Zobacz pełną wersję : D80, D90 vs. pentax K200
Witam wszystkich!
Stoję przed zakupem pierwszej lustrzanki, teraz waham się między D80 a D60, ale nie o tym...
Sprawdzałem kilka sklepów i w jednym z nich sprzedawca na pytanie; ile kosztuje D80? odpowiedział: a dlaczego ten aparat? odpowiedziałem; bo to dobry aparat. a on na to, coś ci pokażę; zrobił 2 zdjęcia, jedno Nikonem drugie Pentaxem :? i ku mojemu przerażeniu te z Pentaxa wygladało lepiej :( (kolorystycznie), zbladłem... (jak to Nikon robi słabsze zdjęcia niż Pentax ?????) zapytałem o inny obiektyw, myśląc (to musi być wina kitowego obiektywu, TO NIEMOŻLIWE!!!) a jednak po zmianie obiektywu ten sam efekt :( , czy to znaczy że Pentax jest lepszy od Nikona, a my płacimy tylko za nazwę marki, myśląc, że otrzymujemy wiecej, czy ten sprzedawca zakręcił coś z WB i jest sponsorowany przez Pen....
Czy komuś zdarzyło się podobne doświadczenie i co w ogóle o tym myśleć???
P.S. sprawdziłem D90 i wynik taki sam na korzyść Pentaxa :(
To nie aparat robi zdjęcia. Poza tym, wybór puszki = wybór systemu, o tym należy pamiętać.
Witam wszystkich!
Stoję przed zakupem pierwszej lustrzanki teraz wacham się między D80 a D60 ale nie o tym...
Sprawdzałem kilka sklepów i w jednym z nich sprzedawca na pytanie; ile kosztuje D80? odpowiedział: a dla czego ten aparat? odpowiedziałem; bo to dobry aprat. a On na to, coś ci pokażę; zrobił 2 zdjęcia, jedno nikonem drugie pentaxem :? i ku mojemu przerażeniu te z pentaxa wygladało lepiej :( (kolorystycznie), zbladłem... (jak to nikon robi słabsze zdjęcia niż pentax ?????) zapytałem o inny obiektyw, myśląc ( to musi być wina kitowego obiektywu, TO NIE MOŹLIWE!!!) a jednak po zmianie obiektywu ten sam efekt :( , czy to znaczy że Pentax jest lepszy od nikona a my płacimy tylko za nazwę marki myśląc że otrzymujemy wiecej, czy ten sprzedawca zakręcił coś z WB i jest sponsorowany przez Pen....
Czy komuś zdażyło się podobne doświadczenie i co wogóle o tym myśleć ???
Sprawdziłeś ustawienia obu puszek?:), czy ten "Pan sprzedawca" zaproponował Ci różne ustawienia danych puszek, czy tylko te ustawione pod klienta?
Pytań tu można jeszcze zadać setki - poczytaj niektóre wypowiedzi osób, które się przesiadły z Pentaxa na Nikona i dla czego. Wybór i decyzja i tak będą należały do Ciebie - ewentualne przyszłe konsekwencje też.
A mógłbyś pokazać te fotki? :-)
Żartuję, bo nie bardzo wiem co ci powiedzieć tak mało danych dałeś. Od tego na czym oglądałeś te fotki, bo jak na wyświetlaczach to...
Piotr
irek6311
15-02-2009, 00:03
Wszystko zależy jak ustawione Body ... jak wszystkie nastawy na max to i efekt extra ,
Nikon D80/D90 na pewno nie robi gorszych fotek niż Pentax K200 ,
Nikon D80 i Pentax K200 mają te same matryce ... jakość fotek zbliżona (tu wybór tylko który lepiej leży w ręce i wygodniejszy w obsłudze )
sprzedawca jawnie przegiął ale to normalka ,
ja bym polecił Nikona D90 bo matryca nowej generacji i wyższe ISO bez szumów dostępne .
A pisz po polsku. Proszę...
Heh akurat się składa miałem ostatnio wykład na uczelni o podobnych rzeczach. To że aparat zrobi cudne piekne kolorowe zdjęcie to nie oznacza ze jest lepszy, kup Soniacza to bedziesz mial jeszcze cudniejsze zdjęcia jak z bajki ale ....
to jest taka różnica jak mp3 i np. flac co piekniej brzmi oczywiscie mp3 a jest przekłamane jak cholera.
Podsumowując Nikon moze robic zdjecie dokladniejsze bardziej prawdziwe a Pentax po prostu moze skuteczniej podkręcać nasycenia itp. i to wcale nie musi byc lepsze. Wszystko zalezy od algorytmów zastosowanych przez poszczególne firmy.
pietrobas
15-02-2009, 12:19
Pentaxy robią ładniejsze jpegi, ale od czego są rawy ;)
Też sie zastanawiałem nad Pentaxem, ale lustrzanki to coś więcej niż jeden obiektyw i body.
Zdjęcia robił na Auto, nie wiem jakie ustawienie WB ale musiał coś zmienic bo zdjęcie z nikona wyglądały żółto na wyświetlaczu. Nie potrafię tylko zrozumieć skąd u niego ten "uraz" do nikona, chciaż na temat canona miał to samo zdanie, przecież sprzedając te dwa systemy zarabia więcej niż na pentax-ie. Może zakupił dużą ilość i teraz boi się że tego nie sprzeda :) . Bądz co bądz nie przekonał mnie do pentaxa, dalej planuje kupić nikona szkoda tylko że ceny ciągle rosną :( .
Pozdrawiam.
Porównaj też Autofocus w tych puszkach.
fever_pl
16-02-2009, 09:06
Kolego to nie uraz do Nikona czy Canona lecz lepsze wsparcie przez PH Pentax'a. Nikon i Canon mają już swoje miejsce w fotografii a Pentax czy Sony musi walczyć o wizerunek, więc większe wsparcie marketingowe dla sprzedawców :)
Pentaxy robią ładniejsze jpegi, ale od czego są rawy ;)
Też sie zastanawiałem nad Pentaxem, ale lustrzanki to coś więcej niż jeden obiektyw i body.
A miałeś jakieś aparaty tych firm do porównania ?
Sądze, że nie bo piszesz nieprawdę.
Pentaxy mają dość słabe jpgi - miałem K100D, miałem też do czynienia z K200D i K10D i uważam, że jakikolwiek Nikon wypluwa lepsze jpgi .
Cytat z dpreview przy teście K200D:
# Default JPEGs too contrasty, oversharpened and smeared
# JPEG engine not making the most out the camera's RAW data
odnoszę dziwne wrażenie jakbym czytał reklamę produktów marki Pentax..
fader_audio
16-02-2009, 12:27
Witam, również stałem kiedyś przed wyborem Nikon D80, Canon 400D oraz Pentax k10d, co wybrałem widać w stopce. Dlaczego tak wybrałem, przedewszystkim wybór akceasorii, szkieł od wyboru do koloru, sterowanie błyskiem - dopracowane i trudne do przebicia dla konkurencji, ergonomia i wygląd i jakośc materiałów jak dla mnie najbardziej pasował. W jpg każdy z tych aparatów wypluwał w sposób indywidualny. Natomiast rawy najbardziej zbliżone były z C i N subtelne różnice, pentax jakoś dziwnie to pokazywał z tego co pamiętam. Osobiście w lustrach to zazwyczaj proponuję C i N choć z tych tańszych C to plastikowa zabaweczka w porównaniu do N. Trzymając w ręku C400D rtrochę mnie zdziwiło jak można wypuścić taki plastik. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.
pietrobas
16-02-2009, 12:46
mister, tak miałem okazje porównywać d80,d90,d200 Pentaxa k10d i k200d, barwy podobaly mi się bardziej w P, w jpgach, o rawach nie mówie, bo wiadomo. Oczywiście jest to w pełni moja subiektywna opinia, ale nie zarzucaj mi zanim odpowiem, że pisze nieprawde. Testy też można uznać chyba za subiektywne jeżeli chodzi o docenienie kolorów.
Tak jak wcześniej napisano. Przy wyborze pierwszej puszki patrz na cały system. Zobacz co i za ile Ci oferuje Nikon i co Pentax. Radosną twórczością pana w sklepie bym się nie przejmował. Puszkę sobie ustawisz jak będziesz chciał.
Pewno panu w kramie ten pentax zalega na półce i szuka komu go wcisnąć. Jednak Nikony i Canony nawet Soniacze łatwiej się sprzedają.
Zakładam że skoro patrzysz na D80/D90 to pewno chcesz czegoś więcej niż jpg. Pobawisz się w rawy/nefy i jpg odejdą w dal.
Natomiast ważniejsze od puszki jest szkło jakie chcesz do niego kupić.
Kundzior
16-02-2009, 20:56
Fajny wątek tak czytam i wnioskuje że większosć z Was tylko w sklepie na półce pentaka widziała. Osobiście się nie wypowiem ze względu iż cokolwiek bym napisał to mnie zjedzą:) Po zatym ocenianie zdjęć na ekranie LCD aparatu to troszkę a nawet bardzo zły pomysł.
maniak666
17-02-2009, 01:36
Witam wszystkich!
Stoję przed zakupem pierwszej lustrzanki, teraz waham się między D80 a D60, ale nie o tym...
Sprawdzałem kilka sklepów i w jednym z nich sprzedawca na pytanie; ile kosztuje D80? odpowiedział: a dlaczego ten aparat? odpowiedziałem; bo to dobry aparat. a on na to, coś ci pokażę; zrobił 2 zdjęcia, jedno Nikonem drugie Pentaxem :? i ku mojemu przerażeniu te z Pentaxa wygladało lepiej :( (kolorystycznie), zbladłem... (jak to Nikon robi słabsze zdjęcia niż Pentax ?????) zapytałem o inny obiektyw, myśląc (to musi być wina kitowego obiektywu, TO NIEMOŻLIWE!!!) a jednak po zmianie obiektywu ten sam efekt :( , czy to znaczy że Pentax jest lepszy od Nikona, a my płacimy tylko za nazwę marki, myśląc, że otrzymujemy wiecej, czy ten sprzedawca zakręcił coś z WB i jest sponsorowany przez Pen....
Czy komuś zdarzyło się podobne doświadczenie i co w ogóle o tym myśleć???
Skoros na forum to dostep do neta masz. Skoro masz to zajrzyj w sieci do kilku innych sklepow nawet tych nie tylko foto jak Currys PC World etc. etc. Potem podejdz do dowolnego badz najblizszego Jessopsa. Wpiszesz na ich wyszukiwarce swoj postcode wyzruci Ci najblizsze sklepy. W kazdym z nich dosc mila obsluga nie robia problemow z wyprobowaniem sprzetu. Pomacasz, poczujesz, zdecydujesz. Ja w kazdym razie tak zrobilem na Wood Green-zadnych problemow. Kupilem gdzie indziej, wtedy w PC byly sporo tansze teraz widze ze poszly w gore i w dodatku ta sama cena.
Skoros na forum to dostep do neta masz. Skoro masz to zajrzyj w sieci do kilku innych sklepow nawet tych nie tylko foto jak Currys PC World etc. etc. Potem podejdz do dowolnego badz najblizszego Jessopsa. Wpiszesz na ich wyszukiwarce swoj postcode wyzruci Ci najblizsze sklepy. W kazdym z nich dosc mila obsluga nie robia problemow z wyprobowaniem sprzetu. Pomacasz, poczujesz, zdecydujesz. Ja w kazdym razie tak zrobilem na Wood Green-zadnych problemow. Kupilem gdzie indziej, wtedy w PC byly sporo tansze teraz widze ze poszly w gore i w dodatku ta sama cena.
W Jessop bywam ze tak powiem regularnie, takze w jacobs (nie myllic z kawa :) ) do currys i PC world zagladam sporadycznie a jak juz to w innym celu nie maja tam oszalamiajacego wyboru jezeli chodzi o lustrzanki, nie sa to typowe sklepy fotograficzne, aparaty maja bardziej jako uzupelnienie asortymentu. Oczywiscie korzystam z internetu, przejrzalem setki stron internetowych ale postanowilem tez sprawdzic lokalnych sprzedawcow, moga miec ciekawsza oferte nigdy nie wiadomo a po zatym nalezy poznac rynek zeby dokonac najlepszego wyboru. Dla przykladu Amazon.co.uk mial ceny wyzsze od Jessop i to o znaczna kwote.
P.S. przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z pracy.