Zobacz pełną wersję : Dlaczego nie moge ustawic rozdzielczosci natywnej... wrrr...
Czesc.
Mam taki problem. Po zakupie nowego monitora i podlaczeniu go do kompa, przepelniony radoscia i podniecony do granic mozliwosci wlaczam PCta, czekam... jest - Windows sie zaladowal. No to cyk, klikam na ustawienia w celu zmiany rozdzielczosci na natywna (1680x1050), a tu... kupa :evil: Maks co moge ustawic to 1440x900 :???:
Komp do najnowszych nie nalezy - to prawda (grafika - GeForce FX 5600), ale taka rozdzielczosc nie powinna stanowic dla karty jakiegos wiekszego problemu. Monitor jest podlaczony przez DVI, karta graficzna ma najnowsze drivery. Walczylem z tym jakis czas, ale sie poddaje. Macie jakies pomysly?
Zibi1970
15-02-2009, 20:13
zdecydowanie pomoze ci zainstalowanie tego co masz na plycie od monitora.
po zainstalowaniu hmm drivera monitora komp nagle bedzie wiedzial ze sa i inne rozdzielczosci.
Niestety... sterowniki do monitora zainstalowane, nic to nie daje :(
http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=37208
Drugi post na tej stronie co nieco wyjaśnia.
heh... tego tez probowalem. Przy "Timing Standard" ustawiajac GTF nie przechodzi testu - "test failed", natomiast przy innych ustawieniach jest jak w kolejnym poscie w podeslanym przez Ciebie temacie czyli rozciaga sie obraz w pizdu i znika pasek z powiadomieniami (tam gdzie jest zegar), dopiero jak przeciagniesz myszka na maks w prawo to sie pojawia :(
-edit-
I co ciekawe ten zasrany panel nvidii nie wyswietla mi w "Change flat panel scaling" rozdzielczosci natywnej monitora, a s******l powinien :evil:
Najwyraźniej sterownik Pana karty nie obsługuje takiej rozdzielczości.
A istnieje jakis sposob aby to ominac? Czy jestem poprostu w czarnej d... :(
Czesc.
Mam taki problem. Po zakupie nowego monitora i podlaczeniu go do kompa, przepelniony radoscia i podniecony do granic mozliwosci wlaczam PCta, czekam... jest - Windows sie zaladowal. No to cyk, klikam na ustawienia w celu zmiany rozdzielczosci na natywna (1680x1050), a tu... kupa :evil: Maks co moge ustawic to 1440x900 :???:
Komp do najnowszych nie nalezy - to prawda (grafika - GeForce FX 5600), ale taka rozdzielczosc nie powinna stanowic dla karty jakiegos wiekszego problemu. Monitor jest podlaczony przez DVI, karta graficzna ma najnowsze drivery. Walczylem z tym jakis czas, ale sie poddaje. Macie jakies pomysly?
a o jakim monitorze mowa ? ..... może w fabryce w dobie kryzysu założyła im się matryca z półki niżej ????, kiedys LG miało lekki problem informacyjny (robili 4 typy danego modelu (w każdym inna matryca), a z kartonu nijak to nie wynikało !!!!)
a o jakim monitorze mowa ?
NEC p221w. Na innych komputrach dzialal wiec o tym co piszesz nie ma mowy.
NEC p221w. Na innych komputrach dzialal wiec o tym co piszesz nie ma mowy.
a w papierach karty jest 1680x1050 ?, może jakiś upgrade biosu karty ? (w czasach młodości tej karty chyba nie było monitorów z taka rozdziałką ?)
Z tego co znalazlem w necie karta powinna obslugiwac takie rozdzielczosci, no ale... jak widac :evil:
Biosu nie probowalem wgrywac bo szczerze mowiac nie usmiecha mi sie flashowanie karty, choc znam inna metode, bezpieczniejsza, ale nie testowalem jej jeszcze.
Tak teraz popatrzylem sobie z glupia na koncowke kabla. I to jest single link DVI-D, a tym czasem na monitorze jest wejscie DVI-I. Oczywiscie wszystko ladnie pasuje, ale... moze podpinajac monitor przez kabel dual link DVI-I moj problem by zniknal? Mysle, ze warto sprobowac.
Tak teraz popatrzylem sobie z glupia na koncowke kabla. I to jest single link DVI-D, a tym czasem na monitorze jest wejscie DVI-I. Oczywiscie wszystko ladnie pasuje, ale... moze podpinajac monitor przez kabel dual link DVI-I moj problem by zniknal? Mysle, ze warto sprobowac.
Nie ma to żadnego wpływu ani związku.
Niestety... sterowniki do monitora zainstalowane, nic to nie daje :(
Stare GeForce'y miały słabe DVI, nie przeskoczysz.
Po D-SUB będzie śmigać.
Ja na FX5200 miałem jeszcze gorzej. :D
Wlasnie podlacze chyba do analoga, ale nie strace przez to na jakosci?
Wlasnie podlacze chyba do analoga, ale nie strace przez to na jakosci?
Na 90% straci Pan.
Podlaczylem, pojawila sie rozdzielczosc natywna, ale niestety jak Pan raczyl wspomniec jakosc juz nie ta :( No, ale mowi sie trudno... trzeba poczekac na spadek dolara i kupowac nowy komputer.
kupowac nowy komputer.
Wystarczy sama karta. Nawet używana. Obecnie to są groszowe sprawy.
Ale czy dostane cos na AGP godnego uwagi? Moze jakas konkretna propozycja?
Ale czy dostane cos na AGP godnego uwagi? Moze jakas konkretna propozycja?
Całą gromadę. Niech Pan przefiltruje Allegro.
kupiłem ostatnio koledze x1600 za jakieś grosze, bo też miał problem z rozdzielczością. Teraz śmiga aż miło.