Zobacz pełną wersję : jakiego cyfraka wybrać?
Witajcie,
posiadam lustrzankę cyfrową nikona i uważam, że jest świetna. Niestety nie nadaje się ona do każdego wyjścia w teren, gdyż nie mieści się w kieszeni, a chciałbym mieć zawsze jakiś mały aparat w kieszeni. Jaki model moglibyście polecić? Zależy mi na jak najmniejszym rozmiarze i jak najlepszej jakości zdjęć. Dobrze by było gdyby miał dość duży wyświetlacz (3").
truman20
15-02-2009, 14:56
"...te nie, to są cyfrówki. Lepsze są te...no...optyczne aparaty.." - taki cytat z rozmowy dwóch dziewczyn na stoisku z aparatami.
A tak poważnie, to może LX3?
Miałem podobny dylemat, kiedy rozpadł się mój wysłużony Canon A75 - szukałem czegoś "do kieszeni"...
Po dłuższych analizach, poczytaniu najnowszych testów w necie i pomacaniu kilkunastu faworytów w sklepie - wybór padł na Panasonic LUMIX DMC-FS5.
Z czystym sumieniem mogę polecić ten kompakt, ze względu na:
- solidnie wykonaną (metal) i jednocześnie lekką obudowę
- dobrej jakości obiektyw z "prawie" szerokim kątem (30mm)
- szybki i stosunkowo precyzyjny AF
- niskie szumy (jak na kompakt)
- dobrej jakości wyświetlacz
- b. dobrą jakość rejestrowanych fotek i również filmów
- dobrze działająca stabilizacja
pozdrawiam,
dzięki wielkie, a co sądzicie o Nikonie L18. Jakoś zakochany jestem w Nikonie i nie potrafię przekonać się do czegokolwiek innego. Czytałem także o tym aparacie, że jest to rewelacja w stosunku cena do jakość. Bo za niecałe 350 zł otrzymuje sie 8 mpix oraz gigantyczny 3" wyświetlacz :). Do kieszeni na zdjęcia z knajpy ze znajomymi powinien w zupełności wystarczyć. :P
dzięki wielkie, a co sądzicie o Nikonie L18. Jakoś zakochany jestem w Nikonie i nie potrafię przekonać się do czegokolwiek innego. Czytałem także o tym aparacie, że jest to rewelacja w stosunku cena do jakość. Bo za niecałe 350 zł otrzymuje sie 8 mpix oraz gigantyczny 3" wyświetlacz :). Do kieszeni na zdjęcia z knajpy ze znajomymi powinien w zupełności wystarczyć. :P
W testach wypada dość słabo - kiepski obiektyw (mydlane brzegi), wyłącznie Auto-ISO, wysoki poziom szumów, słabe zarządzanie energią.....
poniżej cytuję kawałek z testu:
he quality of our outdoor images is Ok for an entry-level camera. It produces good exposures with vivid colors. However, we did noticed an above average amount of edge softness in the majority of our outdoor photos. The 3x optical zoom has a 35mm equivalent of 35-105mm. While this is a typical zoom range for a compact digicam, it does offer a sufficient filed of view for decent landscapes at full wide angle. The mid and telephoto ranges are great for portraits as well as helping you frame a shot.
Since the camera does not allow you the option to manually set the ISO, all of our samples were taken with Auto. They produced good results with and without the flash. However, the ISO settings were a little higher that we would like to see, which caused the grain that you see in our indoor samples. In portrait mode, the camera is able to detect up to 12 faces, but when it comes to younger subjects, it can take a little longer; if it detects them at all. On the plus side, our portrait sample was the best one taken by the camera. The image is crisp and the colors and skin tones are very natural.
Video quality is also "Ok" from the L18. The sound was clear and the video itself runs smoothly. The color is good but there is a lot of grain throughout the video. The camera allows for video to be captured in 640x480 at 30 fps or 320x240 at two different frame rates to save on memory. Other than that there are no other options available for video capture mode.
The L18 is powered by two standard AA type cells. Using two 2650mAh NiMH rechargeable batteries I was able to capture just under 100 images, several movies and completed all of our tests on a single charge with power to spare. Nikon claims that using NiMH batteries, the camera can capture up to 300 images, or 650 images using Lithium batteries. Another good thing is that if your batteries run low, you can pick up two new AA batteries almost anywhere. We always recommend using NiMH batteries when possible, they last longer, and will save you money in the long run; just be sure you have an extra set charged and ready.
Bottom Line - Nikon's Coolpix L18 is a very simple 8-megapixel entry-level model. Overall performance was decent for a camera in this class, but image quality is lacking a bit. With a MSRP of US$140, the Nikon Coolpix L18 is not our top pick, we suggest you look at the other entry-level cameras before making a purchase.
rzeczywiście nie brzmi to najlepiej, ciekawi mnie ile naprawdę wytrzymają baterie i ile fotek uda mi się pstryknąć. Dla porównania najpierw wykorzystam załączone baterie, a potem wrzucę moje ukochane Eneloopki z lampy błyskowej :D. Zastanawia mnie też czas reakcji od włączenia, bo tego nie mogłem znaleźć. Zakładam, że nie będzie taki jak w mojej lustrzance (0,2 s), ale mam nadzieję, że nie będzie trwało to dłużej niż 2 sek.
rzeczywiście nie brzmi to najlepiej, ciekawi mnie ile naprawdę wytrzymają baterie i ile fotek uda mi się pstryknąć. Dla porównania najpierw wykorzystam załączone baterie, a potem wrzucę moje ukochane Eneloopki z lampy błyskowej :D. Zastanawia mnie też czas reakcji od włączenia, bo tego nie mogłem znaleźć. Zakładam, że nie będzie taki jak w mojej lustrzance (0,2 s), ale mam nadzieję, że nie będzie trwało to dłużej niż 2 sek.
Hmm, nie chciałbym Cię zniechęcać... ale zobacz sobie to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=88155