Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Konwersacje...

Marcin Stawiarz
15-02-2009, 20:04
http://www.stawiarz.com/zdjecia/konwersacje.jpg

...kontynuacja serii: 'Konwersacje"...

kulten
15-02-2009, 20:08
Piękny kadr.
Na minus biała obwódka z lewej strony pnia :) .

Radek_1
15-02-2009, 20:16
A gdzie parasol ... ? - jak zwykle +++ !

Marcin Stawiarz
15-02-2009, 20:21
A gdzie parasol ... ? - jak zwykle +++ !

Nie wzialem, a szczerze, to przydalby sie, bo podczas naswietlania tego zdjecia juz zaczynalo kropic, a 2 minuty po zaczelo lac :D
Za tydzien bedzie kolejne, bo juz znalazlem kolejnego "drzewnego" modela.

Radek_1
15-02-2009, 20:30
Nie wzialem, a szczerze, to przydalby sie, bo podczas naswietlania tego zdjecia juz zaczynalo kropic, a 2 minuty po zaczelo lac :D
Za tydzien bedzie kolejne, bo juz znalazlem kolejnego "drzewnego" modela.

Miałem na myśli parasol modela ( jak się domyślasz... )
Pozdrówka :)

Marcin Stawiarz
15-02-2009, 20:34
Miałem na myśli parasol modela ( jak się domyślasz... )
Pozdrówka :)

hehe, tez to mialem na mysli :)

borregaard
15-02-2009, 20:41
No nareszcie moje ulubione drzewka....:-D
Bardzo fajne,jak zwykle..

mikkay
15-02-2009, 20:43
Dobre, chociaż brakuje mi trochę dołu.

jarek76
15-02-2009, 22:19
Takie drzewka to ja lubię ;)

downunder
15-02-2009, 23:06
Kapitalne zdjęcie i kapitalny tytuł. :D
Tylko chyba od dłuższego czasu przemawiający nie chce dopuścić do głosu swojego słuchacza. :lol:

harb
15-02-2009, 23:06
+ :-D

malasana
15-02-2009, 23:08
Piekne jest to zdjecie. Swietny pomysl na kadr, wykonanie jak zwykle. Gratuluje.

piter670
15-02-2009, 23:11
Świetne.

malibu
15-02-2009, 23:12
typowe stawiarzowe drzewko :D - oczywiscie praca na plus

morzon
15-02-2009, 23:23
typowe stawiarzowe drzewko :D

Dokładnie :D Świetna praca.

kulten
16-02-2009, 01:02
Wszedłem zobaczyć Twoje zdjęcie na innym kompie i tu wspomnianej przeze mnie obwódki na pniu już nie widzę. Czy to zasługa poprawki czy innego ekranu?

Jessus
16-02-2009, 01:09
Obwódki nie widzę. Zdjęcie klimatyczne in plus.

erde
16-02-2009, 01:11
świetne. klimat niesamowity

Piotr_ek
16-02-2009, 13:53
Masz bardzo podobne zdjęcie w portfolio. Może tylko układ modela nieco inny.
I mam pytanie: ile kadrów naświetlasz, że potem w post processingu uzyskać taki efekt ?

Marcin Stawiarz
16-02-2009, 14:22
Masz bardzo podobne zdjęcie w portfolio. Może tylko układ modela nieco inny.
I mam pytanie: ile kadrów naświetlasz, że potem w post processingu uzyskać taki efekt ?

Ta seria taka bedzie w wiekszosci, troche dokumentalna, troche kreacyjna, beda sie zmieniac tylko drzewa, ale kazde z osobna ma niesamowite ksztalty, ulozenie galezi, itd. Moze dla kogos postronnego troche nudne, ale jakos tak mnie zainspirowala pod tym wzgledem po czesci szkola dusseldorfska ;)

co do technikalniow, to w 1 ekspozycja, ND400, Heliopan ND 3.0, Hitech GND 1.2. czas 300 sekund. i moja ********** cierpliwa zona :D

Piotr_ek
16-02-2009, 15:13
Ta seria taka bedzie w wiekszosci, troche dokumentalna, troche kreacyjna, beda sie zmieniac tylko drzewa, ale kazde z osobna ma niesamowite ksztalty, ulozenie galezi, itd. Moze dla kogos postronnego troche nudne, ale jakos tak mnie zainspirowala pod tym wzgledem po czesci szkola dusseldorfska

Jest bardzo duże pole do manewru. Kwestia miejscówki, odpowiedniego drzewa, pogody... można zastosować wiele rekwizytów. Podoba mi się, czekam na następne.

co do technikalniow, to w 1 ekspozycja, ND400, Heliopan ND 3.0, Hitech GND 1.2. czas 300 sekund. i moja ********** cierpliwa zona

Ja wiary nie daję, że z jednego RAWa robisz coś takiego. Już przy samym NDx400 i 5 s najmniejszy powiew wiatru powoduje jakieś tam poruszenie i widać to na zdjęciu. Muszą być przynajmniej dwie ekspozycje. I do tego kupa pracochłonnego post processingu. Pędzle, gumki itp. Nieważne.
Ważne że efekt mi się podoba.
Jak znajdę jakieś dobre drzewo to też pokombinuję.

pozdrawiam

Marcin Stawiarz
16-02-2009, 15:32
I do tego kupa pracochłonnego post processingu. Pędzle, gumki itp. Nieważne.
pozdrawiam

Hmmm, co do tego nie ma watpliwosci, kazde zdjecie wymaga indywidalnego podejscia i sporo pracy. Co do reszty podtrzymuje co napisalem wczesniej.

morzon
16-02-2009, 16:06
co do technikalniow, to w 1 ekspozycja, ND400, Heliopan ND 3.0, Hitech GND 1.2. czas 300 sekund.

Wow :o
A przy jednym 3.0 nie da rady tak ładnie rozmyć nieba w pochmurny dzień ? Jeśli nie to zakup tych filtrów chyba odłoże...

Marcin Stawiarz
16-02-2009, 16:13
Wow :o
A przy jednym 3.0 nie da rady tak ładnie rozmyć nieba w pochmurny dzień ? Jeśli nie to zakup tych filtrów chyba odłoże...

Z samym ND400 da rade przy f/16 wyciagnac maksymalnie 60 sekund i to jeszcze z szara polowka. Dlatego dobrze jest dorzucic Polaryzacyjny, jakis slabszy ND (np tego heliopana), albo jak juz szalec to dodac IR72.

jarek76
16-02-2009, 22:54
Z samym ND400 da rade przy f/16 wyciagnac maksymalnie 60 sekund i to jeszcze z szara polowka. Dlatego dobrze jest dorzucic Polaryzacyjny, jakis slabszy ND (np tego heliopana), albo jak juz szalec to dodac IR72.

Coś mi tu nie gra, piszesz słabszy ND ale przecież ten heliopan jest ciemniejszy od hoyi ND400 :-D
Z tego co wiem to heliopan 3.0 wydłuża ekspozycję o 10EV a hoya o 9EV ;)

A co do IRa + mocny ND to już kilka razy próbowałem tego rozwiązania i muszę przyznać że takie połączenie daje fajne efekty i czasy

Marcin Stawiarz
16-02-2009, 23:00
Coś mi tu nie gra, piszesz słabszy ND ale przecież ten heliopan jest ciemniejszy od hoyi ND400 :-D
Z tego co wiem to heliopan 3.0 wydłuża ekspozycję o 10EV a hoya o 9EV ;)

A co do IRa + mocny ND to już kilka razy próbowałem tego rozwiązania i muszę przyznać że takie połączenie daje fajne efekty i czasy

To chyba wiedza czyto teoretyczna z Twojej strony?
Ten heliopan u mnie sprawuje sie podobnie jak troche ciemniejszy filtr polaryzacyjny.

Wszystko przez to ze Hoya i Heliopan maja rozna ilosc powlok, nie bede wnikal w szczegoly, bo sie na tym nie znam.
Ogolnie samego Heliopana jako filtr do dlugich ekspozycji nie polecam.

jarek76
16-02-2009, 23:24
To chyba wiedza czyto teoretyczna z Twojej strony?
Ten heliopan u mnie sprawuje sie podobnie jak troche ciemniejszy filtr polaryzacyjny.

Wszystko przez to ze Hoya i Heliopan maja rozna ilosc powlok, nie bede wnikal w szczegoly, bo sie na tym nie znam.
Ogolnie samego Heliopana jako filtr do dlugich ekspozycji nie polecam.

Nie to nie jest wiedza teoretyczna mam heliopana ND 3.0, może pomyliłeś oznaczenia, u mnie na pewno wydłuża ekspozycję o 10 EV
Poniżej przykład połączenia tego helopana z cokinem IR przerobionym na nakręcany:), czas 200 sekund przy F9
http://www.j-stryjewski.wroclaw.pl/Zamki%20i%20pa%C5%82ace/slides/1bw.html
A to tabela z oznaczeniami heliopana

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/img90/4804/2infondix5.jpg)
Może twój to 0,3?
Teraz tak z czystej ciekawości, uważasz że hoya ND400 jest lepsza od heliopana?

Marcin Stawiarz
16-02-2009, 23:40
Az kurcze z ciekawosci sprawdzilem, ale na 100% mam Heliopana ND 3.0 (Made in Germany), kupiony w Raysfoto wiec chyba nie jakas podrobka?. Kupilem go wlasnie z tego wzgledu, ze mial sie lepiej nadawac do dlugich ekspozycji niz Hoya.

Nie wiem, moze ja mam jakas trefna wersje, bo przez ND400 nie da rady nic zobaczyc, a z Heliopanem mozna normalnie kadrowac i juz samo to daje do myslenia :).

Dziwne.

Tak czy siak, z polaczenia tych filtrow mozna wyciagnac spokojnie nawet wiecej niz 300 sekund.

Calme
16-02-2009, 23:45
Jak już tam "technicznie" bardziej zeszła rozmowa w tematy - mam pytanie, a próbowaliście może dwa nd400 jednocześnie ?

jarek76
16-02-2009, 23:49
Az kurcze z ciekawosci sprawdzilem, ale na 100% mam Heliopana ND 3.0 (Made in Germany), kupiony w Raysfoto wiec chyba nie jakas podrobka?. Kupilem go wlasnie z tego wzgledu, ze mial sie lepiej nadawac do dlugich ekspozycji niz Hoya.

Nie wiem, moze ja mam jakas trefna wersje, bo przez ND400 nie da rady nic zobaczyc, a z Heliopanem mozna normalnie kadrowac i juz samo to daje do myslenia :).

Dziwne.

Tak czy siak, z polaczenia tych filtrow mozna wyciagnac spokojnie nawet wiecej niz 300 sekund.

Marcin, ja też poleciałem sprawdzić i na moim jest napisane ND3.0. To faktyczne dziwne co piszesz bo mój jest tak ciemny że nic przez niego nie widać. Przez IRa coś tam widać ale słabo, a tu zupełne ciemności:)
Żeby było zabawniej to też kupowałem w Raysfoto :)

Piotrek, ja nie próbowałem bo nie mam dostępu do drugiego ND ale planuję coś kupić na wakacje :)

Marcin Stawiarz
16-02-2009, 23:54
Żeby było zabawniej to też kupowałem w Raysfoto :)

Pocieszajace jest to, ze mnie wyprowadziles z bledu. Szkoda, ze nie mam paragonu, to bym im to badziewie za ~400zl odeslal. ;/

jarek76
17-02-2009, 11:13
Pocieszajace jest to, ze mnie wyprowadziles z bledu. Szkoda, ze nie mam paragonu, to bym im to badziewie za ~400zl odeslal. ;/

Może jednak spróbuj porozmawiać z nimi, to solidna firma więc możne coś ci się uda zdziałać.
Chętnie bym zobaczył twój filtr i obejrzał oba, nie będziesz przypadkiem w niedługim czasie we Wrocławiu?, jeśli tak to zapraszam, może uda nam się sprawę wyjaśnić

Marcin Stawiarz
17-02-2009, 14:21
Może jednak spróbuj porozmawiać z nimi, to solidna firma więc możne coś ci się uda zdziałać.
Chętnie bym zobaczył twój filtr i obejrzał oba, nie będziesz przypadkiem w niedługim czasie we Wrocławiu?, jeśli tak to zapraszam, może uda nam się sprawę wyjaśnić

W najblizszym czasie to nawet w PL mnie nie bedzie niestety.

Teraz juz jestem w 100% pewny, ze mam po prostu zle szklo w oprawie od ND 3.0.

a wracajac do zdjecia, to seria poki co prezentuje sie nastepujaco:
http://www.stawiarz.com/conversations

jarek76
17-02-2009, 14:57

a wracajac do zdjecia, to seria poki co prezentuje sie nastepujaco:
http://www.stawiarz.com/conversations

Mnie się bardzo podoba, ale ja nie jestem obiektywny bo uwielbiam takie klimaty :)

Mich77
17-02-2009, 23:50
A ja mam dziwnego polara.Wydluza ekspozycje o 7 EV.Mam pytano.Chce kupic Hoya NDx400,czy mogle przykrecic do tego polara i szara pol.?Nie bedzie zafarbu itp?

Z gory dziekuj

jarek76
18-02-2009, 17:56
A ja mam dziwnego polara.Wydluza ekspozycje o 7 EV.Mam pytano.Chce kupic Hoya NDx400,czy mogle przykrecic do tego polara i szara pol.?Nie bedzie zafarbu itp?

Z gory dziekuj

7EV? jesteś pewny?
Wychodzisz na plener i masz powiedzmy parametry ekspozycji 1/500, F8, ISO 200, po założeniu polara robi się z tego 1/4s, F8, ISO 200? Zapytam jescze raz jesteś pewny :)
Co do zafarbu to już sam filtr ND wprowadza zafarb, po dodaniu połówki zafarb będzie już spory. Co do polara w takim zestawie to osobiście nigdy takiego czegoś nie próbowałem i wydaje mi się trochę dziwne takie połączenie :)

mikkay
18-02-2009, 19:21
Piękne okazy wykukałeś! (zdjęcia z linka)

Anar
16-03-2009, 10:05

zawsze można pojsc do jakiegos sklepu/lub giełdę foto i porownac swoj filtr z innym heliopana i stwierdzić jaki się ma tak naprawdę :]

kulten
16-03-2009, 10:52
7EV? jesteś pewny?
Wychodzisz na plener i masz powiedzmy parametry ekspozycji 1/500, F8, ISO 200, po założeniu polara robi się z tego 1/4s, F8, ISO 200? Zapytam jescze raz jesteś pewny :)
Co do zafarbu to już sam filtr ND wprowadza zafarb, po dodaniu połówki zafarb będzie już spory. Co do polara w takim zestawie to osobiście nigdy takiego czegoś nie próbowałem i wydaje mi się trochę dziwne takie połączenie :)

W przypadku fotografowania obszaru na którym występuje jakiś element z wodą począwszy od kałuży kończać na morzu przede wszystkim zalecam stosowanie polara w połączeniu ND i połówki. Co istotne to wcześniej należy właściwie obrócić polarem tak by złapać odbicie lustra wody i zapamiętać jego pozycję. Następnie przykręcam ND lub tylko połówkę lub oba. Tak czy owak zdjęcia bez polara ale z użyciem tych ND i NDG w przypadku fotografowania wody wychodzą duzo bardziej mdłe i mi osobiście nie podchodzą.