PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Panorama ...

Jacek S
16-02-2009, 00:58
Kiedyś pstryknąłem, ostatnio udało mi się w końcu obrobić i wyszło coś takiego:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img144.imageshack.us/img144/1792/js06222xu3.jpg)

kulten
16-02-2009, 01:00
Troszkę photomatixowo.

Jacek S
16-02-2009, 01:03
Troszkę photomatixowo.

Tzn.??

Wiem, że obróbka jest przesadzona, ale taki efekt jest zamierzony, inna sprawa, czy się spodoba, wcale nie musi...

kulten
16-02-2009, 01:05
Tzn. efekt jaki się zrodził przypomina coś nieco plastikowego.

Ale niech zabiorą głos inni bo może się mylę, a późno już jest więc wszystko możliwe :) .

erde
16-02-2009, 01:07
popatrzyłem dłuższą chwilę, i stwierdzam, że jest fajnie. Może i niezbyt naturalnie...ale jakby wszystkie zdjęcia były naturalne, to by było straszliwie nudno. Fajnie jest.

borregaard
16-02-2009, 01:11
Jedyne co mi przeszkadza, to to że nie jest prosto...

Jacek S
16-02-2009, 01:11
Właśnie o to mi chodziło, żeby zrobić coś nienaturalnego, taki trochę malarski efekt. No a teraz ciekaw jestem jak to odbiorą inni....

erde
16-02-2009, 01:13
jest prosto, to krzywizna ziemi :D

Jacek S
16-02-2009, 01:13
Jedyne co mi przeszkadza, to to że nie jest prosto...

A dlaczego nie jest prosto, bo chyba prosto to akurat jest?:(

Jeżeli chodzi Ci o drogę na pierwszym planie to ona tak po łuku idzie właśnie.
Patrzyłem na kominy i wydaje mi się, że są w pionie?

ryszkut
16-02-2009, 01:18
kolorki bardzo przyjemne - klimat trochę bajkowy to dało. czy krzywo? minimalnie
nie podoba mi się natomiast że brak chmur na niebie, takie wrażenie pustki a gdyby były ladne kłębusie to odbiór był by zdecydowanie lepszy:)
ale i tak bardzo przyjemnie...

erde
16-02-2009, 01:20
wg. mnie generalny brak chmur robi swoisty klimat tutaj

borregaard
16-02-2009, 01:23
A dlaczego nie jest prosto, bo chyba prosto to akurat jest?:(

Jeżeli chodzi Ci o drogę na pierwszym planie to ona tak po łuku idzie właśnie.
Patrzyłem na kominy i wydaje mi się, że są w pionie?

To nie jest jakaś tam wielka sprawa....

http://www.iv.pl/images/yuacgk3a51neiowirh1k.jpg

avlimoney
16-02-2009, 01:35
bardzo mi wpadło w oko.. faktycznie trochę photomatixowo.. ale czy to oznacza, że źle?

Jacek S
16-02-2009, 01:37
Rozumiem, że ten Photomatix to jakiś program do robienia takich efektów plastikowych??

Cała obróbka robiona pod CNX2.

kosciu
16-02-2009, 02:49
photomatix to program do klejenia hdr-ów :) a ogólnie to bardzo fajne odrealnione ujęcie.

Motorniczy
16-02-2009, 03:18
Bardzo ładne zdjęcie a jak komuś jest krzywo to proponuję "dentkę" lub spirytus w proszku i po zawodach . Czepiają się jak nie wiem co , bez jaj nie róbcie melanżu .

Jessus
16-02-2009, 09:46
Mnie się to nie widzi.

Wolał bym ten odrealniony klimat zobaczyć w jakiś nienaturalnych barwach albo BW.

Obecnie jest zbyt cukierkowo, przesaturyzowane.

borregaard
16-02-2009, 10:18
Bardzo ładne zdjęcie a jak komuś jest krzywo to proponuję "dentkę" lub spirytus w proszku i po zawodach . Czepiają się jak nie wiem co , bez jaj nie róbcie melanżu .
A kto koledze dał prawo do ,w tak "wysublimowany" sposób, ograniczaniczania mi swobody oceny..?
Tym bardziej ,że nie robię z tego afery,a staram się ,na przkładzie pokazać co powoduje,że dla mnie ten kadr jest ,nieco, niestabilny...
Nawiązując do formy Twojej wypowiedzi...."daj se siana"...:wink:

Szuwar
16-02-2009, 10:25
Jest krzywo - bez dyskusji.

O ile czasami krzywo pasuje - to tu jest krzywo i już :-D.

Kolorków się nie czepiam, każdy ma swoją wizję. Z nieba można by coś jeszcze wyciągnąć i byłoby według mnie ładniej.

Natomiast bardzo mi się nie podoba łączenie lasu z niebem po prawej stronie.

Ogólnie - co kto lubi :-D. Mnie się nie podoba

PaweleM
16-02-2009, 10:42
mnie sie podoba

Gosia
16-02-2009, 10:52
zdjecie jest ciekawe. ta miękkosc faktycznie jak na HDR. HDRy to bardzo kontrowerysyjny temat na forum, bo duzo osob ma slaba tolerance na 'inaczej' wyglądające zdjęcia. choc mozna przeciez zrobic w ten sposob i naturalnie wygladajace, bardzo ladne i dynamiczne krajobrazy.

jesli cos innego niz HDR, to podziel się proszę, co temu zdjęciu zrobiłes :D
czy cnx2 to soft nikosiowy? (sorry, ja innowierca ;) )

morzon
16-02-2009, 10:58
A mi się jakoś nie podoba... mi rówież przypomina coś słabo zmapowanego przez photomatix'a :P ale skoro nie jest to się nie czepiam... ;)

fotoprint
16-02-2009, 12:41
ładniutkie, takie namalowane pastelową farbką ;-)

cialat
16-02-2009, 13:14
krzywo i photomatixowo :-( fuuuuuuuuuuuuuj ...

no ale każdy ma swój gust :-D

pozdrawiam

Jacek S
16-02-2009, 13:17
zdjecie jest ciekawe. ta miękkosc faktycznie jak na HDR. HDRy to bardzo kontrowerysyjny temat na forum, bo duzo osob ma slaba tolerance na 'inaczej' wyglądające zdjęcia. choc mozna przeciez zrobic w ten sposob i naturalnie wygladajace, bardzo ladne i dynamiczne krajobrazy.

jesli cos innego niz HDR, to podziel się proszę, co temu zdjęciu zrobiłes :D
czy cnx2 to soft nikosiowy? (sorry, ja innowierca ;) )

To nie jest HDR. Owszem mocno podciągany jest kontrast tonalny ale z jednego zdjęcia tylko i wyłącznie to co na zdjęciu już było. Wszystkie operacje wykonane w Nikon Capture NX 2 (tak to jest oprogramowanie "serwowane" przez Nikona, ale chyba inne systemy też obsługuje). Największy wpływ na powyższy efekt miało użycie filtra "Tonal Contrast" z zestawu Color Efex Pro.

Dziękuję wszystkim za opinie.

Seeker
16-02-2009, 13:23
Wydaje mi sie, ze pierwszoplanowa zielen odciaga nieco uwage od wlasciwej tresci.
Glowny motyw zdaje sie ginac w natloku wydarzen.

Krzywo nie jest, ale zludzenie mocne.

mamoń
16-02-2009, 14:24
Tak zupełnie subiektywnie to,..forma kłóci się z treścią. Totalnie rozpieprzony kawał przyrody wyrażony cukierkową kolorystyką,..coś zgrzyta,..chyba że to celowe działanie autora. Wolał bym jednak WB.

Gosia
16-02-2009, 14:29
Jacek, dzięki :)

Motorniczy
16-02-2009, 15:30
A kto koledze dał prawo do ,w tak "wysublimowany" sposób, ograniczaniczania mi swobody oceny..?
Tym bardziej ,że nie robię z tego afery,a staram się ,na przkładzie pokazać co powoduje,że dla mnie ten kadr jest ,nieco, niestabilny...
Nawiązując do formy Twojej wypowiedzi...."daj se siana"...:wink:

No a kominy ? przecie one wydają się być proste ?:)

borregaard
16-02-2009, 16:36
No a kominy ? przecie one wydają się być proste ?:)
Sam pisziesz,żeby nie roztrząsać.Oceń sam,po to dałem linie pomocnicze na zdjęciu.Ja mam swoje zdanie,nie zamierzam się sprzeczać.:-D

kotwa
16-02-2009, 19:02
To chyba widok z włocławskiej tamy. Jest OK.

ALF
17-02-2009, 03:40
Ciekawie...no więc sprawdziłem...leci w lewo o jakieś 0,2 :D
Nie specjalnie przeszkadza mi obróbka, ale ciął bym albo górę, albo dół bardziej zdecydowanie...ogólnie fajny klimacik, ciekawie pokazany :)

harb
17-02-2009, 10:04
Właśnie o to mi chodziło, żeby zrobić coś nienaturalnego, taki trochę malarski efekt. No a teraz ciekaw jestem jak to odbiorą inni....

oglądam z ciekawoscie ale zdanie nie mam :-D

elix
17-02-2009, 10:23
Chłopaki się rozgadali o kolorach i krzywiznach więc ja dla odmiany mam pewną sugestię odnośnie kadru, a mianowicie uważam, że można by ciachnąć trochę góry bo nic tam ciekawego się nie dzieje a po ciachnięciu zrobiło by się jeszcze bardziej panoramicznie i mz ciekawiej.

A co do odbioru całości to mam najbardziej zbieżne zdanie do harba ;)