Zobacz pełną wersję : tani backup sprzętowy D100 v D70S
robin102
16-02-2009, 11:09
Potrzebuje tani korpus na zapas, choć nie tylko. Służył by mi na ryby na grzyby, do chałturek i wszędzie tam gdzie szkoda kliszy z D700. Nie leżał by w torbie, a często z jakąś stałeczką czy lampą miał by zajęcie. Wiem, że najwłaściwszy byłby D80 ze wzdlędu na parametry fotograficzne, ale jest trochę za drogi i bardzo za mały jak do moich łap.
Rozważam zatem zakup D70s ale zaświtała mi myśl o kupnie D100. Ceny tych korpusów są podobne.
Co zyskam co stracę kupując setkę zamiast siedemdziesiątki ? Jaki wizjer jest w D100 ? Jak to szumi względem D70s, jaki AF ? Spotkałem się dawno temu z opinia, że D70s jest lepszy od D100 ??? Czym lepszy ?
Może ktoś z doświadczonych kolegów- praktyków miał do czynienie z D100 oraz z D70s bo ja D100 znam tylko z obrazków :)
Z góry dziękuje za porady.
D100 na pewno lepsza jakosc wykonania. Pamietam tez, ze nie da sie podniesc lustra celem przedmuchania grucha nie posaidaja oryginalnego zasilacza, co moze byc uciazliwe.
D70s - iTTL , D100 - D-TTL
To w kwestii błyskania, jak by cię ineresowało.
A może fufu s2 ?
robin102
16-02-2009, 11:34
... nie da sie podniesc lustra celem przedmuchania grucha nie posaidaja oryginalnego zasilacza, co moze byc uciazliwe.
No to kupa :(
D70s - iTTL , D100 - D-TTL
To w kwestii błyskania, jak by cię ineresowało.
To już dla mnie chyba większa kupa :(
---------------------------
A wizjer W D100, szumy w D100 ?
----------------------------------------------------------------
Szymony Fuji odpada bo trzeba by te pliki ichnim softem traktować co by rawa wywołać, a ja mam tylko LR i jakoś innego programu uczyć mi się nie chce. Program jest powolny i jakiś dziwny jak dla mnie :) Choć sam aparat świetny, a S5 jeszcze lepszy i chyba za 1500zł dało by sie kupić.
Ja bym Ci jednak radził D80. Sam używam w tandemie z D700.
robin102
16-02-2009, 11:48
Ja też bym sobie radził D80, ale ale zerknij na moje łapska z awatarka. A na zdjęciu kawał aparatu w rękach jest. Jak miałem tego Nikona ( D80) to jedyną wadą dla mnie był jego rozmiar fizyczny. Dla mnie D700 to malutki aparacik jest :)
Najbardziej bym sobie radził kupić D200, ale za drogo wychodzi na te ciężkie czasy:(
Dla mnie D80 w takim zestawieniu ma jedną wadę i nazywa się SD. Wiem to pikuś, ale mnie drażni i tyle.
robin102
16-02-2009, 11:51
Dla mnie D80 w takim zestawieniu ma jedną wadę i nazywa się SD. Wiem to pikuś, ale mnie drażni i tyle.
Dla mnie to też niestety ma znaczenie. Dodatkowe karty pałętające się po torbie i do tego takie małe, że się wszędzie potrafią schować :)
D100 na pewno lepsza jakosc wykonania. Pamietam tez, ze nie da sie podniesc lustra celem przedmuchania grucha nie posaidaja oryginalnego zasilacza, co moze byc uciazliwe.
Lustro w D100 jak najbardziej da się podnieść przy pomocy np. wężyka spustoweg i ustawienia bulb.
Może jednak Fuji ? S3 można tanio wyrwać, a to pancernik jest, ma wbudowanego grip'a więc pewnie Ci w łapki siądzie, na CF jest ;) a co do plików - RAF'y z S5 spokojnie ACR czyta, z S3 myślę, że też.
W tym zestawieniu zdecydowanie D70s :) Świetna pucha...
robin102
16-02-2009, 12:36
W tym zestawieniu zdecydowanie D70s :) Świetna pucha...
No wiem bo miałem i bardzo zadowolony byłem, tylko nie potrzebnie sprzedałem :(
D70s świetny jest, ale coś mnie na kombinowanie naszło bo przecież nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej. Myślałem, że D100 to te lepiej będzie :)
Fakt, lepiej by było jakby oba miały ten sam format kart. Mi to jednak zbytnio nie przeszkadza :)
D70s ma tę ogromną przewagę nad D100, że sprawdzisz licznik migawki. D100 był aparatem na którego w czasach swojej świetności amatorzy i niedzielni pstrykacze nie mogli sobie pozwolić. Jak już ktoś go kupował to z konkretnego powodu i migawki raczej nie oszczędzał.
Artjablo
17-02-2009, 09:51
NEF-y z D100 są lepsze jak z D70. JPG-i odwrotnie
i wszędzie tam gdzie szkoda kliszy z D700.
nie wiem czy wiesz, ale D700 nie ma kliszy:D*
*sory, ale nie moglem sie powstrzymac, zeby to napisac:)
W moim D300 jest, ale w D700 juz nie, bo to nowszy model!:)
robin102
17-02-2009, 10:56
D70s ma tę ogromną przewagę nad D100, że sprawdzisz licznik migawki.
No ale opanda chyba z exifki odczyta poprawnie ?
Panowie, a jak WIZJER w desto się ma do D70s ?
---------------------------------------------------------------------------------------
nie wiem czy wiesz, ale D700 nie ma kliszy:)
Ja mam taką specjalną wersje zmuszającą do robienia zdjęć w ten sposób jakby tam klisza była. Ale daje radę :)
No ale opanda chyba z exifki odczyta poprawnie ?
Czytać odczyta, ale w EXIFie nie znajdziesz informacji o przebiegu...
robin102
17-02-2009, 15:15
Eeeeee no to jak nie sprawdzę opandą przebiegu D100 ?
----------------------------------------------------------------
NEF-y z D100 są lepsze jak z D70..
Ostrzejsze bardziej kontrastowe ? A ile waży raw z D100
Artjablo
17-02-2009, 16:18
RAW z D100 o ile sobie przypominam waży około 10 Mb. Na pewno są bardziej ostre. Kontrast i kolor to raczej po wywołaniu. Krzysztof jot podawał kiedyś jak sprawdzić przebieg D100.
Eeeeee no to jak nie sprawdzę opandą przebiegu D100 ?
No po prostu nie sprawdzisz i tyle :p
Artjablo
17-02-2009, 16:53
Jest takie narzędzie do szukania. Nazywa się chyba Google: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=52627
A ile waży raw z D100
9.5MB, a dokładnie to 10 000 000 bajtów z ogonkiem. :)
IMHO w D100 jest bardzo niewygodnie rozwiązane zmienianie ISO, balansu bieli itp. - albo przez menu, albo trzeba przestawiać pokrętło trybów...
Jacek Wrzesińsk
17-02-2009, 17:19
d100 jest chyba na pryzmacie, więc wizjer powinien byc lepszy. d100 ma ekran 1.8 cala
robin102
17-02-2009, 18:08
Wszystkim serdecznie podziękować raz jeszcze za porady, dorady, informacje, że są google :)
Klamka zapadła. D100 nie nabędę, choć na fotopolisie sobie poczytałem, jaki to w 2002 roku wspaniały aparat miał być i tylko 1999$ miał kosztować :) czyli tyle co D700 :)
Echhhh dawnych wspomnień czar :)
ps.
wątek można, wręcz upraszam o wyorbitownie :)
ep09gregory
17-02-2009, 20:51
to ja wam dorzuce ze w D100 jest mozliwosc ustawinia sobie rawa skompresowanego lub nie skompresowanmego i to jest jego wielka zaleta a jakby sie komus nudziilo to moze ustawic format TIFF bagatelka 17MB ma zdiecie w takim foramcie :-D
marszull
17-02-2009, 22:32
robin ja z fuji wczesniej z korzystalem z acr'a teraz z LR, a z ichniego softu to tylko korzystam ze studio utility, do robienia zdjec w warunkach studyjnych (i plenerowych z malym lapkiem) super
robin102
17-02-2009, 22:49
Tak wiem, że mój ulubiony LR otwiera rawy z Fuji S5 ale żeby wykorzystać w pełni możliwości tej puszki czyli piękny DR :) to tylko ichnim programem się da :( inaczej to grzech. A poza tym drogie strasznie te aparaty. Trzeba by ponad 2000zł wydać.
Wydaje mi się, że skoro masz duże "łapska" to wygodniej D100 :) Poza tym bardziej pancerny. Chociaż skoro miałeś D70 to wiesz jak w "łapach" leży, no i jednak nowszy aparacik, matryca tak samo "napakowana" więc pewnie jepszy :P :)
Tak wiem, że mój ulubiony LR otwiera rawy z Fuji S5 ale żeby wykorzystać w pełni możliwości tej puszki czyli piękny DR :) to tylko ichnim programem się da :( inaczej to grzech. A poza tym drogie strasznie te aparaty. Trzeba by ponad 2000zł wydać.
Jeśli chodzi o używanie pełnego DR, to wystarczy w puszce ustawić 400% (czy 300, nie pamiętam, chodzi o to, że max) i przy wołaniu w każdym innym programie, wykorzysta pełną dynamikę. Tyle, że nie możesz jej zmniejszyć, ale po co miał byś to robić, to naprawdę nie wiem. Ja np. bardzo lubię C1 - rewelacyjny balans bieli z próbkowania (gray picker).
Używanie skompresowanego rawa w D100 ma sens tylko jak ktoś ma dużo czasu. Takiego rawa zapisuje z tego co pamiętam koło 15 sekund :) D100 jest wolniejszy, ma do bani LCD, zmiana ido i wb to udręka, ciągle otwiera się klapa pamięci, ma tylko ciut większy wizjer niż d70. Szkoda zachodu w dzisiejszych czasach. Poza tym jak juz ktoś pisał nie ma możliwości samodzielnego sprawdzenia przebiegu puszki. No i ten nieszczęsny D-TTL ;)
Lepiej i wygodniej D70s
Jaky kto pytał to miałem oba :)
krzysztof jot
17-02-2009, 23:59
rozumiem ze temat zakończony, ale miałem obydwa. Mimo wszystko D100 lepszy, choć mniejszy bufor no i ten brak i-TTL. Przebieg sprawdzisz tym : http://drchung.new21.net/previewextractor/ . Matryce spokojnie dmuchałem na bulbie, no ino cza mieć spokojny palec na spuście :).
PS.
widze wyżej zupełnie inną opinie. Kwestia upodobań. na D100 wsiadłem z F100. Na D70s właśnie z setki, na dwa miesiace, czekając na D200. Wtedy czesto sie o tym dyskutowało, pamiętam jak udowodniłem zdjeciami mniejsze szumy z D100. No ale to faktycznie dzis już historia fotografii cyfrowej :)
Wspominał ktoś o Fuji S3pro - czy da się sprawdzić jego przebieg Opandą lub jakimś innym softem?
9.5MB, a dokładnie to 10 000 000 bajtów z ogonkiem. :)
IMHO w D100 jest bardzo niewygodnie rozwiązane zmienianie ISO, balansu bieli itp. - albo przez menu, albo trzeba przestawiać pokrętło trybów...
RAW 9,5 - 3008 x 2000 pikselozy
Pokrętło jest genialne. Jestem osobiście super zadowolony.
Używanie skompresowanego rawa w D100 ma sens tylko jak ktoś ma dużo czasu. Takiego rawa zapisuje z tego co pamiętam koło 15 sekund :) D100 jest wolniejszy, ma do bani LCD, zmiana ido i wb to udręka, ciągle otwiera się klapa pamięci, ma tylko ciut większy wizjer niż d70. Szkoda zachodu w dzisiejszych czasach.
Skompresowany RAW w 15 sekund - marzenie. Kilkadziesiąt, kilkadziesiąt :-D. Bufor 4 klatki RAW
rozumiem ze temat zakończony, ale miałem obydwa. Mimo wszystko D100 lepszy, choć mniejszy bufor no i ten brak i-TTL. Przebieg sprawdzisz tym : http://drchung.new21.net/previewextractor/ . Matryce spokojnie dmuchałem na bulbie, no ino cza mieć spokojny palec na spuście :).
PS.
widze wyżej zupełnie inną opinie. Kwestia upodobań. na D100 wsiadłem z F100. Na D70s właśnie z setki, na dwa miesiace, czekając na D200. Wtedy czesto sie o tym dyskutowało, pamiętam jak udowodniłem zdjeciami mniejsze szumy z D100. No ale to faktycznie dzis już historia fotografii cyfrowej :)
D100 jest super wykonany Made in Japan. Ciężkawy, ale ergonomiczny jak cholera.
Programikiem powyżej się nie sprawdzi, choć Krzysztof utrzymuje, że da radę. Próbowałem na 1000 sposobów i lipa.
Ja sobie tą historią nadal fotografuję :-D
robin102
03-03-2009, 23:45
D100 jest super wykonany Made in Japan. Ciężkawy, ale ergonomiczny jak cholera.
Ja sobie tą historią nadal fotografuję :-D
I bardzo dobrze :)
Podobno w Fuji S5 da się sprawdzić przebieg migotki w menu aparatu ? Jak i czy to wiarygodny licznik ?
BugsBunny
04-03-2009, 19:55
I bardzo dobrze :)
Podobno w Fuji S5 da się sprawdzić przebieg migotki w menu aparatu ? Jak i czy to wiarygodny licznik ?
wiarygodny, przebieg jest podawany z dokładnością do 100 klatek, w pełnych setkach
mibartek
08-03-2009, 22:36
ja zastanawiam się nad jednym.
odrzucasz d80 z powodu budowy a D70s bierzesz pod uwagę - to nie są korpusy tej samej wielkości??
puchbeary
08-03-2009, 22:44
ja zastanawiam się nad jednym.
odrzucasz d80 z powodu budowy a D70s bierzesz pod uwagę - to nie są korpusy tej samej wielkości??
Pod względem chwytu d80 jest 100 lat za murzynami do d70S. Ten ostatni leży w dłoni jak przyklejony. Jakby kto pytał - miałem oba ... w dłoni :D
D80 to przy dziadku D70 jakiś konus, niedorostek!
D70 nie potrzebuje gripa, nawet z długimi i ciężkimi szkłami. D80 to jakiś wybryk natury ;)