersję : NIKON D80 i filtr IR - co robie nie tak ?
Tak jak w poście - mój problem dotyczy nikona D80 z obiektywem nikkora 18-70 i filtrem IR. Zdjęcia nei wychodzą takie jak powinny (sąróżowo-czerwone) a powinny byc chociaż w odcieniach brązu. Po mieszaniu kanałów w PS tak naprawde wychodzi jedno wielkie G. Mniej-wiecej wiem co po kolei robić. Chociaz mam dylemat nadal z BW, bo piszą zeby robic z nałożoną IR'ką inni ze nie, inni ze wystarczy wzór z jakiegos zielonego zdjęcia.
Bardzo prosze o prostą pomoc. By te zdjęcia wyglądały jak powinny.
PO PROSTU - NIE WIEM CO ROBIE NIE TAK ;P
I właśnie dlatego stawiam tego posta. Prosze o pomoc i wszelkie wskazówki.
Wiem ze było juz wiele takich postów ale zaden wprost nie odpowiedział na moje pytania.
Nie zajmuję się IR ale może ten (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556) wątek pomoże.
Wrzuć fotkę (NEF)... i zadaj pytanko może w innym dziale, albo lepiej... niech admini przeniosą.
Wątek podany przez MONT przewertowalem kilka razy i tak naprawde nic nie dał.
Nie byłem do konca pewien w którym miejscu umnieścic wątek więc proszę ADMIN'óW o przeniesienie mojego wątku w odpowiednie miejsce :)
Albert44
16-02-2009, 17:47
Tak jak w poście - mój problem dotyczy nikona D80 z obiektywem nikkora 18-70 i filtrem IR. Zdjęcia nei wychodzą takie jak powinny (sąróżowo-czerwone) a powinny byc chociaż w odcieniach brązu. Po mieszaniu kanałów w PS tak naprawde wychodzi jedno wielkie G. Mniej-wiecej wiem co po kolei robić. Chociaz mam dylemat nadal z BW, bo piszą zeby robic z nałożoną IR'ką inni ze nie, inni ze wystarczy wzór z jakiegos zielonego zdjęcia.
Bardzo prosze o prostą pomoc. By te zdjęcia wyglądały jak powinny.
PO PROSTU - NIE WIEM CO ROBIE NIE TAK ;P
I właśnie dlatego stawiam tego posta. Prosze o pomoc i wszelkie wskazówki.
Wiem ze było juz wiele takich postów ale zaden wprost nie odpowiedział na moje pytania.
Może nie pomogę ale informacyjnie: kolega robił takie próby na D80 i też miał problemy. Powtarzał to na na mojej D50 i efekt był całkowicie pozytywny. Wygląda więc, że prawdopodobnie filtr matrycy D80 jest inny "mocniejszy" i trudniej uzyskać jest ten zamierzony efekt. Może koledzy z D80 będą mogli coś więcej powiedzieć...
Co do wrzucania zdjec to akurat nie mam zadnego, bo w nerwach wywalałem te który jednak wyjść nie chciały ;P Ale wystaryczy rzucic okiem na jakikolwiek post o IR i na pewna są tam te "przykładowe" nie dobre zdjecia. typowa czerwona bądź czerowno-rozowa fotografia.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556
Co takiego "w podobnie" jak pierwsze rozowe zdjecie.
Ale to o czym mówisz to nie jest problem poprawnego dla IR balansu bieli? Robiłeś w NEF czy JPG to zdjęcie?
Ma pewno masz problem z poprawnym złapaniem WB. Tu jest tylko jedno wyjcie musisz robić w NEFACH
Spróbuj poratować się ustawieniem WB na 2500K i potem albo w C1Pro zmniejszyć tem na 2100-2200K i tint -50 albo w Nikon Capture ustawić WB na liście
puchbeary
17-02-2009, 12:28
W D80 da się zrobić poprawne zdjęcie IR ale jest to sporo większe wyzwanie niż w D50 czy D70. Filtr na matrycy w D80 jest już inny - złapanie poprawnego balansu bieli (z założonym filtrem) graniczy z cudem, czasy naświetlania wydłużają się z 1 sekundy i mniej w D50 nawet do 20 sekund w d80. Generalnie jest to aparat który do IR nadaje się mniej niż starsi braciszkowie.
W D80 da się zrobić poprawne zdjęcie IR ale jest to sporo większe wyzwanie niż w D50 czy D70. Filtr na matrycy w D80 jest już inny - złapanie poprawnego balansu bieli (z założonym filtrem) graniczy z cudem, czasy naświetlania wydłużają się z 1 sekundy i mniej w D50 nawet do 20 sekund w d80. Generalnie jest to aparat który do IR nadaje się mniej niż starsi braciszkowie.
W takim razie podejrzewam, że z D200 będzie podobnie jak D80? :/
puchbeary
17-02-2009, 13:04
Chyba tak.
W takim razie podejrzewam, że z D200 będzie podobnie jak D80? :/
Tak... gdzieś w sieci była cała strona poświęcona który sprzęt (Nikona, Canona) najlepiej się spisywał do IR a oprócz tego była tam też mowa o obiektywach. Bo i te nie zawsze się nadają do IR.
http://heim.ifi.uio.no/~gisle/photo/ir.html
Pewnie to? Rzeczywiście z D200 czasy cholernie długie... chociaż do rozmywania nieba się nada ;)
A swoją drogą - widział ktoś może jakieś obrobione (nie prosto z puchy) galerie/zdjęcia z S5 i IR ?
No własnie mam problem mam głownie problem z ustawieniem balansu bieli. i to jest bol. Nie matwie sie dlugim czasem naswietlania czy cos, bo od tego sa statywy. tylko ja kw ty mcholerstwie ustawic odpwiedni balans bieli ?! Tutaj cos kolega pisał o bawieniu sie w programach. Czy moglbym prosic o dokłądniejszą instrukcje na pw albo maila ? Nie mowie, ze jestem zielony w programach typu PS ale wolał bym mieć to "rozrysowane" ;P jeśli mogłbym prosić. mail
[email protected]
Zdjęcia robiłem i w Jpg i w NEFach. pomijajac kwestie okropnych szumów. kolego JAREK76 - mozesz podratować jakąś dokłądniejszą instrukcją ?
Wrzuć NEFa/JPG gdzieś do sieci i zapodaj linka.
http://www.sendspace.pl/file/gQtw4VCc/
przyklad ;)
http://www.sendspace.pl/file/gQtw4VCc/
przyklad ;)
Z tego to już nic nie wyciągniesz
Zrób zdjęcie w NEFie i pamiętaj że do IRa potrzeba dużo światła słonecznego.
Właśnie dlatego IRy najlepiej wychodzą w ładny słoneczny dzień :)