PDA

Zobacz pełną wersję : Photomatix wypluwa za ciemne zdjecie.

spl
15-02-2009, 12:31
Kilka razy zdazylo mi sie juz tworzyc HDRy w Photomatixie i nigdy z czyms takim sie nie spotkalem. Obrabiam sobie zdjecia za pomoca Tone Mapping. Gdy uzyskuje akceptowalny efekt, zapisuje je jako TIFF. Po odczytaniu go w PS mam zdjecie jakby o jedna dzialke ciemniejsze. Dzieje sie tak bez znaczenia czy zapisuje je jako 8 czy 16-bitowy tiff. Nie mialem rowniez nigdy zadnego problemu z profilami kolorow.

Na screenie przedstawiam jak zdjecie wyglada podczas obrobki oraz po zapisie.

http://img13.imageshack.us/img13/9798/dlaczegoen9.jpg

Macie moze jakies sugestie?
Pozdrawiam.

autograf
15-02-2009, 12:32
Przestrzeń sRGB?

spl
15-02-2009, 12:34
Niestety nie. Zdjecie zapisuje w przestrzeni AdobeRGB, odczytuje je PS CS3 i wyglada to dokladnie tak samo.

morzon
16-02-2009, 00:00
Też tak mam... ale nie mam pojęcia o czego to zależy. Kiedyś zaczałem grzebać w temacie profili kolorów, przestrzeni barwnych itp - wcieło mnie na jakieś dwa dni i nadal nic nie wiedziałem, więc i z tym dałem spokój.

Ja po prostu przed zapisaniem profilaktycznie rozjaśniam w photomatixie deczko, żeby całkiem ciemne nie wyszło, a reszte w PS'ie poprawiam. Zresztą zwykle tyle jest do poprawienia, że globalna jasność to najmniejszy problem...

Jester
16-03-2009, 11:40
spl napisz której wersji Photomatixa używałeś. Ja miałem kiedyś problem z wersją 2.x - to co robiłem na podglądzie w programie nie pokrywało się z efektem finalnym, tzn. rozkład świateł i cieni był zupelnie inny. Wyczytałem na jakimś zagranicznym forum żeby zainstalować Photomatixa w wersji 3.0. U mnie pomogło.