Zobacz pełną wersję : Mb-d80
krupcia22
15-02-2009, 21:02
witam
mam szybkie pytanie:
otoz jezeli do gripa MB-D80 wsadzimy 1 baterie naladowana na 100% a 2 na np 60%, wiadomo zurzycie bedzie nierownomierne i czy grip nie pozwoli rozladowac sie tej mniej naladowanej do 0?? co by moglo spowodowac uszkodzenie.
Polsar74
15-02-2009, 21:18
witam
mam szybkie pytanie:
otoz jezeli do gripa MB-D80 wsadzimy 1 baterie naladowana na 100% a 2 na np 60%, wiadomo zurzycie bedzie nierownomierne i czy grip nie pozwoli rozladowac sie tej mniej naladowanej do 0?? co by moglo spowodowac uszkodzenie.
rozładuje je po kolei - tyle że nie grip a aparat :-)
krupcia22
15-02-2009, 22:43
heheh logiczne :) ale wiadomo ten co jest mniej naladowany rozladuje sie szybciej i chodzi mi o to czy to bedzie rozladowanie do 0% co by grozilo uszkodzeniem akumulatorka?
W pierwszej kolejności użytkowany będzie słabszy akumulator i rozładuje się do 0%, następnie zasilanie przełączy się automatycznie na drugi. Nie musisz się obawiać uszkodzenia akumulatora rozładowanego (no chyba że zostawisz go w gripie na rok - to co innego :) )
krupcia22
15-02-2009, 23:28
dziekuje za info...choc i tak niepokoii mnie to rozladowanie do 0 :)
Polsar74
15-02-2009, 23:43
to nigdy nie będzie totalne 0 V !
te accusy mają u-procesory i to one odcinają działanie akumulatora poniżej pewnego progu napięcia.
Bez obaw - nic tym accu się nie stanie.
krupcia22
16-02-2009, 01:03
ostatnia wypowiedz mnie uspokoila :) dzieki za info
Podepnę się do wątku żeby nie tworzyć kolejnego. Czy w gripie muszą być dwa takie same akumulatory? (tak jak np. 4 takie same w lampie błyskowej) czy nie będzie różnicy jeżeli do oryginalnego nikonowego akumulatorka dokupię jakiś zamiennik?
KKorzeniowski
26-02-2009, 23:20
Ja w swoim gripie do D70s używam od kilku lat akumulatorka oryginalnego Nikona razem z jakimś zamiennikiem (nawet nie pamiętam jego nazwy - jak kupowałem, to org. były tak drogie, że kupiłem ten), i nigdy nie narzekałem. Zdjęć na tych dwóch daje się zrobić od groma, jeszcze nigdy mi się nie udało rozładować całego kompletu do zera, zawsze w pewnym momencie prewencyjnie ładowałem, i wszystko od dawna działa jak trza.
A odnośnie poprzednich pytań - nie jest czasem tak, że akumulatorki wpięte w szereg działają jak jedno ogniwo, czyli ten mocniej naładowany ładuje tego słabszego - czyli wszystko działa, jakby było jednym ogniwem ?
Bo z mojej, nikłej bo nikłej, wiedzy ze szkoły i studiów w zakresie elektryki, wydaje mi się, że tak właśnie jest... Chyba, że się mylę - poprawcie mnie... :)
velaskez
26-02-2009, 23:31
Używam 3 akumulatorów. 2 oryginalnych i jednego zamiennika i wszystko bangla. Możesz włożyć każdą kombinację, oba oryginalne, jeden oryginalny i zamiennik jak i tylko jeden akumulator w ogóle. A ogniwa w połączone szeregowo zachowują się tak jak napisał Jester. Tylko ja bym tu raczej obstawiał połączenie równoległe bo w szeregowym napięcie końcowe jest sumą napięć, a przy równoległym napięcie masz takie samo tylko zmienia się natężenie.
sokrates
27-02-2009, 12:52
body nie korzysta z obu akku na raz, więc to nie ma znaczenia jaką kombinacię wsadzisz i w jakim stopniu będą naładowane.
LordRamzes
27-02-2009, 14:19
body nie korzysta z obu akku na raz, więc to nie ma znaczenia jaką kombinacię wsadzisz i w jakim stopniu będą naładowane.
dokładnie tak, w canonie pobiera prąd z obu na raz a nikonie najpierw z 1 a potem z 2 ;-)
dokładnie tak, w canonie pobiera prąd z obu na raz a nikonie najpierw z 1 a potem z 2 ;-)
I zawsze prąd pobierany jest ze słabszego ogniwa, niezależnie w którym slocie jest włożone.
Nawet po zamianie miecsc i tak na pierwszy ogień idzie słabsze aku.
Sprawdzone.
rozładuje je po kolei - tyle że nie grip a aparat :-)
chyba, że grip delty z lcd. Tam podświetlenie lcd pozwoli na rozładowanie baterii bardziej niż zrobi to aparat i w zdecydowanie krótszym czasie. :/
Mariusz888
28-02-2009, 13:58
chyba, że grip delty z lcd.
Dlatego właśnie nigdy nie rozumiałem po co do D80 ktoś kupuje grip Delty skoro może mieć oryginalnego MB-D80 za tę samą cenę albo taniej :D
jako że temat o gripie się ciągnie, to i ja się podepnę, wiem że pewnie najlepiej kupić drugi oryginalny aku( chociaż piszecie często że zamiennik daje sobie radę w kombinacji z oryginałem), ale czy z gripem aparat nie działałby lepiej gdyby wsadzić do niego akumulatorki (recyko, eneloopy) , a mieć akumulator oryginalny EN -el3e jako zapas?
Mariusz888
28-02-2009, 20:10
Tak szczerze to nie wierzę że aparat pociągnie nawet na całym gripie załadowanym akumulatorkami AA tyle co na EN-EL3e (nawet jednej ;) ) - ja uważam te baterie za cud zasilania - mam 2 w gripie i nie wiem co to ładowanie :D do tego ładują się krótko a nie tak jak AA wieki... ;) ja bym kupił na Twoim miejscu drugą oryginalną dla wygody i świętego spokoju ;)
kiedy kupowalem delta byla 2x tansza od oryginału. Pozatym kiedy udało się nie wciskać tego guzika, to na 2 bateriach w gripie wytrzymywał ok 1000zdjec wiecej niż pojedynczo.
Mariusz888
28-02-2009, 23:12
Tofifik - a jak ja kupowałem to również w niektórych sklepach było ponad 2x więcej niż ja zapłaciłem a też kupowałem w sklepie ;)
nie mniej jednak długo się zastanawiałem przed wyborem i niestety wybrałem źle.
Zawsze uważałem to forum za forum fachowców, ale to co czytam na temat gripów rozbawiło mnie do łez.
Czytałem też ostatnio że na internecie że można kupić sobie ludzi którzy pozytywnie opiniują pewne rzeczy za niewielką kasę z różnych IP. loginów i takich tam wiarygodnych źródeł.
I to co wypisujecie co niektórzy w tym temacie jest dobitnym tego przykładem.
Kto wam Panowie powiedział że grip Delty, a dokładnie wyświetlacz LCD korzysta z zasilania akumulatorów?
Fachowcy od siedmiu boleści do LCD służy oddzielna bateria!!! CR2016.
Jest zasada nie wiem to nie wypowiadam się, tak?
A teraz następna zagadka:
Mam dwa akku, pierwszy po włożeniu do aparatu pokazuje 2 kreski naładowania, a drugi 3, ale jak je włożę do gripa to aparat pokazuje pełną baterię. wiecie czemu? Bo aparat mierzy można by rzec SEM, czyli siłę elektromotoryczną a pisząc po ludzku patrzy jak mocno spada napięcie przy pewnym obciążeniu!!!
Sorki że mnie tak poniosło, ale wkurza mnie bicie piany, albo udawanie fachowców.
Howk
I proponuje zrobić mały test.
Wpakować do gripa lekko różnie rozładowane akumulatory.
podłączyć do aparatu grip
otworzyć klapkę gripa i wyciągać na przemian akku.
Wtedy to okaże się czy aparat bierze zasilanie z jednego czy dwóch na raz.
Co do samych akumulatorów to mogą być różne z tym że wtedy będą różnie rozładowywane, bo w końcu SEM jest większe przy większej pojemności.
Moje przypuszczenia są takie że będzie to miało wpływ na trwałość, ale zaznaczam że są to moje domysły.
Pzdr
Kto wam Panowie powiedział że grip Delty, a dokładnie wyświetlacz LCD korzysta z zasilania akumulatorów?
Fachowcy od siedmiu boleści do LCD służy oddzielna bateria!!! CR2016.
Jest zasada nie wiem to nie wypowiadam się, tak?
Sorki że mnie tak poniosło, ale wkurza mnie bicie piany, albo udawanie fachowców.
Howk
jak tak to moge podjechać do ebląga (w sumie nie tak daleko) i pokazać mojego gripa ktory EWIDENTNIE bierze prąd do PODŚWIETLANIA LCD z baterii EN-EL3e i że te podświetlenie w DUŻYM stopniu zużywa prąd z baterii do takiego stopnia, że wyładowuje je bardziej niż aparat - czyli moze spowodować ich uszkodzenie.
Jeden warunek, jak racja będzie moja to odkupisz kolego gripa odemnie za tyle za ile go kupiłem. ok?
I albo czytaj ze zrozumieniem, albo sam się nie udzielaj jak nie znasz odpowiedzi.
dziekuje i przepraszam
krupcia22
07-03-2009, 02:49
Jeden warunek, jak racja będzie moja to odkupisz kolego gripa odemnie za tyle za ile go kupiłem. ok?
hehhe dobre ;)
Dlatego właśnie nigdy nie rozumiałem po co do D80 ktoś kupuje grip Delty skoro może mieć oryginalnego MB-D80 za tę samą cenę albo taniej :D
szczególnie taniej....
kolega chyba nie wie o czym pisze,
gdziekolwiek jest oryginał tańszy, lub w podobnej cenie do zamiennika kupię
za wszelkie info (na Pw) będe bardzo wdzięczny
Mariusz888
07-03-2009, 13:04
rafulec - no ja za swojego MB-D80 dałem 249zł więc za bardzo nie było sensu rozważać Delty skoro ta wersja z "na kij mi potrzebnym" wyświetlaczem kosztowała po 300 czy 350zł na allegro nawet ;)
Po prostu trafiłem na kosmiczną promocję wtedy (zresztą nawet kiedyś dawałem tu na forum link do tego sklepu) to na drugi dzień nawet zdrożały bo chyba dobrze zaczęły iść - teraz z ciekawości sprawdziłem i ten sklep gdzie kupowałem już nie ma MB-D80 w ogóle w swojej ofercie (pewnie tamtą partię chcieli wysprzedać ;) )
i że te podświetlenie w DUŻYM stopniu zużywa prąd z baterii do takiego stopnia, że wyładowuje je bardziej niż aparat - czyli może spowodować ich uszkodzenie.
Akumulator ma własne zabezpieczenie przed rozładowaniem, taki układ elektroniczny który kontroluje napięcie na akumulatorkach i automatycznie wyłączy możliwość pobierania prądu, więc dlaczego podświetlenie ma zniszczyć baterie nie łapię.
A rozumiem, że kolega cały czas ma włączone podświetlenie? Tylko po co , ale OK każdy robi zdjęcia jak chce.
Pokuszę się o pomiar tego podświetlenia i wtedy wyjdzie jak mocno "niszczy" to baterię.
Porównywać z lampą czy aparatem nie ma sensu bo prąd jaki jest potrzebny do tych urządzeń jest niewspółmiernie większy.
To tak jak się ma klimatyzację w samochodzie i można powiedzieć że jest beznadziejna bo zużywa paliwo, prawda?
Pzdr
PS
A co do oryginałów to zróbcie sobie takiego "testa".
Jak Wam padnie akku to proszę go rozłożyć i zobaczyć co siedzi w środku!
Ja tak zrobiłem z akumulatorem od pewnej firmowej kamery.
Byłem w szoku że producentem akumulatorków jest firma made in Japan, ale składane jest w Czechach, tak samo jak nieoryginalna bateria 3x tańsza.
I tak się właśnie przekonałem co znaczy oryginał!
akumulator moze i ma zabezpieczenia ale ja mam miernik i widziałem jak prąd został. Pozatym nie przewidziałeś stuacji w której przycisk ten zostaje przez przypadek wcisnięty w torbie i podświetla LCD dla roztoczy i innych mikroorganizmów rozładowując baterie APARATU a nie swoją "pluskwę".
akumulator moze i ma zabezpieczenia ale ja mam miernik i widziałem jak prąd został.
A przy jakim obciążeniu mierzyłeś prąd?
Tzn. tak naprawdę to prąd czy napięcie?
Jeśli samym miernikiem napięcie to normalne że coś pokazał, bo miernik obciążenia prawie nie ma.
SEM - to trzeba mierzyć.
Pzdr
K.Piechowicz
09-03-2009, 13:59
zakupiłem DELTY zamiennik aku do nikona i niestety ładowarka go przestawała ładować, po wsadzeniu do gripa pokazywał 41% i szybko tracił pojemnosć, a co do samego gripa... używam i ma swoje plusy, chociażby pionowy przycisk spustu, nie trzeba się tak gimnastykować z cykaniem zdjęć ;)
a co do kolegi bawiącego się prądem - prąd powstaje wtedy kiedy do źródła napięcia podłączysz odbiornik i jest to tak zwane natężenie prądu płynące ze źródła zasilania do odbiornika, właściwie napięcie nie powinno się w tym przypadku znacząco zmienić 7.4 V