Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Panorama ...
Kiedyś pstryknąłem, ostatnio udało mi się w końcu obrobić i wyszło coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img144.imageshack.us/img144/1792/js06222xu3.jpg)
Troszkę photomatixowo.
Tzn.??
Wiem, że obróbka jest przesadzona, ale taki efekt jest zamierzony, inna sprawa, czy się spodoba, wcale nie musi...
Tzn. efekt jaki się zrodził przypomina coś nieco plastikowego.
Ale niech zabiorą głos inni bo może się mylę, a późno już jest więc wszystko możliwe :) .
popatrzyłem dłuższą chwilę, i stwierdzam, że jest fajnie. Może i niezbyt naturalnie...ale jakby wszystkie zdjęcia były naturalne, to by było straszliwie nudno. Fajnie jest.
borregaard
16-02-2009, 01:11
Jedyne co mi przeszkadza, to to że nie jest prosto...
Właśnie o to mi chodziło, żeby zrobić coś nienaturalnego, taki trochę malarski efekt. No a teraz ciekaw jestem jak to odbiorą inni....
jest prosto, to krzywizna ziemi :D
Jedyne co mi przeszkadza, to to że nie jest prosto...
A dlaczego nie jest prosto, bo chyba prosto to akurat jest?:(
Jeżeli chodzi Ci o drogę na pierwszym planie to ona tak po łuku idzie właśnie.
Patrzyłem na kominy i wydaje mi się, że są w pionie?
kolorki bardzo przyjemne - klimat trochę bajkowy to dało. czy krzywo? minimalnie
nie podoba mi się natomiast że brak chmur na niebie, takie wrażenie pustki a gdyby były ladne kłębusie to odbiór był by zdecydowanie lepszy:)
ale i tak bardzo przyjemnie...
wg. mnie generalny brak chmur robi swoisty klimat tutaj
borregaard
16-02-2009, 01:23
A dlaczego nie jest prosto, bo chyba prosto to akurat jest?:(
Jeżeli chodzi Ci o drogę na pierwszym planie to ona tak po łuku idzie właśnie.
Patrzyłem na kominy i wydaje mi się, że są w pionie?
To nie jest jakaś tam wielka sprawa....
http://www.iv.pl/images/yuacgk3a51neiowirh1k.jpg
avlimoney
16-02-2009, 01:35
bardzo mi wpadło w oko.. faktycznie trochę photomatixowo.. ale czy to oznacza, że źle?
Rozumiem, że ten Photomatix to jakiś program do robienia takich efektów plastikowych??
Cała obróbka robiona pod CNX2.
photomatix to program do klejenia hdr-ów :) a ogólnie to bardzo fajne odrealnione ujęcie.
Motorniczy
16-02-2009, 03:18
Bardzo ładne zdjęcie a jak komuś jest krzywo to proponuję "dentkę" lub spirytus w proszku i po zawodach . Czepiają się jak nie wiem co , bez jaj nie róbcie melanżu .
Mnie się to nie widzi.
Wolał bym ten odrealniony klimat zobaczyć w jakiś nienaturalnych barwach albo BW.
Obecnie jest zbyt cukierkowo, przesaturyzowane.
borregaard
16-02-2009, 10:18
Bardzo ładne zdjęcie a jak komuś jest krzywo to proponuję "dentkę" lub spirytus w proszku i po zawodach . Czepiają się jak nie wiem co , bez jaj nie róbcie melanżu .
A kto koledze dał prawo do ,w tak "wysublimowany" sposób, ograniczaniczania mi swobody oceny..?
Tym bardziej ,że nie robię z tego afery,a staram się ,na przkładzie pokazać co powoduje,że dla mnie ten kadr jest ,nieco, niestabilny...
Nawiązując do formy Twojej wypowiedzi...."daj se siana"...:wink:
Jest krzywo - bez dyskusji.
O ile czasami krzywo pasuje - to tu jest krzywo i już :-D.
Kolorków się nie czepiam, każdy ma swoją wizję. Z nieba można by coś jeszcze wyciągnąć i byłoby według mnie ładniej.
Natomiast bardzo mi się nie podoba łączenie lasu z niebem po prawej stronie.
Ogólnie - co kto lubi :-D. Mnie się nie podoba
zdjecie jest ciekawe. ta miękkosc faktycznie jak na HDR. HDRy to bardzo kontrowerysyjny temat na forum, bo duzo osob ma slaba tolerance na 'inaczej' wyglądające zdjęcia. choc mozna przeciez zrobic w ten sposob i naturalnie wygladajace, bardzo ladne i dynamiczne krajobrazy.
jesli cos innego niz HDR, to podziel się proszę, co temu zdjęciu zrobiłes :D
czy cnx2 to soft nikosiowy? (sorry, ja innowierca ;) )
A mi się jakoś nie podoba... mi rówież przypomina coś słabo zmapowanego przez photomatix'a :P ale skoro nie jest to się nie czepiam... ;)
fotoprint
16-02-2009, 12:41
ładniutkie, takie namalowane pastelową farbką ;-)
krzywo i photomatixowo :-( fuuuuuuuuuuuuuj ...
no ale każdy ma swój gust :-D
pozdrawiam
zdjecie jest ciekawe. ta miękkosc faktycznie jak na HDR. HDRy to bardzo kontrowerysyjny temat na forum, bo duzo osob ma slaba tolerance na 'inaczej' wyglądające zdjęcia. choc mozna przeciez zrobic w ten sposob i naturalnie wygladajace, bardzo ladne i dynamiczne krajobrazy.
jesli cos innego niz HDR, to podziel się proszę, co temu zdjęciu zrobiłes :D
czy cnx2 to soft nikosiowy? (sorry, ja innowierca ;) )
To nie jest HDR. Owszem mocno podciągany jest kontrast tonalny ale z jednego zdjęcia tylko i wyłącznie to co na zdjęciu już było. Wszystkie operacje wykonane w Nikon Capture NX 2 (tak to jest oprogramowanie "serwowane" przez Nikona, ale chyba inne systemy też obsługuje). Największy wpływ na powyższy efekt miało użycie filtra "Tonal Contrast" z zestawu Color Efex Pro.
Dziękuję wszystkim za opinie.
Wydaje mi sie, ze pierwszoplanowa zielen odciaga nieco uwage od wlasciwej tresci.
Glowny motyw zdaje sie ginac w natloku wydarzen.
Krzywo nie jest, ale zludzenie mocne.
Tak zupełnie subiektywnie to,..forma kłóci się z treścią. Totalnie rozpieprzony kawał przyrody wyrażony cukierkową kolorystyką,..coś zgrzyta,..chyba że to celowe działanie autora. Wolał bym jednak WB.
Motorniczy
16-02-2009, 15:30
A kto koledze dał prawo do ,w tak "wysublimowany" sposób, ograniczaniczania mi swobody oceny..?
Tym bardziej ,że nie robię z tego afery,a staram się ,na przkładzie pokazać co powoduje,że dla mnie ten kadr jest ,nieco, niestabilny...
Nawiązując do formy Twojej wypowiedzi...."daj se siana"...:wink:
No a kominy ? przecie one wydają się być proste ?:)
borregaard
16-02-2009, 16:36
No a kominy ? przecie one wydają się być proste ?:)
Sam pisziesz,żeby nie roztrząsać.Oceń sam,po to dałem linie pomocnicze na zdjęciu.Ja mam swoje zdanie,nie zamierzam się sprzeczać.:-D
To chyba widok z włocławskiej tamy. Jest OK.
Ciekawie...no więc sprawdziłem...leci w lewo o jakieś 0,2 :D
Nie specjalnie przeszkadza mi obróbka, ale ciął bym albo górę, albo dół bardziej zdecydowanie...ogólnie fajny klimacik, ciekawie pokazany :)
Właśnie o to mi chodziło, żeby zrobić coś nienaturalnego, taki trochę malarski efekt. No a teraz ciekaw jestem jak to odbiorą inni....
oglądam z ciekawoscie ale zdanie nie mam :-D
Chłopaki się rozgadali o kolorach i krzywiznach więc ja dla odmiany mam pewną sugestię odnośnie kadru, a mianowicie uważam, że można by ciachnąć trochę góry bo nic tam ciekawego się nie dzieje a po ciachnięciu zrobiło by się jeszcze bardziej panoramicznie i mz ciekawiej.
A co do odbioru całości to mam najbardziej zbieżne zdanie do harba ;)