Zobacz pełną wersję : SB-600 z D80 dużo ciemniej niż z D40 - dlaczego?
Witam,
Jako że to mój pierwszy post, pozwolę sobie napisać coś więcej o sobie.
"Poważniejszą-amatorską" zabawę w fotografię zacząłem od dwóch manualnych lustrzanek Cosiny, potem zakupilem Nikona F65 z obiektywem Tamron 28-200 (1:3.8-5.6) z powodu jego uniwersalności.
W 2007 roku nabyłem D40 z kitem, z którego do dziś jestem bardzo zadowolony, aczkolwiem zacząłem powoli odczuwać brak większego zbliżenia. Dokładając do tego "prostotę" D40, wykombinowałem sobie, że jakbym się go pozbył i kupił D80, to udało by mi się pozyskać silny zoom z w/w Tamronem (oczywiście kosztem szerokiego kąta), oraz dostęp do bardziej zaawansowanych ustawień, lepszego przecież korpusu.
Fotografuję głównie moich dwóch synków, dalej przyrodę, chciałbym również spróbować sił w makro.
Kilka dni temu zakupiłem D80, oraz używaną lampę SB-600, no i teraz zaczyna się najciekawsze:
Jak wcześniej napisałem, jestem zadowolony z jakości zdjęć D40, jak podłączyłem do niego lampę SB-600, to normalnie przysłowiowa "kopara" mi opadła, po prostu nowa jakość. Natomiast jak podłączyłem ją do D80, to efekt jest jakbym cykał z D40-tki i wbudowanej lampy z lekko podniesioną mocą palnika (tak powiedzmy o jedną "działkę").
Od razu uprzedzam pytania, obydwa aparaty ustawione na M, ogniskowa 50MM, migawka 1/80s - 1/60s, przysłona od 10 do 5.6 (wszystko ustawiane "parami" na obydwu, było wiele prób dla przedstawionych zakresów), pomiar światła centralnie ważony, ISO 400, zdjęcia w RAW-ie, potem WB dla Flash-a + ustawienie Standard i hop do JPEG-a.
Wynik poniżej:
D40 (ob. Nikkor 18-55, 50mm, 1/80s, przysł 10, SB-600, palnik w sufit + dyfuzor)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/3283074926_39d601fa04-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3520/3283074926_39d601fa04.jpg)
D80 (ob. Tamron 28-200, 50mm, 1/80s, przysł 10, SB-600, palnik w sufit + dyfuzor)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/3283069792_1882af16b0-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3533/3283069792_1882af16b0.jpg)
Dodam jeszcze że nie jest to kwestia obiektywu, zamieniałem je i wynik jest identyczny, zawsze na korzyść D40.
Powyższe zdjęcia nie do końca oddają efekt, zwiększenie dystansu o kolejne 2 - 3 metry, powoduje ogromną różnicę (niestety nie mogłem teraz takowych przedstawić), odnosi się wrażenie, że zdjęcia wykonane D80, wręcz "gasną" przy tych z D40-tki.
O co chodzi? - Czy to jest wynik różnicy matryc 6MPix kontra 10MPix?
Proszę o pomoc, bo w obecnej sytuacji nie wiem, którego body się pozbyć, a niestety nie stać mnie na obydwa.
Pozdrawiam - Robert
okoterroru
16-02-2009, 17:32
Nie wiem jak w SB 600, ale kilka słów o SB 800. Przy fotografowaniu lampą z odbiciem błysku występuje utrata światła o 2 - 3 stopnie przysłony. Jeżeli ustawisz palnik w pozycji innej niż na wprost, z panelu lampy zniknie informacja o zasięgu błysku. Więc najpierw ustaw lampę na wprost, dobierz przysłonę tak, aby obiekt zmieścił się w zasięgu błysku lampy, następnie zmień pozycję główki lampy i zwiększ otwór przysłony o te utracone 2 - 3 stopnie. Powinno dobrze naświetlić. Jeżeli używasz adaptera szerokokątnego lampa zwiększy kąt błysku palnika do kąta widzenia obiektywu 14-17 mm. Jeżeli używasz nasadki rozpraszającej pozycja zooma lampy błyskowej ustawia się automatycznie na 14 mm. Spróbuj pomiaru matrycowego - w instrukcji SB 800 tak zalecają. I jeszcze jedno, zrób zdjęcia D80 z tym samym obiektwem co z D40 - może tu jest odpowiedź.
Dzięki za odpowiedź.
I jeszcze jedno, zrób zdjęcia D80 z tym samym obiektwem co z D40 - może tu jest odpowiedź.
To niestety nie obiektyw, jak je zamienię, to efekt jest podobny, zawsze na D40 zdjęcia wychodzą jaśniejsze i chyba nawet trochę ostrzejsze.
okoterroru
16-02-2009, 17:59
Jakbyś tak wrzucił 2 rawy bez żadnej obróbki z z tym samym obiektywem z D40 i D80. Oczywiście zakładając identyczne warunki oświetleniowe, to zobaczymy co i jak.
aparat używany?
może resecik?
mógł ktoś ustawienia zmienić
Postaram się, ale to oczywiście jak wrócę do domku.
Nowy, D80 nie ma jeszcze tygodnia, jedynie lampę jako używaną kupiłem, ale po prostu nie miałem tych 1,5 tysiąca na nową.
Myślę że 600-tka jest dla mnie i tak za dobra, wolę się już teraz cieszyć gorszą, niż przez następny np. rok smucić brakiem jakiejkolwiek.
okoterroru
16-02-2009, 18:23
No to czekamy na zdjęcia
Krótkie lamerskie pytanie, a jak mam wrzucić RAW-y, będą się wyświetlały? Czy po prostu mam te NEF-y umieścić na jakimś FTP-ie?
Myślę, że to po części zapewni informacje, o które prosiłeś.
Dane dla D40: http://www.flickr.com/photos/robaq/3283074926/meta/
No i dla D80: http://www.flickr.com/photos/robaq/3283069792/meta/in/photostream
okoterroru
16-02-2009, 19:20
To są zdjęcia zrobione dwoma różnymi obiektywami
Ustawienia puszki:
D40 - kontrast normal, wyostrzanie normal, AF-S, balans bieli -3, exposure difference -4,9,
D80 - kontrast high, wyostrzanie auto, AF-A, balans bieli 0, exposure difference -5,5,
i wiele innych różnych ustawień.
Dwa zdjęcia zrobione różnymi obiektywami na różnych ustawieniach aparatu muszą być różne. Zrób 2 identyczne tym samym obiektywem to zobaczymy co jest.
A tak niesmialo spytam: moze D80 ma kompensacje mocy blysku w puszcze zmniejszona?
okoterroru
16-02-2009, 22:51
Ze zdjęć wynika, że kompensacja mocy błysku w obu przypadkach na zero, ale są różne ustawienia optymalizacji obrazu, różne obiektywy i różne ogniskowe. Mało tego śmiem założyć, że przy 2 identycznych sprzętach nie da się zrobić 2 identycznych zdjęć.
Niestety nie miałem wczoraj wieczorem czasu na zabawę w testy, postaram się dziś.
Powtarzam jeszcze raz, jak zamieniałem obiektywy (czyli D40+Tamron vs. D80+Nikkor), to zdjęcia wyglądały podobnie.
Jak pewnie zauważyliście, w całym zamieszaniu podałem Wam wartość przysłony 10, gdzie w rzeczywistości była 5,6 (po prostu złe zdjęcia umieściłem na stronie).
Natomiast muszę poszukać jakiegoś resetu ustawień, bo wygląda na to, że przez 1,5 roku używania D40, dobrałem sobie "inne" ustawienia i nie bardzo mogę je teraz powtórzyć z D80 po raptem paru dniach używania go.
velaskez
17-02-2009, 19:24
A nikkor to jest przypadkiem f3.5 a tamron f3.8 największej przesłony? Zresztą wrzuć na manuala i dopiero rób porównawcze testy, bo mnie się coś wierzyć nie chce.
Szybszy26
17-02-2009, 20:10
No i nic nie wspomniałeś jeszcze o iso a to też jeden z głównych czynników. Możliwe że było ustawione na auto ?
technolub
17-02-2009, 20:41
Witam
Miałem podobną sytuację po zmianie z d40 na d80. wyglądało to ta że zdjęcie zrobione d40+sb-400 jest jaśniejsze niż to zamo zrobione d80+sb-400, (obiektyw do sprawdzenia założony ten sam), ale jak zobaczyłem na histogram to były niemal identyczne. Po przeanaliwoaniu zdjęć doszedłem do wniosku że z d40 zdjęcia wychodza bardziej "cukierkowe" i wygląda to właśnie tak jakby były lepiej doświetlone.
Pozdrawiam
D.Anihilati
17-02-2009, 21:03
Tak ale tutaj histogramy nie sa identyczne - dla D80 widac wyrazne przesuniecie w kierunku cieni.
A więc tak, mając na uwadze wszelkie sugestie, "przeszedłem" się przez menu obydwu aparatów i wszystko, co napotkałem ustawiłem na jakąś konkretną wartość (aby nie na auto)
Zdjęcia są bez jakiejkolwiek obróbki, czyli z NEF-a "czysta" konwersja do JPEG-a.
Podstawowe ustawienia (oczywiście identyczne na obydwu aparatach):
Exposure: 0.013 sec (1/80)
Aperture: f/7.1
Focal Length: 55.0 mm
ISO Speed: 400
Color Space: sRGB
Color Hue: Mode1a
Flash Control Mode: iTTL-BL
Dla wnikliwych, pod zdjęciami linki do szczegółowych danych.
D80:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/3288596854_9e63158e48-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3044/3288596854_9e63158e48.jpg)
D40:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/3287772275_1b39e7ceba-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3040/3287772275_1b39e7ceba.jpg)
Dane zdjęcia dla D80:
http://www.flickr.com/photos/robaq/3288596854/meta/
To samo dla D40:
http://www.flickr.com/photos/robaq/3287772275/meta/
Co Wy na to?
Moim skromnym zdaniem, jest jakby trochę lepiej, ale nadal różnica jest widoczna gołym okiem.
simon321
17-02-2009, 23:43
Różnica jest widoczna, na korzysc d40. Miałem przez pewien czas możliwość porównywania zdjec z d40 i z d80, wprawdzie bez lapmy dodatkowej, ale prawie zawsze zdjecia wychodzily na korzysc d40 (oglądane na monitorze). D80 kupiłem za 2700 zł, d40 mogłem mieć za 700 zł i zastanawiałem sie gdzie utkwiło to 2000 zł różnicy pomijając plusy w ergonomii d80, a koncentrując sie na samej satysfakcji ze zrobionego zdjęcia, ponieważ to powinien byc priorytet...
pozdrawiam
D80 kupiłem za 2700 zł, d40 mogłem mieć za 700 zł i zastanawiałem sie gdzie utkwiło to 2000 zł różnicy pomijając plusy w ergonomii d80, a koncentrując sie na samej satysfakcji ze zrobionego zdjęcia, ponieważ to powinien byc priorytet...
pozdrawiam
Czy znalazłeś te "brakujące" 2000, czy nadal ich szukasz?
Mnie znajomy fotograf kiedyś powiedział, że jakbym "zapiął" tego pełnoklatkowego Tamrona do cyfry, to z powodu małej matrycy, zyskałbym nie-zniekształcone zdjęcia, a i może w przyszłości nadał by się do pełnoklatkowej cyfry.
Ponieważ D40-tką nie mogę poruszyć tego obiektywu, pomyślałem o D80, a teraz się okazuje, że ten prostacki D40 zapewnia ładniejsze fotki.
Mam jednak nadzieję, że ktoś mądrzejszy, wskaże mi to "magiczne" ustawienie, które było powodem różnic w zdjęciach.
Ustaw na obu puszkach te same parametry, np 1/80 f5.6 55mm z nikkorem, lampa manual 1/4 mocy i wtedy pokaż.
simon321
18-02-2009, 00:26
cały czas ich szukam, poznaje aparat z dnia na dzien, chociaz ja już to wiem i Ty tez moze juz to zauważyłes, że fotki z d80 wychodzą bardziej "mydlane" na komputerze niż te z d40 (które są jakby ostrzejsze, choć zawierają mniej szczegółów). Gdybym stanął przed wyborem d40 - d80 jeszcze raz, to nie wiem co bym zrobił. bo przepaść cenowa jak dla mnie ogromna, a na moje oko zdjecia wyraźniejsze robi d40. W moim przypadku odbitki papierowe rzadko wchodzą w grę, a na monitorze od razu widac różnicę. Niech Cię jednak nie zniechęci mój głos w tej sprawie, poczytaj mnóstwo innych tematów na forum w stylu: co wybrać d40/ d80. Jeśli chodzi o lampę, nie odpowiem, wiem natomiast, że po założeniu obiektywu 18-55 zdjećia w moim d80 wychodziły na pewno ciemniejsze niz te z obiektywem 18-105...
Ustaw na obu puszkach te same parametry, np 1/80 f5.6 55mm z nikkorem, lampa manual 1/4 mocy i wtedy pokaż.
Przepraszam, ale nie rozumiem, przecież napisałem że na obydwu są te same parametry.
Jedynie przy pierwszym "podejściu" się zamotałem (generalnie było już późno) i dałem opisy innych zdjęć, a inne zdjęcia wkleiłem.
Teraz jest identycznie, oczywiście biorąc pod uwagę, że niektórych ustawień w D40 po prostu nie ma, np. w D40 jest jedno "odszumianie", a w D80 są od tego dwa parametry.
A więc tak, mając na uwadze wszelkie sugestie, "przeszedłem" się przez menu obydwu aparatów i wszystko, co napotkałem ustawiłem na jakąś konkretną wartość (aby nie na auto)
Może trochę to zagmatwałem, starałem się ustawić dla jakiegokolwiek napotkanego w menu parametru wartość np. "NORMAL" w miejsce "AUTO" - ale zawsze na obydwu puszkach identycznie.
Wyszedłem z założenia, że jeśli ustawię wszystko na Auto (w domyśle na obydwu), to wynik może nie być miarodajny, gdyż aparaty mogą sobie coś same inaczej poustawiać.
Reasumując, wszystko co spotkałem w menu ustawiłem tak samo zarówno w D40, jak i D80 - no może data się różni :)
D.Anihilati
18-02-2009, 01:12
Może trochę to zagmatwałem, starałem się ustawić dla jakiegokolwiek napotkanego w menu parametru wartość np. "NORMAL" w miejsce "AUTO" - ale zawsze na obydwu puszkach identycznie.
Zakladajac, ze w obu puszkach NORMAL znaczy to samo. Ja bym tam gdzie sie da ustawial 0 lub OFF, dopiero tam gdzie nie mozna to uzgadnial w miare podobnego ustawienia. A najlepiej to NEFa dac.
....fotki z d80 wychodzą bardziej "mydlane" na komputerze niż te z d40 (które są jakby ostrzejsze, choć zawierają mniej szczegółów). ...
Mogą być dwie (przynajmniej) przyczyny. Parametry obróbki obrazu w D40 masz inaczej ustawione niż w D80, albo rozdzielczość monitora jest bardziej dopasowana do rozdzielczości D40 niż do D80. Obrazowo mówiąc, jeżeli na jeden piksel monitora przypada całkowita wielokrotność piksli z aparatu, to obraz będzie ostrzejszy niż wtedy, gdy stosunek jest np. 1 : 2,734. Aproksymacja nieco psuje.
Się nie znam, ale czy przyczyną nie jest czasem active d-lighting. Z tego co wiem D40 zarządza tym prosto z puszki a D80 nie.
masz ustawione parametry naświetlania manualnie, tu się zgodzę, ale lampa jest w TTL-u, a w jednym aparacie masz ustawiony pomiar swiatla dla lampy TTL-BL a w drugim TTL może stąd wynika różnica, więc ustaw także lampę w manualu i wtedy będziemy widzieć czy istnieją różnice.
masz ustawione parametry naświetlania manualnie, tu się zgodzę, ale lampa jest w TTL-u, a w jednym aparacie masz ustawiony pomiar swiatla dla lampy TTL-BL a w drugim TTL może stąd wynika różnica, więc ustaw także lampę w manualu i wtedy będziemy widzieć czy istnieją różnice.
Wybacz, ale mylisz się.
Pliki ustawień dla tych aparatów (chyba tzw. EXIF o ile się nie mylę) różnią się strukturalnie między sobą i zapewniam Cię (bo i sam na początku zrobiłem ten błąd) że najprawdopodobniej zerknąłeś na "Internal Flash : TTL" dla jednago aparatu, podczas gdy na podobnej "wysokości" drugiego pliku znajduje się parametr "Flash Control Mode : iTTL-BL" dla drugiego.
sokrates
18-02-2009, 11:58
Się nie znam, ale czy przyczyną nie jest czasem active d-lighting. Z tego co wiem D40 zarządza tym prosto z puszki a D80 nie.
D40 nie ma active d-lighting.
Zakladajac, ze w obu puszkach NORMAL znaczy to samo. Ja bym tam gdzie sie da ustawial 0 lub OFF, dopiero tam gdzie nie mozna to uzgadnial w miare podobnego ustawienia. A najlepiej to NEFa dac.
Idąc tym tropem nie można dokonać porównania, bo jak bez dokładnej dokumentacji technicznej puszki można zaufać jakiemuś parametrowi o wartości "+1".
Przecież wart. "+1" jest odchyleniem od tzw. "normy" - inaczej nazywając, wartości bazowej, a jeśli nie ufamy wartości bazowej o nazwie "normal", to jak możemy zaufać "+1", czy "+2"?
D40 nie ma active d-lighting.
No właśnie, napisałem że się nie znam ;)
Nie znam D40 kompletnie. Przed wysłaniem posta wpisałem w googlach D40 i kliknąłem na jeden z linków, gdzie widniała wielka plansza z napisem D40/D40x i hasłem active d-lighting poniżej, co zasugerowało mi, że ma i stąd moja pomyłka.
D.Anihilati
18-02-2009, 12:32
Idąc tym tropem nie można dokonać porównania, bo jak bez dokładnej dokumentacji technicznej puszki można zaufać jakiemuś parametrowi o wartości "+1".
Przecież wart. "+1" jest odchyleniem od tzw. "normy" - inaczej nazywając, wartości bazowej, a jeśli nie ufamy wartości bazowej o nazwie "normal", to jak możemy zaufać "+1", czy "+2"?
Bo tak jest. Dlatego proponuje 0 / OFF.
Bo tak jest. Dlatego proponuje 0 / OFF.
Jakiś parametr przyjmuje takie wartości: -2, -1, normal, +1, +2
Którą byś wybrał?
Przecież ten wątek jest o ciemniejszych zdjęciach z fajniejszego aparatu konta ładne z "kiepskiego", a jak mi się wydaje (oczywiście mogę się mylić), mają na to wpływ wszelkie wyostrzania, rozjaśniania, zmiany kontrastów i inne tego typu feature'y przyjmujące wartość normal, bądź +- "ileś", dochodzi do tego jeszcze AUTO.
fader_audio
18-02-2009, 14:15
A jaki pomiar światła, może tu rówżnica, może też być problem z naświetlaniem, możę D80 brał pod uwagę rówwnież to że światło będzie dość mocno odbite od świecących oparc, czy jesli scena nie posiada żadnych elementow odbijających również jest tak samo???? Co do ostrości to jest tak rzeczywiście że z d40/d70/d50 wydają się ostrzejsze po pierwsze inny filtr przed matrycą po drugie inaczek monitor pokazuje rozdzielczości z poszczególnych aparatów.
A jaki pomiar światła, może tu rówżnica, może też być problem z naświetlaniem, możę D80 brał pod uwagę rówwnież to że światło będzie dość mocno odbite od świecących oparc, czy jesli scena nie posiada żadnych elementow odbijających również jest tak samo???? Co do ostrości to jest tak rzeczywiście że z d40/d70/d50 wydają się ostrzejsze po pierwsze inny filtr przed matrycą po drugie inaczek monitor pokazuje rozdzielczości z poszczególnych aparatów.
Jak już na początku tego wątku napisałem, tak jest dla wszystkich zdjęć, bez względu na ilość elementów np. odbijających światło.
Generalnie powodem powstania tego wątku była kiepska "jakość" zdjęć, które zrobiłem podczas wizyty znajomych u mnie w domu. Chciałem się pochwalić nową zabawką, a okazało się że zdjęcia są jakoś dziwnie ciemne, wręcz nieładne.
Potem przepiąłem lampę do D40-tki i "od razu" lepiej, potem zamieniłem obiektywy między puszkami, ale wynik również był podobny.
Pomiar światła Centralnie Ważony plus to co poniżej:
Exposure: 0.013 sec (1/80)
Aperture: f/7.1
Focal Length: 55.0 mm
ISO Speed: 400
Color Space: sRGB
Color Hue: Mode1a
Flash Control Mode: iTTL-BL
Dane zdjęcia dla D80:
http://www.flickr.com/photos/robaq/3288596854/meta/
To samo dla D40:
http://www.flickr.com/photos/robaq/3287772275/meta/
D.Anihilati
18-02-2009, 18:49
Myslalem, ze kwestia nie jest ktore zdjecia sa "ladniejsze", tylko dlaczego D80 + SB600 robi zdjecia ciemniejsze niz D40 + SB600 dla tych samych ustawien parametrow ekspozycji.
Swoja droga, skoro robisz w trybie M, czy odczyt ze swiatlomierza jest taki sam?
Swoja droga, skoro robisz w trybie M, czy odczyt ze swiatlomierza jest taki sam?
W trybie M robiłem zdjęcia na potrzebę testu porównania.
Jak robię je "normalnie", to na ogół używam A, czasami Auto, ale to głównie jak szybko złapię aparat po mojej żonce.
Ponieważ w tym wątku musiałem odeprzeć wiele "ataków" o niespójne ustawienia obu aparatów, zdecydowałem wybrać M i dodatkowo przekonfigurować menu obydwu puszek na takie same ustawienia. Lampę ustawiłem na iTTL-BL, choć tego trybu lampy jeszcze nie znam, ale tu zaznaczam - jest to moja pierwsza lampa do Nikona i posiadam ją raptem od tygodnia.
Co masz na myśli pisząc o wskazaniu światłomierza? Nie pytam, bo nie rozumiem czym on jest, ale podczas tego testu na obydwu aparatach kreseczki były do końca zakresu dla "-", czyli na maksa w prawo, tak przynajmniej pamiętam.
Czy jest jakieś miejsce w którym mogę odczytać konkretną wartość światłomierza?
D.Anihilati
18-02-2009, 19:35
Oczywiscie w trybie M dla aparatu wskazania swiatlomierza nie maja wplywu na ekspozycje. Ale lampa juz _nie_ pracuje w trybie manualnym, zatem AFAIK korzysta z odczytu swiatlomierza aparatu. I teraz jesli D80 przeklamuje na + (a ponoc to nie takie rzadkie wsrod Nikonow - maja tendencje do niedoswietlenia), to w konsekwencji uzyskasz zdjecie ciemniejsze.
Zmienilbym rowniez tryb lampy z iTTL-BL na przynajmniej iTTL. Bo, o ile pamietam, to tryb BL daje "srednio" powtarzalne ujecia.
Wracając do światłomierza, czy miałeś na myśli tylko te kreseczki, czy coś jeszcze?
Powtórzę test z lampą na iTTL.
D.Anihilati
18-02-2009, 20:17
Tylko te kreseczki, chyba innych wskazan nie ma. Tak naprawde nalezaloby na chwile zapomniec o lampie, ustawic parametry na jednym aparacie, zeby na drabince swiatlomierza bylo 0, a potem te same ustawienia przeniesc na drugi aparat i wyjdzie czy pomiar daje ten sam wynik, czy tez moze w ktoryms przypadku (np. D80) swiatlomierz wskazuje, ze jest jasniej niz w rzeczywistosci.
Dużo gadania, a sprawa jest oczywista. D80 naświetla oszczędnie (zbyt oszczędnie). D40 robi to po prostu lepiej. By uzyskać podobne efekty należy w D80 wprowadzić poprawkę na +.
kielbach
18-02-2009, 22:13
Swego czasu miałem podobny problem, z tą róznicą że dotyczył współpracy z SB-400. Sprawdzałem działanie pomiaru światła między D40 oraz D80 i wskazania wahały się na tym samym obiektywie (kit 18-55) o mniej niż 1/3 EV. Mozna uznać, że różnice były pomijalne, a pomiar światła identyczny. Sb-400 w trybie iTTL - palnik 90st - załozona na D40 znacznie lepiej doświetlała niż założona na D80. Nie znalazłem wyjasnienia i poprostu uznałem to za właściwość tych puszek. W twoim przypadku przetestowałbym jeszcze lampę w manualu na tych samych ustawieniach na obu puszkach. Wtedy będzie wiadomo czy wina leży w obsłudze iTTL.
okoterroru
18-02-2009, 22:19
To ja jeszcze zapytam. Robiłem ostatnio Nikkorem 18-200 zdjęcia w pokoju. Przy identycznych warunkach oświetleniowych i ustawieniach D80 zmieniałem wyłącznie przysłonę. Lampa błyskowa SB-800 na aparacie w trybie TTL-BL. I tak przysłony 6,3 i 8 - prawidłowe naświetlenie, 16- ciemno, 22 - bardzo ciemno. Podkreślam, że żadne ustawienia oprócz przysłony nie były zmieniane, ogniskowa 150. Według mnie wszystkie zdjęcia powinny być naświetlone tak samo bo lampa w trybie TTL, a mocy na pewno jej nie brakło ponieważ potem ustawiłem lampę na manual i z 1/2 mocy błysku na przysłonie 22 było znaczne prześwietlenie.
może po prostu d40 i d80 mają troszkę inny pomiar światła. jak pisałem wcześniej, parametry puszki masz manualne, ale lampa ttl, daj lampę w manualu i zobaczysz,że różnicy raczej być nie powinno.
sokrates
19-02-2009, 12:19
Dużo gadania, a sprawa jest oczywista. D80 naświetla oszczędnie (zbyt oszczędnie). D40 robi to po prostu lepiej. By uzyskać podobne efekty należy w D80 wprowadzić poprawkę na +.
ojj.... jak to Zbigniew przeczyta.... ;-)
fader_audio
19-02-2009, 15:07
Może różnica w czułości matryc????
Nie tak dawno gadało się że D80 przepala - źle. Teraz okazuje się że niedoświetla - też źle. Co za puszka paskudna :)
W mojej wypowiedzi odnosiłem się do tego konkretnego przypadku. Nigdy nie posiadałem tych aparatów. Ale takie różnice są nawet możliwe pomiędzy aparatami tego samego typu.
Może ustaw w D80 optymalizacje zdjecia na 'żywe' Ja tam nie widze zeby jedno z nich bylo bardziej czy mniej doswietlone tylko na fotce z D40 sa chyba zywsze kolory.
Co do przeplania D80 to moge napisac ze pomiar matrycowy z N18-70 przeswietla naprawde, ale z N70-210 matrycowy dziala idealnie jak dla mnie! Nawet zadko w podgladzie pokazuje przepalenia wieksze:)
D80 i TTl-BL w tym trybie lampa tylko doświetla , chyba cóś mi się wydaje
co jeszcze to ustaw punktowy pomiar światła, bo tutaj może być właśnie różnica
sokrates
19-02-2009, 22:28
co jeszcze to ustaw punktowy pomiar światła, bo tutaj może być właśnie różnica
raczej jak już to CW pomiar, bo na punktowym to dopiero może być różnica - wystarczy lekko przekadrować i już inna ekspozycja.
Jako że ciągle brak mi czasu, szybciutko odpisuję.
D.Anihilati zaproponował, abym odłożył lampę na bok i sprawdził jak zachowuje się pomiar światła na obydwu, sprawdziłem, zachowuje się identycznie, dla poniższej sceny musiałem ustawić 1/10s i przesłonę na 3.5, iso400 aby pozbyć się "kreseczek".
Załączone poniżej zdjęcia są ukłonem w stronę sdnk, idąc za Twoją radą, ustawiłem lampę na M i 1/8 mocy
D80:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/3293909644_61fa25ae72-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3343/3293909644_61fa25ae72.jpg) - przesł 3.5; czas 1/80s
D40:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/02/3293079831_06a57d1fa1-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3562/3293079831_06a57d1fa1.jpg) - przesł 3.5; czas 1/80s
Nie wiem co sądzicie, ale ja odnoszę wrażenie, jakby teraz było jaśniej po stronie D80-tki.
okoterroru
20-02-2009, 01:27
mnie to wygląda na inny balans bieli.
sokrates
20-02-2009, 09:46
sprzedaj 1 body i będzie po kłopocie :-)
Miałem D40 i D80 i wcale nie jestem zdziwiony.
Moim zdaniem D40 wypluwa "ładniejsze" jpgi od D80 - wiadomo kto kupuje aparaty typu D40, D60 - są to z reguły ludzie, którzy zaczynają swoją przygodę z lustrzanką/fotografią - dla nich mają być piękne, jasne, ostre zdjęcia prosto z puszki (pamiętam jak byłem zachwycony moimi pierwszymi fotkami z D40).
Ja bym zrobił doświadczenie - zrobić te same ujęcia jednym i drugim body, z tym samym obiektywem, przy identycznych ustawieniach (manual), w NEF-ie, wrzucić je np do CaptureNX i przerobić bez żadnych regulacji (jedynie fotkę z D80 zmniejszyć do 6 Mpix) - moim zdaniem nie będzie znaczących róźnic w fotkach.
a pomir jest taki sam ustawiony w body?
Matrycowy w D40 i D80 rózni sie z tego co pamietam i nawet przy tym samym ustawieniu pomiaru ma to znaczenie
okoterroru
20-02-2009, 13:07
Powtarzam jeszcze raz - dwoma identycznymi sprzętami o identycznych ustawieniach nie da się zrobić identycznych zdjęć, a co dopiero różnymi. Jak chcesz mieć takie cukierkowe zdjęcia jak z D40 to wystarczy pokombinować w menu retusz zdjęcia w D80 i będziesz miał to samo. Może spróbuj zrobić troszeczkę inny test, mianowicie nie na cukierkowatość ale na wierność z oryginałem. Ustaw sobie jakiś fotogeniczny obiekt np. dziewczynę, dobrze oświetl, ustaw odpowiednio D80 i zrób zdjęcie, następnie zrób to samo z D40, porównaj wyniki pod kątem wierności odwzorowania obiektu, wtedy zobaczysz, które zdjęcie bardziej pasuje do rzeczywistości, a nie które jest ładniejsze, bo chyba generalnie o to chodzi. A słodkości na zdjęciu zawsze można dodać ustawieniami aparatu albo programem graficznym.
Może spróbuj zrobić troszeczkę inny test, mianowicie nie na cukierkowatość ale na wierność z oryginałem. Ustaw sobie jakiś fotogeniczny obiekt np. dziewczynę, dobrze oświetl, ustaw odpowiednio D80 i zrób zdjęcie, następnie zrób to samo z D40, porównaj wyniki pod kątem wierności odwzorowania obiektu, wtedy zobaczysz, które zdjęcie bardziej pasuje do rzeczywistości, a nie które jest ładniejsze, bo chyba generalnie o to chodzi. A słodkości na zdjęciu zawsze można dodać ustawieniami aparatu albo programem graficznym.
O wypraszam sobie, proszę udowodnić mi, że choć raz napisałem o zbyt małej ilości "cukru" w tych zdjęciach. Zawsze robiąc zdjęcia D40 ustawiałem na NATURAL!!!
Rzecz w tym, że zdjęcia z D80 są po pierwsze ciemniejsze, a po drugie SINE w porównaniu z D40 i rzeczywistą sceną.
Dziś zrobiłem trochę zdjęć D80 i potwierdzam czyjąś sugestię, ustawienie lampy na +1/3 pomaga, jest bardzo podobnie.
Ja bym zrobił doświadczenie - zrobić te same ujęcia jednym i drugim body, z tym samym obiektywem, przy identycznych ustawieniach (manual), w NEF-ie, wrzucić je np do CaptureNX i przerobić bez żadnych regulacji (jedynie fotkę z D80 zmniejszyć do 6 Mpix) - moim zdaniem nie będzie znaczących róźnic w fotkach.
Cały czas tak robię testy, różnice miałeś szansę sam zobaczyć.
okoterroru
20-02-2009, 14:13
robaaq - D80 to aparat zagadka - cały czas mnie czymś zaskakuje. Jak mi się wydaje że już coś wiem, to przy następnej próbie okazuje się, że nie wiem.
Cały czas tak robię testy, różnice miałeś szansę sam zobaczyć.
Sorry, zbyt szybko czytam ten wątek.