Zobacz pełną wersję : Co wybrać...sabinki
Witam
na dniach planuję zakup lampy myślałem nad SB 600
może jest jakaś inna lepsza alternatywa w tych samych pieniądzach
np. SB 27?SB 80 DX ?( nie wiem jak przedstawia się cenowo, czysty strzał)
Do jakiej puszki?
Jak do cyfry to SB-600, SB-900 to nówki, SB-800 nówki już chyba nie znajdziesz.
Niektóry chwalą jeszce METZa: 48-AF1 lub 58-AF1.
Przeniosłem do właściwego działu.
sorry przypadkiem pomyliłem działy ;-)
w tej chwili korzystam z kastrata d60
A co myślicie o lampie Nissin DI622 (474,-) albo lepiej może o Sunpacku 42X (569,-), jeszcze jest Exacta DPZ38AF (449,-)??? Są tańsze (SB600 to ok. 850,-) ale z pewnością nie lepsze, więc ....
Polecam jednak firmowe Sabinki. Wszystko inne może się okazać wyrzuconym groszem.
Jak masz dość kasy to warto sb900. Z pewnością szybciej zmienisz puszkę niż lampę. Przy rozsądnym użytkowaniu /czytaj ostrożnie i zgodnie z zaleceniami w instrukcji, sb naprawdę trudno zajeździć/.
Jak grosz ważny - to poszukaj porządnej używki. Tutaj w myśl hasła- światła nigdy dość - lepiej optować za sb800, chociaż i 600 sprawi dużą frajdę ;)
Przemyśl - może warto ciut ceny lampy skredytować /SB/ niż wpakować się w wynalazki i później żałować.
A co myślicie o lampie Nissin DI622 (474,-) albo lepiej może o Sunpacku 42X (569,-), jeszcze jest Exacta DPZ38AF (449,-)??? Są tańsze (SB600 to ok. 850,-) ale z pewnością nie lepsze, więc ....
Mnie interesuje natomiast Sunpak PZ42X lub Metz 48, może ktoś korzystał?
Polecam jednak firmowe Sabinki. Wszystko inne może się okazać wyrzuconym groszem.
Jak masz dość kasy to warto sb900. Z pewnością szybciej zmienisz puszkę niż lampę. Przy rozsądnym użytkowaniu /czytaj ostrożnie i zgodnie z zaleceniami w instrukcji, sb naprawdę trudno zajeździć/.
Jak grosz ważny - to poszukaj porządnej używki. Tutaj w myśl hasła- światła nigdy dość - lepiej optować za sb800, chociaż i 600 sprawi dużą frajdę ;)
Przemyśl - może warto ciut ceny lampy skredytować /SB/ niż wpakować się w wynalazki i później żałować.
Sunpak, to nie jest żaden wynalazek, sprzedają go w renomowanych dobrych sklepach, japoński producent tańszym kosztem, produkuje lampy porównywalne właśnie do SB 600, tylko sama bym chciała wiedzieć jak to się spisuje..
peludito
22-02-2009, 14:43
w sumie wszystkie lampy dedykowane do systemu są do tego systemu, ale w tej materii opinie użytkowników są dość zgodne - Nissin na pewno lipa, Tumax - to samo, Sunpak i Metz - niektórzy sobie chwalą (sam kiedyś zastanawiałem się nad Metzem). Tanie lampy potrafią podobno mieć problemy z prawidłowym doświetlaniem sceny na podstawie pomiarów iTTL. Co do Nissinów i Tumaxów gdzieś wyczytałem, że dają światło o dziwnej temperaturze, po prostu brzydko świecą. Moje zdanie jest takie: światło to delikatna sprawa, czasem decydują niuanse. I tak lampy, w które jakkolwiek warto się pchać zaczynają się mniej więcej od 500pln. W takiej sytuacji stanowczo najlepszym rozwiązaniem jest dołożenie tych 2-3 stówek i kupno nawet używki SB-600, która jest pewna, stabilna, bezawaryjna i sprawdzona. Ktoś kiedyś mi powiedział: "kupiłem SB-800 i nie mogę się nadziwić: jak bym jej nie ustawił - ona skubaniutka wszystko wie i zawsze mam świetne światło".
pzdr!
najlepszym rozwiązaniem jest dołożenie tych 2-3 stówek i kupno nawet używki SB-600, która jest pewna, stabilna, bezawaryjna i sprawdzona. Ktoś kiedyś mi powiedział: "kupiłem SB-800 i nie mogę się nadziwić: jak bym jej nie ustawił - ona skubaniutka wszystko wie i zawsze mam świetne światło".
pzdr!
hm, to jest ciekawe i daje do myślenia, tak czy inaczej używka nie wchodzi w grę, a nowa to 500 euro w Hiszpanii.. :|
peludito
22-02-2009, 19:30
Mekano, nie mów, że sb-800 tak trzymają cenę? 500eur?! To skandaliczna kwota, w Polsze sb-900 nówki dużo taniej chodzą;)
Mekano, nie mów, że sb-800 tak trzymają cenę? 500eur?! To skandaliczna kwota, w Polsze sb-900 nówki dużo taniej chodzą;)
Niestety, SB 800, 496 euro, a 900-tka 500 € :| Więc chcę wziąć coś tańszego np. Sunpak-a za 180 €, albo Metza 48, za 250 € Nie mam ochoty wydawać nawet 250 euro na lampę, bo to tylko lampa, więc niech będzie jakakolwiek, aby była trochę lepsza od tej wbudowanej to już będę zadowolona..
Niestety, SB 800, 496 euro, a 900-tka 500 € :| Więc chcę wziąć coś tańszego np. Sunpak-a za 180 €, albo Metza 48, za 250 € Nie mam ochoty wydawać nawet 250 euro na lampę, bo to tylko lampa, więc niech będzie jakakolwiek, aby była trochę lepsza od tej wbudowanej to już będę zadowolona..
to nie kupuj żadnej :)
sam się przekonałem że w tej dziedzinie zamienniki i inne rozwiązania to porażka
i to nie jest tylko lampa, to jest lampa firmy NIKON
peludito
22-02-2009, 21:25
Mam podobną refleksję. Miałem spore wyrzuty sumienia wydając stówki na sb-800, ale przyszła, podpiąłem, błysnąłem i minęły jak ręką odjął. Z tym, że ja miałem sporego farta - czesałem serwis aukcyjny przez miesiąc, w końcu tydzień temu trafiłem za 650pln z dwoma kompletami aku 2.400mAh, ładowarką i wszystkimi duperelami oprócz filtrów;) Ta lampka to prawdziwska masakra...
to nie kupuj żadnej :)
sam się przekonałem że w tej dziedzinie zamienniki i inne rozwiązania to porażka
i to nie jest tylko lampa, to jest lampa firmy NIKON
ale 500 €.. boleć będzie.. ;)
To którą lepiej 800 czy 900? (na pewno jest to gdzieś na forum, ale tak w skrócie, zalety na korzyść której?)
peludito
22-02-2009, 22:34
uruchom trochę oko - wystarczy przejrzeć pierwszą stronę z wątkami w dziale "lampy błyskowe"...
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=67986
w skrócie - sb-800 świetna, sb-900 nowsza konstrukcja, więc potencjalnie lepsza, ma m.in. miernik stanu baterii o ile się orientuję; jeżeli różnica w cenie to tylko kilka euro - chyba brałbym nowszą, czyli 900-tkę
grzybecki
23-02-2009, 11:15
w skrócie - sb-800 świetna, sb-900 nowsza konstrukcja, więc potencjalnie lepsza, ma m.in. miernik stanu baterii o ile się orientuję; jeżeli różnica w cenie to tylko kilka euro - chyba brałbym nowszą, czyli 900-tkę
Drobne sprostowanie wypowiedzi kolegi, bo kolega źle się orientuje. SB 900 nie ma miernika baterii (niestety), poza tym uważam to i tylko to za jej jedyną wadę. Poza tym, patrząc na obie lampy czysto praktycznie, 900 ma lepsze ułożenie przycisków i znacznie szybciej się nią operuje. 900 jest szybsza. 900 ma lepszą ergonomię. 900 na 4 bateriach działa szybciej i stabilniej niż sb800 na 5 bateriach.
Wyżej napisałeś że "'to tylko lampa". To jest aż lampa ! Jak już kupisz i użyjesz i się nauczysz jej używać (wystarczy przeczytać ze zrozumieniem instrukcje) będziesz zachwycony.
Miedzy SB800 a SB900 masz 5 lat różnicy. W różnicy rozwoju technologii to przepaść. Pomyśl sobie jak to jest dziś usiąść do komputera który miałeś 5 lat temu, albo używać telefonu komórkowego który miałeś 5 lat temu. Tak samo poczujesz się kupując 600/800.
Podsumowując. Polecam kupić SB900...
Kilka dni temu zakupiłem 900-kę. Nastawiałem się na troszkę niższą cenę ale jak widzę wszystko co Nikonowskie wzrosło.
Lecz jest dokładnie tak jak mówia w reklamie-wrażenia z pracy z tą lampą- BEZCENNE. Szybko można zapomnieć ile kosztowała. Jest po prostu niesamowita. Inwestycja warta grzechu.
Drobne sprostowanie wypowiedzi kolegi, bo kolega źle się orientuje. SB 900 nie ma miernika baterii (niestety), poza tym uważam to i tylko to za jej jedyną wadę. Poza tym, patrząc na obie lampy czysto praktycznie, 900 ma lepsze ułożenie przycisków i znacznie szybciej się nią operuje. 900 jest szybsza. 900 ma lepszą ergonomię. 900 na 4 bateriach działa szybciej i stabilniej niż sb800 na 5 bateriach.
Wyżej napisałeś że "'to tylko lampa". To jest aż lampa ! Jak już kupisz i użyjesz i się nauczysz jej używać (wystarczy przeczytać ze zrozumieniem instrukcje) będziesz zachwycony.
Miedzy SB800 a SB900 masz 5 lat różnicy. W różnicy rozwoju technologii to przepaść. Pomyśl sobie jak to jest dziś usiąść do komputera który miałeś 5 lat temu, albo używać telefonu komórkowego który miałeś 5 lat temu. Tak samo poczujesz się kupując 600/800.
Nic dodać nic ująć!
Dobrze i trafnie powiedziane :)
peludito
23-02-2009, 16:38
Ok, nie miałem w ręku 900-tki, ekspertem w dziedzinie oświetlenia też raczej nie jestem. Napisałem to na podstawie lektury przeróżnych fórów. Opinie są podzielone - czytałem np., że te pięć lat akurat w technologii błysku to wcale nie taka przepaśc, czytałem też, że ta nowa ergonomia nie wszystkim pasuje i że sb-900 tak naprawdę nic super rewolucyjnego nie wnosi. Nawet jakby te opinie były tylko opiniami zazdrosnych użytkowników starych sb-800 - pozostaje zawsze taki argument, że faktycznie sb-900 to nowsza konstrukcja i bardziej prawdopodobne, że coś tam w niej konstrukcyjnie ulepszyli, niż że coś popsuli.
Co do porównania do komputera i telefonu - moim zdaniem nijak się to ma. Na prawdę jesteś zdania, że branża błysku rozwija się tak dynamicznie, jak branża komputerów?
Jak dla mnie stara sb-800 jest super wygodna, ma dostateczną ilość opcji, świetnie świeci i szybko się ładuje, a 5-letnie komputery i telefony solidnie trącą myszką. Jakkolwiek, jeżeli miałbym wybierać między 5-letnią konstrukcją za 1.100 i nową za 1.400 - chyba dołożyłbym te 300pln. W końcu lampy nie kupuje się na rok.
sb600 szybciej się ładuje ;)
Co do lamp to się nie wypowiadam bo sie nie znam (jestem na etapie SB-400 i tak już pewnie zostanie)
natomiast z powyższa wypowiedzią kolegi zgodzić się nie mogę. Mam 5 letniego IBM'a który przeżył dziesiątki nowych maszynek i nigdy mnie nie zawiódł pracując w naprawdę cięzkich warukach. Prawda jest taka, że starsze samochody są bardziej bezawaryjne i niezawodne niż nowe konstrukcje. Starsze wino jest lepsze od młodego a starsze filmy ambitniejsze od nowych itd itd
Sęk w tym, że ta technologia pędzi trochę za szybko i czasami przegania sama siebie.
5 lat to jest technologiczna przepaść ale niestety też przepaść jakościowa ...
grzybecki
23-02-2009, 22:46
Co do lamp to się nie wypowiadam bo sie nie znam (jestem na etapie SB-400 i tak już pewnie zostanie)
natomiast z powyższa wypowiedzią kolegi zgodzić się nie mogę. Mam 5 letniego IBM'a który przeżył dziesiątki nowych maszynek i nigdy mnie nie zawiódł pracując w naprawdę cięzkich warukach. Prawda jest taka, że starsze samochody są bardziej bezawaryjne i niezawodne niż nowe konstrukcje. Starsze wino jest lepsze od młodego a starsze filmy ambitniejsze od nowych itd itd
Sęk w tym, że ta technologia pędzi trochę za szybko i czasami przegania sama siebie.
5 lat to jest technologiczna przepaść ale niestety też przepaść jakościowa ...
Oczywiście wyjątki się zdarzają :)
no jasne że się zdarzają :)
wyjątkiem sa kobiety - im młodsze tym lepsze :)
sb600 szybciej się ładuje ;)
Może dlatego, że ma mniejszą maksymalną energię błysku niż SB800/900